Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Birželio » 1

Saulės sistemoje sukėlė perversmą 10-oji planeta

Nors Saulės sistemoje oficialiai yra 8 planetos, šis realiai egzistuojantis ir Tarptautinės astronomų sąjungos pripažintas dangaus kūnas kartais vadinamas dešimtąja Saulės sistemos planeta. Ne mažiau įdomu ir tai, jog jis yra laikomas didesniu ir sunkesniu už šią vasarą astronomijos pasaulį prikaustysiantį 9-ąjį didžiausią Saulės sistemos objektą Plutoną. Taigi, kas tas 10-asis? Ar 10-oji?

Dešimtąja planeta kartais vadinama Eridė yra didžiausia nykštukinė planeta Saulės sistemoje. Tai po jos atradimo Plutonas buvo išstumtas iš planetų kategorijos ir priskirtas naujai – nykštukinių planetų – kategorijai, kurioje, deja, irgi tapo ne pačiu didžiausiu, o tik antru po Eridės.

Labai toli už Plutono orbitos esanti Eridė priskiriama transneptūninių objektų klasei. Šie Saulės sistemos kūnai skrieja anapus Neptūno orbitos arba toliau nei už 30 astronominių vienetų (a.v.) nuo Saulės (1 a.v. lygus vienam atstumui nuo Žemės iki Saulės arba apie 149 mln. km).

Eridė ne tik labai toli. Labai neįprasta yra ir jos orbita aplink Saulę. Ji ištempta (elipsinė) ir sudaro didelį kampą su ekliptikos plokštuma. Eridės atradimas buvo ypač svarbus, nes tai buvo Saulės sistemos kūnas, didesnis už Plutoną. Tai buvo pretekstas patikslinti planetos sąvoką.

Atradimas, kuris Saulės sistemoje sukėlė perversmą

Visas Eridės pavadinimas – 136199 Eridė. Pirmąkart ji pastebėta 2003 m. Palomaro observatorijos optika stebint Saulės sistemos paribius. Tyrimams vadovavo Kalifornijos technologijų instituto planetinės astronomijos profesorius Mike'as Brownas. Atradimas buvo patvirtintas tik 2005 m. sausį.

Iš pradžių M. Brownas su kolegomis manė, kad jie atrado dešimtąją Saulės sistemos planetą, nes tai buvo pirmasis Kuiperio juostos objektas, didesnis už Plutoną. Kai kurie kolegos astronomai sutiko su tokia interpretacija, tačiau daugelis kitų tokią Eridės traktuotę atmetė, pareikšdami, kad Eridė nėra planeta. Be kita ko, tais metais sąvokos "planeta" apibrėžimas nebuvo itin tikslus – oficialioje Tarptautinės astronomų sąjungos (International Astronomical Union, IAU) terminijoje tokios sąvokos išvis dar nebuvo.

Ji buvo suformuluota 2006 m. vasarą. Planeta sutarta vadinti objektą, kuris skrieja aplink Saulę ir yra pakankamai didelis, kad būtų sferiškas. Be to, šis objektas privalėjo būti "išsivalęs savo apylinkes". Tai reiškia, kad jo gravitacija turi būti pakankamai didelė, kad turėtų įtakos kitiems panašaus dydžio objektams arba objektams, kurie nėra traukos jėgomis susieti su jo orbita.

Sąvokos "planeta" patikslinimui IAU įvedė naują sąvoką – "nykštukinė planeta". Vienintelis skirtumas tarp planetos ir nykštukinės planetos – pastarosios gravitacija per menka, kad ji būtų išsivaliusi savo apylinkes.

Naujai kategorijai buvo priskirta ir Eridė, ir Plutonas – pastarasis prarado planetos statusą. Be jų nykštukinėmis planetomis pripažinti ir Haumėja, Cerera ir Makemakė.

Pavadinimas

Eridė pavadinta senovės graikų nesantaikos ir vaidų deivės garbei. Pavadinimas oficialiai įregistruotas 2006 m. rugsėjo 13-ąją. Iki tol plačiajai visuomenei šis dangaus kūnas buvo žinomas Ksenos (Xena) pavadinimu – taip televizijos serialo "Ksena: karo princesė" garbei Eridę pavadino ją atradę astronomai. Ksenos pavadinimas pasirinktas ir dėl raidės X, kaip aliuzija į Percivalio Lowello ieškotą Saulės sistemos planetą X.

Beje, kaip pasakoja astronomas ir mokslo populiarintojas Govertas Schillingas, M. Brownas iš tikrųjų norėjo šį dangaus kūną pavadinti Lila. Tai – induistų mitologinė būtybė, kurios vardas buvo labai panašus į atradėjo dukters vardą (Lilah).

Dydis ir orbita

Tikrasis Eridės dydis ir masė ilgą laiką buvo karštų diskusijų objektas – šie įverčiai buvo ir tebėra tikslinami. Pagal 2005 m. atliktus kosminio teleskopo "Hubble" stebėjimus buvo nuspręsta, kad Eridė yra 2 397 km (+/- 100 km) skersmens. 2007 m. kosminio teleskopo "Spitzer" duomenys patikslino, kad Eridės skersmuo yra 2 600 km (+ 400 / - 200 km).

Naujausi Eridės stebėjimai buvo vykdomi 2010 m. lapkritį, kai Eridė okultavo vienos tolimos žvaigždės atžvilgiu (t.y., tą žvaigždę pridengė). 2011 m. spalį tyrėjai pateikė šio stebėjimo rezultatus ir paneigė ankstesnius Eridės skersmens matavimus. Nuo tada laikoma, kad Eridės skersmuo yra 2 326 km (+/- 12 km).

Čia prasideda nepaprastai įdomūs dalykai, dėl kurių astronomai taip nekantriai laukia šių metų liepos mėn. įvyksiančio zondo New Horizons praskriejimo pro Plutoną. Pasirodo, naujausiais duomenimis, Plutono skersmuo yra 2 368 km, t.y., jis vis dėlto yra 42 km didesnis už Eridės skersmenį, nors nominaliai abi nykštukinės planetos savo dydžiu yra laikytinos identiškomis. Tiesa, laikyti šį skaičių tiksliu Plutono skersmeniu ne visai tikslu todėl, kad matavimų tikslumui įtakos turi Plutono atmosfera. Tikslų Plutono skersmenį astronomai viliasi sužinoti iš New Horizons duomenų.

558-erius metus trunkantys metai

Metai Eridėje trunka 558 žemiškuosius metus (per tiek laiko ji apskrieja aplink Saulę). Maksimalus nuotolis nuo Saulės yra 97,56 a.v., o minimalus – tik 37,91 a.v. Tai reiškia, kad Eridė ir jos mėnulis yra tolimiausi mokslui žinomi Saulės sistemos kūnai, išskyrus ilgojo periodo kometas ir kosminius zondus.

Eridės orbita yra nepraprastai ekscentriška. Perihelyje (arčiausiai Saulės) Eridė kerta Plutono planetą ir atsiduria arčiau už Plutoną. Tiesa, Neptūno orbitos (29.8-30.4 a.v.) Eridė, skirtingai nei Plutonas, niekada nekerta.

Skirtingai nei aštuonių planetų orbitos, kurios išsidėsčiusios, galima sakyti, vienoje plokštumoje, Eridės orbita yra smarkiai pasvirusi: jos kampas su ekliptine plokštuma sudaro net 44 laipsnius.

Eridės orbitos ypatumai ©Wikimedia Commons

Mėnuliai

Eridė turi vieną mėnulį, pavadinimu Disnomija. Jis taip pavadintas Eridės dukters (sen. graikų mitologijoje) garbei. Disnomija pirmąkart pastebėta 2005 m. rugsėjo 10 d. – praėjus keletui mėnesių po Eridės atradimo. Mėnulį atrado Kecko teleskopu Havajuose dirbę astronomai. Jie tuo metu stebėjo keturis didžiausius transneptūninius objektus (Plutoną, Makemakę, Haumėją ir Eridę).

Įdomybės

Vidinės šilumos ir radioaktyvaus skilimo modeliai leidžia manyti, kad Eridė gali turėti požeminį skysto vandens okeaną, kuris tyvuliuoja mantijos ir branduolio sandūroje. Šiems tyrimams vadovavo San Paulo universiteto (Brazilija) Astronomijos, Geofizikos ir Atmosferos mokslų instituto tyrėjas Hauke Hussmannas.

M. Brownas su savo komanda Eridę 2005 m. sausį apžiūrėjo ir infraraudonųjų spindulių diapazone. Stebėjimo rezultatai atskleidė, kad nykštukinėje planetoje yra metano ledo, tad jos paviršius (tiksliau, jo sudėtis) gali būti labai panašus į Plutono ir Neptūno mėnulio Tritono paviršių.

Dėl didžiulio nuotolio nuo Saulės, Eridės paviršiaus temperatūra gali siekti nuo 30 iki 56 kelvinų (nuo -243,2°C iki -217,2°C). Labai panašios temperatūros vyrauja ir Plutono paviršiuje (nuo 33 iki 55 kelvinų arba nuo -240,15°C iki -218,15°C)

Tokią Eridę ir Disnomiją nufotografavo kosminis teleskopas Hubble ©NASA
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://technologijos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.09.2018 laikas 10:23 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui

Organizmo stiprinimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui, receptai organizmui stiprinti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

16.11.2017 laikas 14:25 Receptai – Patiekalai Svogūnas laringitui gydyti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: svogūnas, cukrus, vanduo

Skaityti daugiau

19.07.2019 laikas 07:09 Receptai – Patiekalai Avižinė košė su obuoliais
Gaminame namuose. Avižinė košė su obuoliais. Nukaičiame puodą, į košę dedame kubeliais supjaustytą obuolio puselę, medų (jeigu nenaudojote cukraus), uždengiame dangčiu ir paliekame kelioms minutėms pastovėti. Skanaus!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau