- 24.02.2017
- 0.0 Reitingas
- 6867 Peržiūros
- Komentarai
Dėl gajumo ir gyvybinės energijos topinambai nuo seno naudojami įvairių tautų liaudies medicinoje kaip vaistas nuo įvairių negalavimų: kepenų, tulžies, skrandžio, odos ir daugelio kitų. Ir ne veltui.
Gumbuose yra 80 proc. vandens, 15–20 proc. angliavandenių, apie 3 proc. baltymų, mažiau nei 1 proc. riebalų, įvairių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, natrio, silicio, taip pat vitaminų B1, B2, B6, D, C. Topinambuose nėra krakmolo, užtat juose daug angliavandenių, fruktozės polimero inulino (nepainioti su insulinu).
Skrandyje inulinas nesuvirškinamas, tačiau žarnyne jį perdirba gerosios bakterijos, taigi inulinas padeda palaikyti žarnyno mikrofloros balansą, gerina žarnyno veiklą ir apskritai organizmo sveikatą.
Svarbu, kad inulino fermentacijos produktai trukdo susidaryti cukraus pertekliui kraujyje, todėl topinambai labai naudingi sergantiems cukralige, jie net vadinami „diabetikų bulvėmis“.
Skrandyje nesuvirškinamos inulino skaidulos sugeria daug vandens, išbrinksta ir sukelia sotumo jausmą, taigi, topinambai malšina alkį tikrąja to žodžio prasme apgaudami skrandį. Dėl šios savybės topinambai gali būti geri draugai norintiems atsikratyti nereikalingo svorio. Tačiau gausiai vartojami žali topinambai gali sukelti pilvo pūtimą, tokiu atveju jų reikėtų valgyti mažiau.
►Šviežius topinambų gumbus naudinga vartoti juntant įtampą, greitai apimant psichiniam ir fiziniam nuovargiui, dažnai skaudant ar svaigstant galvai, kenčiant dėl nemigos, asteninių būsenų, prostatito, įvairios kilmės patinimų, kepenų, kasos, inkstų ligų, įvairios kilmės intoksikacijų, moterų lytinės srities uždegimų, esant įvairiems onkologiniams susirgimams, anemijai, taip pat jie padės atgauti jėgas patyrus depresiją ir stresą, nervinę įtampą.
150–200 g šviežių gumbų kruopščiai nuplauti, nuvalyti ir suvalgyti kasdien 2–3 kartus prieš pagrindinį valgį.
Visais šiais atvejais galima 2–3 kartus per dieną išgerti 50–100 ml šviežiai išspaustos topinambų gumbų sunkos 15 minučių prieš valgį.
►Šviežios trintų gumbų tyrės naudinga pridėti prie egzemos, odos vėžio pažeistų vietų 30 min. 1–2 kartus per dieną.
►1–2 valg. šaukštus sausų topinambų gumbų miltelių užpilti 0,5 l verdančio vandens, šiltai apklojus palaikyti 1 val. ir gerti su nuosėdomis po 1 stiklinę 2–3 kartus per dieną 10–15 minučių prieš valgį.
►1 valg. šaukštą susmulkintos sausos lapų ir stiebų masės užpilti 0,75 l verdančio vandens, leisti pritraukti šiltai apklojus 8–10 val., perkošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3–4 kartus per dieną 15 minučių prieš valgį.
►1 valg. šaukštą susmulkintų žiedų užpilti 0,75 l verdančio vandens, šiltai apklojus leisti pritraukti 8–10 valandų, perkošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3–4 kartus per dieną.
►Naudinga iš topinambų gumbų gaminti įvairias salotas, pridedant morkų, raudonųjų burokėlių, obuolių ir kitų daržovių bei vaisių, ruošti sriubas, kotletus, omletus, kavą.
Kavai ruošti gumbai kruopščiai nuplaunami, nusausinami servetėle, plonai supjaustomi, džiovinami 3–4 dienas ore, paskui orkaitėje, kol paruduos. Laikomi sausoje vietoje. Prieš vartojant pagruzdinami keptuvėje ir sumalami kavamale.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau