- 05.08.2016
- 0.0 Reitingas
- 6146 Peržiūros
- Komentarai
Žuvų taukai yra labai populiarus maisto papildas, ir juos vartojantys žmonės galvoja, kad jie yra naudingi sveikatai. Bet ar tai tikrai tiesa?
Keletas tyrimų parodė, kad žuvų taukai gali būti užtėršti. Štai Norvegų maisto apsaugos minesteriją rado, kad žuvų taukų produktai turėjo karcinogenų (sukelia ar skatina vėžio vystimąsi), kaip dioksinai. Tiesa, reikia pasakyti, tai buvo netradiciniai žuvų taukai (dažniausiai žuvų taukai yra išgaunami iš menkių kepenų), o iš didesnių žuvų, kaip rykliai, ratfish ir kt, šios žuvys yra didėsnės ir minta kitom mažom žuvim, todėl jų organizme susikaupia daugiau teršalų, bei toksinų.
Kanados altikta studija (2009m) su įprastais žuvų taukais, rado, kad 30 papildų turėjo polychlorinated biphenyls (PCBs) bei organochlorinų (insektidų).
Oksiduoti riebalai pavojingi sveikatai
Taip pat reikia pažymėti, kad žuvų taukuose esančios nesočiosios riebalinės rūgštys (EPA ir DHA), turi penkias/šešias dvigubas, jungtis, kas reiškia, kad jos labai greitai oksiduojasi. Oksiduoti riebalai yra pavojingi, gali paskatinti vėžio vystymąsi, bei širdies ir kraujagyslių ligas. Ir kaip rodo tyrimai dažnai būna, kad parduodami žuvų taukai yra oksidavesi.
Dar vienas tyrimas rado asociaciją tarp žuvų taukų naudojimo, ir astmos. Vėlgi, toks tyrimas parodo tik asociaciją, ir nereiškia, kad žuvų taukai būtent sukėlė astmą. Bet tyrimo, autoriai mano, kad žuvų taukuose esantys toksinai gali būti daugiau žalingi, nei nauda gaunama iš DHA ir EPA riebalinių rūgščių esančių žuvų taukuose. Plačiau apie tai dr. Gregor video.
Ar verta naudoti žuvų taukus?
Tad ar verta vartoti žuvų taukus? Galbūt geriau naudoti alternatyvas? Viena iš jų yra linų sėmenys, bei chia sėklos. Šie du augalai turi augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių (ALA - alfa linoleninė riebalinė rūgštis). ALA turi tris dvigubas jungtis (EPA turi 5, DHA - 6). Organizmas gali paverti ALA į EPA ir po to į DHA, bet svarbu nevartoti daug omega 6 riebalinių rūgščių (dauguma aliejų (sojos, kukurūzų, saulėgrąžų ir kt), manoma kad omega 6 : 3 santykis turėtų būti ne daugiau nei 5:1 (pvz 5g omega 6 ir 1g omega 3), kiti pataria dar mažiau, ir net 1:1. Nes tas pats enzimas paverčia ALA į EPA, bei AL (linoleninė rūgštis - omega 6) į arachidoninę rūgštį, kuri skatina uždegiminius procesus. Tiesa, kurie žmonės turi šio enzimo defektą, arba jis funkcionuoja blogai, tad organizmas nesugeba pasigaminti pakankamai EPA ir DHA.
Dar viena alternatyva, yra iš jūros dumblių išgautos EPA ir DHA, kurios yra augalinės kilmės, bei neturi žuvų taukuose randamų toksinų.
Taip pat reikia pažymėti, kad vartojant žuvų taukus ar išgrynintas DHA, EPA reiktų naudoti vitamino E, kuris sumažina oksidacijos procesus, tai ypač svarbu, nes naudojant didelius kiekius žuvų taukų, galima sukelti vitamino E trūkumą. Taip pat jei jau naudosi žuvų taukus ar DHA, EPA, tai naudokite po labai nedaug, nes organizmui šių riebalinių rūgščių reikia labai mažai.
Dar kas norite paskaityti daugiau yra geras Prof. Brian Peskin straipsnis apie žuvų taukų žalą. Pasakysiu, kad šis straipsni buvo atšauktas, bet ne dėl klaidingos info, bet dėl to, kad prof. Brian Peskin nedeklaravo konfliktuojančių interesų. Bei kiti du jo straipsniai: šitas ir šitas. Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga.
Andy, BSc Nutrition, MSc,
Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau