Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 12

Galiausiai galime sužinoti, kaip magiškieji grybai padeda sumažinti depresiją

Pastaraisiais metais daugeliui žmonių, sergančių gydymui atsparia depresija, viltį teikia psichodelikai, tokie kaip psilocibinas - pagrindinė magiškųjų grybų veiklioji medžiaga. Atrodo, kad psichedelikai gali "apversti jungiklį" nelanksčiuose smegenų tinkluose, tačiau iki šiol nebuvome visiškai tikri, kaip tai veikia.

Dabar naujais smegenų kartografavimo tyrimais, kuriuos atliko pirmaujanti psichodelikų tyrėjų grupė, pagilintas mūsų supratimas apie tai, kaip psilocibinas veikia smegenyse, iš pradžių "ištirpindamas", o paskui išplėsdamas smegenų jungtis. 

Tyrimo metu nustatyta, kad po dviejų psilocibino dozių tam tikros depresija sergančių žmonių smegenų dalys tapo labiau tarpusavyje susijusios ir lankstesnės, ir šie pokyčiai išliko iki trijų savaičių po gydymo.

"Šie rezultatai yra svarbūs, - sako Londono imperatoriškojo koledžo (ICL) neuropsichofarmakologas Deividas Nutas (David Nutt).

"Pirmą kartą nustatėme, kad psilocibinas veikia kitaip nei įprastiniai antidepresantai - smegenys tampa lankstesnės ir lankstesnės, mažiau įsitvirtinusios su depresija susijusiuose neigiamo mąstymo modeliuose."

Daugelis čiabuvių tautų nuo seno vartojo magiškuosius grybus ir kitus augalus dėl jų gydomųjų ir haliucinogeninių savybių.

Tik maždaug per pastaruosius du dešimtmečius, vadovaujant mokslininkams, atlikusiems šį naujausią tyrimą, buvo atsargiai atnaujinti klinikiniai tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar psilocibinas gali padėti sumažinti depresiją ir nerimą ir kaip psichodeliniai narkotikai apskritai veikia smegenis.

Praėjusiais metais Nutt ir kolegų atliktas nedidelis reikšmingas tyrimas parodė, kad psilocibinas kartu su psichologine terapija buvo bent jau toks pat veiksmingas, kaip ir įprastas antidepresantas escitalopramas - vaistas, kuris dažnai sukelia tokį šalutinį poveikį kaip svorio padidėjimas, lytinio potraukio stoka ir nemiga.

2018 m. atlikus smegenų vaizdavimo tyrimą, kuriame dalyvavo 20 depresijos simptomų turinčių žmonių, paaiškėjo, kad psilocibinas taip pat sustiprina žmonių emocinį atsaką, o ne jį slopina, kaip paprastai daro antidepresantai.

Tačiau viena yra pastebėti teigiamą naudą mažose žmonių grupėse, o visai kitas iššūkis - išsiaiškinti, kas vyksta smegenyse, ir iki šiol psilocibino veikimo smegenyse mechanizmai yra menkai išaiškinti.

Analizuodami beveik 60 klinikine depresija sergančių žmonių, dalyvavusių dviejuose ankstesniuose tyrimuose, smegenų skenavimą, Nutt ir kolegos nustatė, kad psilocibiną gavusių žmonių smegenų sritys, kuriose gausu serotonino receptorių ir kurios depresija sergantiems pacientams paprastai būna atskirtos, buvo labiau susijusios.

Poveikis buvo "greitas, ilgalaikis" ir stipriausias tiems žmonėms, kurie teigė, kad jų depresija palengvėjo. Jų smegenų tinklai buvo labiau tarpusavyje susiję ir lankstesni, praėjus vienai dienai po gydymo, o kai kuriems žmonėms - ir po trijų savaičių.

Tokių pokyčių nepastebėta žmonėms, vartojantiems antidepresantus, kurie taip pat veikia serotonino receptorius.

"Tai patvirtina mūsų pirmines prognozes ir patvirtina, kad psilocibinas gali būti reali alternatyva depresijos gydymui", - sako Nutt. 

Tyrimo rezultatai atkartoja neseniai atliktą 2020 m. tyrimą, kuriame panašiai pastebėti smegenų tinklo jungčių pokyčiai iki mėnesio po vienos psilocibino dozės, tačiau, žinoma, reikia atlikti daug daugiau tyrimų.

"Kol kas nežinome, kiek ilgai trunka smegenų aktyvumo pokyčiai, pastebėti gydant psilocibinu, todėl turime atlikti daugiau tyrimų, kad tai suprastume", - sako neuromokslininkė Robin Carhart-Harris (Robin Carhart-Harris), taip pat dirbanti ICL Psichodelinių tyrimų centre.

"Mes žinome, kad kai kuriems žmonėms liga atsinaujina, ir gali būti, kad po kurio laiko jų smegenys grįžta prie griežtų aktyvumo modelių, kuriuos matome sergant depresija."

Nors tyrimo rezultatai intriguojantys, ypač tiems iš mūsų, kurie kovoja su įkyriomis mintimis, sprendžia psichikos sveikatos problemas ar tiesiog domisi, kaip veikia mūsų smegenys, reikia nepamiršti, kad tai ankstyvieji tyrimai, kurių metu žmonėms psilocibino buvo duodama kontroliuojamoje aplinkoje, padedant psichikos sveikatos specialistams, kurie padėjo jiems išsikalbėti apie patirtas haliucinacijas.

Be to, tai tik vienas iš galimų dviejų nedidelių, bet kokybiškų tyrimų rezultatų, kurie gali būti iš esmės gyvenimą keičianti ir galbūt gąsdinanti patirtis. Kiti tyrimai, kuriuose nagrinėta, kaip psilocibinas veikia smegenyse, užsiminė, kad jis gali ištirpdyti ego, ir mes net nepradėjome aiškintis, kodėl vieniems žmonėms psilocibino terapija naudinga, o kitiems - ne.

Be to, saugumo sumetimais į tyrimus nebuvo įtraukti žmonės, kuriems anksčiau buvo diagnozuota psichozė, todėl, deja, yra žmonių, kuriems tai gali būti nenaudinga ir kuriems reikia kitokios priežiūros.

Nepaisant to, mokslininkai tikisi, kad šie rezultatai gali padėti pagrindą tolesniems tyrimams, kuriuose bus nagrinėjamas psilocibino potencialas gydant kitas psichikos ligas, kurioms taip pat būdingi nelankstūs mąstymo modeliai.

"Viena iš įdomių mūsų išvadų yra ta, kad mes atradome pagrindinį mechanizmą, kurio dėka psichodelinė terapija veikia ne tik depresiją, bet ir kitas psichikos ligas, pavyzdžiui, anoreksiją ar priklausomybę", - sako Carhart-Harris.

"Dabar turime patikrinti, ar taip ir yra, ir jei taip, vadinasi, atradome kai ką svarbaus."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Nature Medicine".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

04.12.2017 laikas 10:48 Receptai – Patiekalai Arbata nuo tonzilito (medetka, jonažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Tonzilitas. Ingredientai: medetka, jonažolė

Skaityti daugiau

30.01.2020 laikas 08:50 Receptai – Patiekalai Riešutų sviesto sausainiai

Visus ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite ant jos po gerą šaukštą tešlos. Suspauskite šakute. Sausainius kepkite 10 – 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau