Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 17

Skruzdėlės gali tiesiogine prasme statyti tiltus be jokio mokymosi, o jūs galite stebėti, kaip jos veikia

Nors skruzdėlės turi tik apie 250 000 neuronų, palyginti su 86 milijardais mūsų neuronų, jos vis tiek gali pasiekti įspūdingų laimėjimų, kai susiburia į komandą. Pirmiausia, jos yra ekspertės, mokančios išvengti spūsčių - įgūdis, kuriuo mes, žmonės, tikrai galėtume pasinaudoti, - o pavieniai individai žino, kada reikia pasitraukti, kad jų komandinės pastangos būtų sėkmingesnės.

Dabar mokslininkai nufilmavo ugnines skruzdėles (Solenopsis invicta), pagarsėjusias nemaloniais, bet potencialiai naudingais įgėlimai, kaip jos, naudodamos šiuos įgūdžius, nutiesia kelią per lipnų paviršių, suformuodamos tiltą į gardų atlygį - dešreles.

Ši skruzdžių rūšis yra gerai žinoma dėl tiltų, sudarytų iš jų pačių kūnų, kūrimo; jos taip pat gali paversti save plūduriuojančiais plaustais, kad išgyventų potvynius. 

Skruzdžių krūva ir arti skruzdžių žandikauliais sugriebta koja ir dvi
Skruzdžių krūva ir arti skruzdžių žandikauliais sugriebta koja ir dvi įsikibusios kojos. ~500 ugninių skruzdėlių plaustas kartu su SEM, kaip jos jungiasi. (Mlot et al., PNAS, 2011)

Savo keistus plaukiojančius plaustus skruzdės pasiekia įsikibusios viena į kitą lipniomis kojų pagalvėlėmis, nagų galiukais ir burna (su atsargiais subtiliais įkandimais).

Kiekviena atskira skruzdėlytė su kaimyninėmis skruzdėlėmis užmezga vidutiniškai 14 jungčių, o plūdrumą palaiko burbuliukais, kurie susidaro padedant vandenį atstumiančiam egzoskeletui.

Skruzdėlės taip pat naudoja įrankius sunkiai pasiekiamam maistui, pavyzdžiui, skysčiams, pernešti. Į skystį jos įdeda šiukšlių, pavyzdžiui, purvo dalelių ir lapų, ir tada neša mirkymo įrankį atgal į lizdą. Kitos skruzdėlės tai dar labiau išplėtė, naudodamos šiukšlių krūvas ir takus kaip sifono vamzdžius, kad sumažintų riziką nuskęsti.

Skruzdėlių burbulai ir lazdelė, demonstruojantys plausto plūdrumą. (Ml
Skruzdėlių burbulai ir lazdelė, demonstruojantys plausto plūdrumą. (Mlot ir kt., PNAS, 2011)

2020 m. tyrime Pietų Kinijos žemės ūkio universiteto mokslininkai pademonstravo, kad skruzdės gali panaudoti aplinkines šiukšles (šiuo atveju dirvožemio daleles), kad sukurtų tiltą per lipnų, parafinu pateptą paviršių. Tačiau jos tai darytų gerokai dažniau, jei maisto būtų per 20 cm atstumą. 

"S. invicta ieškojo ir pernešinėjo maisto produktus ant viskozės paviršių, dirbtinai padengtų dideliu kiekiu dalelių, tačiau negalėjo šios veiklos atlikti ant neuždengtų viskozės paviršių arba ant viskozės paviršių, padengtų mažu kiekiu dalelių", - savo straipsnyje rašė Chao Wen ir kolegos.

"Tačiau skruzdės padengė apdorotus paviršius ir be tikro maisto, o tai rodo, kad ne maistas, o apdorotų paviršių neprieinamumas paskatino dalelių dengimo elgesį. Todėl skruzdės galėjo išvystyti dalelių dengimo elgseną, kad pakeistų drėgnus ar neprieinamus paviršius savo maitinimosi teritorijose, ieškodamos ir transportuodamos maistą, o tai galėjo suteikti joms konkurencinį pranašumą prieš kartu gyvenančias skruzdžių rūšis."

Dar daugiau, skruzdės netgi sugebėjo nutiesti dirvožemio "tiltą" per paviršių, išteptą eteriniu balzamu, kuris laikomas stipria skruzdžių atbaidymo priemone.

Džordžijos universiteto entomologas Haolinas Zengas (Haolin Zeng) socialiniame tinkle "Twitter" atkreipė dėmesį į vieną darbščią skruzdę darbininkę, kai ji hipnotizuojančiai statė tiltą.

Šis gebėjimas gabenti daleles - nuo stiklo iki purvo - prisideda prie svarbaus ekologinio proceso - bioturbacijos, požeminio dirvožemio apykaitos paviršiuje. Bioturbacija labai pagerina vandens pralaidumą ir viršutinio dirvožemio sluoksnio derlingumą.

Taigi, kad ir kokie erzinantys būtų šie gudrūs žvėreliai, kai iškylaujame arba kai jie įsiveržia į mūsų namus, jie taip pat teikia didžiulę naudą mūsų maisto auginimui. Ačiū, skruzdėlės - skruzdėlės!

Šis tyrimas paskelbtas žurnale "Insect Science".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.12.2017 laikas 15:20 Receptai – Patiekalai Šlapimą varantis nuoviras (rugiagėlių, beržo, petražolių)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Inkstus. Ingredientai: rugiagėlių žiedų, beržo pumpurų, petražolių vaisių, trapiojo pupalaiškio, debesylo šaknies, meškauogės lapų

Skaityti daugiau

20.05.2019 laikas 14:31 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis lauro lapais
Gerklės vėžio gydymas lauro lapais - vieną stiklinę gerai susmulkintų lauro lapų užpilama puse litro degtinės. Laikoma 14 dienų šiltoje ir tamsioje vietoje, pastoviai sukratant. Nukošti. Šią tinktūrą patariama gerti po 1 valgomąjį...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 11:31 Receptai – Patiekalai Žirnelių kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Virtų žirnelių, Grietinėlė

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau