- 30.07.2022
- 0.0 Reitingas
- 1161 Peržiūr
- Komentarai
Virškinimo įtaka svorio mažėjimui yra labai reikšminga. Kaip mums ne kartą buvo sakyta, mes esame tai, ką valgome. Žinoma, tikslus virškinimo laikas priklauso nuo žmogaus fizinės sveikatos, medžiagų apykaitos, amžiaus ar net lyties, tačiau apskritai kalbant, kai kurie maisto produktai pereina per virškinamąjį traktą beveik akimirksniu, o kai kurie dar kurį laiką klaidžios organizme.
Virškinimo laikas – tai procedūra, kai suvalgytas maistas yra suskaidomas į smulkias daleles, kurios per žarnyno sistemą patenka į kraują. Svarbu suprasti virškinimo laiką, norint numesti svorį ir išlaikyti jau pasiektą.
Greitai virškinimas maistas
Jei valgote daug greitai virškinamo maisto, gali būti, kad suvalgysite daugiau nei turėtumėte, nes netrukus po to, kai suvalgysite, viskas išnyks ir vėl jausitės alkani. Toks maistas suteikia greitą energijos antplūdį, kitaip tariant, gliukozės kiekio kraujyje šuolį. Nors energijos antplūdis skamba gerai, tačiau, jei jūsų organizmą užplūsta gliukozė ir jūs jos nepanaudojate, ji virsta riebalais.
Lėtai virškinamas maistas
Lėtai virškinamas maistas daug lėčiau didina cukraus kiekį kraujyje, todėl energija yra pastovesnė ir labiau subalansuota. Tačiau jei valgote tik labai lėtai virškinamą maistą, jūsų virškinimo sistema visą laiką dirba maksimaliai, o tai gali būti sunku jūsų organizmui.
Specialistai pataria nemaišyti greito ir lėto tipo maisto vieno valgymo metu ir nevalgyti greito maisto per anksti po lėto, nes virškinimas dar nebaigtas. Laikydamiesi šios mitybos taisyklės, per daug neaprausite savo skrandžio ir kitų virškinimo organų.
Geriausias laikas virškinti maistą, kurio sudedamosios dalys skiriasi virškinimo trukme, yra per pietus, kai žmogaus virškinimo sistema yra aktyviausia. Pusryčių ir vakarienės patiekalai turėtų būti paprastesni ir, pageidautina, su greitai virškinamais maisto produktais, kad netrukus po pusryčių gautumėte energijos pliūpsnį, o vakare leistumėte skrandžiui pailsėti.
Maisto produktų virškinimo laikas
- Vanduo iškart patenka į žarnyną.
- Vaisių ir daržovių sultims suvirškinti reikia 15 – 20 min.
- Žalioms daržovėms – 30 – 40 min.
- Virtoms daržovėms – 40 min.
- Žuviai – 45 – 60 min.
- Salotoms su aliejumi suvirškinti reikia 15 – 20 min.
- Krakmolingoms daržovėms (bulvėms, batatams, burokėliams) suvirškinti reikia 1,5 – 2 val.
- Kruopoms (ryžiams, grikiams, bolivinėms balandoms) suvirškinti reikia 2 val.
- Pieno produktams – 2 val.
- Riešutams suvirškinti reikia 3 val.
- Vištienai suvirškinti reikia 1,5 – 2 val.
- Jautienai suvirškinti reikia 3 val.
- Avienai suvirškinti reikia 4 val.
- Kiaulienai suvirškinti reikia 5 val.
Kaip pagerinti virškinimą?
Kad maistas virškinimo sistemoje judėti sklandžiai ir išvengtumėte tokių virškinimo problemų kaip viduriavimas ir vidurių užkietėjimas, laikykitės šių taisyklių:
- valgykite daugiau žalumynų, vaisių ir neskaldytų grūdų.
- Ribokite raudonos mėsos ir perdirbtų maisto produktų vartojimą.
- Įtraukite į mitybą probiotikus (jogurtą, kefyrą, maisto papildus).
- Kasdien mankštinkitės.
- Gerai išsimiegokite.
- Valdykite stresą.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau