Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Liepos » 30

Kiek laiko užtrunka suvirškinti tam tikrus maisto produktus?

Virškinimo įtaka svorio mažėjimui yra labai reikšminga. Kaip mums ne kartą buvo sakyta, mes esame tai, ką valgome. Žinoma, tikslus virškinimo laikas priklauso nuo žmogaus fizinės sveikatos, medžiagų apykaitos, amžiaus ar net lyties, tačiau apskritai kalbant, kai kurie maisto produktai pereina per virškinamąjį traktą beveik akimirksniu, o kai kurie dar kurį laiką klaidžios organizme.

Virškinimo laikas – tai procedūra, kai suvalgytas maistas yra suskaidomas į smulkias daleles, kurios per žarnyno sistemą patenka į kraują. Svarbu suprasti virškinimo laiką, norint numesti svorį ir išlaikyti jau pasiektą.

Greitai virškinimas maistas

Jei valgote daug greitai virškinamo maisto, gali būti, kad suvalgysite daugiau nei turėtumėte, nes netrukus po to, kai suvalgysite, viskas išnyks ir vėl jausitės alkani. Toks maistas suteikia greitą energijos antplūdį, kitaip tariant, gliukozės kiekio kraujyje šuolį. Nors energijos antplūdis skamba gerai, tačiau, jei jūsų organizmą užplūsta gliukozė ir jūs jos nepanaudojate, ji virsta riebalais.

Lėtai virškinamas maistas

Lėtai virškinamas maistas daug lėčiau didina cukraus kiekį kraujyje, todėl energija yra pastovesnė ir labiau subalansuota. Tačiau jei valgote tik labai lėtai virškinamą maistą, jūsų virškinimo sistema visą laiką dirba maksimaliai, o tai gali būti sunku jūsų organizmui.

Specialistai pataria nemaišyti greito ir lėto tipo maisto vieno valgymo metu ir nevalgyti greito maisto per anksti po lėto, nes virškinimas dar nebaigtas. Laikydamiesi šios mitybos taisyklės, per daug neaprausite savo skrandžio ir kitų virškinimo organų.

Geriausias laikas virškinti maistą, kurio sudedamosios dalys skiriasi virškinimo trukme, yra per pietus, kai žmogaus virškinimo sistema yra aktyviausia. Pusryčių ir vakarienės patiekalai turėtų būti paprastesni ir, pageidautina, su greitai virškinamais maisto produktais, kad netrukus po pusryčių gautumėte energijos pliūpsnį, o vakare leistumėte skrandžiui pailsėti.

virškinimas, maistas, mityba, laikas, maisto virškinimas

Maisto produktų virškinimo laikas

  • Vanduo iškart patenka į žarnyną.
  • Vaisių ir daržovių sultims suvirškinti reikia 15 – 20 min.
  • Žalioms daržovėms – 30 – 40 min.
  • Virtoms daržovėms – 40 min.
  • Žuviai – 45 – 60 min.
  • Salotoms su aliejumi suvirškinti reikia  15 – 20 min.
  • Krakmolingoms daržovėms (bulvėms, batatams, burokėliams) suvirškinti reikia  1,5 – 2 val.
  • Kruopoms (ryžiams, grikiams, bolivinėms balandoms) suvirškinti reikia  2 val.
  • Pieno produktams – 2 val.
  • Riešutams suvirškinti reikia  3 val.
  • Vištienai suvirškinti reikia  1,5 – 2 val.
  • Jautienai suvirškinti reikia  3 val.
  • Avienai suvirškinti reikia 4 val.
  • Kiaulienai suvirškinti reikia  5 val.

Kaip pagerinti virškinimą?

Kad maistas virškinimo sistemoje judėti sklandžiai ir išvengtumėte tokių virškinimo problemų kaip viduriavimas ir vidurių užkietėjimas, laikykitės šių taisyklių:

  • valgykite daugiau žalumynų, vaisių ir neskaldytų grūdų.
  • Ribokite raudonos mėsos ir perdirbtų maisto produktų vartojimą.
  • Įtraukite į mitybą probiotikus (jogurtą, kefyrą, maisto papildus).
  • Kasdien mankštinkitės.
  • Gerai išsimiegokite.
  • Valdykite stresą.

priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-26 laikas 21:48 Receptai Vaikų labai mėgstami Tuno kotletai

Svogūną supjaustykite ir apkepinkite. Tuno sultis nupilkite, tuną susmulkinkite šakute. Suberkite džiuvėsėlius, prieskonius, krapus ir petražoles. Įmaišykite kiaušinius, citrinos sultis ir grietinę. Masę gerai išmaišykite, form...

Skaityti daugiau

2019-06-13 laikas 08:44 Receptai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-07-01 laikas 18:13 Receptai Orkaitėje kepta višta
Gaminame. Orkaitėje kepta višta. Prieš kepant vištą dedame į kepimo maišą arba rankovę ir rankovę užrišame. Kepame apie 1,5-2 valandos (priklausimai nuo dydžio), vidutinio karštumo orkaitėje. Likus pusei valandos iki kepimo pabaig...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-21 laikas 20:27 🌿 4K Miško Ramybė 2025: Paukščių Čiulbėjimas ir Gamtos Garsai Vasarą
Pasinerkite į Lietuvos miškų ramybę su šiuo įspūdingu 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykite natūralių miško garsų – melodingo paukščių čiulbėjimo, švelnaus medžių ošimo ir subtilios miško gaivos, įrašytos stereo garsu be jokio redagavimo....

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 18:56 Česnako Nauda Sveikatai: Cheminė Sudėtis, Poveikis ir Receptai
Česnakas stiprina imunitetą, gerina širdies sveikatą ir kovoja su infekcijomis. Sužinokite jo cheminę sudėtį, poveikį ir liaudies receptus! Šiame straipsnyje aptarsime česnako cheminę sudėtį, poveikį organizmui, liaudies medicinos receptus ir mokslin...

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 15:47 Mikroorganizmai Antarktidoje: Gyvybės Paslaptys Ledo Karalystėje
Naujas mokslinis atradimas Antarktidoje atskleidžia, kaip mikroorganizmai išgyveno prieš 700 mln. metų. Sužinokite apie fosilijas, kosmoso tyrimus ir psichinės sveikatos svarbą! Šis tyrimas ne tik keičia mūsų supratimą apie gyvybės evoliuciją, bet ir...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau