Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Spalio » 1

Kodėl žmonės kenčia nuo fobijų ir kaip jų atsikratyti?

Baimė yra normalus jausmas, susijęs su išgyvenimo instinktu. Be to, tai jausmas, kuris gali išgelbėti gyvybę pavojaus atveju. Todėl, kaip jau minėjome anksčiau šiame straipsnyje apie baimę, ji yra įtraukta į mūsų DNR. Tačiau kartais baimė neturi jokios objektyvios priežasties, todėl ji tiesiog trukdo žmogui gyventi visavertį gyvenimą. Neracionalios nekontroliuojamos baimės vadinamos fobijomis. Baimės būna įvairių formų ir dydžių - žmonės gali bijoti vorų, gyvatės uždaroje erdvėje, vandens telkinių, aukščio ir pan. Tačiau iš kur apskritai atsiranda fobijos? Mokslininkų teigimu, jie atsirado evoliucijos eigoje. Kol kas neaišku, kodėl protinga baimė virsta fobija. Tačiau padarėme keletą prielaidų, kuriomis norėtume pasidalyti su jumis.

Kas yra fobijos ir kaip jos pasireiškia?

Pirmiausia turime pripažinti, kad kartais tarp fobijos ir racionalios baimės yra plona riba, todėl ją sunku atskirti nuo neracionalios baimės. Pavyzdžiui, jei žmogus yra dideliame aukštyje, baimė yra visiškai natūralus jausmas. Dauguma žmonių tokioje situacijoje elgsis atsargiau.

Kaip jau minėjome, fobija - tai objektyvios tikrovės neatitinkanti baimė, ji gali būti pernelyg didelė arba atsirasti ten, kur tam nėra jokios priežasties. Pavyzdžiui, jei žmogus bijo net prieiti prie lango aukštame aukšte, nors iš tikrųjų jam negresia pavojus, tai yra akrofobija, o ne racionali baimė.

Aukščio baimė yra normalus jausmas
Aukščio baimė yra normalus jausmas, būdingas visiems, tačiau jis turi būti racionalus.

Daugumai fobijų būdingi tie patys simptomai, skiriasi tik baimės kryptis. Žmogus visais įmanomais būdais stengiasi išvengti gąsdinančių situacijų. Kartais žmonės pradeda galvoti apie bauginančią situaciją ar daiktą ir be jokios aiškios priežasties ima nerimauti. Susidūrus su nepagrįstą baimę keliančiu objektu ar situacija, padažnėja širdies plakimas, išsiplečia akių vyzdžiai ir padažnėja kvėpavimas.

Kodėl atsiranda fobijos?

Pasak psichologijos profesoriaus ir Makvario universiteto Emocinės sveikatos centro direktoriaus Rono Rapie'io, fobijos paprastai išsivysto dėl objektų ir situacijų, kurias galima paaiškinti evoliucijos požiūriu. Tai reiškia, kad žmonės bijo gyvatės, vorų, aukščio, perkūnijos ir pan. Kartu niekas nebijo laidų ir kištukinių lizdų, nors kartais jie gali ir pražudyti žmogų. Tai rodo, kad fobijos egzistuoja nuo seniausių laikų.

Tačiau kaip ir kodėl atsiranda iracionali, o ne racionali baimė? Pagal vieną iš teorijų fobijos atsiranda svarbiausiais raidos laikotarpiais, t. y. ankstyvoje vaikystėje. Jos gali atsirasti dėl blogos patirties, pavyzdžiui, po šuns įkandimo žmogus gali pradėti bijoti šunų. Šią teoriją pirmasis pasiūlė Zigmundas Froidas. Jis mano, kad suaugusiųjų baimes lemia vaikystėje patirti išgyvenimai. Prisiminimai apie ankstyvosios vaikystės patirtį gali būti slopinami, tačiau galiausiai jie pasireiškia kaip fobijos.

Fobijos išsivystė žmogaus evoliucijos metu
Fobijos išsivystė žmogaus evoliucijos metu

Tačiau dauguma žmonių neturi fobijų, atsiradusių dėl traumų ar kitų nemalonių išgyvenimų vaikystėje. Todėl daugelis mokslininkų nesutinka su šia teorija. Taip, gali būti, kad vaikystėje patirtos traumos gali išsivystyti į fobijas, tačiau dauguma žmonių turi kitokių fobijų. Tokios nuomonės laikosi Makgilio universiteto psichiatrijos profesorius Džoelis Paris.

Akivaizdu, kad žmogus nebūtinai pats turi turėti neigiamos patirties, kad sirgtų fobija. Nepagrįstos baimės gali kilti dėl kito asmens neigiamos patirties. Pavyzdžiui, jei asmeniui buvo papasakota arba parodyta apie pavojų. Tai reiškia, kad tam tikri vaikystėje matyti filmai arba tėvų perspėjimai gali tapti fobijų katalizatoriumi.

Fobijas gali sukelti siaubo filmų žiūrėjimas
Fobijas gali sukelti siaubo filmų žiūrėjimas

Fobijos gali būti "paveldimos"?

Gali būti, kad ne visos fobijos yra "išmoktos". Kai kurie psichologai teigia, kad fobijos gali būti įgimtos. Ši teorija vadinama "neasociaciniu paaiškinimu". Pirmą kartą šis tyrimas buvo paskelbtas žurnale "Elgesio tyrimai ir terapija" praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje.

"Galbūt kai kurie žmonės genetiškai yra labiau linkę sirgti fobijomis, - sako Surėjaus universiteto psichologijos dėstytojas Chrisas Askew.

Manoma, kad fobijos yra net paveldimos. 2017 m. žurnale "Dialogues in Clinical Neuroscience" buvo paskelbtas tyrimas apie paveldimas fobijas. Tačiau ekspertai ir toliau ginčijasi šiuo klausimu. Gali būti, kad pačios fobijos nėra paveldimos, tačiau tam tikrų bruožų turintys žmonės yra labiau linkę sirgti fobijomis. Tai reiškia, kad įgimtos asmenybės savybės gali būti rizikos veiksnys. Geriausias to pavyzdys - neurotiškumas, asmenybės bruožas, kai žmogus pasaulį suvokia kaip grėsmingą ir pavojingą.

Kad atsikratytumėte fobijos, turite akis į akį susidurti su baimės obj
Kad atsikratytumėte fobijos, turite akis į akį susidurti su baimės objektu.

Kaip atsikratyti fobijos?

Sakoma, kad, norint atsikratyti fobijos, reikia su ja susidurti ir ją įveikti. Tai reiškia, kad žmogus turi suprasti, jog jo baimės yra nepagrįstos ir kad tai, ko jis tikisi, galiausiai neišsipildys.

Tačiau dauguma žmonių stengiasi vengti baimę keliančių situacijų. Todėl dauguma žmonių turi fobijų ilgą laiką, kartais net visą gyvenimą.

Pasaulio naujienos kitaip...

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.01.2018 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Drėkinamoji varškės ir medaus kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Varškė, Skystas medus, Kiaušinis

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 11:45 Receptai – Patiekalai Žagarėliai. Skanių žagarėlių receptas
Pasigaminkime skanius žagarėlius. Skanių žagarėlių receptas. Iškepę žagarėliai dedami ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejus. Dar šilti žagarėliai pabarstomi cukraus pudra.

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 12:59 Receptai – Patiekalai Beprotiškai skanių bulvinių blynų receptas

Gaminame. Bulviniai blynai Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine arba smulkesne tarka. Nusunkiame susidariusį skystį (krakmolą gražiname atgal). Į bulvių tarkius įtarkuojame svogūną, pilame citrinos sult...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau