Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Gegužės » 23

Apie mitybą ir kiek kartų tuštintis yra normalu

Sveikas žmogus žodį „dieta“ neturėtų vartoti kasdienybėje – nurodo Lietuvos antsvorio bei nutukimo prevencijos asociacijos prezidentė Rūta Petereit. Kokių dietų reikia turint kokių nors sveikatos problemų ir kuo jos pagrįstos?

dieta, virškinimas, vidurių užkietėjimas, sveikata, medicina

Dažniausiai pasitaikančios dietos

Dietos reikalingos ne tik norint sulieknėti. Gydytoja dietologė R. Petereit nurodo, kokios dietos reikalingos tiems, kas dėl kokių nors priežasčių turi virškinimo problemų arba kitų negalavimų.

„Populiariausios medicinos įstaigose taikomos dietos be druskos, kai yra padidėjęs kraujospūdis. Turint virškinimo trakto problemų skiriamas padidintas baltymų kiekis ir mažiau riebalų turinčios dietos. Bet, vėlgi, nėra tiek daugiau riebalų – iki 20 proc. visos paros energijos. Taip pat gali būti sumažintas skaidulų kiekis, vadinasi, kad neduodamos įvairios žalios daržovės po įvairių operacijų. Kartais dėl vidurių užkietėjimo atvirkščiai – skaidulų kiekį padidiname“, – aiškina gydytoja.

Tikriausiai yra tekę girdėti apie griežtą baltymų mitybos planą, kurį sau taiko sportuojantys žmonės – vartoja daug kiaušinių, vištienos, varškės. Gydytoja pastebi, kad moterys, siekiančios išryškinti raumenis, dažniausiai iš mitybos raciono pašalina ir reikalingus sudėtinius angliavandenius, vaikinai dažniau pasirenka to nedaryti. Tačiau, bet kuriuo atveju, jei žmogus neturi pakankamai žinių ir nepasikalbėjo su specialistu apie tai, kodėl reikalinga visavertė mityba ir kaip ją suderinti su fizine veikla – tai gali turėti blogų pasekmių.

„Prie pietų raciono dar prisideda grikiai, natūralūs ryžiai, bet tai yra per mažai skaidulinių medžiagų ir poveikis toks pats – užkietėja viduriai, kenčia endokrininė sistema, lytinių ląstelių funkcija.

Tokiems vaikinams, kurie nori ypatingo rezultato ir daug baltymų gauna ne tik su maistu, dar prisideda baltyminiai maisto papildai. Diskutuoti galima daug, bet žalingas poveikis – nuo per didelio baltymų kiekio mūsų organizmui. Sportuojant ne profesionaliai, bet tik dėl sveikatos, mums absoliučiai nieko vartoti nereikia, reikia tik subalansuotos mitybos“, – teigia R. Petereit.

Vidurių problemos

Užkietėję viduriai – tai daugeliui gali atrodyti nepatogi tema, tačiau gydytoja dietologė nurodo, kad tarp besilaikančių dietos ji pasireiškia daugiau nei pusei. Jos teigimu, didelę įtaką tam daro suvartojamas baltymų kiekis.

„Jeigu laikomasi baltyminės dietos, ta problema išryškėja. Kai bendrauju su pacientais, pirmas mano klausimas moterims būna „ar nėra virškinimo trakto problemų?“ Jeigu rūgštys nekyla, refliukso nejaučiate, vis tiek svarbu, kaip tuštinatės.

Reikia suprasti, kad normalus tuštinimasis yra nuo trijų kartų per parą iki trijų kartų per savaitę. Jeigu retesnis, tuštinamasi du kartus per savaitę, iš tiesų, reikia atkreipti dėmesį ir tai yra sutrikimas, kurį mes, medikai, vertiname vidurių užkietėjimu.

Blogiausia pasekmė – įvairūs žarnyno uždegimai ir onkologinės ligos, kurios gali išsivystyti. Jeigu vargina bent jau šešias savaites arba kelis mėnesius – tai atsiliepia visai sveikatai, fizinei veiklai. Įsivaizduokite, kad žmogus visą laiką jaučia tokio pilnumo, neišsituštinimo jausmą. Tyrimais įrodyta, kad tai apriboja net ir socialinę, fizinę veiklą“, – paaiškina specialistė.

Pasak gydytojos, norint išspręsti šią diskomfortą sukeliančią problemą, reikia pradėti nuo įpročių keitimo. Pirmiausiai, gerti bent šešias stiklines vandens per dieną. Jeigu vargina vidurių užkietėjimas – du litrus ir daugiau. Jei sportuojate, kiekį reikėtų padidinti dar labiau. Kiti dalykai, kurie turėtų tapti kasdienybės dalimi – fizinė veikla, ilgi pasivaikščiojimai, intensyvesni užsiėmimai. Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – subalansuota mityba, į kurią turi būti įtraukti ir sudėtiniai angliavandeniai.

Gydytoja atkreipia dėmesį ir į kitą problemą, kuri taip pat susijusi su vidurių užkietėjimu – tai įsigalėjęs mitas, kad reikėtų labai vengti glitimo, kurio yra kepiniuose.

„Glitimas yra baltymas. Nereikia išbraukti visų kruopų, reikia pasilikti tas, kurias norime valgyti. Nereikia ryte valgyti tik košių, kaip mums atrodo, bet ir grūdines kultūras, kurios yra viso grūdo, jose yra daug skaidulų. <...>

Perkant reikia atkreipti dėmesį į tas košes, kuriose skaidulinių medžiagų yra daugiau nei penki gramai šimte gramų. Taip pat yra ne tik tamsi ruginė duona, bet ir baltos duonos, net ir bandelės, kurių galima neišmesti iš savo raciono net ir laikantis mažesnio kaloringumo mitybos principų norint pasiekti grakščias kūno linijas. <...>

Reikia atsiminti, kad grūdinės kultūros yra ne tik vidurių užkietėjimo profilaktikai – tai ir energijos šaltinis“, – teigia dietologė R. Petereit.

Apie mitybą ir kiek kartų tuštintis yra normalu

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-25 laikas 11:58 Receptai Orkaitėje keptas omletas su grybais
Taip jau nutiko, kad kepant pyragą atliko kiaušinių tryniai. Nesugalvojau kur juos panaudoti geriau, nė iškepti omletą orkaitėje.

Skaityti daugiau

2020-10-26 laikas 20:00 Receptai Karamelizuoti obuoliai orkaitėje

Kiekviena rudenį, kai tik obuoliai mano sode gausiai uždera - aš kepu obuolių pyragus, verdu marmeladus, obuolių košes ir kompotus. O ką dar įmanoma nuveikti su iki pavasario išžiemojusiais, susiraukšlėjusiais, arba kitaip...

Skaityti daugiau

2019-08-28 laikas 19:16 Receptai Sausainiai “Karakumas”
Dažnai kepiau šį skanėsta, bet nežinojau, kad jis vadinamas “Karakumas”. Kaip iškepti sausainius „Karakumas“.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-21 laikas 18:57 Sveiki įpročiai, padedantys gydyti osteoartritą
Osteoartritas yra lėtinė liga, kuri kenkia sąnarių sveikatai. Dažniausiai ji pasireiškia vyresniems nei 60 metų žmonėms, tačiau iš esmės ja gali sirgti bet kokio amžiaus žmonės. Ir nors visiškai išgydyti šią ligą neįmanoma, kai kurie sveiki įpročiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:40 Sirijos paauglys teisiamas už ispanų turisto gerklės perpjovimą Berlyno holokausto memorialo teritorijoje
Prokurorai teigia, kad 19-metis veikė iš ISIS įkvėpto neapykantos žydams ir siekė nužudyti ispanų turistą simbolinėje vietoje. 19-metis sirietis teisiamas Berlyne, kaltinamas ispanų turisto gerklės perpjovimu, prokurorų teigimu, antisemitiniu nužudym...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 17:39 Erškėtrožių aliejus veidui: natūralus būdas sumažinti raukšles ir atgaivinti odą (2025)

Erškėtrožių aliejus (rosehip oil) – vienas efektyviausių natūralių produktų brandžiai odai. Turtingas vitaminų A, C, E ir nepakeičiamų riebalų rūgščių, jis skatina kolageno gamybą, mažina raukšles, šviesina pigmentines dėmes ir atkuria odos ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 16:47 Natūralus baltasis triukšmas foninei muzikai ir atsipalaidavimui
✨ Pasinerkite į ramybės atmosferą: vandens čiurlenimas ir upelio čiurlenimas sukuria tobulą baltąjį triukšmą miegui 😴, giliam atsipalaidavimui 🧘‍♀️, meditacijai 🕯, mokymuisi 📚 arba raminančiam fonui 🎧.

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau