Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2019 » Kovo » 20

Ar atsisakysite kavos?

Kava yra vienas iš produktų, dėl kurių nuomonės dažniausiai išsiskiria. Galbūt pavasarį be jos iš tiesų galima apsieiti?

Kava patyrė pasmerkimo periodą, buvo kaltinama, kad per daug rūgština organizmą arba keičia pH (keli teoretikai tvirtina, kad tai sukelia plataus spektro ligų), šalina vandenį iš organizmo ir išplauna kalcio rezervus. Atrodo įtikinamai, kad jos nevartotų su maistu, tačiau ar šis kartokas gėrimas iš tikrųjų toks juodas, kaip jį piešia?

Žmonės, kurie gerią kavą, turi mažiau uždegimo žymenų kraujyje negu tie, kurie kavos kasdien nevartoja.

Pozityvūs efektai

• Kaip bet kuri karti medžiaga, taip ir kava yra puikus kepenų stimuliatorius.

Tai reiškia, kad ji padeda išsiskirti tulžiai ir pašalinti iš kepenų toksinus. Taip pat kavai priskiriamas kepenis apsaugantis poveikis, ji normalizuoja kepenų fermentų koncentraciją.5

• Kaveolis ir kafestolis reikšmingai padidina glutationo S-transferazės aktyvumą ir skatina jos sintezę. Tai enzimas, kurį gamina pats organizmas, ir jis yra daug stipresnis už antioksidantus, kurių gauname su maistu.

kava, mityba, gėrimas

Kasdien saikingas arba vidutiniškas išgertas kavos kiekis padidina glutationo S-transferazės kiekį kraujyje 16 procentų.1

• Melanoidmai, antioksidantai, kurie susidaro skrudinant kavos pupeles, yra ne tik puikios laisvuosius radikalus neutralizuojančios medžiagos, jie taip pat trukdo lipidams (riebalams) oksiduotis organizme.1

• Chlorogeno rūgštis ir kavos rūgštis, kofeinas ir jo metabolitai (teobrominas ir ksantinai) - visi yra nuostabūs antioksidantai, kurie gali apsaugoti ląstelių DNR nuo pažeidimų, taip pat chlorogeno rūgštis ir kavos rūgštis stimuliuoja tulžies sekreciją, jie turi tulžies varomųjų, spazmolitinių ir uždegimo malšinamųjų savybių.

• Kava sumažina vėžio riziką. Atlikus keletą tyrimų, atskleistas ryšys tarp kavos suvartojimo ir skirtingų auglių (gimdos, krūties, storosios žarnos, odos, prostatos ir kepenų) formavimosi ir progresijos. Kava, atrodo, sumažina vėžio riziką ir sulėtina vėžio ląstelių augimą.1; 7

• Vieno naujo tyrimo rezultatai rodo, kad žmonės, kurie geria kavą, turi mažiau uždegimo žymenų kraujyje negu tie, kurie kavos kasdien nevartoja. Tai galėtų būti vienas iš paaiškinimų, kodėl kava turi antivėžinių savybių (šis tyrimas užginčija kitus, pagal kuriuos teigiama, kad kava gali potencialiai sukelti uždegimą).1

• Kava sumažina II tipo cukrinio diabeto formavimosi riziką. 8;9 Ji taip pat padeda atkurti ląstelių jautrumą insulinui.10

• Kava padeda oksiduoti riebalus. Ji sužadina termogenezę - skatina medžiagų apykaitą ir padeda sumažinti riebalų nuosėdas organizme.

• Kava gali apsaugoti smegenis. Atskirų tyrimų rezultatai rodo, kad šis gėrimas gali sumažinti riziką susirgti degeneracinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga, Parkinsono liga, depresija ir kt.

Jei jaučiate, kad kasdieniame gyvenime gana daug išgyvenimų, streso, kankina nemiga ir vidinis nerimas, tikriausiai kavos gėrimą laikinai reikia atidėti.

• Kava gali skatinti optimalios žarnyno mikrofloros palaikymą. Keletas mokslininkų, įskaitant knygos „Planas sveikam gyvenimui: puiki sveikata pasirinkus tinkamą mitybą“ (leidykla Alma littera, 2017) autorių Davidą Perlmutterį, išsako hipotezę, kad kava geba pagerinti gerųjų bakterijų lyginamąjį svorį organizme. Apie žarnyno mikrofloros reikšmę padedant ir palaikant sveikatą šiais laikais kalbama daug, tai nauja mokslo kryptis, kuri per artimiausius metus visiškai rimtai teiks atsakymus į klausimus apie ligų formavimąsi ir prevenciją.

kava, mityba, gėrimas


Kavos kokteilis lyto energijai

1 asmeniui

Ingredientai

  • 1 didele sauja anakardžių, mirkytų 100 ml vandens
  • 100 ml labai stiprios ekologiškos kavos (2 valgomieji šaukštai 100 ml vandens)
  • 1 valgomieji šaukštai (su kaupu) ekologiško žemes riešutų sviesto
  • 1 valgomieji šaukštai (su kaupu) lukštentų kanapių sėklų
  • 2 dideles Medjool datulės sauja ledo, pasirinktinai

Paruošimo būdas

  1. Sutrinkite riešutus su vandeniu, kol susidaro vientisa kremine mase.
  2. Suberkite kavą, sutrinkite dar kartą.
  3. Sudekite visas likusias sudedamąsias dalis, vėl sutrinkite ir valgykite.

• Kava, priešingai mūsų prielaidoms, nepašalina vandens iš organizmo. Iš pradžių ji turi nedidelį šlapimo varomąjį poveikį, tačiau su kiekvienu kitu puodeliu organizmas įgyja toleranciją. Pirminis diuretinis efektas nėra toks esminis, norint teigti, kad gerdami kavą išsausiname savo organizmą. 11; 12; 13

Tamsioji pusė

• Kava yra viena iš labiausiai cheminiu būdu apdorotų augalų. Vieno tyrimo metu atskleista, kad vienam akrui kavos plantacijos sunaudojama apie 150 kg cheminių trąšų. Kitų tyrimų metu padaryta išvada, kad skrudinimo procesas beveik 85 % sumažina šių chemikalų koncentraciją kavoje.3 Vis dėlto verta pagalvoti, ar labai norime pasisavinti likusius 15 % chemikalų, gerdami savo rytinį kavos puodelį. Be to, ar iš tikrųjų paprastas skrudinimas neutralizuoja pavojingas medžiagas? Gerokai saugiau kasdien gerti ekologišką kavą.

Kava padeda oksiduoti riebalus. Ji sužadina termogenezę - skatina medžiagų apykaitą ir padeda sumažinti riebalų nuosėdas organizme.

• Kofeinas, stimuliuojamoji medžiaga, kurios turi kava, ne visada (ypač šiais laikais) pasižymi pozityviu efektu. Jautrumą kofeinui iš dalies lemia mūsų genai, tačiau jis priklauso taip pat nuo kiekvieno žmogaus sveikatos būklės ir tam tikro gyvenimo laikotarpio. Jei deginate žvakę iš abiejų galų - nuolat neišsimiegate, esate pavargę, nervingi ir kamuoja stresas - ir jei dar sergate kokia lėtine liga, kava šiuo atveju negali būti geras pasirinkimas.

Išgėręs kavos žmogus gali pasijusti neramus, nervingas ir net hiperaktyvus arba kaip tik atvirkščiai - dar labiau pavargęs. Deja, nuovargio efektas, kuris aiškinamas antinksčių perkrova nuo nuolatinio kofeino stimuliavimo, nesąmoningai (arba sąmoningai) verčia griebtis kito kavos puodelio, siekiant gauti energijos. Bėgant laikui šis mechanizmas taip pat nebeveikia, ir gali prasidėti lėtinio nuovargio sindromas.

Kava yra dirginanti ir stimuliuojanti, todėl sergant bet kokia liga arba laikotarpiais, kai patiriamas didelis stresas ir nuovargis, kavos gerti nerekomenduojama, nes ji eikvoja organizmo rezervus.

Kava nėra magiškas gėrimas, kuris energiją teikia veltui, ji stimuliuoja mūsų pačių gebėjimą būti aktyviems, ir bėgant laikui mes galime sėkmingai šį gebėjimą būti pilni energijos atbukinti iki perdegimo sindromo.

Nuovargio efektas, kuris aiškinamas antinksčių perkrova nuo nuolatinio kofeino stimuliavimo, nesąmoningai (arba sąmoningai) verčia griebtis kito kavos puodelio, siekiant gauti energijos.

• Kava didina kortizolio (streso hormono) koncentraciją organizme. Nuolat padidinta kortizolio koncentracija gali sukelti įvairių problemų, įskaitant imuniteto disfunkciją, sutrikusį miegą, sulėtėjusį virškinimą, taip pat depresiją. Priklausomai nuo to, koks yra organizmo individualus jautrumas stresoriams ir kaip lengvai jis sugeba prisitaikyti, po kavos gurkšnojimo padidėjusi kortizolio koncentracija gali išlikti net iki šešių valandų. Bėgant laikui organizmas prisitaiko prie suvartojamos kavos ir taip sparčiai kortizolio nebeišskiria, tačiau visiška tolerancija kofeinui neatsiranda nė vienam.4

• Kavos gėrimas turi dar vieną trūkumą -įstrižinę reakciją su glitimo molekule. Tai reiškia, kad žmonėms, sergantiems celiakija arba glitimo netoleravimu, yra didelė rizika, geriant kavą, taip pat sužadinti glitimo sukeltus simptomus (skausmus ir uždegimą virškinimo trakte, imuniteto susilpnėjimą, autoimunitetą ir kt.). 1;3

Įvertinkite savo savijautą! Saikingai gerti ekologišką kavą yra sveika, jei esate sveiki, pilni energijos, išsimiegoję, pailsėję ir džiaugsmingi, tačiau, jei jaučiate, kad kasdieniame gyvenime gana daug išgyvenimų, streso, kankina nemiga ir vidinis nerimas, tikriausiai kavos gėrimą laikinai reikia atidėti, kol problemos bus išspręstos. Taip pat, jei yra autoimunitetas arba netoleruojate glitimo, rekomenduojama būti atsargiems ir stebėti savo pojūčius išgėrus kavos.

kava, mityba, gėrimas

Ką apie kavą teigia ajurveda?

Kadangi ajurvedoje žmonės skirstomi j tipus arba došas (vata, pitta, kapha), kiekvienam tipui rekomenduojama kitokia dieta ir gyvenimo būdas, nes juos sudaro skirtingi elementai - vėjas, erdvė, ugnis, vanduo ir žemė. Kavą gerti leidžiama ir kartais net labai pageidaujama kaphos tipo žmonėms, kurių pagrindiniai elementai yra žemė ir vanduo. Kadangi šių žmonių medžiagų apykaita, virškinimo procesai yra lėtesni, jų organizme trūksta „ugnies" karštos ir sparčios energijos, taip pat daugiau išsiskiria gleivių ir gali kauptis perteklinis kūno svoris. Kava tada gali padėti padaryti kaphos konstitucijos pusiausvyrą. O vatos ir pittos žmonėms kava yra nepageidaujama ir net kenksminga, nes sustiprina jau ir taip aktyvius procesus. Vatos (vėjas ir erdvė) konstitucijoje išreikšta jautri nervų sistema, taip pat būdingas vandens praradimas (sausa oda, plaukai, lūžtantys nagai, traškantys kaulai ir kt.) ir virškinimo problemos (dažniausiai pilvo pūtimas). Kava šiuos procesus gali paveikti nepalankiai, padarant vatos žmones nervingus, veikiant miego kokybę ir taip pat kitus procesus organizme.

Ajurveda veikia pagal principą: visi nuodai turi priešnuodį, o kavos priešnuodžiu laikomas kardamonas ir pienas.

Pittos (ugnies ir vandens) tipo žmonės dažniausiai mėgsta gurkšnoti kavą, ir jie neretai turi pagrįstą nuomonę, kodėl ją geria. Pittos došos žmonės yra labai tikslūs, konkretūs, dažnai greitai užsidega, tampa agresyvūs (karšta ugnies energija), jiems būdinga skrandžio opa, jie daug prakaituoja, prakaitas išreikšto kvapo - kava šiuo atveju gali tik „įmesti pliauską" į jau įkaitintą organizmą.

Tačiau ajurveda veikia pagal principą: visi nuodai turi priešnuodį, o kavos priešnuodžiu laikomas kardamonas ir pienas. Kardamonas sumažina stimuliuojamąjį kofeino poveikį, padeda jį asimiliuoti, o pienas sumažina „kaitinančią" kavos prigimtį.

Nuorodos:

  1. http://www.thepaleomom.com/2015/06/coffee-enemas-what-the-science-says-versus-what-youve-heard.html
  2. http://chriskresser.com/all-about-coffee/
  3. http://chriskresser.com/rhr-is-drinking-coffee-good-for-you/
  4. http://www.thepaleomom.com/2012/07/pros-and-cons-of-coffee.html
  5. http://www.britishlivertrust.org.uk/us-study-pub-lished-benefits-coffee-liver/     
  6. https://www.bulletproofexec.com/coffee-5-reosons-you-can-perform-better-10-ways-to-live-longer/
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14706966
  8. http://www.sciencedaily.com/releases/2004/01/040106081416.htm
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21046357
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artides/ PMC3886980/
  12. http://www.npr.org/sections/the-salt/2014/01/13/262175623/coffee-myth-busting-cup-of-joe-may-help-hydration-and-memory
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8360789

Natūropatė, sveikatos ir mitybos trenerė, Ancė Anna Šternberga. Medžiaga parengta pagal straipsnį „Ar atsisakysite kavos?“ tarptautinio žurnalo „Ko gydytojai tau nepasako“.

NUOTRAUKŲ FOTOGALERIJA

Mes grojame Jums 90s-eurodance RADIO NR. 1 LietuvojeKlausyk internetu visą parą ir bendrauk ...
Įvertink šį straipsnį Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį.

Čia galite rašyti savo paranormalų nutikimą, pranešimą spaudai, reklaminį straipsnį, istorijas, pamąstymus, sveikatos patarimą, receptą... Prisijunkite ir rašykite!

Niekas neišdrįso palikti komentarą.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar