Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Balandžio » 4

Dilgėlės - anemiją gydančių vaistinių augalų

Anemija, dažnai vadinama tiesiog mažakraujyste, – labiausiai paplitusi kraujo liga, kai kraujyje sumažėja eritrocitų ir hemoglobino. Šią ligą sukeliančių priežasčių būna labai įvairių.

Dilgelės, anemija, mazakraujyste, anemijos gydymas, sveikata

Anemija susergama, kai netenkama daug eritrocitų arba kai pagreitėja jų irimas. Ši liga gali būti paveldima, ji gali atsirasti dėl vidinio kraujavimo, folio rūgšties ir vitamino B12 trūkumo organizme, dėl traumų, kurių metu netenkama daug kraujo, gali išsivystyti ir dėl netinkamos mitybos.

Anemija dėl geležies trūkumo – labiausiai paplitusi mažakraujystės forma. Ji išsivysto tuomet, kai hemoglobinui gaminti stinga svarbiausios žaliavos – geležies.

Labai svarbu anemiją nustatyti kuo anksčiau, tuomet ir gydyti ją bus žymiai lengviau. Ženklų, įspėjančių apie ligą, – nemažai, tačiau būtina žinoti svarbiausius simptomus: į akis krintantis blyškiai pilkos spalvos veidas, pašviesėję dantenos, liežuvis ir apatinių akių vokų vidinė pusė, lūžinėjantys nagai, bendras kūno silpnumas, dusulys, padažnėjęs širdies plakimas, nemiga, sutrūkinėję lūpų kampučiai, itin sausa oda, išsausėję ir lūžinėjantys bei sparčiai slenkantys plaukai.

Sergantieji anemija skundžiasi galvos svaigimu ir ūžesiu ausyse. Įtarus anemiją patariama kuo skubiau kreiptis į gydytoją, kad šis nustatytų ligos priežastis ir paskirtų reikiamą gydymą. Pasitarus su gydytoju verta pasinaudoti ir paprastomis naminėmis priemonėmis.

Dilgelės, anemija, mazakraujyste, anemijos gydymas, sveikata

Tinkami mitybos įpročiai

* Neretai teigiama, kad norint padidinti hemoglobino kiekį kraujyje reikia valgyti maisto, kuriame daug geležies: kepenų, raudonos mėsos, morkų, burokėlių, ankštinių kultūrų, grikių, graikinių riešutų, obuolių, moliūgų, petražolių, gerti granatų sulčių. Deja, tai tik iš dalies teisinga, nes žmogaus organizmas geležį įsisavina nevienodai. Verta žinoti, kad iš gyvulinės kilmės produktų žmogaus organizmas geba įsisavinti 25–30 proc. geležies, o iš augalinių kultūrų tik 5–10 proc. Geriausiai įsisavinama geležis, esanti mėsoje, paukščių kepenyse.

* Tuojau pat po valgio nepatariama gerti arbatos, nes joje esantys taninai neleidžia organizmui įsisavinti maisto produktuose esančios geležies. Nepatariama piktnaudžiauti stipria kava, nes šis gėrimas šalina geležį iš organizmo. Geriau įsisavinti geležį padės apelsinų sultys.

* Organizmui įsisavinti geležį padeda vitaminai, ypač vitaminas C. Naudinga kasdien gerti šviežiai spaustų apelsinų ir pomidorų sulčių, valgyti šviežių vaisių ir daržovių. Daug vitamino C yra juodųjų serbentų uogose, citrusiniuose vaisiuose, kiviuose ir saldžiosiose paprikose. Žiemą, kai vaisiuose ir daržovėse vitamino C gerokai sumažėja, patariama dažniau valgyti raugintų kopūstų ir gerti erškėtrožių uogų antpilo.

Vaistai iš virtuvės

* Sergantiesiems anemija patariama gydytis česnakų antpilu: sumalkite 300 g nuvalytų česnakų, užpilkite juos litru spirito ir palikite 2–3 savaites nusistovėti. Šio antpilo patariama gerti po 20 lašų 3 kartus per dieną, juos sumaišius su puse stiklinės pieno arba vandens.

* Jei sergate kraujo ligomis, ištisus metus kasdien vartokite petražolių, jomis skaninkite patiekalus.

* Jei sergate mažakraujyste, galite pasigaminti grikių „chalvos“: stiklinę grikių kruopų nuplaukite, išdžiovinkite ir sumalkite kavamale. Gautus grikių miltus sumaišykite su medumi ir valgykite šio mišinio kasdien po šaukštą (galima ir daugiau).

Dilgelės, anemija, mazakraujyste, anemijos gydymas, sveikata

Sultys ir jų mišiniai

* Organizmui būtina gauti natūralios geležies, todėl patariama gerti raudonųjų burokėlių sulčių, nes jose yra žmogaus organizmui naudingų mikroelementų kalio, kalcio, fosforo, vitaminų C, PP, B grupės vitaminų, fruktozės ir gliukozės. Nusistovėjusių (ne mažiau kaip 2 val.) burokėlių sulčių patariama gerti po ketvirtadalį stiklinės įdėjus šaukštą medaus 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

* Morkose yra daug lengvai organizmo įsisavinamos geležies, taip pat vertingų biologiškai aktyvių medžiagų: kobalto, vario, kalcio, jodo, bromo. Šios medžiagos skatina kraujo gamybą. Morkų sultis vartokite šviežias po 100 ml 1–3 kartus per dieną prieš valgį. Kad organizmas jas geriau įsisavintų, galite įpilti šlakelį aliejaus, geriausia alyvuogių. Sveika gerti lygiomis dalimis sumaišytų raudonųjų burokėlių sulčių (nusistovėjusių), šviežiai spaustų morkų bei ridikų arba agurkų sulčių mišinių. Sulčių mišinio gerkite po 1–2 šaukštus prieš valgį.

* Anemiją gydyti ir didinti hemoglobino kiekį kraujyje padeda burokėlių ir obuolių sulčių mišinys: sumaišykite 20–30 ml burokėlių ir 150–200 ml obuolių sulčių. Taip paruoštą sulčių mišinį reikia išgerti tuoj pat.

* Ridikų sultyse yra geležies, magnio, kalio, kalcio ir įvairių vitaminų. Sergantiesiems anemija ridikų sulčių patariama gerti sumaišytų su medumi po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.

* Sergantiesiems mažakraujyste patariama gerti beržų sulčių po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną 3 mėnesius.

Dilgelės, anemija, mazakraujyste, anemijos gydymas, sveikata

Vaistiniai augalai

* Populiariausia anemijos gydymo priemonė – dilgėlės, kuriose yra visko, ko reikia raudoniesiems kraujo kūneliams gamintis. 7 g susmulkintos džiovintos žolės užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną. Galite dilgėlių lapų dėti į salotas, sriubas. Atsargiai gydytis dilgėlėmis reikėtų tiems, kurių tirštas kraujas.

* Miško žemuogės: 20 g susmulkintų džiovintų žemuogių lapų ir uogų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite 2 val. nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną. Sezono metu valgykite šviežių žemuogių.

* Kiaulpienės: 6 g susmulkintų džiovintų kiaulpienių šaknų ir žolės užpilkite stikline vandens, pavirkite 10 min. ant mažos ugnies, palikite pusvalandį nusistovėti, nukoškite ir gerkite nuoviro po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Plačialapiai gysločiai: šaukštą susmulkintų gysločių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 15 min. verdančio vandens vonelėje, nukoškite ir gerkite nuoviro po šaukštą 3–4 kartus per dieną 20 min. prieš valgį. Sezono metu patariama gerti gysločių sulčių po šaukštą 3 kartus per dieną 20 min. prieš valgį.

* Juodieji serbentai: 3–5 g džiovintų serbentų lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10–20 min. nusistovėti, gerkite antpilo po stiklinę 2–3 kartus per dieną vietoj arbatos. Sveika valgyti šviežių arba džiovintų juodųjų serbentų uogų.

* Pušų pumpurai: šaukštą pušų pumpurų užpilkite stikline karšto vandens, pavirkite pusvalandį verdančio vandens vonelėje, nukoškite ir gerkite nuoviro po pusę stiklinės po valgio.

Dilgėlės - anemiją gydančių vaistinių augalų

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-01 laikas 07:33 Receptai Agurkai su grūdėtų garstyčių padažu
Išilgai perpjautus agurkus sudedam į stiklainius, užpylame šiek tiek pravėsusiu marinatu, sustatom į puodą ir kaitinam. Kai vanduo puode užvirs, kaitinam dar 5 min. po to užsukam dangtelius ir šiltai apklojam.

Skaityti daugiau

2020-11-01 laikas 15:44 Receptai Kaip pagaminti purius kreminio sūrio sausainius (saldėsius)

Kambario temperatūros sviestą išplakite su kreminiu sūriu. Suberkite cukrų ir vėl išplakite. Į masę įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir vėl išplakite iki vientisos masės.

Skaityti daugiau

2020-06-26 laikas 12:25 Receptai Šaltai rūkytos skumbrės mišrainė su rudaisiais ryžiais

Ryžius išvirti ir atvėsinti. Žuvį iškaulinti ir susmulkinti. Agurką ir svogūną pasmulkinti kubeliais, sumaišyti su žuvimi, ryžiais ir kukurūzai, pagardinti majonezu ir garstyčiomis, jai reikia ir druska.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau