Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Liepos » 9

Gydomosios krienų lapų savybės

Gydomosiomis savybėmis pasižymi ne tik krienų šaknys, bet ir jų lapai.

Krienus pradėta auginti dar senovės Romoje ir Graikijoje. Graikai iki šiol labai vertina krienus, iš kurių ruošia ypatingus patiekalus.

Krienų rūšys yra labai įvairios. Artimiausi krienams augalai yra ridikėliai ir garstyčios.

Krienų lapai - gana stambūs, ilgi. Krienai gali išaugti net iki 1 metro aukščio. Krienų lapais galima skaninti marinuojamas daržoves ir rauginamus grybus. Krienų lapai ne tik skanina patiekalus bei konservuojamus produktus, bet ir padeda gydyti įvairias ligas.

krienai, krienų lapai, krienų lapai padeda, krienų lapai gydo

Kokių naudingųjų medžiagų yra krienų lapuose?

Krienų lapuose gausu baltymų. Tai požymis, jog krienų lapai yra labai maistingi, bet nekaloringi, nes 100 g krienų lapų tėra 64 kalorijos. Krienų lapuose taip pat yra: • B grupės vitaminų, vitaminų C ir E, nikotino rūgšties; • pačių populiariausių mineralinių medžiagų: magnio, kalcio ir kalio; • biologiškai aktyvių medžiagų; • įvairių eterinių aliejų; • pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių; • gliukozės ir krakmolo; • skaidulų.

Verta pažymėti, kad vitamino C krienų lapuose yra žymiai daugiau nei juodųjų serbentų uogose.

• Krienų lapuose esančios biologiškai aktyvios medžiagos veiksmingai naikina bakterijas, todėl juos patariama vartoti konservuojant daržoves.

• Krienų lapų prieskonines savybes nulemia juose esantys eteriniai aliejai. Saikingai vartojami krienų lapai gerina apetitą.

Gydomosios krienų lapų savybės

• Krienų lapai naikina žalinguosius mikrobus organizme. Specialistai krienų lapus vadina natūraliais gamtiniais antibiotikais. Seniau krienų lapus vartodavo kaip antiseptikus.

Iš krienų lapų galima paruošti išorinius kompresus. Vidiniam vartojimui tinkami krienų lapai padeda gydyti uždegimines ligas. Pavyzdžiui, gydant burnos gleivinės ligas, krienų lapus galima vartoti kaip antiseptikus. Pavyzdžiui, juos naudinga pakramtyti.

• Krienų lapai padeda iš organizmo pašalinti šlakus ir žalingąsias medžiagas.

• Krienų lapai taip pat padeda normalizuoti skrandžio ir žarnyno darbą. Krienų lapai aktyvina skrandžio darbą. Krienų lapai veiksmingai didina sumažėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, pagerėja virškinamojo trakto darbas.

• Krienų lapai pagerina sergančiųjų viršutiniųjų kvėpavimo takų ligomis savijautą. Sergant viršutiniųjų kvėpavimo takų ligomis, labai naudinga gerklę skalauti krienų lapų antpilu.

• Krienų lapai stiprina sąnarius ir raumenis. Nuo seno liaudies medicinos žinovai krienų lapais malšina osteochondrozės skausmus, nes krienų lapai gydo uždegiminius procesus. Krienų lapus galima panaudoti ruošiant kompresus ir gydomąsias voneles.

• Krienų lapai stiprina imuninę sistemą. Peršalimo ligų sezono metu krienų lapai padeda žmogaus organizmui kovoti su žalingaisiais virusais ir bakterijomis. Krienų lapus galima panaudoti įvairių ligų profilaktikai. Be to, krienų lapai žmogaus organizmui suteikia papildomos energijos ir gausiai aprūpina vitaminais.

• Krienų lapai padeda iš organizmo šalinti skysčių perteklių, nes skatina šlapimo išsiskyrimą. Tai svarbu gydant šlapimo pūslės ir šlapimtakių ligas. Krienų lapais patariama gydyti inkstų akmenligę.

• Krienų lapai stiprina širdį ir kraujagysles. Krienų lapai pagerina širdies darbą, padeda gydyti hipertenziją ir anemiją.

• Krienų lapai apsaugo kepenis. Gydyti kepenų ligas patariama krienų lapų antpilu su medumi ir citrinomis.

• Krienų lapai stiprina moterų organizmą, normalizuoja menstruacijų ciklą.

• Krienų lapai naudingi ir vyrų organizmui, nes padeda gydyti prostatitą ir impotenciją.

• Krienų lapų sultimis galima malšinti dantų skausmus. Sergantiems stomatitu krienų lapų sultys dezinfekuoja burnos gleivinę. Japonų kosmetikos gamintojai krienų lapų sultis vartoja dantų pastai, kuri dantis apsaugo nuo ėduonies.

• Krienų lapų sultys gražina plaukus ir nagus, stabdo spartų plaukų slinkimą.

• Krienų lapai padeda malšinti galvos skausmus ir gydyti uždegimines ausų ligas.

• Krienų lapuose mažai cukraus, todėl juos patariama panaudoti ruošiant salotas sergantiems cukriniu diabetu.

• Krienų lapai žmogaus organizme pagreitina medžiagų apykaitą, todėl padeda mažinti svorį.

Šalutinis žalingasis krienų lapų poveikis

Krienų lapų negalima vartoti sergantiems gastritu ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige. Krienų lapų negalima vartoti besiskundžiantiems padažnėjusiu pilvo pūtimu ir nėščioms moterims. Kūdikius krūtimi maitinančioms moterims krienų lapų patariama vartoti saikingai.

krienai, krienų lapai, krienų lapai padeda, krienų lapai gydo

LIAUDIES MEDICINOS RECEPTAI SU KRIENŲ LAPAIS

Raumenų skausmus ir sumušimus patariama gydyti verdančiu vandeniu nuplikytų šviežių krienų lapų kompresais. Kai krienų lapai atvės tiek, kad juos bus galima pakęsti, juos uždėkite ant gydomų vietų, apriškite polietileno plėvele ir vilnoniu šaliku. Taip paruoštą kompresą išlaikykite per naktį. Kitą dieną, kai nuimsite kompresą, organizmas gydomose vietose bus pašalinęs druskų perteklių. Druskas reikia nuplauti. odą nušluostyti sausai, vėliau sudrėkinti bet kuriuo riebiu kremu.

Taip gydytis patariama 10 dienų. Gydomąjį kompresą patariama paruošti iš stambių krienų lapų.

Krienų lapų antpilas

Perplautus krienų lapus sumalkite mėsmale, tyrę supilkite į stiklainį. užpilkite degtine, leiskite nusistovėti savaitę laiko, nukoškite, krienų lapus nuspauskite. Išoriškai šiuo antpilu patariama malšinti osteochondrozės skausmus.

Raumenų skausmus malšinantis tepalas

Jaunus krienų lapus suberkite į stiklainį, užpilkite degtine, vėsioje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje leiskite nusistovėti 2 dienas. Vėliau gydomas vietas trinkite išmirkytais krienų lapais.

Dar vienas krienų lapų antpilo receptas

1 nedidelį krienų lapą užpilkite 1 stikline vandens, leiskite nusistovėti 2 valandas, vėliau šiuo antpilu šluostykite veidą. Šis antpilas efektyviai valo odą, ją tonizuoja, balina strazdanas ir pigmentines dėmes.

Kaip laikyti krienų lapus?

Šaldymas. Užšaldytuose krienų lapuose lieka visos maistinės ir naudingosios medžiagos. Perplautus krienų lapus supjaustykite taip, kaip norite, suberkite į šaldymo maišelius, užšaldykite šaldiklyje. Prieš vartodami krienų lapus atšildykite šiltoje patalpoje.

Džiovinimas. Perplautus krienų lapus suberkite ant popieriaus lapų ar padėklų, džiovinkite tamsioje vietoje. Džiovinamus krienų lapus reikia reguliariai maišyti. Išdžiūvusius krienų lapus susmulkinkite, suberkite į užsukamus stiklainius.

Krienų lapų laikymas šaldytuve. Švarius krienų lapus suberkite į polietileno plėvelės maišelius, į kuriuos įpilkite truputį vandens. Krienų lapus tolygiai paskirstykite, polietileno maišelius užriškite ir laikykite ant apatinės šaldytuvo lentynos.

Konservavimas. Krienų lapus supjaustykite plonomis juostelėmis, sluoksniais suberkite į stiklainius, kiekvieną sluoksnį gausiai pabarstę druska. Prieš užsukdami stiklainius sterilizuokite verdančio vandens vonelėje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-01-31 laikas 11:26 Receptai Morkų kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Morka

Skaityti daugiau

2020-12-03 laikas 20:14 Receptai Citrininis pyragas tinginiams su kondensuotu pienu
Tai neapsakomai skanus pyragas, kuriam reikės visai nedaug ingredientų. Skanaujam, lepinamės ir džiaugiamės.

Skaityti daugiau

2019-06-08 laikas 06:21 Receptai Varškės ir uogų vyniotinis, kas nori sulieknėti, ar tiesiog prižiūrintiems savo figūrą!
Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ir t.t. – įdaro...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau