- 27.06.2018
- 0.0 Reitingas
- 2229 Peržiūros
- Komentarai
Didžiausia spanguolių vertybė - jose esantys antioksidantai, organinės rūgštys ir ląsteliena. Šie komponentai padaro šias raudonas uogas naudingas mūsų racione.
Įrodyti faktai
• Spanguolėse gausu įvairių antocianinų, procianinų ir flavonolių. Jie tirti daugelio ligų profilaktikos ir sveikatos palaikymo požiūriu, pavyzdžiui, kalbant apie tam tikras vėžio rūšis, šlapimtakių uždegimus (konkrečiai - flavonoliai), burnos ertmės būklę bei kitas sveikatos problemas.(1)
• Valgydami spanguolių gauname ir vieno stipriausių antioksidantų -resveratrolio, galinčio potencialiai palankiai paveikti širdies kraujagyslių sistemą.(2)
• Šviežiose spanguolėse vitamino C yra daug daugiau, džiovinant jo sumažėja. Tačiau kitų biologiškai veiklių medžiagų koncentracijos, kurių pradžioje būna apie 10-20 proc., po džiovinimo kelis kartus padidėja masės atžvilgiu.
• Teigiamos spanguolių savybės išlieka ir tada, kai iš jų pagaminama cukatų. Reikia turėti mintyje tik tai, kad spanguolių cukatose yra daugiau cukraus.
• Per vieną tyrimą su moterimis, kurias reguliariai kamavo šlapimtakių infekcijos, kasdienė porcija cukatų (42 g) padėjo sumažinti susirgimo šiomis infekcijomis dažnį.
• Kadangi spanguolėse yra palyginti daug ląstelienos ir organinių rūgščių, jos ir saldintos nedaug tepadidina cukraus koncentraciją kraujyje.
100 g šviežių spanguolių yra:
• 28,3 kcal
• 87 g vandens
• 6,8 g angliavandenių, iš jų 3,3 g ląstelienos
• 0,5 g riebalų rūgščių
• 0,4 g baltymų
Vitaminai ir mineralinės medžiagos šviežiose spanguolėse (% RPN)
• Vitamino C - 20 %
• Vitamino K - 13,8 %
• Vitamino B6 - 3,5 %
• Kitų B grupės vitaminų -pėdsakai
• Magnio - 2,3 %
• Cinko - 1,4 %
• Kalcio - 1,3%
• Fosforo - 1 %
100 g spanguolių cukatų yra:
• 335 kcal
• 16 g vandens
• 82,4 g angliavandenių,
iš jų 5,7 g ląstelienos
• 1,4 g riebalų rūgščių
• 0,1 g baltymų
RPN - rekomenduojama paros norma Maisto medžiagų koncentracijos paimtos iš estiškos duomenų bazės http://tka.nutridata.ee
! Spanguolių cukatų per dieną galima suvalgyti 40 g (tai atitinka vieną saują). Šviežių spanguolių galima valgyti ir daugiau.
Nuorodos:
- Crit Rev Food Sci Nutr, 2009 m. spalis; 49(9):741-81
- Life Sci, 2014-01-30; 95(2):63-71
- Nutr J, 2013-10-18; 12(1) :139
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau