- 30.09.2020
- 1.0 Reitingas
- 1191 Peržiūr
- Komentarai
Vandens augalai gali būti įvairios spalvos, pvz. melsvai žalsvi - dėl jų ima žydėti vandens telkiniai. Kai kurie vandens augalai būna labai gražūs, kuriais galima tiesiog grožėtis, žiūrint į po vandeniu darytas nuotraukas. O kiti vandens augalai yra ypač vertingi - tai laminarija arba jūros kopūstai.
Viena labai sena japonų legenda pasakoja apie išmintingą valdovą San Giną. Jo žemėms ir gyventojams kilo didelė grėsmė būti užkariautiems žiaurių genčių. Valdovas kreipėsi pagalbos į dievus. Dievai atsiuntė stebuklingą gėrimą, kuris suteikia jėgų, stiprybės, narsos ir ilgaamžiškumą. Norėdama perduoti šį stebuklingą gėrimą kitų salų gyventojams valdovo gražuolė duktė Jui jį išgėrė ir puolė į jūrą. Dievai merginą pavertė laminarija, kurioje buvo sukaupta visa dieviškojo gėrimo stiprybė. Vandens augalai greitai išplito aplink salas. Jų pavartoje, išsekę gyventojai atgavo jėgas ir ištvermę, tai padėjo jiems įveikti priešus.
Yra žinoma apie 30 laminarijos rūšių. Maistui vartojami laminarijos lapai, kuriuos tiksliau reiktų vadinti plokštelėmis. Jūros kopūstuose yra beveik 3% organinių jodo junginių - tai augalą padaro pirmąja aterosklerozės ir skydliaukės ligų (pirmiausia - endeminio gūžio) gydymo ir profilaktikos priemone. Daugelis gyventojų, kenčiančių nuo jodo trūkumo, galėtų gydytis laminarijos lapais. Specialistai rekomenduoja per parą suvartoti 150 mikrogramų jodo, kurio tikrai pakanka laminarijoje.
Jodas - tai ne vienintelė laminarijos vertybė. Augale aptinkama ir kitų labai retų ir naudingų medžiagų, pvz. algino rūgštis ir jos druskos - iki 30%. Šie unikalūs polisacharidai pasižymi labai puikiomis rišančiomis savybėmis, gali iš kaulų ištraukti šviną, barį ir kitus susikaupusius sunkiuosius metalus, o taip pat iš organizmo pašalinti toksinus ir radionuklidus. Jūros kopūstai - labai stiprus antidotas (priešnuodis) ir anti-radiacinė priemonė.
Jūros kopūstuose yra 20-25% ma-nito (aciklinio daugiaatomio spirito), kurio pagalba augalas padeda kovoti su vidurių užkietėjimu. Manitas dedamas į įvairius biologiškai aktyvius papildus ir preparatus hipertonijai gydyti, pasižymi šlapimo išskyrimą skatinančiu poveikiu. Ir tai dar ne visos puikios šio augalo savybės - japonų mokslininkai įrodė, kad iš siūlinių laminarijos šaknų - rizoidų išgaunama medžiaga stabdo krūties vėžio vystymąsi. Jūros kopūstuose yra ir kitų, labiau įprastų naudingųjų medžiagų - iki 9% lengvai įsisavinamų baltymų, vitaminų A, B1, B11, B12, C, D ir E, pantoteno (B5) ir folio (B9) rūgšties, geležies, natrio, kalio, mangano junginių.
Visiškai pagrįstai galima teigti, kad laminarija - idealiai subalansuotas gamtinis kompleksas, į kurio sudėtį įeina beveik 40 vitaminų, mikro- ir makroelementų. Šios medžiagos gali padėti vos ne nuo visų organizmo sutrikimų - nuo centrinės nervų sistemos veiklos sutrikimų, protinių ir fizinių galimybių susilpnėjimo, esant virškinimo ir medžiagų apykaitos sutrikimams, širdies-kraujagyslių ligoms, kvėpavimo takų ligoms, imuninės sistemos sutrikimams ir t.t.
Laminarija labai gerai padeda nuo vyriškų ir moteriškų lytinių disfunkcijų. Praktiškieji britai jau seniai kepa duoną su laminarija ir teigia, kad ji yra labai populiari - dėl jodo jūros kopūstai garsėja kaip labai stiprus afrodiziakas.
Šviežių jūros kopūstų skonis yra neįprastai aitrus. Kulinarijoje tradiciškai naudojama konservuota ar marinuota laminarija, kurioje išlieka praktiškai visos naudingosios medžiagos, o skonis žymiai švelnesnis. Marinuotus jūros kopūstus galima paprasčiausiai užpilti aliejumi, pabarstyti pagal skonį pjaustytais svogūnais ar česnakais - ir puikios salotos paruoštos. Iš jūros kopūstų galima virti sriubą, troškinti su kiauliena ir vištiena. Laminarijos panaudojimas tikrai yra labai platus.
Vitamininės salotos
Stambiai sutarkuoti 2-3 morkas, sudėti 1-2 plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius ir šviežius ar raugintus agurkus, 100-150 g marinuotų jūros kopūstų, pagal skonį pasūdyti, išmaišyti su 3-4 valg. šaukštais grietinės. Paruoštas salotas papuošti skridinėliais supjaustytu virtu kiaušiniu ir petražolėmis.
Salotos su jūros kopūstu
Šiaudeliais supjaustyti po 1 virtą morką ir burokėlį, sumaišyti su 200 g jūros kopūstų, 1,5 stiklinės marinuotų svogūnų, užpilti 100 g aliejaus, pagal skonį pasūdyti.
Troškinys su jūros kopūstais
Šiam patiekalui pagaminti reikia 320 g jūros kopūstų, 200 g kiaulienos, 80 g svogūnų, 40 g morkų, 20 g petražolių, 100 g pomidorų pastos, 35 g maistinio acto, 15 g miltų, 50 g sviesto, 30 g cukraus ir druskos pagal skonį. Virtus jūros kopūstus supjaustyti, svogūną smulkiai sukapoti. Į įkaitintą keptuvę įdėti truputį riebalų ir sudėti kiaulieną, svogūnus ir morkas, pakepinti, prieš baigiant kepimą pabarstyti miltais. Į keptuvę sudėti jūros kopūstus, supilti pomidorų pastą, suberti prieskonius ir ištroškinti. Prieš valgant į troškinį dedama sviesto ir pabarstoma žalumynais.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.