Pajutus stiprius skausmus ar ligos simptomus dažnai jau reikalingas ilgas ir nemalonus gydymas. Neretai taip nutinka vien dėl to, kad žmonės nemoka laiku suprasti, pajausti ir pažinti savo kūno siunčiamų signalų. Sūraus, saldaus, aštraus ar kartaus maisto poreikis įspėja, kad vertėtų sunerimti dėl kai kurių organų veiklos ir jiems padėti.
Saldėsių troškimas
80 % visų pasaulio gyventojų kenčia nuo nuolatinio magnio trūkumo, ypač stipriai tai jaučia moterys. Būtent todėl dauguma jų negali atsispirti šokolado gabalėliui. Magnis yra svarbus mikroelementas, todėl sureguliuoti jo balansą iš tiesų svarbu. Specialistų teigimu, vien šokoladas šios problemos neišspręs, nes cukrus gali veikti kaip narkotikas, prie kurio priprantama, o su laiku poreikis tik didėja. Norint apsisaugoti nuo magnio trūkumo derėtų į mitybą įtraukti špinatų, riešutų, lašišos ar avokadų. Jeigu staiga užsimanoma kitokių saldumynų, tai gali būti rimtas ženklas, kad išseko chromo arba cinko atsargos. Taip gali nutikti dėl nesveikos mitybos ar didelio emocinio, protinio krūvio. Chromas yra atsakingas už gliukozės patekimą į kraują, todėl pristigus šio mikroelemento siunčiami signalai dėl per mažo gliukozės kiekio kraujyje ir žmogui norisi sukrimsti ką nors saldaus. Tačiau ne visada priklausomybė skanėstams gali reikšti vitaminų trūkumą ar gresiančias ligas. Potraukis tam tikriems specifiniams produktams, ypač įvairiems skanumynams, dažnai kildinamas iš vaikystės arba lengvesnio, ramesnio gyvenimo tarpsnio, todėl rinkdamasis tokį maistą žmogus stengiasi grįžti į malonius, mažiau streso keliančius laikus. Dažnai šokoladą valgantys žmonės neretai skundžiasi meilės stoka, jie jaučiasi vieniši, kažko ilgisi. Kai kurie psichologai tikina, kad mėgstamas maistas gali būti tiesiogiai susijęs su žmogaus asmenybe, jo charakterio bruožais. Kalbama, kad saldumynų mėgėjai yra atviri, draugiški, siekiantis užsibrėžtų tikslų, altruistiškai padedantys kitiems, todėl dažnai išgyvena depresiją, jaučiasi vieniši, nori išspręsti viso pasaulio problemas. Ištirta, kad žmonės, turintys stiprų potraukį saldumynams ir jais malšinantys liūdesį, 15 % dažniau rizikuoja nepastebėti pirminių depresijos požymių. Saldėsiuose esantis serotoninas pagerina nuotaiką ir dirbtinai slopina depresijos simptomus, todėl piktnaudžiauti saldumynais nevertėtų.
Sūrumo užgaida
Didelis potraukis druskai ir sūriems produktams gali reikšti keletą simptomų. Visų pirma sūraus maisto poreikis kyla tuomet, kai sumažėja kraujo spaudimas. Jeigu kamuoja nuolatinis žemas kraujo spaudimas, vertėtų kreiptis į medikus, tačiau vienkartiniams atvejams, neturint kitų sveikatos nusiskundimų, galima pasikliauti organizmo siunčiamais signalais ir tuo metu valgyti kiek sūresnį maistą. Lygiai taip pat sūraus maisto trauka gali reikšti apie svarbaus mikroelemento – natrio –trūkumą. Pasak mitybos ekspertų, tai ypač aktualu sportuojantiems, gausiai prakaituojantiems žmonėms, padauginus alkoholio ar po lėtinių ligų. Natris svarbus siekiant išlaikyti skysčių balansą organizme, todėl vertėtų atkreipti dėmesį į siunčiamus sūraus maisto noro signalus. Tyrimai atskleidė, kad net 77 % amerikiečių naudoja per daug druskos, o dažnas ir gausus druskos vartojimas gali sukelti panašią priklausomybę kaip įvairūs opiatai. Žurnale „Medical Hypotheses“ publikuotas tyrimas parodė, kad druska pažeidžia tas pačias smegenų dalis kaip nikotinas ir stiprieji narkotikai. Todėl neurologiniai mechanizmai ima siųsti signalus, kad organizmui reikia sūraus maisto.
Kai reikia rūgštumo
Paprastai kai moterys užsinori marinuotų agurkėlių arba vietoj obuolių renkasi citrinas, tai tampa pirmuoju nėštumo požymiu. Nors manyta, kad tai tiesiog iš senų laikų atkeliavęs pasakymas, 2001 m. grupė mokslininkų įrodė, esą nesuvaldomas rūgštumo troškimas 6 iš 10 atvejų iš tiesų susijęs su hormonų pokyčiais, dažniausiai reiškiančiais nėštumą. Tiesa, buvo įrodyta ir tai, kad rūgščių produktų noras gali reikšti ne tik nėštumą, bet ir rimtesnius virškinimo sistemos sutrikimus. Itin dažnai tai gali rodyti sumažėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, kartais peršalimą arba paprasčiausią vitamino C trūkumą. Netgi jei norisi rūgštumo, tokių produktų nereikėtų valgyti tuščiu skrandžiu. Tai gali neigiamai paveikti skrandžio gleivinę. Kai kuriems žmonėms nesuvaldomas rūgštumo potraukis gali rodyti problemas su tulžies pūsle arba kepenimis.
Malonus kartumas
Apkartęs maistas retai kam būna skanus, tačiau sutrikus sveikatai kartumo potraukis gali tapti pirminių sutrikimų požymiu. Kai kūnas ima jausti išsekimą, gali prasidėti liguistas karčios kavos norėjimas. Išgerti 1–2 puodelius kavos per dieną rekomenduoja dauguma mitybos specialistų. Vis dėlto daugiau kavos jau gali reikšti, kad organizmo balansas nėra tinkamas. Organizmas kavos gali reikalauti pajautęs pirmuosius išsekimo simptomus, nes joje esantis kofeinas stimuliuoja ir trumpai suteikia energijos. Lygiai taip pat kavos poreikis gali atsirasti dėl žemo kraujo spaudimo arba užsiteršus virškinimo sistemai. Negalėjimas atsispirti kavos kartumui gali būti pirmasis intoksikacijos požymis, todėl naudinga pagalvoti apie keletą iškrovos dienų, padėti išvalyti virškinimo sistemai. Siekiant išvengti momento, kai kūnas ims siųsti pirmuosius sutrikimų signalus, naudinga profilaktiškai suvalgyti kartaus maisto, tokio kaip juodasis šokoladas, briuseliniai kopūstai, greipfrutai ar juodosios alyvuogės. 2013 m. atlikto tyrimo duomenimis, reguliarus kartaus maisto vartojimas gali sumažinti vėžinių ląstelių paplitimo riziką.
Aštrūs pojūčiai
Yra žmonių, kurie natūraliai mėgsta aštrų maistą ir mėgaujasi juo vos pasitaikius progai. Tačiau staigus stiprus ir, atrodytų, neapaiškinamas aštraus maisto potraukis gali rodyti paprasčiausią kūno reakciją į perkaitimą. 2011 m. atliktu tyrimu išsiaiškinta, kodėl šiltųjų kraštų gyventojai dažniau renkasi aštresnį, daugiau prieskonių turinį maistą, o turistai, ilgiau pabuvę šiuose kraštuose, taip pat negali paaiškinti potraukio atsiradimo. Taip yra todėl, kad perkaitęs kūnas siunčia signalus, jog jam reikia atsivėsinti. Suvalgytas aštrus maistas skatina ilgesnį ir gausesnį prakaitavimą, kuris vėsina kūną. Kartais aštrų maistą pasąmoningai pasirenka kūnas skausmams malšinti, nes jame esančios medžiagos nuramina raumenis ir nervines ląsteles, pakelia nuotaiką. Blogesniu atveju, kartaus maisto troškimas gali reikšti suprastėjusią skydliaukės veiklą.
Keisti norai
Daugeliui žmonių atrodo, kad gana normalu staiga užsimanyti saldėsio ar priešingai – sūraus užkandžio. Tačiau yra žmonių, kurių organizmas įspėja apie rimtus sutrikimus keistais poreikiais. Pavyzdžiui, netikėtai užsinorėjus kreidos, molio ar pelenų rodo, kad organizmas išseko ir jam ypač trūksta geležies. Tikėtina, kad tai pirmieji anemijos požymiai, tad svarbu laiku tai pajusti ir kreiptis į gydytoją. Norint atkurti hemoglobino kiekį kraujyje nebūtina valgyti kreidos ar molio, tai padaryti nesunku vartojant daugiau raudonos mėsos, kiaušinių, vynuogių. Ypač naudingos petražolės, krapai, krienai ir vyšnios. Derėtų sumažinti pieno produktų vartojimą, atsisakyti arbatos ir kavos, šiuos gėrimus keisti natūraliomis sultimis. Tie, kurie negali išgyventi be pieno produktų, tikėtina, valgo apimti emocijų. Tyrimai rodo, kad 36 % žmonių, kurių emocinė būklė pablogėjusi, renkasi saldumynus, o dar dažniau – įvairius pieno produktus. Stiprus potraukis pieno produktams gali simbolizuoti apie užklupusį nerimą, baimę, norą, kad kas nors išspręstų kylančias problemas. Įrodyta, kad pienas ramina, padeda atsipalaiduoti. Dėl emocinio valgymo kenčia kas trečias pasaulio gyventojas. Emocinį valgymą dažnai lemia stresas ir nenumatyti pokyčiai žmogaus gyvenime.
Įdomu
- Jei traukia įvairūs prieskoniai, organizmui reikia magnio.
- 1 g druskos, suvalgytas po pietų, gerina virškinimą ir padeda geriau įsisavinti maisto medžiagas.
- Aštraus maisto noras dažniausiai pasireiškia sutrikus virškinimui.
- Nenuvaldomas kavos ir arbatos poreikis įspėja apie fosforo arba sieros stoką.
- Gazuotus gėrimus labiau mėgsta tie, kurių organizmui trūksta kalio.
- Nuolatinis noras užkandžiauti rodo skysčių trūkumą organizme.
- Stiprus alyvuogių poreikis reiškia galimai sutrikusią skydliaukės veiklą.
- Jeigu organizmui trūksta jodo, gali kilti didžiulis jūrų gėrybių potraukis.
- Jeigu apetitas išauga per PMS, organizmui tiesiog trūksta cinko.
- Įvairių kepinių poreikis rodo, kad organizmui pradeda stigti azoto atsargų.
- Ramiai pro bananų lentyną praeiti negali tie žmonės, kuriems trūksta kalio arba sutrikusi širdies veikla.
- Sutrikus nervų sistemai organizmas reikalaus daugiau mėsos.
- Negalėjimas atsispirti pieno produktams gali rodyti sutrikusią virškinimo trakto veiklą.
- Žmonės, kurie jaučiasi ramiai, gerokai dažniau renkasi vaisius ir daržoves.
- Ištirta, kad stabiliausi bei psichiškai sveikiausi žmonės užkandžiaudami negali atsispirti obuoliams ir morkoms.
- Maždaug 45 % aštraus maisto mėgėjų yra temperamentingi, visada ieško nuotykių ir stiprių pojūčių.
- Psichologų teigimu, delikatesų mėgėjai po prabangos kauke bando paslėpti savo nusivylimą gyvenimu.