Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2020 » Vasario » 24

Maisto Svarba Nuo Artrito

Gydytis nuo artrito iš esmės reiškia įveikti uždegimą. Didesnė dalis šiame leidinyje rekomenduotų mitybos ir gyvenimo būdo pokyčių, kurie pageidautini siekiant užkirsti kelią artritui arba jį įveikti, prasideda būtent nuo uždegimą slopinančio valgiaraščio.

Valgykite, kad pasveiktumėte

Uždegimo malšinamoji dieta panašiausia į populiarią Viduržemio jūros regiono dietą, kurios pagrindas - žuvis, vaisiai, daržovės, grūdiniai augalai, pupelės ir neutralūs riebalai. Tiems, kurie kenčia nuo reumatoidinio artrito, toks valgiaraštis gali 56 % sumažinti sąnarių patinimą, jautrumą ir skausmus.1 Viena iš priežasčių - toks valgiaraštis, kurį pirmiausia sudaro augalinės kilmės produktai, aprūpina tam tikromis uždegimą slopinančiomis medžiagomis, pavyzdžiui, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis ir fermentais.

Tačiau mitybą geriau keisti ne radikaliai, o pamažu, nes tada, jei staiga vieną dieną nustosite valgyti visus kenksmingus ir uždegimą skatinančius produktus, kūnas į šią staigią detoksikaciją gali reaguoti galvos ir sąnarių skausmais bei sąstingiu (būtent tokiais reiškiniais, kurių stengiatės išvengti). Be to, jei kardinaliai pakeisite valgiaraštį, labiausiai tikėtina, negalėsite jo laikytis ilgą laiką, nes tai atrodys per sunku. Norėdami išvengti tokios situacijos, skirkite sau maždaug mėnesį atsisakyti greitų užkandžių ir perdirbto maisto, kuris prikimštas „blogųjų“ riebalų, maisto priedų, cukraus ir kviečių. Perdirbtus produktus pamažu keiskite šviežiais vaisiais, daržovėmis ir grūdiniais augalais. Netikėkite kiekvienu gamintoju, savo produktą pavadinusiu visų grūdo dalių produktu. Vadinamoji visų grūdo dalių duona taip pat gali būti prikimšta cukraus, daugybės maisto priedų ir dirbtinių sudedamųjų dalių.

Keisdami valgiaraštį stebėkite savo reakciją. Kaip jūs jaučiatės? Ko pageidaujate? Kurie simptomai išnyko?

Jei norite tiksliai nustatyti, kuris valgis netinka jūsų organizmui, šešias savaites po to, kai nebevartojate uždegimą skatinančių produktų, vėl juos po vieną išbandykite. Stebėkite, kaip organizmas į jį reaguoja. Jei, pavyzdžiui, į arbatą pilate pieno, stebėkite, ar jums neatsiranda sloga. Jei taip yra, tai gali rodyti, kad netoleruojate laktozės. Jei į racioną įtraukus bulvių, pomidorų ir kitų kiauliauogių sugrįžta skausmai, tikriausiai organizmas taip reaguoja į alkaloidus jų sudėtyje, ir šių produktų geriau nevalgyti.

Stenkitės paįvairinti valgiaraštį ir kiekvieną dieną valgyti ką nors kita - taip vartosite visas būtinas maistines medžiagas, ir bus lengviau laikytis naujo režimo, nes toks maistas tiesiog atrodys įdomus.

Kiekvieną kartą valgydami stenkitės suvartoti daugiau įvairių daržovių - dėl didesnės dalies daržovių organizmo tarpląstelinė terpė pasidaro šarmingesnė ir tai sumažina uždegimą. Stebėkite, kad suvartotumėte pakankamai daug ląstelienos, valgykite vaisius, visų grūdo dalių produktus, ankštinius augalus ir sėklas bei nepamirškite gerti daug gryno (filtruoto) vandens.

Kalbant apie mėsą - ne visa mėsa nepageidautina. Ekologiškai auginta višta ir kalakutas, žvėriena, paukštiena, švariuose vandenyse sugautos žuvys, įskaitant lašišą, silkes ir paltusą, - sveikų baltymų šaltinis. Manoma, kad vien tik raudona mėsa, turinti specifinių riebalų rūgščių (arachidono rūgšties), organizme skatina uždegimą.

Norėdami pakeisti pieno produktus, eksperimentuokite su nesaldintu migdolų, ryžių, kanapių arba kokosų pienu. Jei norite įsitikinti, ar organizmas geba įsisavinti laktozę, po šešių savaičių trukmės pertraukos išbandykite nepasterizuotus ekologiškus pieno produktus. Jei reakcijos nėra, drąsiai juos įtraukite į kasdienį racioną.

Iš visų pieno produktų vienas ypač svarbus - tai sviestas, nes jame yra sveikatai naudingų riebalų. Taip pat rekomenduojamas namuose gamintas kefyras ir jogurtas, nes jų sudėtyje yra daug žarnynui naudingų probiotikų. Iš saldumynų pageidautinas tik juodasis šokoladas ir medus.

Vis daugiau tyrimų patvirtina, kad artritą galima išgydyti, jei pradedama maitintis vegetariškai ar veganiškai.

Tyrėjai atskleidė, kad vegano valgiaraštis, kuriame nėra produktų su glitimu, sergantiesiems reumatoidiniu artritu gali net dešimt kartų pagerinti sveikatos būklę.

Produktai, kurių geriau vengti

Dėmesio! Skatina uždegimą

  • Etilo alkoholis
  • Visi gazuoti gėrimai ir gėrimų kokteiliai, taip pat dietiniai gėrimai.
  • Dirbtiniai maisto priedai, įskaitant mononatrio glutamatą, autolizuotas alaus mieles, hidrintus augalinės kilmės baltymus, parabenus, glutamatą, natrio kazeinatą ir mineralinį aliejų.
  • Baklažanai
  • Duona, biskvitai ir panašūs gaminiai
  • Konditerijos gaminiai / saldumynai
  • Pyragai
  • Pusryčių dribsniai (išskyrus avižinius)
  • Kava arba juodoji arbata (vietoje jos rinkitės žaliąją arba baltąją)
  • Kukurūzai
  • Kukurūzų aliejus
  • Kukurūzų sirupas
  • Krekeriai
  • Pieno produktai
  • Kepti produktai
  • Vaisių sultys (vietoje jų valgykite pačius vaisius)
  • Miltai (tie, kurių sudėtyje yra glitimo, pavyzdžiui, kviečiai)
  • Visi grūdiniai augalai, turintys glitimo
  • Labai rūgštūs vaisiai
  • Pelėsių turintys produktai
  • Makaronai
  • Aliejaus ir maisto produktai, turintys omega-6 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejus; vietoje omega-6 geriau vartokite omega-3 riebalų rūgštis
  • Pica
  • Raudona mėsa
  • Dygminų aliejus
  • Sojų produktai
  • Cukrus (ir baltasis, ir rudasis)
  • Pomidorai
  • Mielės

Nieko gazuoto!

Negana to, kad nevalgysite atskirų produktų, jūs turite atsisakyti ir kai kurių gėrimų, kurie sustiprina uždegimą, o vienas iš didžiausių kenkėjų - gazuoti saldinti gėrimai.

Kai tyrėjai analizavo 2 140 žmonių, sirgusių kelio sąnario osteoartritu, valgiaraštį ir gyvenimo būdą, jie atskleidė, kad gazuoti gėrimai greitina ligos eigą, ypač tai taikoma vyrams. Užtenka vieno saldinto gazuoto gėrimo per dieną, kad liga progresuotų ir simptomai paryškėtų, ypač jei vyras neturi antsvorio. Tyrėjai iš Brigamo ir moterų ligoninės (Brigham and Women҆s Hospital), Tafto Medicinos centro (Tufts Medical Center) ir Brauno universiteto Rodailende (Brown Univer-sity) skelbia: kuo daugiau gazuotų gėrimų išgeria vyras, neturintis antsvorio, tuo labiau ryškėja ligos simptomai.3

Suomių tyrėjai, kurie 15 metų analizavo beveik 26 000 žmonių sveikatą, padarė išvadą, kad kavos mėgėjai taip pat patiria didesnę riziką senatvėje susirgti reumatoidiniu artritu. Tie, kurie per dieną išgeria keturis ar daugiau puodelių kavos, du kartus labiau rizikuoja susirgti artritu nei tie, kurie jos gurkšnoja nereguliariai. O žmonės, kurie ištuština vienuolika ar daugiau kavos puodelių per dieną, rizikuoja beveik 15 kartų labiau, kad jų kraujyje padidės reumatoidinio faktoriaus koncentracija, kuri anksti parodo ligos vystymąsi.

Iš prieskonių pačiu stipriausiu uždegimo slopinamuoju poveikiu pasižymi ciberžolės, cinamonas ir imbierai.

Pageidautini maisto produktai

Pagrindiniai produktai, mažinantys artrito simptomus ir uždegimą, - daržovės, ypač tamsios lapinės salotos ir ryškių spalvų daržovės: lapiniai burokai, lapiniai kopūstai, špinatai, burokai, paprikos (jei tik nesate alergiški kiauliauogėms), morkos, saldžiosios bulvės (ne baltosios), dioskorėjos, svogūnai, pastarnokai, ropės, aguročiai, moliūgai ir valgomieji danteniai. Žmonėms, sergantiems artritu, naudinga j racioną įtraukti bastutinių šeimos augalus. Vadinasi, reikia valgyti brokolinius kopūstus, briuselinius kopūstus, smidrus, raukšlėtuosius kopūstus, žiedinius kopūstus, salierus, aguročius ir pankolius. Į šį sąrašą galima įtraukti ir ruduosius dumblius.

produktai, artritas, badavimas, mityba, maistas

Siekiant išvengti artrito viena iš daržovių yra nepranokstama - tai brokoliniai kopūstai. Tyrimų metu atskleista, kad, kasdien suvalgant vieną jų porciją, galima sulėtinti osteoartrito vystymosi eigą. Brokoliniuose kopūstuose esantis sulforafanas lėtina sąnario kremzlės irimą, nes blokuoja fermentus ir veikia uždegimo procesą, siejamą su osteoartritu. Sulforafano taip pat yra kopūstuose (briuseliniuose ir kitų rūšių).

Siekiant išvengti artrito viena iš daržovių yra nepranokstama - tai brokoliniai kopūstai. Juose esantis sulforafanas lėtina sąnario kremzlės irimų.

Tyrėjai iš Rytų Anglijos universiteto (the University of East Anglia) nustatė, kad kasdien reikėtų suvalgyti maždaug 100 g brokolinių kopūstų (toks kiekis telpa saujoje), siekiant profilaktiškai užkirsti kelią ligai arba sulėtinti jos formavimąsi.

Pozityvus sulforafano poveikis sėkmingai įrodytas laboratorijos sąlygomis ir tyrimuose su gyvūnais,5 tačiau tyrėjai tikisi, kad ir sergantiesiems osteoartritu, jei jie gautų ypač „stiprių“ brokolinių kopūstų - paprastojo ir Sicilijos laukinio brokolinio kopūsto hibridą - būklė pagerėtų: ligos eiga sulėtėtų ir sąnariai pradėtų atsinaujinti.6

produktai, artritas, badavimas, mityba, maistas

Sveikatai naudingos yra ir uogos. Geriausiai uždegimą malšina ryškių spalvų uogos, nes jose yra daug antioksidantų ir fitoncitų. Ypač efektyvios yra mėlynės, tačiau sveikatai taip pat naudingos avietės, žemuogės, gervuogės, vynuogės ir serbentai. Ananasai, kiviai, papajos ir abrikosai, kurių sudėtyje yra kvercetino - biologiškai aktyvios medžiagos, pasižyminčios uždegimo slopinamuoju poveikiu - sergantiesiems artritu taip pat naudingi. Jei nesate jautrūs citrinos rūgščiai, valgykite citriną ir žaliąją citriną bei apelsinus ir greipfrutus.

Ko valgyti, jei vargina podagra?

Žmonėms, sergantiems podagra, svarbu laikytis dietos, kuri organizme užtikrina kuo šarmingesnę, ne rūgštinę aplinką, ir nevalgyti produktų, turinčių daug purinų. Tai medžiagos, kurios organizme virsta šlapimo rūgštimi ir kurios gali nusėsti sąnariuose kristalų pavidalu ir sukelti skausmus bei uždegimą.

Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo sveiki vyrai, tyrimo dalyviai valgė produktus, kurių sudėtyje nėra purinų, ir jau po kelių dienų šlapimo rūgšties koncentracija jų kraulyje sumažėjo nuo 5 mg/dl iki 3,3 mg/dl.1 Sergantiesiems podagra taip pat patariama kasdien išgerti nuo šešių iki astuonių stiklinių vandens, nes taip galima praskiesti šlapimo rūgšties koncentraciją kraujyje.

Dar viena liaudies medicinos priemonė nuo podagros - kasdien suvalgyti 225-250 g trešnių. Atlikus vieną nedidelį tyrimą pasitvirtino, kad trešnės teigiamai veikia sergančiųjų podagra būklę.2

Kita liaudiška priemonė nuo podagros, plačiai naudojama Australijoje, - salierų sultys arba salierų sėklos.
1. Arthntis Res Ther, 2006, 8 (1 priedas):S2; el. publikacija 2006-04-12, Adv Exp Med Biol, 1974; 41:443-449; J Chronic Dis, 1976; 29:793-800

2. Arthritis Rheum, 2012; 64(12) :4004-11; J Nutr, 2003; 133:1826-9

Dar vienas vertingas vaisius, turintis gerų uždegimą slopinančių savybių, yra avokadas - jame yra sveikų riebalų rūgščių ir apskritai jis yra vienas labiausiai sveikatinančių maisto produktų planetoje. Kitas produktas, pasižymintis uždegimą slopinančiomis medžiagomis ir antioksidantais (vitaminais A ir C), -saldus oranžinis raukšlėtasis melionas.

Iš grūdinių augalų rinkitės tuos, kurie neturi glitimo: soras, bolivines balandas, visų grūdo dalių ryžius (juoduosius, ruduosius arba raudonuosius) ir laukinius ryžius, burnočius ir grikius. Sveika alternatyva glitimo turintiems produktams - pupelės ir ankštiniai augalai, pavyzdžiui, juodosios pupos, daržinės pupos, raudonosios pupelės, lenktasėklės pupelės, lęšiai ir žirniai, kurie taip pat turi daug baltymų ir ląstelienos.

Baltymų geriausia gauti valgant kiaušinius, organinės kilmės vištieną ir kalakutieną, medžioklės laimikį ir švariuose vandenyse pagautas giliavandenes žuvis. Austrės ir krevetės, jei tik jos valgomos saikingai, taip pat naudingos.

Neskatinantys uždegimo saldikliai: medus, rudųjų ryžių sirupas, kokosų sirupas, klevų sirupas, melasa ir stevija.

Vartokite sveikus riebalus: kokosų, alyvuogių, avokadų aliejų, ekologišką sviestą arba lydytą (ghi) sviestą ir kiaulienos taukus. Iš riešutų ir sėklų patariama valgyti migdolus, anakardžius, graikinius riešutus, sėmenis ir ispaninio šalavijo (chia) sėklas.

Iš prieskonių pačiu stipriausiu uždegimo slopinamuoju poveikiu pasižymi ciberžolės, cinamonas ir imbierai.

Badavimo galia

Dar vienas patarimas, kurį galima išbandyti, kai valgiaraštis subalansuotas. Retkarčiais patariama laikytis protarpinio badavimo. Tyrimai, atlikti Oslo universitete (the University of Oslo), parodė, kad nuo trumpo badavimo, jei po kurio žmogus negrįžta prie žalingų valgymo įpročių, sumažėja reumatoidinio artrito simptomai. Vieno dvejus metus trukusio tyrimo metu sergančiųjų reumatoidiniu artritu sveikata po badavimo pagerėjo, ir po to jie metus laikėsi individualiai pritaikyto vegetarų valgiaraščio. Atlikus tyrimą po metų, tiems, kurie vis dar laikėsi vegetariškos mitybos, pasiektas sveikatos pagerėjimas buvo išlikęs.

Venkite fluoridų
Artritas gali būti vienas iš požymių, rodančių, kad žmogus apsinuodijo fluoridais ir jam pradeda formuotis fluorozė. Mokslininkai ištyrė, kokie simptomai pasireiškia žmonėms, sergantiems šia liga. Paaiškėjo, kad artritas - vienas iš ankstyvųjų fluorozės simptomų.1 Prieš ligai pažeidžiant kaulus, pasireiškia raumenų skausmai, dūrimo ir dilgčiojimo pojūtis, sunku kontroliuoti rankų ir kojų judesius. Bendriesiems fluorozės simptomams priskiriamas ir kosulys, per didelis gleivių išsiskyrimas, kvėpavimo sutrikimai, burnos opos, kraujuojančios dantenos, smarkus širdies plakimas, svaigulys, miego sutrikimai, troškulio pojūtis, per dažnas šlapinimasis, sąnarių skausmai, bėrimas, atminties praradimas, tinitas (ūžesys ausyse) ir nuovargis.  1. Fluoride,1998; 31:13-20

Dviejų dienų trukmės badavimas gali išjudinti imuninę sistemą ir taip paveikti autoimuninių ligų, kurioms priskiriamas ir artritas, eigą. Išsivertus be maisto nuo dviejų iki keturių dienų, organizmas pradeda naikinti senas ir pažeistas imunines ląsteles ir jų vietoje formuojasi naujos. Pačioje badavimo pradžioje, prieš įjungiant „atsinaujinimo jungiklį“, pamažu sunaikinami baltieji kraujo kūneliai - tai keičia kamieninių ląstelių, atsakingų už kraujo ir imuninės sistemos ląstelių formavimą, komunikavimą.

Mokslininkai tyrė ir kitus pokyčius, kurių pradėta laikytis pabadavus, pavyzdžiui, kaip organizmą veikia mėsos atsisakymas. Apžvalgoje keturių tyrimų, kur analizuotas trumpalaikio badavimo poveikis, po kurio žmonės mažiausiai tris mėnesius laikėsi vegetariškos mitybos, nustatytas „statistiškai ir kliniškai patikimas ilgalaikis pagerėjimas“.9

Dar viena liaudies medicinos priemonė nuo podagros -kasdien suvalgyti 225-250 g trešnių.

Badavimas, po kurio žmogus vartoja veganišką maistą, palankiai veikia žarnyno mikroflorą. Vieno tyrimo metu norvegų mokslininkai stebėjo žmones, sergančius reumatoidiniu artritu. Tyrimo dalyviai badavo nuo septynių iki dešimties dienų, po to tris su puse mėnesio laikėsi veganiškos dietos, po to devynis mėnesius vartojo vegetarinį maistą, iš kurio buvo išbraukti kiaušiniai, bet įtraukti pieno produktai. Mokslininkai pastebėjo pagerėjimą, kurio nepatvirtino imuninės sistemos pokyčiais, todėl pripažino, kad artrito paūmėjimui arba sveikatos pagerėjimui žarnyno mikroflora turi lemiamą vaidmenį.10

Tyrėjai iš Pietų Kalifornijos universiteto Gerontologijos mokyklos (the University of Southern California҆s School of Gerontology) mano, kad kiekvienam, kenčiančiam nuo imuninės sistemos veiklos sutrikimų, badavimas galėtų būti svarbi gydymo strategija. Analizuodami dviejų, trijų ir keturių dienų trukmės badavimo kursus, mokslininkai buvo nustebę dėl to, kaip palankiai tai veikia sveikatą. Pasak jų, badavimas galėtų pagerinti visų kūno organų - ne tik imuninės sistemos - būklę.11

Jūs galite badauti, gerdami sultis, pagamintas iš norimų vaisių ar daržovių, arba - tik vandenį. Vis dėlto, jei iš tikrųjų nuspręsite badauti, nedarykite to staiga. Prieš pradėdami badauti, vartokite lengvai virškinamus baltymus, daržoves ir visų grūdo dalių produktus bei tą patį darykite po badavimo. Jei esate nusprendę badauti ilgiau nei tris ar keturias dienas, darykite tai prižiūrimi patyrusio ir kvalifikuoto specialisto.

Nuorodos:

  1. Ann Rheumatic Dis, 2003; 62:208-14
  2. Rheumatol, 2001; 40:1175-9
  3. BMJ Open, 2013-07-19; 3(7):pii:e002993
  4. Ann Rheum Dis, 2000; 59:631-5
  5. Arthritis Rheum, 2013; 65:3130-40
  6. Theor Appl Genet, 2003; 106(4):727-34
  7. Lancet, 1991; 338:899-902; Scand J Rheumatol, 1995; 24:85-93
  8. Clin Rheumatol, 1994; 13:475-82
  9. Scand J Rheumatol, 2001; 30(1) :1-10
  10. Am J Clin Nutr, 1999; 70 (3 priedas) :594S-600S
  11. Cell Stem Cell, 2014; 14:810-23

Tarptautinis žurnalas „Ko gydytojai tau nepasako“. Medžiaga parengta pagal specialų leidinį, kad sąnarių neskaudėtų „Maisto svarba“.

Įvertink šį straipsnį Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį.

Visi svetainės pateikti straipsniai, sveikatos patarimai yra pramoginio pobūdžio iš interneto platybių. Prieš naudodami patarimus, pasitarkite su tos srities specialistu. Svetainė neatsako už duomenų tikslumą. Visos teisės apsaugotos.
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
28.03.2020 laikas 18:06 Pas Didžiosios Britanijos Karaliene Aptiktas COVID-19

Karalienė Elžbieta II gavo teigiamą rezultatą COVID-19. Šią šokiruojančią naujieną Bekingemo rūmai patvirtino praėjus kelioms minutėms po to, kai ministras pirmininkas Borisas Džonsonas (Boris Johnson) paskelbė turįs teigiamą koronaviruso rezultatą

...

Skaityti daugiau

28.03.2020 laikas 14:44 Seksas Ir Koronavirusas: Ar Tai Nepavojinga?
Daugybėje šalių įvestas karantinas, milijonai žmonių yra priversti užsidaryti namie, todėl nenuostabu, kad tiek poros, tiek vieniši žmonės svarsto, ką koronavirusas reiškia jų lytiniam gyvenimui, rašoma theguardian.com. Turėdami tai omenyje, trijų skirtingų ekspertų paklausėme penkių pačių aktualiau...

Skaityti daugiau

28.03.2020 laikas 11:59 Panašu, Kad Naujoji Pasaulio Tvarka Prasideda

Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Braunas (Gordon Brown) paragino pasaulio lyderius sukurti laikiną globalios vyriausybės formą, kad būtų įveikta dviguba medicininė ir ekonominė krizė, kurią sukėlė COVID-19 pandemija.

...

Skaityti daugiau

28.03.2020 laikas 07:06 Kovoti Su Virusais Padės Česnakas
Lietuvoje ir kitose valstybėse dėl koronaviruso paskelbta nepaprastoji padėtis. Kad neužsikrėstų ar neužkrėstų kitų, žmonėms gali tekti ištisas savaites praleisti namuose. Todėl reikia apsirūpinti ne tik kruopomis, kitais ilgo galiojimo maisto produktais, bet ir vienu galingiausių prieskonių, saugan...

Skaityti daugiau

27.03.2020 laikas 23:29 Unikalus Jaunystės Receptas: Visiškas Organizmo Atnaujinimas
Tikriausiai visi girdėjote apie daigintus kviečius. Dygimo dieną vandenyje kviečių gyvybingumas padidėja 100 kartų. Tačiau tik keli žmonės žino apie unikalų sudygusių graikinių riešutų receptą, kurio gyvybingumas per 2 savaites, sudygstant vandenyje, padidėja 1000 kartų!...

Skaityti daugiau

27.03.2020 laikas 22:09 Ar 5G tinklas veikia, kaip ligų greitintuvas?
Yra susirūpinimas, kad UK gali stipriai nukentėti nuo koronaviruso dėl 5G tinklo dislokavimo, teigia sąmokslo teoretikai. Šiuo metu visoje Britanijoje ir šiaurės Airijoje užregistruoti 3983 patvirtinti COVID-19 atvejai. Liga greitai išplito nuo tada, kai ji pirmą kartą buvo aptikta 2020 m. sausio 31...

Skaityti daugiau