- 15.02.2017
- 0.0 Reitingas
- 4324 Peržiūrų
- Komentarai
Rekomenduojama paisyti valgio gaminimo instrukcijų ir per daug neskrudinti maisto, ypač krakmolingų produktų. Nors nėra aišku, kokį akrilamido kiekį žmogus gali toleruoti, tačiau bet kokiu atveju, jo suvartojame per daug.
Akrilamidas gali sąveikauti su ląstelės DNR ir turėti įtakos vėžio atsiradimui. Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos maisto saugos tarnyba sutaria, kad akrilamidas maiste yra potencialus kancerogenas, todėl reikėtų jo poveikį mažinti.
Išvengti akrilamido galima:
1) vadovaujantis sveikos mitybos principais, kurie nurodyti Europos kovos su vėžiu kodekse, t.y. ribojant kaloringo maisto vartojimą, pvz., bulvių traškučių, keptų bulvyčių ir sausainių, kurie yra pagrindiniai akrilamido šaltiniai.
2) Kepant keptuvėje, orkaitėje ar skrudinant daug krakmolo turintį maistą (pvz., bulves ar duoną), rekomenduojama kepti ar skrudinti iki auksinės geltonos ar šviesesnės spalvos: kiek akrilamido susidarys, lemia kepimo/skrudinimo trukmė ir temperatūra.
3) Jei ruošiatės kepti bulves aukštoje temperatūroje (orkaitėje ar keptuvėje), nelaikykite jų šaldytuve. Bulves laikantis šaldytuve daugiau susidaro angliavandenių/cukrų bulvėse ir tai gali padidinti akrilamido kiekį jei jos vėliau yra kepamos. Žalias bulves geriausia laikyti tamsioje vėsioje vietoje, kai temperatūra yra didesnė nei 6°C.
4) Taip pat svarbu kad mityba būtų įvairi ir sveika, joje turi būti daug augalinio maisto (penkios porcijos vaisių ir daržovių per dieną), tame tarpe ir krakmolo turinčių angliavandenių.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau