Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 11

Ar naudingi žmogaus organizmui sojų produktai?

Sojų produktų vartojimas gali žmogaus organizmą apsaugoti nuo kelių rūšių vėžio atsiradimo ar atsinaujinimo, tačiau esama ir atvejų, kai šių produktų reikėtų vengti. Taip sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

LRT.lt portalo skaitytoja Karolina domisi sojų produktų poveikiu mūsų organizmui. „Sojų produktai tampa vis populiaresni mūsų šalyje: siūloma kava su sojų pienu, soja keičia mums įprastą druską ar net mėsą. Kaip iš tiesų šis produktas veikia organizmą? Kokiais atvejais verta sojomis keisti mums įprastus produktus“, – teiraujasi moteris.

Gydytojos dietologės D. Pipiraitės pastebėjimu, Azijos šalyse sojų produktai vartojami daugelį metų, o pastaruosius du dešimtmečius šie produktai bandomi integruoti ir į Vakarų šalių gyventojų racioną. „Tai vyksta dėl to, kad sojų produktai turi didelį kiekį izoflavonų – labai vertingų medžiagų, kurios žmonėms mažina lėtinių ligų riziką – kardiovaskulinių, krūties ir prostatos vėžio, osteoporozės. Taip pat mažina menopauzės simptomus. Mokslininkai pastebėjo, kad Azijos kraštuose gyvenančios moterys daug rečiau serga krūties vėžiu, o vyrai – prostatos. Todėl iškelta teorija, kad tam įtakos gali turėti nuolatinis sojų produktų vartojimas“, – pasakoja D. Pipiraitė.

Anot jos, sojų izoflavonų poveikis panašus į organizmo estrogenų poveikį, tik yra kur kas silpnesnis.

„Įdomu tai, kad sojų izoflavonai vienuose organizmo audiniuose veikia kaip estrogenai, o kituose – kaip antiestrogenai. Lytinių organų audiniuose šios medžiagos veikia kaip antiestrogenai, todėl gali sumažinti krūties, prostatos, šlapimo pūslės vėžio atsiradimą. O kauluose, širdyje jie veikia kaip estrogenai ir gali padėti išlaikyti kaulų tankį, pagerinti lipidų koncentraciją“, – pastebi specialistė.

D. Pipiraitė pabrėžia, jog be teigiamo sojų produktų poveikio galima ir tam tikra rizika, kurią taip pat tyrinėja mokslininkai.

„Tiriama, ar sojų produktai gali padidinti krūties vėžio atsinaujinimo riziką, sukelti vyrų hormoninius ir vaisingumo sutrikimus, hipotiroidizmą, taip pat aiškinamasi, ar nepakenks produktuose esantys antinutrientai, ar apdorojimo metu susidarančios medžiagos.

Atlikta stambių tyrimų, ar sojų produktų vartojimas nedidina krūties vėžio atsinaujinimo rizikos šią ligą įveikusioms moterims. Tyrimai rodo, jog ne, nedidina, atvirkščiai – tiek jaunoms, tiek vyresnėms moterims, sergančioms ar sirgusioms krūties vėžiu, sojų produktai pailgina gyvenimo trukmę ir sumažina vėžio atsinaujinimo tikimybę“, – aiškina medikė.

Dietologės teigimu, sojų produktų nerekomenduojama vartoti nėštumo metu, nes poveikis nėra ištirtas.

„Sojų fitoestrogenų nauda tiriama daugelyje mokslinių tyrimų, tačiau, norint patvirtinti minėtus teiginius, tų tyrimų reikia kur kas daugiau. Saikingas sojų, kaip ir visų maisto produktų, vartojimas yra saugus“, – sako specialistė ir primena, jog vidutinis sojų suvartojimas per dieną neturėtų viršyti 50–60 g.

Ar verta sojų produktais keisti įprastus produktus, anot specialistės, kategoriškai teigti negalima. „Taip, veganams, vegetarams sojų produktai naudingi, nes yra pigus, geras baltymų šaltinis. Jiems taip pat patartina rinktis sojų pieną, praturtintą vitaminais, kalciu, tokiu būdu sojų gaminių vertė tampa didesnė“, – aiškina gydytoja dietologė.

D. Pipiraitės žodžiais, mokslininkai sutaria tik dėl to, kad apie sojų produktus reikia dar daugiau tyrimų, taip pat – jog vidutinis sojų produktų vartojimas yra saugus.

„Taip, šie produktai yra naudingi ligų rizikai sumažinti, bet ar viena produktų grupė bus pakankamai efektyvi – turbūt ne. 2011 m. atlikta analizė rodo, kad sojų produktai krūties vėžio riziką mažina Azijos populiacijai, bet ne Vakarų šalių gyventojoms. Tad klausimų išlieka dar daug. Vakarų šalių gyventojai savo maitinimąsi ir sveikatą gali pagerinti remdamiesi daugybe maitinimosi rekomendacijų, kurias dauguma mūsų tikrai esame girdėję. Reikia tiesiog tomis rekomendacijomis vadovautis – valgyti daugiau augalinio maisto, pilno grūdo gaminių, daržovių, vartoti mažiau cukraus ir t.t. Be to, ligų rizikai sumažinti svarbūs ir kiti gyvenimo būdo faktoriai, ne tik maitinimasis. Ar soja išgelbės šiuolaikinio žmogaus sveikatą – nemanau“, – svarsto gydytoja.

Ar naudingi žmogaus organizmui sojų produktai?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.06.2019 laikas 18:26 Receptai – Patiekalai Kiaulienos karbonadas

Gaminame. Kiaulienos karbonadas. Kiaušinį išplakame. Kiaulieną pjaustome 1,5-2 cm storio gabaliukais, gerai išmušame, apibarstome druska, pipirais, pavilgome kiaušinio plakinyje ir apvoliojame džiūvėsėliuose. Kepame įkaitintame...

Skaityti daugiau

25.08.2018 laikas 13:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Suskilusių kulnų gydymui
Suskilę (įtrūkę) kulnai liaudies medicinoje, Suskilę (įtrūkę) kulnai, receptai nuo suskilusių kulnų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis....

Skaityti daugiau

22.11.2017 laikas 10:58 Receptai – Patiekalai Arbata nuo laringito (šalavijas, ramunėlė, pipirmėtė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: šalavijas, ramunėlės lapai, pipirmėtė

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau