Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Kovo » 24

Kas iš tiesų lemia vėžio atsiradimą?

Vėžį dažniausiai gali lemti paprasčiausias atsitiktinumas dalijantis ląstelėms, o šio proceso supratimas gali padėti užkirsti kelią vėžiui ankstyvoje stadijoje. Tokias išvadas, atlikę išplėstą ir patikslintą tyrimą, padarė Jungtinių Valstijų Johnso Hopkinso universiteto mokslininkai. Tačiau vėžiui palankių aplinkybių, tokių kaip rūkymas, vis vien patartina vengti.

Besidalydamos žmogaus ląstelės nuolat pridaro atsitiktinių klaidų ir dažniausiai jų niekas nepastebi. Bet kartais atsitiktinės klaidos paliečia su vėžiu susijusius genus ir taip atveria duris vystytis ligai. Šią hipotezę Johnso Hopkinso universiteto vėžio centro mokslininkai tikrino dar prieš dvejus metus. Tą kartą žurnale „Nature“ jie paskelbė tik Amerikos gyventojų tyrimą ir akademinėje bendruomenėje sukėlė tikrą audrą, nes teigė, kad ne aplinka ar paveldimumas, o atsitiktinumas lemia daugiausiai vėžio atvejų.

Kas iš tiesų lemia vėžio atsiradimą?

„Labiausiai nustebino, kokią didelę įtaką daro ši paprasčiausia nesėkmė“, – 2015 m. sakė profesorius Christianas Tomasettis.

Patikslintoje studijoje mokslininkai teigia, kad atsitiktinės klaidos dalijantis ląstelėms lemia du trečdalius vėžio atvejų, aplinkos veiksniai beveik trečdalį, o paveldimumas tik 5 proc. Žurnale „Science“ mokslininkai analizuoja DNR sekų ir statistinių ryšių tarp rizikos veiksnių bei susirgimų duomenis iš 69 valstybių. Mokslininkai pabrėžia, kad kalbėdami apie atsitiktinumą neskatina žmonių numoti ranka į prevenciją. Priešingai – jei pavyktų suprasti atsitiktinumų virtinę, prevenciją būtų galima dar sustiprinti.

„Mums atsiveria galimybių įsiterpti į šį procesą ir labai anksti nustatyti vėžį, o tada išgydyti“, – 2016 m. sakė profesorius Bertas Vogelsteinas.

Tiesa, studijos autoriai patys pripažįsta - tai tikrai ne paskutinis argumentas akademinėse diskusijose dėl vėžio priežasčių. Jie pabrėžia, kad jų studija visiškai dera su rekomendacijomis vengti vėžiui palankių aplinkybių, tokių kaip rūkymas ar kaitinimasis saulėje. Esą apie 40 proc. vėžio atvejų tikrai galima išvengti atsargiau gyvenant.

Sveikata

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.01.2020 laikas 08:50 Receptai – Patiekalai Riešutų sviesto sausainiai

Visus ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite ant jos po gerą šaukštą tešlos. Suspauskite šakute. Sausainius kepkite 10 – 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje ...

Skaityti daugiau

10.09.2018 laikas 09:17 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti

Nušalimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti, nušalimai, receptai nuo nušalimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kai...

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 09:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai gydant naktinį šlapinimasi

Naktinis šlapinimasis liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai gydant naktinį šlapinimasi, receptai nuo šlapinimosi, liaudiški patarimai gydant ligas, naktinis šlapinimasis, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vais...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau