Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2016 » Liepos » 30

Keista XVI amžiaus epidemija

XVI amžiuje Europoje nuvilnijo epidemijos banga, pavadinta Anglijos prakaito liga arba Anglijos prakaitu, ir ji buvo labai mirtina. Nuo 1485 iki 1551 metų ši epidemija įsižiebė kelis kartus.

Pirmasis kartas užfiksuotas Anglijoje. Kai Bretanėje gyvenantis Henry Tudoras, būsimas Anglijos karalius, išsilaipino Velso krante, jis atsivežė su savimi Anglijos prakaito ligą. Didžioji dalis jo kariaunos, sudaryta iš prancūzų samdinių, buvo šia liga užsikrėtusi. Po H. Tudoro karūnavimo ir apsilankymo Londone liga persimetė vietos gyventojams ir jau per pirmą mėnesį nusinešė kelių tūkstančių žmonių gyvybes. 1507-1517 metais ji įvairiose vietose įsižiebė dar kartą, taip, pavyzdžiui, Oksfordas ir Kembridžas prarado bent pusę gyventojų. 1528 metais karštligė vėl grįžo į Londoną, iš kur jau paplito po visą šalį. Paskui Anglijos prakaitas persikėlė į žemyną, visų pirma pasiekdamas Hamburgą, tada pateko į Šveicariją, iš kur paplito po visą Šventosios Romos imperiją, pasiekdamas Lenkijos-Lietuvos valstybę ir net Švediją ir Norvegiją. Dėl nepaaiškinamų priežasčių liga nepaplito Prancūzijoje ir Italijoje.

Anglijos prakaito liga arba Anglijos prakaitu

Kiekviename regione keistoji liga tarsi pati savaime baigdavosi per keletą savaičių. Ji buvo labai sunki ir skausminga: ligoniams prasidėdavo drugys, skaudėjo ir svaigo galva, labai stipriai laužė kaklą, pečius ir galūnes. Jau trečią valandą po pirmųjų simptomų prasidėdavo nepakeliamas troškulys, karščiavimas, visą kūną padengdavo smirdintis prakaitas, pagreitėdavo pulsas, ligonis pradėdavo kliedėti. Būdingas požymis buvo labai stiprus mieguistumas. Kitaip nei, pavyzdžiui, buboninis maras, ligonių neišberdavo ir ant kūno nebūdavo vočių. Be to, kartą Anglijos prakaitu persirgęs žmogus neįgydavo imuniteto ir vėl susirgdavo.

Vis dar nieko apčiuopiamo apie šią ligą nežinoma. Šiuolaikiniai mokslininkai iškėlė tik keletą versijų, manydami, kad liga susijusi su kenksmingomis gamtoje esančiomis medžiagomis, nešvarumais, utėlių ar erkių įkandimais. Galbūt tai ir liks neatskleista paslaptis, nes praėjus šitiek laiko liga nebepasikartojo. Specialistų teigimu, mūsų laikais jai iš naujo prasidėti beveik neįmanoma.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.12.2017 laikas 15:14 Receptai – Patiekalai Šlapimą varantis nuoviras (kadagio, rugiagėlių, šventagaršvės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Inkstus. Ingredientai: kadagio uogų, rugiagėlių žiedų, vaistinės šventagaršvės.

Skaityti daugiau

03.07.2019 laikas 18:33 Receptai – Patiekalai Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai
Gaminame. Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai. Kotletai patiekiami su bulvių koše arba virtomis bulvėmis ir mėgstamomis salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

29.07.2019 laikas 12:41 Receptai – Patiekalai Tokių sausainių iš varškės niekada nežino!
Gaminame namuose. Sausainiai iš varškės. Skanūs, sluoksniuoti, paprastai pagaminami naminiai sausainiai nė vieno nepaliks abejingu. Greit paruošiami ir be jokių problemų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau