Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2015 » Kovo » 23

Kiek tiesos yra mituose apie plastinę chirurgiją?

Grožį kiekvienas iš mūsų suprantame skirtingai, tačiau jis yra pakankamai svarbus kiekvienam norinčiam pritapti prie visuomenės, būti pripažintam. Ir nors besikreipiančių į plastikos chirurgus vis daugėja, apie šią sritį vis dar sklando daugybė įvairiausių gandų bei mitų. Kalbama, kad pasidarius vieną operaciją, tampama priklausomu nuo plastikos chirurgų, kad jie pildo bet kokius pacientų norus, kad pasididinusi krūtinę implantais moteris ne tik negalės krūtimi maitinti kūdikio, bet ir turės atsisakyti kelionių lėktuvu ir nardymo.

Labiausiai paplitusius mitus apie plastinę chirurgiją aptaria „Northway“ estetinės medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai Indrė Sakalauskaitė, Darius Jauniškis ir medicinos mokslų daktaras Arūnas Jankauskas.

– Ar tiesa, kad viena atlikta plastinė operacija sukelia priklausomybę ir vėliau norisi dailinti viską iš eilės?

– Pati plastinė operacija negali sukelti priklausomybės. Tačiau pooperacinis efektas, gera išvaizda, savijauta, svajonės išsipildymas – taip. Viena iš tokio beribio noro priežasčių – psichologinė priklausomybė. Pasitaiko, kad dėl su realybe prasilenkiančiu lūkesčių operacijos rezultatai labai nedžiugina. Neretai tiesiog matant akivaizdžius pokyčius, kyla noras koreguoti save ir toliau – tobulybei juk ribų nėra...

Visuomenėje propaguojamo jaunystės, tobulos išvaizdos kulto apsėsti žmonės pasiryžę bet kam, siekdami išsaugoti savo grožį bei jaunystę. Kai kuriais atvejais, tai tampa tiesiog manija. Puikus to pavyzdys – pastaruoju metu daugelį apėmusi lūpų didinimo manija, kai prarandamas saikas ir lūpos didinamos gerokai daugiau, nei reikėtų, kad jos būtų natūraliai putlios ir gražios.

Todėl mūsų, plastikos chirurgų, specialybė reikalauja ne tik gerų profesinių įgūdžių, bet ir psichologinių žinių. Labai svarbu kalbantis su pacientu suvokti jo norus, lūkesčius, išsiaiškinti priežastis, kodėl žmogus nori koreguoti vieną ar kitą kūno vietą. Gydytojo profesinis garbės kodeksas reglamentuoja – padėk, bet nepakenk.

Plastinės chirurgijos galimybės šiai dienai tikrai didelės, tačiau tai nereiškia, kad visada reikia tenkinti „ keistas“ užgaidas. Kad ir kokie bebūtų paciento norai, kiekvienas save gerbiantis gydytojas niekada nedarys bereikalingos intervencijos ir pacientui, kuriam operacinis gydymas nereikalingas, pasakys „Ne“.

– Ar tiesa, kad operuotis galima bet kokiame amžiuje?

– Tiesa, jeigu tai yra būtinoji pagalba. Tačiau jeigu kalbame apie plastinę chirurgiją – ne ankščiau kaip 18 metų, kai organizmas yra subrendęs, o kūnas įgijęs tinkamas proporcijas.

Tiesa, yra keletas išimčių – atlėpusių ausų korekcija, kuri rekomenduojama ir yra dažniausiai atliekama ikimokykliniame amžiuje, kad išvengti psichologinių patyčių ir bendraamžių užgauliojimų. Žmogaus ausis susiformuoja 5-6 metų amžiuje ir nebekinta bei atitinka suaugusio žmogaus ausies proporcijas.

– Ar plastikos chirurgai tenkina visus pacientų norus?

– Matant kai kuriuos pavyzdžius, kai žmogaus veidas ar kūnas yra pakeisti neatpažįstamai, kaip, pavyzdžiui, žinomos plastinių operacijų šmėklos „moterimi-kate“ vadinamos Jocelyn Wildenstein, susidaro įspūdis, kad tikrai taip.

Bet jau minėjau, kad save gerbiantys ir besilaikantys gydytojo etikos kodekso plastikos chirurgai tikrai netenkina nepagrįstų paciento norų. Lietuvoje yra įkurta Plastinės chirurgijos draugija, kuri reglamentuoja plastikos chirurgo profesijos etikos ir garbės kodeksą , apibrėžia plastinės chirurgijos tikslus. Kasmet Lietuvoje vyksta Plastinės chirurgijos draugijos posėdžiai, kuomet yra dalinamasi patirtimi, sprendžiami aktualūs klausimai, diskutuojama opiomis temomis, sprendžiamos aktualios problemos.

Mes taip pat visuomet esame linkę pasitarti vieni su kitais, taigi, pacientas nevaikščiodamas po kelias gydymo įstaigas, „Northway“ estetinės medicinos centre gali išgirsti objektyvią nuomonę, pagrįstą kelių specialistų patirtimi. Kartais to pakanka, kad pacientas suprastų, jog operacija jam nebūtina – tereikia išspręsti kai kurias psichologines problemas

– Ar tiesa, kad pooperaciniai skausmai labai stiprūs?

– Tikrai ne. Medicina ir jos galimybės kiekvieną dieną tobulėja. Pooperacinis periodas šiai dienai dėl pažangių technologijų yra trumpas. Nuskausminimo ir analgetinių vaistų pasiūla ir galimybės – didžiulės. Pooperacinis skausmas kiekvienam pacientui labai individualus – tai priklauso nuo jautrumo slenksčio ir operacijos apimties, jos intervencijos.

– Ar po krūtinės didinimo implantais moteris galės pati maitinti kūdikį?

– Dažna moteris, atėjusi į konsultaciją dėl krūtinės didinimo operacijos galimybių užduoda šį klausimą. Dažniausiai krūtų didinimo operacijos metu implantai talpinami po raumenimis, todėl jie tik minimaliai „susisiekia“ su pieno liaukomis, neatskiria jų nuo spenelio komplekso ir nepažeidžia pieno latakų. Tad jeigu moteriai lemta maitinti krūtimi, ji galės tai daryti ir su implantais.

Tiesa, po krūtų augmentacijos nerekomenduojama pastoti ankščiau nei metai laiko po operacijos. Ketinančiai pastoti pacientei taip pat nerekomenduojami itin dideli implantai, nes maitinimo galimybės krūtimi gali būti ribotos.

Dar vienas gan plačiai paplitęs mitas – kad krūtų implantai gali kelti pavojų kūdikiui. Moksliškai ištirta ir įrodyta, kad moterų, kurioms buvo atlikta krūtų augmentacija implantais, piene jokių cheminių implanto dalelių neaptikta, taigi šis mitas yra tikrai nepagrįstas.

– Ar implantus reikia keisti? Ar jie gali sprogti?

– Iš tiesų, implantai nėra visam gyvenimui. Lietuvoje registruotiems ir platinamiems įvairių kompanijų implantams yra suteikiama 10-12 metų garantija. Tokį laikotarpį gamintojai užtikrina implanto kokybę ir esamas savybes. Vėliau implantus rekomenduojama keisti. Kada tai daryti praktikoje sprendžiama labai individualiai. Yra pacienčių, kurioms implantai keičiami ir po 15, ir net po 25 metų.

Lėktuvuose ar nardant sproginėjantys implantai – tai šmaikštus ir linksmas, tačiau prasilenkiantis su realybe mitas. Tiesa, skristi lėktuvu rekomenduojama praėjus bent 5 dienoms po operacijos.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.08.2018 laikas 08:11 Receptai – Patiekalai Plaukų stiprinimas. Liaudiški patarimai plaukų gydymui

Plaukų stiprinimas liaudies medicinoje, Plaukų stiprinimas, receptai stiprinti plaukus, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 19:32 Receptai – Patiekalai Plikytos Tešlos (Ne)paprasti Kąsneliai
Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems skoniams ir...

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 19:27 Receptai – Patiekalai Gardūs Plikytos Tešlos Tradiciniai Eklerai

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:11 Atmosferos slėgis ir druskos kiekis - senovės kataklizmo požymiai
Beveik visi organizmai susiduria su druskos trūkumu. Norėdamas tai kompensuoti, organizmas druską ištraukia iš kitų audinių, todėl suyra kaulai ir raumenys. Kai sumažėja atmosferos slėgis, kraujo ląstelės išsipučia ir plyšta. Kad taip nenutiktų, būti...

Skaityti daugiau