Juodoji cukranendrių melasa arba kitaip juodasis salyklas Lietuvoje nėra labai populiarus, tačiau galbūt turėtų toks būti. Tai tamsus, skystas šalutinis produktas, kuris išgaunamas  iš cukranendrių cukraus gaminimo metu. Sveikos mitybos šalininkai jį neretai renkasi kaip alternatyvą rafinuotam cukrui, bet šis saldėsis turi ir daugiau privalumų. Tamsus ir saldus sirupas turi kartumo poskonį, todėl jis padeda sukurti išskirtinį patiekalų skonį. Melasa tinka gardinti keptas pupeles, įvairūs kepinius, imbierinius pyragus. Sirupu taip pat galima apšlakstyti paukštieną, kad įgautų gražesnį atspalvį ir turtingesnį skonį.

Juodoji cukranendrių melasa

Kodėl  juodoji melasa yra vertingesnė už baltąjį cukrų? Visų pirma dėlto, kad joje išlieka daug naudingų maistinių medžiagų. Melasos koncentrate randama mangano, vario, geležies, kalcio, kalio, magnio, vitamino B6 ir seleno. Rafinuotame cukruje be paprastųjų angliavandenių daugiau nieko nėra. Mitybos papildymas melasa gali būti naudingas, siekiant sustiprinti imuninę sistemą. Sveiką gyvenimo būdą propaguojantys asmenys yra įsitikinę, kad melasos vartojimas gali padėti išvengti vėžio, kaulų, širdies ir žarnyno ligų bei numesti svorio.

Tikriausiai ne daugelis žino, kad melasa gali būti naudojama ne tik į vidų, bet ir išoriškai. Sakoma, kad ji ypač naudinga plaukams. Sveikus ir gražius melasa padeda išsaugoti dėlto, kad joje gausu vertingų antioksidantų (seleno, mangano ir cinko), kurie neutralizuoja laisvųjų radikalų daromą žalą ir sulėtina organizmo senėjimo procesus. Ilgainiui vartojant juodąją cukranendrių melasą galima džiaugtis vešlesniais plaukais ir skaistesne oda.

Šaukšte juodosios melasos yra 20 % mikroelemento vario, būtino sveikam organizmui, rekomenduojamos dienos normos. Didelėmis dozėmis varis gali būti nuodingas, tačiau vartojamas saikingai yra būtinas normalioms kūno funkcijoms. Varis įeina į sudėtį natūralaus pigmento – melanino, kuris suteikia spalvą plaukams. Ilgą laiką vartojant į vidų juodąją cukranendrių melasą plaukai atgauna savo natūralią spalvą, patamsėja net dėl natūralių senatvinių procesų pražilę plaukai. Manoma, kad melasa gali net paspartinti plaukų augimą.

Plaukų būklės pagerinimui galima vartoti juodąją melasą kaip maisto papildą. Kiekvieną dieną 1 ar 2 šaukštus organiškos juodosios melasos užpilti verdančiu vandeniu, išmaišyti ir išgerti, kai atvės. Kada pasirodys pirmieji rezultatai priklauso nuo individualaus žmogaus. Galbūt kai kas pastebės pasikeitimus jau po kelių dienų vartojimo, tačiau dažniausiai tam reikės mažiausiai kelių mėnesių reguliaraus vartojimo. Kaip ir vartojant bet kokį kitą natūralų papildą, reikia apsišarvuoti kantrybe.

Juodąją melasą galima naudoti ir kaip šampūną. Tikriausiai daugelį nustebino šita mintis, nes melasa yra lipnios sirupo konsistencijos, tačiau, kalbama, kad ji daro stebuklus plaukams. Šiek tiek melasos reikia praskiesti vandeniu, mišinį įmasažuoti į galvos odą ir plaukus ir palikti 15 minučių. Tada ištrinkti plaukus šiltu vandeniu. Juodąją cukranendrių melasą taip pat galima maišyti su kitais natūraliais ir plaukams naudingais produktais (pavyzdžiui, kokosų pienu, alyvuogių aliejumi) ir naudoti kaip plaukų kaukę. Melasa, naudojama kaip plaukų priežiūros priemonė, puoselėja plaukus ir net atjaunina plaukų svogūnėlius.

Reikia pažymėti, kad juodoji cukranendrių melasa yra natūralus produktas, todėl ne visiems gali suteikti norimą rezultatą. Be to, nėra jokių patvirtinančių mokslinių tyrimų apie tai, kad melasa skatina naujų plaukų augina, juos stiprina bei tamsina.

Juodoji melasa taip pat gali pagerinti odos būklę, net išgydyti tokias odos ligas kaip egzemą, aknė, žvynelinė ir t. t. Antioksidantų turtinga melasa gerina odos struktūrą, lygina raukšles ir naikina kitus senėjimo požymius.