Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Kovo » 26

Obuolių sidro actas. Ar iš tikrųjų gerina sveikatą?

Obuolių sidro actą naudoja ne tik produktų skoniui, bet ir sveikatai gerinti.

Liaudies medicinoje obuolių sidro actas gydo kone viską, pradedant gripu, baigiant karpomis. Kai kurie liaudies medicinos teiginiai nebuvo patikimai įrodyti, tačiau kartais mokslininkai sutinka su močiučių išmintimi.

Actas yra įvairus

Paprastasis actas - skaidrus tirpalas, kurio sudėtyje yra maždaug 5-20 proc. acto rūgšties, vandens ir šiek tiek kai kurių kitų junginių, gaminamas fermentuojant etanolį acto rūgšties bakterijomis. Komerciniu būdu actas gaminamas vykdant lėtą arba greitą fermentacijos procesą. Tradicinis gavybos būdas gali trukti nuo kelių mėnesių iki vienų metų, naudojant greitą fermentaciją actą galima pagaminti jau beveik po paros.

Obuolių sidro actas. Ar iš tikrųjų gerina sveikatą?

Obuolių sidro actas gaminamas iš obuolių sidro arba obuolių sulčių su visais tirščiais. Skirtingai nuo paprasto acto, jis yra rudo atspalvio, dažniausiai parduodamas nefiltruotas ir nepasterizuotas.

Be šio acto, yra dar daug kitų: balzaminis actas, išgaunamas iš baltųjų itališkų vynuogių, ryžių actas (skirtingų rūšių ir spalvų), kokosų (iš fermentuoto kokosų vandens), datulių ir razinų actas ir net kivių actas. Tačiau daugiausia dėmesio skiriama būtent obuolių sidro actui, naudojamam tiek kulinarijoje, tiek gerinant sveikatą, tiek ir dirbant praktiškus namų ūkio darbus.

Kaip actas gali gerinti sveikatą?

Actas kaip gydomoji priemonė naudotas jau Hipokrato laikais, kai juo tepdavo žaizdas. Vėliau jį pradėjo naudoti, siekdami palengvinti skirtingas sveikatos problemas, net gydant sergančiuosius cukriniu diabetu. Šiais laikais obuolių sidro actas reklamuojamas kaip priemonė, kurią pasitelkus galima mažinti kūno svorį, gerinti širdies sveikatą ir spręsti daugelį kitų sveikatos aspektų. Aptarsime, kurie teiginiai turi realų pagrindą ir kuriais tikriausiai nereikėtų pasikliauti.

1. Normalizuoja cukraus koncentraciją

Teisybė. Yra atlikta tyrimų, kuriais parodyta, kad actas normalizuoja cukraus koncentraciją. Atlikus kai kuriuos tyrimus taip pat atskleista acto galia pagerinti sergančiųjų antrojo tipo cukriniu diabetu būklę.

Kaip tiksliai acto vartojimas veikia organizmą, iki galo nėra aišku. Tikėtina, acto rūgštis trukdo visiškai suvirškinti sudėtinius angliavandenius arba greitindama skrandžio ištuštinimą, arba didindama gliukozės absorbcijos greitį ląstelėse. Pasak vienos teorijos, tikėtina, kad actas deaktyvuoja kai kuriuos virškinimo fermentus, kurie skaido angliavandenius j cukrus, taip sulėtinant sudėtinių angliavandenių (pavyzdžiui, grūdinių augalų, bulvių, ankštinių augalų) virsmą cukrumi.

Per vieną tyrimą atskleista, kad 19 proc. sergančiųjų antrojo tipo diabetu ir 34 proc. priešdiabetinės būklės individų actas pagerino jautrumą insulinui. O 2007 m. tyrimo metu sergančiųjų antrojo tipo cukriniu diabetu, kurie prieš eidami miegoti išgerdavo 2 valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto, kraujyje iš ryto buvo stebima beveik 6 proc. mažesnė cukraus koncentracija.

Nereikia sirgti antrojo tipo cukriniu diabetu arba būti priešdiabetinės būklės žmogumi, kad kasdien vartotume actą ir gautume naudos, nes stabilizuojama cukraus koncentracija. Galbūt nereikėtų pradėti rytais gerti acto vandens, bet įpilti obuolių sidro acto į patiekalą nepakenktų.

2. Sumažina vėžio riziką

Nėra visiškai įrodyta. Tuo, kad actas galėtų sumažinti vėžio riziką, daug spekuliuojama. Galima rasti moksliniais tyrimais pagrįstų teiginių, tačiau kol kas visi eksperimentai yra atlikti su izoliuotomis vėžinėmis ląstelėmis mėgintuvėliuose arba su žiurkėmis. Tačiau tai nereiškia, kad vartojant actą maiste žmogaus organizme taip pat bus išnaikintos vėžinės ląstelės. Todėl įtikinamai tvirtinti, kad actas žudo vėžio ląsteles, būtų nekorektiška.

Be to, atliekant didžiąją dalį tyrimų panaudotas ryžių, o ne obuolių sidro actas.

Jei apžvelgtume stebėjimų tyrimus, kurie neįrodo priežasčių-pasekmių sąsajos, galima rasti ir atvejų, kai, vartojant obuolių sidro acto, vėžio rizika buvo sumažinta, ir tokių, kai rizika padidėjo. Pavyzdžiui, atlikus šiuos tyrimus atskleista, kad, vartojant acto, sumažėjo stemplės vėžio rizika, tačiau išaugo šlapimo pūslės naviko grėsmė.

Obuolių sidro actas - vertingas maisto produktas, tačiau neturintis antgamtinių galių.

Tikėtina, obuolių sidro actas veikia profilaktiškai, tačiau kol kas dar nėra gana svaraus pagrindo jį vartoti tik šiuo tikslu.

3. Padeda sumažinti kūno svorį

Teisybė, bet neilgam. Svorio mažinimas ir obuolių sidro acto vartojimas man - artimos temos. Su svorio korekcija susiduriu kasdienėje savo praktikoje, o obuolių sidro actą kadaise esu išbandžiusi pati. Kai lankiau mokyklą, sugalvojau įsigyti vaistinėje obuolių sidro acto kapsulių ir viltingai jas vartojau, kad sumažėtų svoris. Manote, svoris krito? Jokiu būdu! Placebo efektas taip pat nesuveikė.

Kodėl apskritai atsirado mintis, kad obuolių sidro actas galėtų padėti numesti kūno svorio? Šis actas mažina cukraus ir insulino koncentracijas kraujyje, todėl atrodo logiška, kad jis taip pat galėtų padėti sumažinti svorį.

Atlikus kelis tyrimus su žmonėmis padaryta išvada, kad actas gali padidinti sotumo pojūtį, taip leisdamas nesuvartoti tiek daug kalorijų.

Obuolių sidro actas mažina cukraus ir insulino koncentracijas kraujyje, gali padidinti sotumo pojūtį, taip leisdamas nesuvartoti tiek daug kalorijų.

Atlikus tyrimus net paskaičiuota, kad tada, jei actas vartojamas įpilant jo į valgį, kuriame daug angliavandenių, padidėja sotumo pojūtis, todėl per dieną suvalgoma 200-275 kalorijų mažiau.

Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo antsvorio turintys japonai, jie kasdien vartojo acto ir tai padėjo sumažinti liemens apimtį, riebalų sankaupas liemens srityje bei trigliceridų koncentraciją kraujyje. Taip pat sumažėjo bendras kilogramų skaičius. Per dieną suvartotas 1 valgomasis šaukštas acto (15 ml) leido numesti 1,2 kg perteklinio svorio, o jei buvo vartojama po 2 valgomuosius šaukštus acto, svorio vidutiniškai numesta 1,7 kg. Tiesa, tyrimas truko 12 savaičių ir per šį laikotarpį numesti 1,2 kg nėra labai produktyvu. Svarbu ir tai, kad pasibaigus tyrimui numesti kilogramai sugrįžo, todėl nereikėtų pasikliauti tik kokio nors vieno produkto arba medžiagų junginio galiomis mažinti svorį. Tai yra kompleksinis sumanymas, reikalaujantis kompleksinio požiūrio.

Obuolių sidro actas. Ar iš tikrųjų gerina sveikatą?

4. Gerina širdies sveikatą

Nevisiškai patikima. Yra įrodymų, kad obuolių sidro actas gali padėti sumažinti cholesterolio ir trigliceridų koncentracijas kraujyje bei apsaugoti nuo mažo tankio cholesterolio oksidavimosi. Taip pat jis mažina kraujospūdį, todėl būtų galima manyti, kad actas galėtų padėti mažinti širdies ligų riziką. Tačiau tyrimai, kurie yra šių teiginių pagrindas, daugiausia atlikti su žiurkėmis arba mėgintuvėliuose, todėl tai galėtų ir netikti žmonėms.

Žurnale Food Science palankus acto poveikis pirmiausia aiškinamas jame esančiais polifenoliais. Pavyzdžiui, polifenoliams priskiriama chlorogeno rūgštis, kurios obuolių sidro acte yra daugiau, gali padėti stabdyti mažo tankio cholesterolio oksidavimąsi, taip nutolinant susirgimą kardiovaskulinėmis ligomis. Tačiau obuolių sidro acto vartojimas šiuo tikslu nėra pats saugiausias būdas sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

5. Gerina virškinimą ir mažina refliuksą

Svarbu žinoti sutrikimų priežastis. Norėdami pagerinti virškinimo procesus ir mažinti refliukso simptomus, alternatyviosios medicinos atstovai neretai rekomenduoja kasdien vartoti po valgomąjį šaukštą obuolių sidro acto, praskiesto stikline vandens. Rekomendacija pagrįsta požiūriu, kad virškinimo sutrikimus sukėlė sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir actas padidins druskos rūgšties koncentraciją.

! Negerkite neskiesto obuolių sidro acto! Jis labai rūgštus ir gali pažeisti tiek stemplę, tiek dantų emalį.

Prieš atsižvelgiant į šį patarimą reikėtų įsitikinti, kad iš tiesų skrandžio rūgštingumas sumažėjęs, antraip, jei iš tikrųjų skrandžio rūgštingumas padidėjęs, galima sulaukti dar didesnių problemų ir patirti nemalonių refliukso simptomų.

Kaip obuolių sidro actą įtraukti į valgiaraštį?

Obuolių sidro actas - skanus priedas prie įvairių patiekalų, be to, funkcinis.

Pavyzdžiui, actas marinuotoms daržovėms suteikia išraiškingą skonį ir kartu yra konservantas. Jį taip pat galima naudoti, siekiant išsaugoti daržovių, vaisių ir uogų spalvą. Pavyzdžiui, supjaustytus obuolius galima apšlakstyti obuolių sidro actu ir jie neparuduos (šiam tikslui gerai tinka ir citrina). Verdant daržoves, uogas arba vaisius taip pat galima įpilti šaukštą acto - jie išsaugos savo spalvą.

Ypač gerai obuolių sidro actas tinka pilti į mėsos marinatus. Jis ne tik padės sunaikinti bakterijas, bet ir mėsa pasidarys minkštesnė. Marinatui reikia leisti prisitraukti porą valandų, taip pat galima palikti nakčiai.

Pagaliau, jei norite atšviežinti salotas arba suteikti nepaprastą skonį pačių gamintiems padažams ir čatniams, obuolių sidro actas labai tiks.

Gamindami vaisių čatnius, įpilkite acto verdant produktams, - vaisiai bus minkštesni.

Obuolių sidro actas. Ar iš tikrųjų gerina sveikatą?

Vasariškai gaivus receptas

Ingredientai

• 2 saujos špinatų

• 2 saujos gražgarstės lapelių

• 6 valgomieji šaukštai virtų žaliųjų arba juodųjų lęšių

• 5 maži mocarelos sūrio rutuliukai

• 1 valgomasis šaukštas pirmojo spaudimo kokybiško alyvuogių aliejaus

• 1 arba 2 valgomieji šaukštai obuolių sidro acto

• Pipirų pagal skonį

Gaminimas

1. Nuplaukite ir supešiokite arba supjaustykite salotų lapelius.

2. Sudėkite salotas į dubenį ir įdėkite virtų lęšių.

3. Įpilkite alyvuogių aliejaus, acto ir viską sumaišykite.

4. Užbarstykite maltų juodųjų pipirų ir dekoruokite mažaisiais mocarelos sūrio rutuliukais.

Tokios salotos gali būti puikus patiekalas atskirai arba papildyti kokį nors mėsos, žuvies ar bulvių patiekalą. Jei salotos - pagrindinis patiekalo elementas, jį galima papildyti ruginės duonos rieke, pertepta tepamuoju ožkos sūriu arba šviežia avokado skiltele.

Eva Kataja

1. Journal of Food Science, 2014-05-08

2. Diabetes Care, 2004 m. sausis; 27(1):281-2

3. Diabetes Care, 2007 m. lapkritis, kompl. 30(11) :2814-2815

4. Nutr Cancer, 2004; 49(2) :170-3

5. J Exp Clin Cancer Res, 2004 m. kovas; 23(1): 69-75

6. Biofactors, 2004; 22(1-4):103-5

7. Tumori, 2004 m. kovas-balandis; 90(2):175-80

8. Asian Pac J Cancer Prev, 2003 m. balandis— birželis; 4(2):119-24

9. EurJ Clin Nutr, 2005 m. rugsėjis; 59(9) :983-8

10. J Am Diet Assoc, 2005 m. gruodis; 105(12) :1939-42

11. Biosci Biotechnol Biochem, 2009 m. rugpjūtis; 73(8):1837-43

12. Br J Nutr, 2006 m. gegužė; 95(5):916-24

13. J Agric Food Chem, 2010-05-12; 58(9):5828-33

14. Biol Pharm Bull, 2005 m. liepa; 28(7):1208-10

"Ko gydytojai tau nepasako"

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.07.2019 laikas 19:49 Receptai – Patiekalai Keptas karpis
Gaminame namuose. Keptas karpis. Karpį išskrodžiame, nuvalome, nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabalėliais. Į gilesnį dubenėlį pilame pieno, beriame druskos, pipirų, išmaišome, sudedame karpio gabaliukus ir paliekame pastov...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 19:48 Receptai – Patiekalai Ploni pyragėliai su bulvėmis. Skonio neperduoti žodžiais
Skanūs ir ploni pyragėliai iš bulvių. Pyragėlių receptas. Naujiena, niekada dar nevalgiau tokius bulvių pyragėlius. Būtinai gaminsiuos kitą kartą.

Skaityti daugiau

29.06.2019 laikas 14:15 Receptai – Patiekalai Orkaitėje keptos vištų blauzdelės: majonezo marinatas
Gaminame. Keptos vištų blauzdelės. Orkaitėje keptos vištų blauzdelės receptas. Į dubenėlį dedame majonezą, Dižono garstyčias, išspaustą česnaką, druską bei prieskonius ir užmaišome marinatą. Skanaus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau