Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Rugpjūčio » 8

Penki mitai apie avižų dribsnius

Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.

Penki mitai apie avižų dribsnius

Pirmas mitas: „Tai yra greitas, termiškai apdorotas maistas, kuris negali būti vertingas“. Tai netiesa. Gaminant avižų dribsnius naudojama jų geriausias maistines savybes išsauganti technologija. „Pirmiausia nuo avižų nuimama kieta luobelė, kuri galėtų pažeisti žmogaus virškinamąjį traktą. Tada avižų grūdai 15 minučių apdorojami garuose, kad suminkštėtų, o vėliau sutraiškomi volais. Šitaip paruošti avižų dribsniai yra sveikatai palankus produktas“, – aiškina sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Antras mitas: „Greitai paruošiami dribsniai nėra tokie sveiki kaip kiti“. Tai netiesa. Greitai parošiami dribsniai yra tokie pat sveiki kaip ir paprasti dribsniai, jei į juos nėra pridėta priedų. Pasak R. Bogušienės, gaminant tiek greitai paruošiamus, tiek ir paprastus dribsnius naudojama iš esmės ta pati technologija. Tiesiog gaminant greitai paruošiamus dribsnius prieš garinimą jie dar susmulkinami.

Vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse „Dobele“ pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad daugelis klysta, manydami, jog greitai paruošiami avižų dribsniai yra visiškai kitoks produktas, kurį ruošiant naudojami sveikatai nepalankūs priedai. „Ruošiant greitai paruošiamus dribsnius naudojamos dvi technologijos. Aviža gali būti padalinama į tris dalis, apdorojama garuose, o vėliau sutraiškoma volas. Kitas gaminimo būdas, kai apdorojama garuose ir kuo ploniau volais sutraiškomas visas dribsnis. Taip gaunami ploni ir greitai paruošiami dribsniai“, – aiškina R. Stanislovaitis. Kuo ploniau sutraiškomi avižiniai dribsniai, tuo jie greičiau paruošiami.

Trečias mitas: „Visų avižų dribsnių savybės yra beveik vienodos“. Tai netiesa. Avižų dribsnių savybės gali skirtis. Tai priklauso ir nuo grūdų kokybės, tad svarbu išsiaiškinti, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus ir ar dribsniuose nėra priedų. Sveikatai palankaus maisto technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad dribsnių maistines savybes lemia tai, ką su jais papildomai daro gamintojai ir vartotojai. Vieni vartotojai į natūralius dribsnius įdeda žiupsnelį druskos, pagardina šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis ir gauna sveiką bei skanų produktą. Tačiau jei gamintojai arba vartotojai į šiuos dribsnius prideda daug cukraus, rafinuotų riebalų, tai tokia dribsnių košė nėra sveikatai palankus produktas. Maisto technologė taip pat pastebi, kad rinkoje siūlomi avižų dribsniai būna be priedų ir su priedais (pridedama cukraus, grietinėlės miltelių, konservantų), todėl jų maistinės savybės gali skirtis.

Ketvirtas mitas: „Avižų dribsniai ir avižų dribsnių košė yra vienas ir tas pats“. Tai nėra tas pats. „Kai mes sakome „avižų dribsniai“, turime galvoje natūralų produktą be jokių priedų. Avižų dribsniais neretai klaidingai vadinami ir košėms skirti mišiniai su daug pridėtinio cukraus ir kitais priedais. Tokie mišiniai nebus palankūs mūsų sveikatai. Norint įsitikinti, koks produktas yra pakuotėje, reikėtų perskaityti jo sudėties aprašymą“, – pataria sveikatai palankaus maisto technologė.

„Atsiliepdami į didėjantį sveiko maisto poreikį, pradėjome gaminti natūralius dribsnius natūraliai košei pagaminti. Šiuose dribsniuose ne tik nėra cukraus ir konservantų, bet ir pieno ar grietinėlės miltelių. Šią košę gaminti siūlome užpilant dribsnius vandeniu arba pienu, o vietoje cukraus – įsidėti įvairių naudingų maistinių medžiagų turinčių vaisių, uogų arba mėsos, žuvies. Esame įsitikinę, kad ateitis priklauso būtent tokioms natūralioms košėms“, – aiškina R. Stanislovaitis.

Penktas mitas: „Saldi avižų košė yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas“. Taip nėra. R. Bogušienės teigimu, nederėtų košę vertinti kaip desertą. „Jei pridedame į košę daug cukraus, tai ji tampa desertu, kuris neturėtų būti kasdienis mūsų patiekalas. Juolab, kad avižų košė turi natūraliai grūdų sudėtyje esančių cukrų ir savaime yra šiek tiek saldi. Bet koks pridėtinis cukrus – ar jis būtų rafinuotas, ar nerafinuotas – išderina natūralų skonio suvokimą, išderina visą imuninę sistemą. Cukrus yra aukštą glikeminį indeksą turintis produktas, kuris išbalansuoja cukraus lygį kraujyje. Klysta tie, kurie mano, kad valgyti daug cukraus nėra labai blogai. Iš tiesų valgant daug cukraus tampa nebeskanus jo neturintis sveikatai palankus maistas, organizmas nebegauna pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išderinus organizmo imuninę sistemą iš pradžių atsiranda nedideli sveikatos sutrikimai, o po to galima susirgti ir visai rimtomis ligomis“, – primena R. Bogušienė.

R. Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad cukraus mažinimas maiste minimas ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) direktyvose bei tarp svarbiausių mitybos tendencijų. Dėl to kai kurie gamintojai paskelbė mažinantys cukraus kiekį kai kuriuose populiariuose produktuose, o „Dobele“, anot R. Stanislovaičio, rinkai siūlo tik natūralius avižų, grikių, miežių ir kitokius dribsnius, tai pat įvairių grūdų dribsnių mišinius bei ekologiškus dribsnius, į kuriuos nededa jokių priedų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-09-10 laikas 09:29 Receptai Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti

Nervinės ligos liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti, nervinės ligos, receptai nervams nuraminti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

2020-07-04 laikas 13:48 Receptai Kaip Marinuoti Svogūnus?
Daugelis esam įpratę sodinti svogūnus pakankamai dideliais tarpais vienas nuo kito. Aš sodinu labai tankiai, o tarpueilius palieku apie 40 cm. Vėliau, paaugus svogūnų laiškams jų neskinu, bet retinu, išraudama su visa galvute....

Skaityti daugiau

2020-09-12 laikas 12:30 Receptai Trupininis prancūziškas varškės pyragas su avietėmis
Pagal šį receptą pagamintas trupininis varškės pyragas gaunasi su gaivia aviečių rūgštele. Tikras skanumėlis. Valgyčiau ir valgyčiau.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-07 laikas 15:09 Ukrainos oligarchai karo metu neįtikėtinai praturtėjo, rašo Šveicarijos laikraštis NZZ

Ukraina buvo plačiai pripažinta korumpuočiausia šalimi dar prieš karą Ukrainoje, tačiau nuo karo pradžios ir dešimčių milijardų eurų įplaukimo į šalį korupcija klesti kaip niekada anksčiau. Šveicarijos laikraštis „Neue Züricher Zeitung&ldquo...

Skaityti daugiau

2025-07-07 laikas 11:56 „Gyventi Švedijoje nėra žmogaus teisė“ – naujoji integracijos ministrė ragina atlikti migrantų vertybių tyrimą
Naujoji liberalų lyderė paragino atlikti migrantų vertybių tyrimą, tačiau kritikai teigia, kad toks požiūris yra pernelyg menkas ir pavėluotas.

Skaityti daugiau

2025-07-07 laikas 10:27 Kolumbijos migrantas Lenkijoje suimtas už žmogaus nužudymą peiliu per smurtines muštynes

Sekmadienį vėliau lenkai išėjo į Nowe gatves, skanduodami: „Visa Lenkija yra su mumis, išsiųskite pabėgėlius!“

Skaityti daugiau

2025-07-07 laikas 07:47 Makaronai: Nauda ar Žala? Moksliniai Faktai apie Sveikus Makaronus

Ar makaronai naudingi? Sužinokite, kaip pasirinkti sveikus makaronus ir kokį poveikį jie turi organizmui, remiantis moksliniais faktais.

Skaityti daugiau

2025-07-07 laikas 07:29 102 Metų Gydytojo Ilgaamžiškumo Paslaptys: Kaip Gyventi Ilgiau ir Sveikiau
102 metų gydytojas Howard Tucker atskleidžia, kaip sveika mityba, fizinis aktyvumas ir protinis darbas padeda gyventi ilgiau ir sveikiau. Šiame straipsnyje nagrinėsime jo patarimus, pagrįstus mokslu, ir pateiksime praktinių idėjų, kaip kiekvienas gal...

Skaityti daugiau