Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Archeologija » 2019 » Kovo » 22

Seniausias vynas pasaulyje: mokslininkai nežino – atidaryti ar dar ne, bet vargu ar kas drįstų paragauti

Jau gan ilgą laiką šiuolaikiniai istorikai diskutuoja apie seniausio vyno butelio ateitį. Šis „Špajerio“ – arba kitaip „Römerwein“ – vynas niekada nebuvo atidarytas, ir būtent dėl to išsiskiria įvairių istorikų nuomonės. Vieni sako, kad butelį reikėtų atidaryti ir detaliau ištyrinėti, o kiti – kad jis turi likti uždarytas.

Šis itin retas artefaktas yra 1650 metų senumo ir dabar eksponuojamas Pfalco istoriniame muziejuje Vokietijoje. Stiklinė amfora turi dvi delfino formos rankenėles ir yra sandariai uždaryta vašku. Trečdalį butelio turinio sudaro alyvuogių aliejus, kuris anksčiau buvo naudojamas tam, kad vynas nesioksiduotų.

„Špajerio“ vyno butelis buvo rastas vieno romėnų didiko kape 1867 metais, Reino krašto – Pfalco – regione. Manoma, kad miręs didikas buvo aukšto rango legionierius. Į pomirtinį gyvenimą jis buvo palydėtas su vyno buteliu dėl to, kad tokios buvo senovės romėnų tradicijos. Jie tikėjo, kad su mirusiuoju palaidoti vertingi daiktai jam pasitarnaus pomirtiniame gyvenime.

Taip pat didiko kape netoli Špajerio miesto buvo rasti ir du sarkofagai, kuriuose buvo palaidotos abi didiko žmonos. Senovinis vynas buvo pavadintas Špajerio miesto garbei.

Klausimas, neduodantis ramybės

Antro Pasaulinio karo metu vienas chemikas ėmė tyrinėti vyno butelį – bet taip niekada jo neatidarė ir galiausiai atidavė muziejui. Bėgant laikui, daugybė mokslininkų bandė gauti leidimą atidaryti senąjį vyną ir jį ištyrinėti – bet kol kas niekam toks leidimas nebuvo suteiktas.

Kai kurie mokslininkai ir mikrobiologai tvirtai laikosi nuomonės, kad vynas neturėtų būti atidarytas. Prie jų prisideda ir „Folklore Wine Museum“ muziejaus kuratorius Ludgeris Tekampe.

„Mes nežinome, kaip po tiek laiko viduje esantį skystį gali paveikti deguonis“, – teigia jis.

Vynas buvo supiltas į butelį dar pirmosiomis dienomis, kai tik jis buvo pradėtas gaminti. Šią tradiciją pradėjo senovės graikai, o ilgainiui ją perėmė ir romėnai. Jie net gi priėmė senovės graikų žemdirbystės, vyno ir vaisingumo dievą Dionisą – tačiau jam davė Bakcho vardą.

Nors visame pasaulyje egzistuoja įsitikinimas, kad kuo senesnis vynas, tuo jis geresnis – „Špajerio“ vynas yra laikomas negeriamu. Kaip teigia profesorė ir vyno ekspertė Monika Christmann, nors vynas gal ir nėra mikrobiologiškai sugedęs, jis tikrai nebus skanus.

Parengta pagal „The Vintage News“ ir lrytas.lt

Foto: ©Immanuel Giel (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-30 laikas 09:47 Receptai Kalėdiniai sausainiai su čili pipirais. Nebuvo aštrūs
Dideliems ir mažiems labai patiko, sausainiai nebuvo aštrūs. Labai svarbu aplieti šokoladu, nes kitaip sausainiai bus kieti. Šokoladas juos suminkština ir padaro dar skanesnius. Gaminčiau dar kartą.

Skaityti daugiau

2020-12-02 laikas 10:19 Receptai Vištienos kumpelių iešmeliai kepti orkaitėje
Vištienos kumpeliai man asmeniškai atrodo ganėtinai "nuobodi" mėsa, iš kurios nieko stebuklingo nepagaminsi. Bet labai pasistengus viskas įmanoma, tad šį kartą pagaminau labai skanius ir sultingus vištienos iešmelius, kuriuos kepi...

Skaityti daugiau

2019-11-10 laikas 13:45 Receptai Nepakeičiamas griliažinis tortas: vaikystės nostalgija
Planuojate savo artimuosius palepinti saldžiais gaminiais? Išbandykite griliažinį pyragą, kuris ne tik sukels vaikystės nostalgiją, bet sužavės ir visą šeimą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau