Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Archeologija » 2019 » Kovo » 22

Seniausias vynas pasaulyje: mokslininkai nežino – atidaryti ar dar ne, bet vargu ar kas drįstų paragauti

Jau gan ilgą laiką šiuolaikiniai istorikai diskutuoja apie seniausio vyno butelio ateitį. Šis „Špajerio“ – arba kitaip „Römerwein“ – vynas niekada nebuvo atidarytas, ir būtent dėl to išsiskiria įvairių istorikų nuomonės. Vieni sako, kad butelį reikėtų atidaryti ir detaliau ištyrinėti, o kiti – kad jis turi likti uždarytas.

Šis itin retas artefaktas yra 1650 metų senumo ir dabar eksponuojamas Pfalco istoriniame muziejuje Vokietijoje. Stiklinė amfora turi dvi delfino formos rankenėles ir yra sandariai uždaryta vašku. Trečdalį butelio turinio sudaro alyvuogių aliejus, kuris anksčiau buvo naudojamas tam, kad vynas nesioksiduotų.

„Špajerio“ vyno butelis buvo rastas vieno romėnų didiko kape 1867 metais, Reino krašto – Pfalco – regione. Manoma, kad miręs didikas buvo aukšto rango legionierius. Į pomirtinį gyvenimą jis buvo palydėtas su vyno buteliu dėl to, kad tokios buvo senovės romėnų tradicijos. Jie tikėjo, kad su mirusiuoju palaidoti vertingi daiktai jam pasitarnaus pomirtiniame gyvenime.

Taip pat didiko kape netoli Špajerio miesto buvo rasti ir du sarkofagai, kuriuose buvo palaidotos abi didiko žmonos. Senovinis vynas buvo pavadintas Špajerio miesto garbei.

Klausimas, neduodantis ramybės

Antro Pasaulinio karo metu vienas chemikas ėmė tyrinėti vyno butelį – bet taip niekada jo neatidarė ir galiausiai atidavė muziejui. Bėgant laikui, daugybė mokslininkų bandė gauti leidimą atidaryti senąjį vyną ir jį ištyrinėti – bet kol kas niekam toks leidimas nebuvo suteiktas.

Kai kurie mokslininkai ir mikrobiologai tvirtai laikosi nuomonės, kad vynas neturėtų būti atidarytas. Prie jų prisideda ir „Folklore Wine Museum“ muziejaus kuratorius Ludgeris Tekampe.

„Mes nežinome, kaip po tiek laiko viduje esantį skystį gali paveikti deguonis“, – teigia jis.

Vynas buvo supiltas į butelį dar pirmosiomis dienomis, kai tik jis buvo pradėtas gaminti. Šią tradiciją pradėjo senovės graikai, o ilgainiui ją perėmė ir romėnai. Jie net gi priėmė senovės graikų žemdirbystės, vyno ir vaisingumo dievą Dionisą – tačiau jam davė Bakcho vardą.

Nors visame pasaulyje egzistuoja įsitikinimas, kad kuo senesnis vynas, tuo jis geresnis – „Špajerio“ vynas yra laikomas negeriamu. Kaip teigia profesorė ir vyno ekspertė Monika Christmann, nors vynas gal ir nėra mikrobiologiškai sugedęs, jis tikrai nebus skanus.

Parengta pagal „The Vintage News“ ir lrytas.lt

Foto: ©Immanuel Giel (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-24 laikas 14:49 Receptai Bandelės iš vaikystės! Tas pats skonis ir kvapas!

Būtent tokias bandeles gamino mano močiutė. Magiškas kvapas buvo... Net ir dabar jaučiu jį, per nuotrauką ... Sudėkite bandeles su varške ant kepimo skardos, sutepkite tryniu, kurį pasilikome ir kepame orkaitėje, kuri yra įkait...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 18:18 Receptai Meksikietiškos Kesadilijos
Salsos padažą užtepti ant tortilijų. Ant vienos jų tolygiai paskirstyti pupeles, smulkintą svogūną, vištieną ir tarkuotą čederį. Tada apibarstyti kalendromis, pagardinti prieskoniais, užvožti kita tortilija ir kepti ant silpnos ug...

Skaityti daugiau

2019-11-25 laikas 22:36 Receptai Tai šauniau nei įprasti koldūnai! Varškė + vyšnių įdaras
Dabar aš gaminu tik tokiu būdu! Koldūnai „tinginiai“ su įdaru be formavimo ir tešlos lyginimo. Šiandiena gaminsime labai švelnius koldūnus „tinginius“ be formavimo ir tešlos lyginimo. Tai geriausias koldūnų receptas, kurį esu band...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-30 laikas 12:13 Mityba Sergant Vėžiu: Nauda, Kalorijos, Maistinės Medžiagos ir Rekomendacijos
Mityba sergant vėžiu – raktas į stipresnį organizmą. Atraskite naudingus produktus ir rekomendacijas! Visuomenėje sklando daug mitų apie „stebuklingas“ dietas, tačiau mokslas siūlo aiškius ir racionalius sprendimus. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 11:53 Pienas su Medumi: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos

Pienas su medumi – natūralus gėrimas, gerinantis miegą ir stiprinantis sveikatą. Sužinokite jo naudą ir rizikas! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime šio derinio mokslinę naudą, maistines savybes, galimas rizikas ir pateiksime praktinių pata...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 10:33 Špinatai: Superproduktas Jūsų Sveikatai – Nauda, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos
Špinatai – maistingas superproduktas, turintis vitaminų, mineralų ir mažai kalorijų. Sužinokite, kaip jie stiprina sveikatą! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime špinatų naudą, jų maistinę vertę, kaip jie veikia organizmą, ir pateiksime praktinių pat...

Skaityti daugiau

2025-07-29 laikas 14:39 Kaip išlyginti drabužius be lygintuvo?
Išlyginkite drabužius be lygintuvo su garais! Paprastas, ekologiškas būdas sutaupyti laiką ir energiją. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip garai gali tapti jūsų geriausiu sąjungininku kovoje su raukšlėmis, pateiksime praktinių patarimų ir paaiškinsi...

Skaityti daugiau

2025-07-29 laikas 13:33 Kas yra moteriškumas? Paprastas požiūris į autentišką savastį
Kas yra moteriškumas? Atraskite, kaip mokslas ir psichologija padeda atskleisti autentišką moterišką energiją! Šiame straipsnyje mes, remdamiesi mokslu ir realiais pavyzdžiais, nagrinėsime, kas yra moteriškumas, kodėl jis nėra tik išorinis įvaizdis, ...

Skaityti daugiau