Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Archeologija » 2019 » Kovo » 22

Seniausias vynas pasaulyje: mokslininkai nežino – atidaryti ar dar ne, bet vargu ar kas drįstų paragauti

Jau gan ilgą laiką šiuolaikiniai istorikai diskutuoja apie seniausio vyno butelio ateitį. Šis „Špajerio“ – arba kitaip „Römerwein“ – vynas niekada nebuvo atidarytas, ir būtent dėl to išsiskiria įvairių istorikų nuomonės. Vieni sako, kad butelį reikėtų atidaryti ir detaliau ištyrinėti, o kiti – kad jis turi likti uždarytas.

Šis itin retas artefaktas yra 1650 metų senumo ir dabar eksponuojamas Pfalco istoriniame muziejuje Vokietijoje. Stiklinė amfora turi dvi delfino formos rankenėles ir yra sandariai uždaryta vašku. Trečdalį butelio turinio sudaro alyvuogių aliejus, kuris anksčiau buvo naudojamas tam, kad vynas nesioksiduotų.

„Špajerio“ vyno butelis buvo rastas vieno romėnų didiko kape 1867 metais, Reino krašto – Pfalco – regione. Manoma, kad miręs didikas buvo aukšto rango legionierius. Į pomirtinį gyvenimą jis buvo palydėtas su vyno buteliu dėl to, kad tokios buvo senovės romėnų tradicijos. Jie tikėjo, kad su mirusiuoju palaidoti vertingi daiktai jam pasitarnaus pomirtiniame gyvenime.

Taip pat didiko kape netoli Špajerio miesto buvo rasti ir du sarkofagai, kuriuose buvo palaidotos abi didiko žmonos. Senovinis vynas buvo pavadintas Špajerio miesto garbei.

Klausimas, neduodantis ramybės

Antro Pasaulinio karo metu vienas chemikas ėmė tyrinėti vyno butelį – bet taip niekada jo neatidarė ir galiausiai atidavė muziejui. Bėgant laikui, daugybė mokslininkų bandė gauti leidimą atidaryti senąjį vyną ir jį ištyrinėti – bet kol kas niekam toks leidimas nebuvo suteiktas.

Kai kurie mokslininkai ir mikrobiologai tvirtai laikosi nuomonės, kad vynas neturėtų būti atidarytas. Prie jų prisideda ir „Folklore Wine Museum“ muziejaus kuratorius Ludgeris Tekampe.

„Mes nežinome, kaip po tiek laiko viduje esantį skystį gali paveikti deguonis“, – teigia jis.

Vynas buvo supiltas į butelį dar pirmosiomis dienomis, kai tik jis buvo pradėtas gaminti. Šią tradiciją pradėjo senovės graikai, o ilgainiui ją perėmė ir romėnai. Jie net gi priėmė senovės graikų žemdirbystės, vyno ir vaisingumo dievą Dionisą – tačiau jam davė Bakcho vardą.

Nors visame pasaulyje egzistuoja įsitikinimas, kad kuo senesnis vynas, tuo jis geresnis – „Špajerio“ vynas yra laikomas negeriamu. Kaip teigia profesorė ir vyno ekspertė Monika Christmann, nors vynas gal ir nėra mikrobiologiškai sugedęs, jis tikrai nebus skanus.

Parengta pagal „The Vintage News“ ir lrytas.lt

Foto: ©Immanuel Giel (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-11-22 laikas 14:01 Receptai Keptuvėje keptas karpis. Kaip kepti karpį?

Virtuvė tavo namuose. Kaip kepti keptuvėje skanų karpį? Karpį išskrodžiame, nuvalome, nuplauname, nusausiname, supjaustome gabalėliais, apšlakstome juos citrinos sultimis, apibarstome druska, pipirais iš abiejų pusių ir palieka...

Skaityti daugiau

2020-01-30 laikas 09:01 Receptai Purūs Morkų Blyneliai
Dybenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, cinamoną, maltą muskatą ir kepimo miltelius. Į pasukas supilkite tirpintą sviestą, įmuškite du kiaušinius, išmaišykite ir viską supilkite į jau paruoštą miltų mišinį. Sudėkite smulkiai t...

Skaityti daugiau

2020-12-13 laikas 15:37 Receptai Troškinti rauginti kopūstai su baravykais
Man asmeniškai tai tikrų tikriausias lietuviškas maistas. Tai raugintos daržovės ir džiovinti grybai. Tokio recepto aš išmokau iš savo močiutės. Skamba tikrai paprastai, na iš ties tai paprastas maistas, kuris idealiai tinka net i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-09 laikas 18:53 Avižų nauda sveikatai: Gamtos dovana jūsų organizmui
Avižos – gamtos dovana, stiprinanti širdį, gerinanti virškinimą ir atstatanti energiją. Sužinokite, kaip jas vartoti ir kokios galimos žalos!

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:41 Mityba ir migrena: Kaip maistas gali padėti sumažinti galvos skausmus
Mityba gali sumažinti migrenos priepuolius! Sužinokite, kokie produktai padeda, ko vengti ir kaip gyvenimo būdas veikia galvos skausmus.

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:27 Juodųjų ridikų nauda sveikatai: stebuklinga daržovė jūsų organizmui
Juodieji ridikai – tai ne tik skani, bet ir gydomoji daržovė, padedanti valyti kepenis, stiprinti imunitetą ir mažinti uždegimus. Sužinokite, kaip juos vartoti ir kokios galimos žalos. Ar kada susimąstėte, kokia galia slypi paprastoje daržovėje, kuri...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 18:20 Miško Ramybė: 4K ASMR Paukščių Garsai ir Medžių Ošimas Meditacijai
Pasinerk į miško magiją su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus medžių ošimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir natūralių miško garsų, įrašytų ankstyvą vasaros rytą. Šis 4 valandų įrašas idealiai tinka meditacijai, jogai, atsipalaidavimui ar ...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 15:08 Konservų stiklainių apvertimas: kada tai būtina ir kaip tai daryti teisingai

Šis straipsnis paaiškina, kodėl ir kada reikia apversti konservų stiklainius po sterilizavimo, kaip skirtingi dangtelių tipai veikia procesą ir kaip užtikrinti maisto saugumą. Su praktiniais pavyzdžiais ir ekspertų patarimais. Konservavimas yra ne...

Skaityti daugiau