Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Archeologija » 2019 » Kovo » 22

Seniausias vynas pasaulyje: mokslininkai nežino – atidaryti ar dar ne, bet vargu ar kas drįstų paragauti

Jau gan ilgą laiką šiuolaikiniai istorikai diskutuoja apie seniausio vyno butelio ateitį. Šis „Špajerio“ – arba kitaip „Römerwein“ – vynas niekada nebuvo atidarytas, ir būtent dėl to išsiskiria įvairių istorikų nuomonės. Vieni sako, kad butelį reikėtų atidaryti ir detaliau ištyrinėti, o kiti – kad jis turi likti uždarytas.

Šis itin retas artefaktas yra 1650 metų senumo ir dabar eksponuojamas Pfalco istoriniame muziejuje Vokietijoje. Stiklinė amfora turi dvi delfino formos rankenėles ir yra sandariai uždaryta vašku. Trečdalį butelio turinio sudaro alyvuogių aliejus, kuris anksčiau buvo naudojamas tam, kad vynas nesioksiduotų.

„Špajerio“ vyno butelis buvo rastas vieno romėnų didiko kape 1867 metais, Reino krašto – Pfalco – regione. Manoma, kad miręs didikas buvo aukšto rango legionierius. Į pomirtinį gyvenimą jis buvo palydėtas su vyno buteliu dėl to, kad tokios buvo senovės romėnų tradicijos. Jie tikėjo, kad su mirusiuoju palaidoti vertingi daiktai jam pasitarnaus pomirtiniame gyvenime.

Taip pat didiko kape netoli Špajerio miesto buvo rasti ir du sarkofagai, kuriuose buvo palaidotos abi didiko žmonos. Senovinis vynas buvo pavadintas Špajerio miesto garbei.

Klausimas, neduodantis ramybės

Antro Pasaulinio karo metu vienas chemikas ėmė tyrinėti vyno butelį – bet taip niekada jo neatidarė ir galiausiai atidavė muziejui. Bėgant laikui, daugybė mokslininkų bandė gauti leidimą atidaryti senąjį vyną ir jį ištyrinėti – bet kol kas niekam toks leidimas nebuvo suteiktas.

Kai kurie mokslininkai ir mikrobiologai tvirtai laikosi nuomonės, kad vynas neturėtų būti atidarytas. Prie jų prisideda ir „Folklore Wine Museum“ muziejaus kuratorius Ludgeris Tekampe.

„Mes nežinome, kaip po tiek laiko viduje esantį skystį gali paveikti deguonis“, – teigia jis.

Vynas buvo supiltas į butelį dar pirmosiomis dienomis, kai tik jis buvo pradėtas gaminti. Šią tradiciją pradėjo senovės graikai, o ilgainiui ją perėmė ir romėnai. Jie net gi priėmė senovės graikų žemdirbystės, vyno ir vaisingumo dievą Dionisą – tačiau jam davė Bakcho vardą.

Nors visame pasaulyje egzistuoja įsitikinimas, kad kuo senesnis vynas, tuo jis geresnis – „Špajerio“ vynas yra laikomas negeriamu. Kaip teigia profesorė ir vyno ekspertė Monika Christmann, nors vynas gal ir nėra mikrobiologiškai sugedęs, jis tikrai nebus skanus.

Parengta pagal „The Vintage News“ ir lrytas.lt

Foto: ©Immanuel Giel (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-07 laikas 09:42 Receptai Perlinių kruopų risotto su vištos filė

Iki pat patiekalo paragavimo, žiūrėjau į šį receptą ganėtinai skeptiškai, kaip į visiškai ekspermentinį, bet galiu tik pasakyti, kad rezultatas pranoko visus lūkesčius, tad dalinuosi su jumis nuostabiu risotto su vištiena.

...

Skaityti daugiau

2019-07-08 laikas 16:30 Receptai Pynės receptas

Man tai ne tik šventinė duona, bet ir malonumas pasimėgauti skoniu, medaus aromatu ir visu kepimo procesu. Šia duona mes valgome su arbata ar kava, tepame uoginės, džemo ar sviesto ... ir ant viršaus dar tarkuoto sūrio, labai s...

Skaityti daugiau

2020-08-01 laikas 07:33 Receptai Kaip iškepti skanius čirvinius blynus?

Savo šeimą kiekvieną sekmadienį džiuginu blynais (nors gal labiau džiuginu pati save) ir tam, kad kiekvienas sekmadienis būtų kitoks dažnai valgom blynelius su varške, blynelius su mėsa, lietinius su bananais ar net gi krabų la...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau