Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2018 » Lapkričio » 13

Valgomoji druska ir ne tik, nusilpusios skydliaukės priežastis

Visiškai atsisakius valgomosios druskos, gali sulėtėti skydliaukės darbas, dėl ko gali imti kauptis ir papildomi kilogramai. Suprastėjusi skydliaukės veikla greitai atsiliepia sveikatai – gali pasireikšti varginantys simptomai.

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

skydliaukė, druska, mityba, mityba, jodas, sveikata, natural medicine

Skydliaukė labai svarbi žmogaus savijautai ir sveikatai 
©BruceBlaus (CC BY 3.0) | commons.wikimedia.org

Profesorius tikina, kad sulėtėjus skydliaukės funkcijoms žmogus gali jausti nuovargį rytais, ima slinkti plaukai, lūžinėja nagai, suprastėja odos būklė, auga svoris, kankina nemiga ir prasta nuotaika, pasireškia kiti simptomai.

Lėtos skydliaukės (hipotirozės) simptomai:

  • užmaršumas;
  • svorio augimas;
  • sausa oda ir plaukai;
  • vidurių užkietėjimas;
  • depresija.

„Ši liauka dalyvauja organizmo medžiagų apykaitoje. Sulėtėjus skydliaukės veiklai žmogui galima skirti ypatingų produktų pripildytą mitybą. Ypatingais atvejais yra skiriamas tiroksino vartojimas“, – sako A. Unikauskas.

Netikėtos hipotirozės priežastys:

  • kepenų ligos arba išoperuota tulžies pūslė. Skydliaukė pagamina  hormoną T4, bet jis neaktyvus. Kepenyse atkabinama jodo molekulė ir gaunamas aktyvus hormonas T3. Jeigu kepenys to nepadaro, nors skydliaukė dirba gerai, metabolizmas lėtas. Išeitis – turi pakakti tulžies;
  • organizme per daug estrogenų – nėštumas, menstruacijos, pakaitinė hormonų terapija. Estrogenai blokuoja skydliaukės receptorius bei trukdo kepenims T4 paversti į T3;
  • maiste trūksta jodo arba alergija jodui (jūros gėrybėms).

Pasak A. Unikausko, esant lėtai skydliaukei kategoriškai negalima riboti kalorijų, valgyti produktų su sojų baltymais, tokių, kaip sojų varškė, sojų pienas ir jo produktai. Taip pat negalima vartoti stimuliantų – kavos, arbatos, energinių gėrimų.

„Sulėtėjusios skydliaukės pagalbininkai – cinkas ir jodas. Jums padėsiantys maisto produktai – raudona mėsa, paukštiena, sėklos ir riešutai, ankštinės daržovės“, – pataria A. Unikauskas.

Be to, priduria jis, nors didelis suvartojamos druskos kiekis gali sveikatai pakenkti, atsisakyti jos taip pat kenksminga: „Mažiau valgomosios druskos – reiškia mažiau jodo, kuris svarbus skydliaukės reguliacijai. Taigi, visiškas valgomosios druskos atsisakymas gali sulėtinti jūsų skydliaukės darbą, dėl ko pradės kauptis ir papildomi kilogramai.“

Svarbiausias cheminis elementas, užtikrinantis skydliaukės veiklą – jodas. Jeigu šio elemento organizme turime per daug, skydliaukės veikla suintensyvėja, sako A. Unikauskas. „Tam, kad taip nenutiktų, mes turime jodą „nukenksminti“. Tam geriausiai tinka šie maisto produktai: įvairiausių rūšių kopūstai, ropės“, – vardija profesorius.

„Jeigu jaučiatės apatiški arba atvirkščiai – hiperaktyvūs, dėl tokios jūsų būsenos gali būti kalta skydliaukė. Tiksliai nustatys gydytojas, atlikęs tyrimus. O tuomet rinkitės subalansuotą, jums tinkančią mitybą ir jūsų savijauta pagerės“, – pataria medikas.

Parengė Gertrūda Stripeikytė, rašo lrt.lt

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
21.01.2022 laikas 00:19 Kaip išmokti niekada nepykti – 3 neurobiologų patarimai
Įsivaizduokite situaciją: stovite šalia žmogaus, kuris tiesiog verda iš pykčio ir ant jūsų šaukia; viskas, ko norite, – atsakyti jam tuo pačiu… Problema tik tai, kad atsakydami šaukimu situacijos tikrai nepagerinsite. Kaip susiimti ir susilaikyti? Yra du būdai ir tik vienas iš jų teisingas....

Skaityti daugiau

21.01.2022 laikas 00:09 Antarktidos anomalijos. Ką slepia Antarktida?
Kokias paslaptis slepia po dideliu ledo ir sniego sluoksniu atšiauri ir šalta Antarktida? Prarastą civilizaciją, nežinomą gyvybės formą, portalus į kitus pasaulius ar užslaptintas eksperimentines, karines ar ateivių bazes? Tikimasi kažkokių atsakymų rasti ir kai bus ištirtas ežeras Vostok....

Skaityti daugiau

21.01.2022 laikas 00:01 Neatpažinti povandeniniai objektai arba ką slepia jūros gelmės

Daugelis mano, kad Sovietų karinis laivynas turėjo didžiulius archyvus, kuriuose buvo sukaupta informacija apie susitikimus su neatpažintais objektais, pagal techninius terminus žymiai pranašesniais už žemiškuosius.

...

Skaityti daugiau

19.01.2022 laikas 19:05 Gamtos anomalijos – apskritimai ant ledo

Paslaptingas reiškinys, analogiškas ratams laukuose, vis dažniau atsiranda… ant ledo. Idealios formos, didesnius ir mažesnius ratus žmonės aptinka Šiaurės Amerikoje, Rusijoje, Vokietijoje, Anglijoje. Dažniausiai šis reiškinys pastebimas Skandinavijoje. 

...

Skaityti daugiau

19.01.2022 laikas 18:39 Mistinės vietos. Kalnų Šorija. Jie atėjo iš tų laikų, iš miglotos priešistorės

Sibiro Kalnų Šorija – paslaptinga, mitais ir legendomis apipinta vieta, kuri iki šiolei populiariausia buvo pasakojimais apie sniego žmogų.

Skaityti daugiau

19.01.2022 laikas 09:03 Receptai | Patiekalai Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas.

Skaityti daugiau

17.01.2022 laikas 23:26 Receptai | Patiekalai Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Jeigu būti visai tiksliems, tai za’atar’as yra augalas, bet šiomis dienomis paminėjus žodį za’atar jis įprastai yra suvokiamas kaip prieskonių mišinys, neatsiejamas nuo Vidurio Rytų virtuvės. Ir vieno recepto jis tikrai neturi.

...

Skaityti daugiau

17.01.2022 laikas 23:26 Receptai | Patiekalai Kepti baklažanai su česnakiniu padažu

Gyvenimas yra tiesiog fantastiškas, kai mūsų maistas toks lengvas, spalvotas, sveikas ir LABAI SKANUS. Šį kartą parodysiu kaip pasigaminti tobulus iškeptus baklažanus su fantastišku padažu. Galiu garantuoti, kad šis patiekalas tikrai patiks ne tik vegetarams.

...

Skaityti daugiau