Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Spalio » 25

Apie žalingąjį cholesterolį

Apie antsvorį

Jei norite, kad kraujyje būtų mažesnis žalingojo cholesterolio lygis, mažinkite svorį. Kuo didesnis antsvoris, tuo daugiau cholesterolio gamina kepenys.

Fiziniai pratimai

Fiziniai pratimai pagerina organizmo galimybes po valgio iš kraujo išvalyti riebalus. Jei riebalai kraujyje neužsilaiko pernelyg ilgai, jie nenusėda ant vidinių kraujagyslių sienelių. Reguliariai bėgiojantys žmonės riebalus iš kraujo sugeba išvalyti 75 proc. greičiau nei tie, kurie vengia fizinių pratimų - taip mano Didžiosios Britanijos medikai.

Apie rūkymą

Nerūkykite. JAV mokslininkai atliko eksperimentinius tyrimus, kurių metu nustatė, kad žmonės, kurie per savaitę surūko 20 ir daugiau cigarečių, kraujyje žalingojo cholesterolio lygis dažniausiai būna padidėjęs.

Apie ramią muziką

Klausykitės ramios muzikos. Eksperimentų metu JAV mokslininkai nustatė, kad sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis, kurie laikėsi mažai kaloringos dietos, tačiau kelis kartus per dieną klausėsi ramios muzikos, žalingojo cholesterolio lygis kraujyje sumažėjo labiau nei tiems, kurie šios muzikos nesiklausė.

Cholesterolio rūšys

Cholesterolis gaminamas žmogaus organizme ir būna dviejų rūšių: naudingasis ir žalingasis.

  • Naudingasis cholesterolis yra reikalingas naujų ląstelių gamybai ir kai kurių hormonų išsiskyrimui.
  • Žalingasis cholesterolis nusėda ant vidinių kraujagyslių sienelių, sutrikdo kraujotaką bei padidina pavojų susirgti ateroskleroze. Tai reiškia, kad žmonės, kurių kraujyje yra padidėjęs žalingojo cholesterolio lygis, žymiai dažniau serga širdies ir kraujotakos sistemos ligomis bei hipertenzija. Be to, pagyvenusių žmonių, kurių kraujyje yra padidėjęs žalingojo cholesterolio lygis, atmintis yra žymiai prastesnė.

Produktai, kuriuose gausu cholesterolio

Cholesterolio gausu kalmaruose, midijose, žuvų ikruose, žuvyse, kiaušinių tryniuose. Visgi maistinis cholesterolis nedidina žalingojo cholesterolio lygio kraujyje, todėl nėra prasmės atsisakyti jūros gėrybių ar kiaušinienės. Šia prasme žymiai pavojingesni yra taip vadinami prisotintieji riebalai, nes jie pagrindiniai cholesterolio apnašų ant vidinių kraujagyslių šienelių kaltininkai. Daugiausiai prisotintųjų riebalų yra svieste, kiaulienos taukuose, riebioje mėsoje, subproduktuose. Visiškai atsisakyti prisotintųjų riebalų negalima, nes jie būtini normaliam skydliaukės darbui. Svarbiausia prisotintųjų riebalų nevartoti pernelyg gausiai. Kai dienos valgiaraštį sudaro 2000 kilokalorijų, prisotintųjų riebalų turi būti apie 15 g, o jei prisotintųjų riebalų suvartosite daugiau, bus žalinga.

KRAUJAGYSLES VALANTYS PRODUKTAI

Kai kurie produktai kraujyje efektyviai mažina žalingojo cholesterolio lygį. Jei kraujyje yra padidėjęs žalingojo cholesterolio lygis, lengvai pakoreguokite savo valgiaraštį.

Morkos

Tyrimais nustatyta - jei kasdien suvalgysite bent po dvi morkas, po 2 mėnesių žalingojo cholesterolio lygis kraujyje sumažės 15 proc.

Papildomi privalumai

Jei norite, kad dantys ir dantenos būtų sveiki, kiek galima dažniau graužkite oranžinių šakniavaisių. Morkos efektyviai nuo dantų emalio nuvalo maisto likučius ir mikrobus, galinčius sukelti dantų ėduonį ir dantenų uždegimą. Šviežių morkų patariama valgyti sergantiems kepenų, inkstų ir širdies bei kraujotakos sistemos ligomis, nes šie šakniavaisiai neleidžia paūmėti šioms ligoms.

Pomidorai

Ryškiai raudoną pomidorų pigmentą - likopeną galima vadinti „cholesterolio priešnuodžiu“. Pasak mokslininkų, jei per dieną suvalgysite bent 30 g pomidorų, kraujyje žalingojo cholesterolio lygis sumažės bent 10 proc. Mažindami žalingojo cholesterolio lygį kraujyje, kasdien gerkite po 2 stiklines šviežiai išspaustų pomidorų sulčių.

Papildomi privalumai

Pomidoruose gausu kalio, kuris stiprina širdies raumenį. Todėl gydytojai sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis pataria reguliariai valgyti pomidorų ir gerti jų sulčių. Pasak dietologų, pomidorai padeda mažinti svorį, nes juose gausu alkio jausmą mažinančio chromo. Be to, pomidoruose labai mažai kalorijų - 100 g vos 22 kilokalorijos.

Česnakai

Česnakai kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį, nes juose yra svarbios medžiagos - aliino. Ši medžiaga česnakams suteikia aštrumo ir specifinį kvapą. Pats savaime aliinas žmogaus organizmui nesuteikia ypatingos naudos. Tačiau, kai pradedate pjaustyti, spausti ar kramtyti česnaką, aliinas virsta alicinu, kuris nuo vidinių kraujagyslių sienelių nuvalo žalingojo cholesterolio apnašas.

Papildomi privalumai

Dėl alicino česnakai yra mėgiamos kultūristų daržovės, nes šios daržovės skatina raumenų masės augimą. Be abejo, česnakai raumenų masę augina ne taip sparčiai, kaip steroidai, tačiau taip nekenkiant organizmui. Raumenų masė didės, jei kasdien suvalgysite bent po 4 česnako skilteles bei nevengsite fizinių krūvių. Be to, alicinas pagerina galvos smegenų darbą, normalizuoja centrinės nervų sistemos veiklą ir gerina darbingumą.

Svarbu, kad česnakai padeda normalizuoti kraujospūdį. Tačiau, jei hipertenzijos priepuolis jau prasidėjo, o Jūs jau išgėrėte aukštą kraujospūdį mažinančių vaistų, tai česnakų nevartokite, nes kartu su kai kuriais vaistais jie gali pakenkti sveikatai.

Riešutai

Atliktais tyrimais JAV mokslininkai nustatė, kad žmonių, kurie kasdien reguliariai suvalgydavo po 60 g bet kurios rūšies riešutų, žalingojo cholesterolio lygis kraujyje yra bent 7,5 proc. mažesnis nei tų, kurie šių produktų beveik nevalgė. Mokslininkai taip pat nustatė kelis ypatumus. Pavyzdžiui, kuo iš pradžių būna didesnis žalingojo cholesterolio lygis, tuo efektyviau „veikia“ riešutai. Kūno svoris taip pat turi įtakos „riešutų dietos“ poveikiui; kuo mažesnis kūno svoris, tuo efektyviau veikia riešutai.

Papildomi privalumai

Visų rūšių riešutuose gausu vitaminų A, E ir B grupės vitaminų bei įvairių mikroelementų: kalio, kalcio, fosforo ir geležies. Be to, riešutų branduoliai mažina pavojų susirgti senatvine silpnaprotyste bei netikėtai patirti miokardo infarkto priepuolį.

Žirniai

Jei 3 savaites kasdien suvalgysite po 1,5 puodelio virtų žirnių, žalingojo cholesterolio lygis kraujyje sumažės 20 proc.

Papildomi privalumai

Svarbiausias žirnių privalumas - B grupės vitaminai, kurie reikalingi normaliam centrinės nervų sistemos darbui. Be to, šie vitaminai gražina plaukus ir apsaugo nuo nemigos. Norėdami organizme stabdyti senėjimo procesus ir išlikti stiprūs, taip pat dažniau valgykite žirnių. Mokslininkai žirniuose rado daug antioksidantų - medžiagų, apsaugančių žmogaus organizmą nuo žalingojo aplinkos poveikio.

Riebi žuvis

Riebioje žuvyje ir žuvų taukuose gausu pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių Omega-3, kurios nuo vidinių kraujagyslių sienelių nuvalo žalingojo cholesterolio apnašas.

Papildomi privalumai

Žuvis, kaip ir mėsa, žmogaus organizmą aprūpina jam reikalingais gyvuliniais baltymais. Tiesa, žuvies baltymuose yra mažiau jungiamųjų skaidulų, todėl juos lengviau įsisavina ir perdirba žmogaus organizmas. Be to, žuvis yra mažiau kaloringa, todėl, jos nesibaimindami gali valgyti visi tie, kas nori mažinti svorį.

Svarbu, kad žuvų baltymuose gausu taurino rūgšties, kuri profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos bei centrinės nervų sistemos ligų. Daugiausiai taurino rūgšties yra jūros žuvyse. Be to, jose gausu ir žmogaus organizmui naudingųjų mikroelementų, tarp jų - fosforo ir fluoro, stiprinančių dantis, kalio, normalizuojančio kraujospūdį, ir seleno, stiprinančio imunitetą bei apsaugančio nuo staigių nuotaikos permainų.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.02.2018 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

13.07.2019 laikas 13:36 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Naminis plombyras
Tačiau problema tame, kad dabar prideda pernelyg daug įvairių chemikalų, dėl kurių plombyro skonis praktiškai dingsta. Naminį plombyrą pasigaminti bus nesunku. Yra labai geras receptas, kuriuo mes nusprendėme pasidalinti su jumis....

Skaityti daugiau

22.11.2017 laikas 10:58 Receptai – Patiekalai Arbata nuo laringito (šalavijas, ramunėlė, pipirmėtė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: šalavijas, ramunėlės lapai, pipirmėtė

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau