- 27.10.2017
- 0.0 Reitingas
- 2164 Peržiūrų
- Komentarai
Didžiosios Britanijos transliuotojo BBC mokslo populiarinimo serialas Horizon jau nuo 1964 metų tiria įvairias temas, su kuriomis susiduria šios šalies gyventojai. 1972 metais jis išsiaiškino, kad naminių gyvūnų ėdale esama banginių mėsos, taip pat jis ėmėsi klausimo, ar kombinuotas skiepas nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės sukelia autizmą (deja, įrodymai buvo nepakankami).
Tiems, kurie galvoja, ką valgo, metų pradžioje buvo įdomu pasižiūrėti laidą Clean Eating - The Dirty Truth (tai būtų galima versti kaip „Purvina tiesa apie „švarią mitybą"), kurioje buvo kalbama apie dar vieną naują dietą, kurią reklamuoja vadinamieji „švarios mitybos" ekspertai, beje, ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir JAV bei Australijoje. Kiekvienam, žiūrėjusiam laidą, buvo aišku, kad jos tikslas nėra supažindinti mus su naujais ir įdomiais receptais.
Anksčiau man neteko girdėti termino „švari mityba", tačiau gerai žinau apie „guru", kurie buvo laidos tyrimų objektas, įskaitant Deliciously Ella, seseris Hemsley ir Natashą Corret. Visi jie socialiniuose tinkluose turi daug sekėjų, daug žmonių įsigijo jų kulinarijos knygų. Man šie žmonės atrodo dinamiškos ir įkvepiančios asmenybės.
Laidos tikslas buvo „demaskuoti" dietą be glitimo, kurią savo receptais populiarina šie vadinamieji „grynos mitybos" ekspertai. Nepaisant gana primityvios žurnalistikos, šou net pavyko sukritikuoti kardiologą WiIliamą Davisą, The New York Times perkamiausio bestselerio „Kviečių pilvas" (Wheat Belly) autorių.
W. Davisas matė, kokiam dideliam skaičiui žmonių padėjo dieta be glitimo, be to, jis aktyviai seka naujausius mokslo atradimus.
Po to laida nukėlė mus į italų mokslininko gydytojo Alessio Fasano laboratorijas. A. Fasanas - gerai žinomas glitimo sukeltų ligų ekspertas, vadovaujantis Celiakijos tyrimų ir gydymo centrui Masačusetso
centrinėje ligoninėje (The Center for Celiac Research and Treatment at Massachusetts General Hospital), JAV. Būtų galima tikėtis, kad A. Fasanas stengėsi įtikinti žiūrovus, jog sveikoje mityboje neturi būti glitimo, irtai turi mokslinį pagrindą, Deja, taip nebuvo. Dėl neobjektyvios žurnalistikos įspūdis buvo toks, kad gydytojas A. Fasanas mano, jog glitimas kelia problemų tik tiems asmenims, kurie turi genetiškai sąlygotą glitimo netoleravimą, žarnyno mikrofloros disbalansą, imuninės sistemos sutrikimų ir vadinamąjį perforuojančios žarnos sindromą (angl. leaky gut). Taigi, žiūrovams susidarė įspūdis, kad tokio žmogaus, kuris turėtų visas keturias minėtas bėdas, iš viso nėra. Horizon, kaip ir visi kiti glitimo šalininkai, neatskleidė subtilaus ryšio tarp jų.
Surinkta pakankamai daug įrodymų, kad glitimas yra svarbiausia priežastis, kodėl visame pasaulyje milžinišku mastu vis didėja sergamumas lėtinėmis ligomis.
2000 metais A. Fasanas, tuo metu dar dirbęs JAV Merilando universiteto medicinos mokykloje Balti-morėje (The University of Maryland School of Medicine in Baltimore), su savo komanda atrado baltymą, kurį pavadino zonulinu. Šis baltymas per žarnyno ląstelių tvirtąsias jungtis (angl. tight junctions) reguliuoja žmogaus žarnų sienelių laidumą.
Po to A. Fasano komanda išsiaiškino, kad glitimas - grūdinių augalų baltymas, kurio vartoja dauguma žmonių, - trukdo šiai veiklai, konkrečiai: kai su maistu gauname patogeninių mikrobų, kurių jame esama, glitimas atlaisvina tvirtas minėtų ląstelių jungtis, atsiranda skylučių, o žarnyno turinys pradeda patekti į pilvo ertmę ir ardyti imuninę sistemą. Tai turėtų vykti tik išskirtiniais atvejais, kuo rečiau, tuo geriau. Deja, reguliariai valgydami grūdų, ypač jei jų netoleruojate (o tokių yra beveik pusė žmonių), gana gretai patirsite nemalonių pasekmių, kokias sukelia nuolat aktyvinama ir netinkamai dirbanti imuninė sistema.
Toks imuninės sistemos funkcionavimas formuoja daugiau ar mažiau ryškų nuolatinį uždegimo „foną", o tai sukelia visas lėtines ligas: širdies ligas, vėžį, nutukimą, antrojo tipo cukrinį diabetą, net Alzheimerio ligą. Dar labiau situaciją pablogina vienarūšė mityba, kurioje nepakanka daržovių ir vaisių, yra per mažai ląstelienos (JAV dietos standartas). Tai pažeidžia žarnyno mikroflorą - maždaug 2-10 trilijonų mikrobų sąjungą, nuo kurių priklauso mūsų sveikata ir imunitetas.
Surinkta pakankamai daug įrodymų, kad glitimas yra svarbiausia priežastis, kodėl visame pasaulyje milžinišku mastu vis didėja sergamumas lėtinėmis ligomis. Food4Health gairės (sveikos mitybos patarimai) nenumato vartoti produktų, kuriuose yra glitimo. Galime apsieiti be grūdinių augalų ir taip išvengti nereikalingos rizikos, kokią kelia glitimo įtraukimas į kasdienį racioną.
Dieta be glitimo - tai nėra praeinanti mada. Tai reiškia grįžti prie savo šaknų, nes anatomiškai šiuolaikinis žmogus tik vos apie dešimtadalį savo egzistencijos laiko vartoja javų, kuriuose yra glitimo, pvz., kviečių (speltos, kamuto, kietųjų ir dvigrūdžių), miežių, rugių ir kvietrugių.
Dar pridėkime tai, kad mūsų laikais grūdai stipriai rafinuojami - taip, kad jų nebeįmanoma atpažinti... Vaizdingai kalbant, šautuvas ne tik užtaisytas, jau yra nuspaustas jo gaidukas, ir kulka lekia.
Dr. Robertas Verkerkas, nevyriausybinės organizacijos Alliance for Natural Health International vadovas ir mokslinis direktorius. Tai vartotojų sąjunga, kuri gina vartotojų teises j natūralią sveikatos priežiūrą ir natūralų maistą. Daugiau informacijos galima rasti internete www.anh-europe.org arba apsilankius ANH profilyje socialiniuose tinkluose „Facebook" ir „Tvvitter" (www.facebook.com/ANH-lnternational ir www. twitter. com/anhcampaign).
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau