Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2019 » Birželio » 19

Fruktozė skatina kenksmingo maisto vartojimą

Nekalto iš pažiūros vaisių cukraus esama anaiptol ne vien tik skanėstuose, skirtuose diabetikams, bet ir gazuotuose gėrimuose, saldainiuose ir greitame maiste. Ir kuo daugiau fruktozės mes suvalgome, tuo labiau trokštame skanaus ir itin kenksmingo maisto.

Mokslininkai iš Pietų Karolinos universiteto atliko nedidelį tyrimą, kad išsiaiškintų, kaip įvairios cukraus rūšys veikia mūsų alkio jausmą. Jie pasiūlė 24-iems sveikiems savanoriams išgerti po stiklinę skysčio su vyšnių skoniu, pasaldinto gliukoze, o po kelių dienų pasiūlė gėrimą su fruktoze. Gamtoje jos esama įvairiuose vaisiuose ir meduje, o taip pat ji naudojama kaip saldiklis greitame maiste.

Po kiekvieno gėrimo savanorių prašė pereiti funkcinę magnetinė rezonansine tomografiją – tai vienas efektyviausių būdų vizualizuoti procesus, vykstančius galvos smegenyse. Seanso metu savanoriams buvo demonstruojami aukšto kaloringumo maisto, tokio kaip sausainiai, hamburgeriai ir pica, atvaizdai, o taip pat neutralios nuotraukos. Dalyviams reikėjo įvertinti pagal 10 balų skalę savo norą kažką iš tų patiekalų suvalgyti.

nuodai, sveikata, maistas, priklausomybė, paranormal.lt

Be to, iškart po vieno ar kito gėrimo pavartojimo, kiekvienam savanoriui pasiūlė pasirinkti: tuojau pat užvalgyti ko nors skanaus arba atsisakyti ir gauti nedidelį piniginį atlyginimą mėnesio bėgyje. Mokslininkai taip pat išmatavo gliukozės, insulino ir leptino bei grelino enzimų, reguliuojančių pasisotinimo jausmą, lygį savanorių kraujyje.

Taip paaiškėjo, kad gėrimas su fruktoze smarkiai aktyvizavo orbifrontalinės žievės darbą, ji atsakinga už atlyginimo, apdovanojimo jausmą, kai buvo demonstruojamas greitas maistas. Be to, po fruktozinio gėrimo, dalyviai dažniau pasirinkdavo skanius užkandžius, o ne pinigus ir aukštai įvertindavo savo trauką kaloringam maistui.

Nežiūrint į tai, kad didelių skirtumų kraujo analizėje po gėrimų su gliukoze ir fruktoze nebuvo aptikta, fruktozė smarkiai sumažino insulino gamybą. Insuliną organizmas ima išskirti, atsakydamas į cukraus pavartojimą, kad padėtų ląstelėms gliukozę transformuoti į energiją. Tačiau tuo pat metu insulinas siunčia smegenims signalą apie sotumą.

Kadangi fruktozė nestimuliuoja insulino signalų apie pasisotinimą, organizmas nesupranta, kad jis jau pasisotino ir toliau vis dar nori valgyti. Tai nereiškia, kad reikia tučtuojau atsisakyti šviežių vaisių ir uogų: juose yra ne tiek jau daug fruktozės ir esama kitų medžiagų, kurios neutralizuoja neigiamą fruktozės poveikį. O štai greito maisto, kimšte prikimšto fruktozės, geriau atsisakyti – nepriklausomai nuo to, kokie tyrimai jus tai paskatins.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-16 laikas 11:59 Receptai Apelsinų keksas su aguonomis ir sirupu
Taigi, papildomo skonio ir išvaizdos keksui suteikia apelsinų sulčių bei žievelės sirupas. Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti bei atvėsti. Saldžių akimirkų!

Skaityti daugiau

2019-06-21 laikas 06:57 Receptai Vasariškas tortas su braškėmis

Gaivinantis nekeptas vasariškas tortas su braškėmis. Greitas ir skanus!

Skaityti daugiau

2020-05-26 laikas 14:19 Receptai Čirviniai blynai su migdolais

Sviestą išsukite su cukrumi, vanile ir druska. Po vieną vis plakdami sudėkite kiaušinius. Kitame inde sumaišykite miltus, maltus migdolus ir kepimo miltelius. Miltų masė suberkite į sviesto masę ir išplakite. Tuomet įmaišykite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-21 laikas 21:02 Naujausi moksliniai pasiekimai apie gyvybę Ceres: Ar nykštukinė planeta slepia gyvybės paslaptis?
Šiame straipsnyje aptarsime naujausius mokslinius atradimus, kurie keičia mūsų supratimą apie Ceres ir kelia klausimų apie gyvybės galimybes kitose Saulės sistemos planetose. Sužinokite daugiau apie Ceres paslaptis!...

Skaityti daugiau

2025-08-21 laikas 20:55 Mianhua Biblioteka: Unikali Knygų Šventovė Ant Skardžio Kinijoje
Šiame straipsnyje aptarsime jos architektūrą, kultūrinę reikšmę, mokslinius paaiškinimus apie jos poveikį ir kaip ji prisideda prie turizmo bei vietos bendruomenės gerovės.

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 19:12 Kaip suprasti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų
Sužinokite, kaip atpažinti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų, ir kokie žingsniai padės žengti į juos su pasitikėjimu ir atvira širdimi. Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais moksliniais tyrimais ir psichologų įžvalgomis, aptarsi...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 18:34 Naujausi moksliniai laimės paaiškinimai: kaip auginti laimę kasdien
Ar laimė yra likimo dovana, ar įgūdis? Sužinokite, ką sako mokslas apie laimę ir kaip sąmoningumas, dėkingumas bei geranoriškumas gali pakeisti jūsų gyvenimą. Šiame straipsnyje aptarsime, ką sako pozityviosios psichologijos mokslas, kaip formuoti lai...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 17:44 Afrikietis ginkluotas plaktuku padegė oro uosto registracijos stalą, o keleiviai bėgo iš Milano oro uosto

Italijos Malepensa oro uosto keleiviai bėgo iš 1 terminalo, kai vyras, ginkluotas plaktuku, sudaužė registracijos ekranus ir padegė ugnį netoli registracijos stalo. Dramatiškas vaizdo įrašas iš šio incidento tapo viraliniu socialiniuose tinkluose....

Skaityti daugiau