Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicina » 2019 » Birželio » 19

Fruktozė skatina kenksmingo maisto vartojimą

Nekalto iš pažiūros vaisių cukraus esama anaiptol ne vien tik skanėstuose, skirtuose diabetikams, bet ir gazuotuose gėrimuose, saldainiuose ir greitame maiste. Ir kuo daugiau fruktozės mes suvalgome, tuo labiau trokštame skanaus ir itin kenksmingo maisto.

Mokslininkai iš Pietų Karolinos universiteto atliko nedidelį tyrimą, kad išsiaiškintų, kaip įvairios cukraus rūšys veikia mūsų alkio jausmą. Jie pasiūlė 24-iems sveikiems savanoriams išgerti po stiklinę skysčio su vyšnių skoniu, pasaldinto gliukoze, o po kelių dienų pasiūlė gėrimą su fruktoze. Gamtoje jos esama įvairiuose vaisiuose ir meduje, o taip pat ji naudojama kaip saldiklis greitame maiste.

Po kiekvieno gėrimo savanorių prašė pereiti funkcinę magnetinė rezonansine tomografiją – tai vienas efektyviausių būdų vizualizuoti procesus, vykstančius galvos smegenyse. Seanso metu savanoriams buvo demonstruojami aukšto kaloringumo maisto, tokio kaip sausainiai, hamburgeriai ir pica, atvaizdai, o taip pat neutralios nuotraukos. Dalyviams reikėjo įvertinti pagal 10 balų skalę savo norą kažką iš tų patiekalų suvalgyti.

nuodai, sveikata, maistas, priklausomybė, paranormal.lt

Be to, iškart po vieno ar kito gėrimo pavartojimo, kiekvienam savanoriui pasiūlė pasirinkti: tuojau pat užvalgyti ko nors skanaus arba atsisakyti ir gauti nedidelį piniginį atlyginimą mėnesio bėgyje. Mokslininkai taip pat išmatavo gliukozės, insulino ir leptino bei grelino enzimų, reguliuojančių pasisotinimo jausmą, lygį savanorių kraujyje.

Taip paaiškėjo, kad gėrimas su fruktoze smarkiai aktyvizavo orbifrontalinės žievės darbą, ji atsakinga už atlyginimo, apdovanojimo jausmą, kai buvo demonstruojamas greitas maistas. Be to, po fruktozinio gėrimo, dalyviai dažniau pasirinkdavo skanius užkandžius, o ne pinigus ir aukštai įvertindavo savo trauką kaloringam maistui.

Nežiūrint į tai, kad didelių skirtumų kraujo analizėje po gėrimų su gliukoze ir fruktoze nebuvo aptikta, fruktozė smarkiai sumažino insulino gamybą. Insuliną organizmas ima išskirti, atsakydamas į cukraus pavartojimą, kad padėtų ląstelėms gliukozę transformuoti į energiją. Tačiau tuo pat metu insulinas siunčia smegenims signalą apie sotumą.

Kadangi fruktozė nestimuliuoja insulino signalų apie pasisotinimą, organizmas nesupranta, kad jis jau pasisotino ir toliau vis dar nori valgyti. Tai nereiškia, kad reikia tučtuojau atsisakyti šviežių vaisių ir uogų: juose yra ne tiek jau daug fruktozės ir esama kitų medžiagų, kurios neutralizuoja neigiamą fruktozės poveikį. O štai greito maisto, kimšte prikimšto fruktozės, geriau atsisakyti – nepriklausomai nuo to, kokie tyrimai jus tai paskatins.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.11.2019 laikas 23:04 Receptai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

10.08.2019 laikas 13:07 Receptai Kopūstų sriubos receptas
Gaminame namuose. Paprasta kopūstų sriuba Kopūstą pjaustome siauromis juostelėmis, bulves ir pomidorą - kubeliai, morkas sutarkuojame stambia tarka, svogūną susmulkiname. Keptuvėje ištirpiname gabalėlį sviesto, pilame šlakelį al...

Skaityti daugiau

28.06.2019 laikas 18:20 Receptai Varškėčiai su cinamonu
Gardžių varškėčių su cinamonu receptas. Virti varškėčiai patiekiami su tirpintu sviestu arba sviesto - grietinėlės padažu, šiek tiek pagardintu cukrumi. Abejais atvejais varškėčiai apibarstomi cinamonu. Skanaus!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:06 Atleidimas: Kelias į Emocinę Laisvę ir Ramybę
Atleidimas – tai galinga savybė, leidžianti mums išsilaisvinti nuo praeities skausmų ir nuoskaudų. Nors dažnai manome, kad atleidimas yra susijęs su kitais, iš tiesų jis labiausiai veikia mus pačius. Šiame straipsnyje nagrinėsime atleidimo procesą, j...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:37 Gyvenimas dviese: kinė 5 metus apsimetinėjo savo mirusia seserimi
Šeimos ryšiai kartais gali būti tokie sudėtingi, kad net tragiškos aplinkybės skatina mus ieškoti neįprastų sprendimų. Kinijos internetas šiuo metu mirga nuo Annie Niu pasakojimo apie tai, kaip ji penkerius metus slėpė savo sesers dvynės mirtį nuo se...

Skaityti daugiau