Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2019 » Birželio » 19

Fruktozė skatina kenksmingo maisto vartojimą

Nekalto iš pažiūros vaisių cukraus esama anaiptol ne vien tik skanėstuose, skirtuose diabetikams, bet ir gazuotuose gėrimuose, saldainiuose ir greitame maiste. Ir kuo daugiau fruktozės mes suvalgome, tuo labiau trokštame skanaus ir itin kenksmingo maisto.

Mokslininkai iš Pietų Karolinos universiteto atliko nedidelį tyrimą, kad išsiaiškintų, kaip įvairios cukraus rūšys veikia mūsų alkio jausmą. Jie pasiūlė 24-iems sveikiems savanoriams išgerti po stiklinę skysčio su vyšnių skoniu, pasaldinto gliukoze, o po kelių dienų pasiūlė gėrimą su fruktoze. Gamtoje jos esama įvairiuose vaisiuose ir meduje, o taip pat ji naudojama kaip saldiklis greitame maiste.

Po kiekvieno gėrimo savanorių prašė pereiti funkcinę magnetinė rezonansine tomografiją – tai vienas efektyviausių būdų vizualizuoti procesus, vykstančius galvos smegenyse. Seanso metu savanoriams buvo demonstruojami aukšto kaloringumo maisto, tokio kaip sausainiai, hamburgeriai ir pica, atvaizdai, o taip pat neutralios nuotraukos. Dalyviams reikėjo įvertinti pagal 10 balų skalę savo norą kažką iš tų patiekalų suvalgyti.

nuodai, sveikata, maistas, priklausomybė, paranormal.lt

Be to, iškart po vieno ar kito gėrimo pavartojimo, kiekvienam savanoriui pasiūlė pasirinkti: tuojau pat užvalgyti ko nors skanaus arba atsisakyti ir gauti nedidelį piniginį atlyginimą mėnesio bėgyje. Mokslininkai taip pat išmatavo gliukozės, insulino ir leptino bei grelino enzimų, reguliuojančių pasisotinimo jausmą, lygį savanorių kraujyje.

Taip paaiškėjo, kad gėrimas su fruktoze smarkiai aktyvizavo orbifrontalinės žievės darbą, ji atsakinga už atlyginimo, apdovanojimo jausmą, kai buvo demonstruojamas greitas maistas. Be to, po fruktozinio gėrimo, dalyviai dažniau pasirinkdavo skanius užkandžius, o ne pinigus ir aukštai įvertindavo savo trauką kaloringam maistui.

Nežiūrint į tai, kad didelių skirtumų kraujo analizėje po gėrimų su gliukoze ir fruktoze nebuvo aptikta, fruktozė smarkiai sumažino insulino gamybą. Insuliną organizmas ima išskirti, atsakydamas į cukraus pavartojimą, kad padėtų ląstelėms gliukozę transformuoti į energiją. Tačiau tuo pat metu insulinas siunčia smegenims signalą apie sotumą.

Kadangi fruktozė nestimuliuoja insulino signalų apie pasisotinimą, organizmas nesupranta, kad jis jau pasisotino ir toliau vis dar nori valgyti. Tai nereiškia, kad reikia tučtuojau atsisakyti šviežių vaisių ir uogų: juose yra ne tiek jau daug fruktozės ir esama kitų medžiagų, kurios neutralizuoja neigiamą fruktozės poveikį. O štai greito maisto, kimšte prikimšto fruktozės, geriau atsisakyti – nepriklausomai nuo to, kokie tyrimai jus tai paskatins.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.09.2019 laikas 14:42 Receptai – Patiekalai Greitai paruošiami sviestiniai sausainiai
Kambario temperatūros sviestą labai gerai išsukite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Paruoštą sausainių tešlą dėkite į konditerinę rankovę ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuokite sausainius.

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 21:21 Receptai – Patiekalai Medaus tortas „Paryžiaus kokteilis‟

Įstabiai gardus skanėstas, tortas, gaminamas iš plikytos tešlos ir kremo, pasižymi nuostabiu aromatu ir unikaliu skoniu – jis tiesiog burnoje tirpsta.

Skaityti daugiau

04.09.2020 laikas 12:58 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
01.05.2024 laikas 18:57 Oficialiu tyrimu patvirtinta, kad vitaminas D padeda kovoti su visomis vėžio formomis

Dr. Mercola sako, kad jis primygtinai rekomenduoja kasdien protingai būti saulėje, o viena iš priežasčių yra ta, kad tai padeda natūraliai optimizuoti vitamino D kiekį. Mažas vitamino D kiekis siejamas su padidėjusia vėžio rizika1 , o vitaminas D ...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:24 3 Zodiako ženklai, kurių širdys tyriausios
Pasaulyje, kuriame tiek daug sudėtingų dalykų, širdies tyrumas šviečia kaip švyturys, simbolizuojantis nuoširdumą, gerumą ir geranoriškumą kitų atžvilgiu. Tyrų širdžių žmonės spinduliuoja užuojautos ir nuoširdumo aurą. Tarp Zodiako ženklų trys išsisk...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:12 Trys priežastys, kodėl vyrai anksčiau ar vėliau meta net geras moteris

Nepriklausomai nuo aplinkybių, paprastai yra bendros priežastys, kurias jūsų buvęs tikriausiai slepia - paslaptys, neleidžiančios jam iki galo išreikšti savo jausmų.

Skaityti daugiau