Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Birželio » 5

Japoniška dieta: 5 pagrindiniai japoniškos dietos principai

Japoniška dieta daug prisidėjo prie to, kad gyvenimo trukmė Japonijoje yra viena ilgiausių pasaulyje. Vidutinė japonų moterų gyvenimo trukmė yra 87 metai (nedaug atsilieka ir vyrai (80 m.)) Mažiau žinoma yra tai, kad nutukimas tarp japonų moterų yra mažiausias tarp visų išsivysčiusių šalių (tik 2,9%).

dietos, japoniška baltymų dieta, japoniška dieta 24, svorio metimas

Norėdami išsiaiškinti šios šalies gyventojų ilgaamžiškumo paslaptį mokslininkai 15 metų stebėjo 79594 japonų gyventojus. Paaiškėjo, kad tų, kurie laikėsi pagrindinių japoniškos dietos principų mirtingumas buvo 15% mažesnis.

Japoniškos dietos pagrindai

Ši dieta akcentuoja mažas porcijas ir šviežų sezoninį maistą. Žmonės, besilaikantys japoniškos dietos turėtų koncentruotis į maisto kokybę, o ne kiekybę, valgyti lėtai ir mėgautis kiekvienu maisto kąsniu siekiant pajausti visus skonio niuansus.

Pieno ir duonos produktai japoniškoje dietoje beveik neturi vietos ir turėtų būti vartojami itin saikingai.

Jautienos, kiaulienos, paukštienos ir kita mėsa turėtų būti ne pagrindinis patiekalo akcentas, bet tik kaip papildomas priedas. Vietoj deserto reikia rinktis šviežius vaisius, o saldžius desertus su cukrumi reikia sumažinti iki labai mažo kiekio.

Japonijoje pusryčiai yra svarbiausias ir dažniausiai sočiausias dienos valgis.

dietos, japoniška baltymų dieta, japoniška dieta 24, svorio metimas

5 pagrindiniai japoniškos dietos principai:

Principas nr. 1: Pradėkite valgyti akimis

Japoniškas maistas ne veltui patiekiamas išskaidytas keliose mažose lėkštelėse ir dubenėliuose, o ne vienoje didelėje lėkštėje kaip kad mėgsta lietuviai. Tokiu būdu patiektas maistas pirmiausia skatina juo pradėti mėgautis akimis ir tik po to lėtai įsidėti į burną. Viso to rezultatas? Jūsų smegenys gauna daugiau laiko sulaukti informacijos iš skonio receptorių ir skrandžio, kai suvalgote pakankamai maisto. Atlikti tyrimai parodė, kad tos pačios rūšies maisto žmonės suvalgo iki 45% daugiau, kai jis būna patiektas vienoje didelėje lėkštėje lyginant su į kelias mažesnes lėkštes išskaidytu maistu.

Principas nr.2: 80% pilnumo taisyklė (jap. Hara Hachibunme)

Norėdami pasiekti gerų rezultatų su japoniška dieta laikykitės 80% pilnumo taisyklės. Jos esmė paprasta: valgykite lėčiau ir kai pajusite, kad suvalgėte 80% tiek, kiek galėtumėte – sustokite. Jeigu valgysite lėtai, jūsų smegenys turės galimybę gauti savalaikę informaciją iš skrandžio ir tinkamu laiku sustoti.

Principas nr. 3: Daugiau nei 5 skirtingos daržovės per dieną

Daržovės sudaro japoniškos dietos pagrindą. Kiekvienas(!) dienos valgis turi 4-5 skirtingas daržoves. Tokie priedai kaip sojos padažas, mirinas ar dašis pakeičia aliejų ir pagardina šiaip jau beskones daržoves kaip kad virtas kopūstas, japoninis ridikas, valgomasis dantenis ar jūrų kopūstai.
Japonai suvalgo daugiau nei 100 skirtingų maisto produktų per savaitę lyginant su vakarų šalimis, kuriose šis skaičius yra 30-45. Dėl šio skirtumo būtent ir atsakinga daržovių įvairovė japonų racione.
Stenkitės įtraukti kuo daugiau daržovių į kiekvieną savo valgį per dieną neužmiršdami pusryčių ir pajusite teigiamus pokyčius per itin trumpą laiką.

Principas nr. 4: Šviežia žuvis

Omega-3 turtinga žuvis kaip kad lašiša, tunas, menkė ar sardinės sudaro didelę dalį japoniškos dietos raciono. Pakeiskite arterijas kemšančius kiaulienos ar kitos galvijų mėsos produktus į aukščiau paminėtas žuvies rušis ir padėkite savo širdžiai.

Principas nr. 5: Alternatyvūs baltymai

Sojos produktai, tokie kaip nato, tofu, edamame pupelės ir sojos padažas yra puikus vegetariškas pakaitalas raudonai mėsai, todėl kad turi mažai arba išvis neturi sočiųjų riebalų. Japoniški pietūs dažniausiai turi 1 ar daugiau sojos pagrindu pagamintą patiekalą. Jeigu nerimaujate dėl per didelio druskos suvartojimo, parduotuvėse galite rasti sojos padažą su sumažintu natrio kiekiu.

Rekomenduojami valgyti produktai

7 atraminiai maisto produktai, kurie sudaro japonišką dietą yra

  • Žuvis (lašiša, menkė)
  • Daržovės (japoniškas ridikas, jūros kopūstai)
  • Ryžiai (pagrinde rudieji)
  • Soja (tofu, miso, sojų padažas, edamame pupelės)
  • Makaronai (soba, udon, ramen, somen)
  • Vaisiai, tokie kaip Fuji obuoliai, mandarinai, persimonai
  • Arbata, geriausiai žalioji

Paprastas dietos mitybos planas

Pusryčiai

  • Miso sriuba
  • 1 stiklinė ryžių
  • 1 kiaušinis
  • Jūros kopūstai
  • Žalioji arbata

Pietūs

  • Teriaki žuvis
  • Ryžiai
  • Žaliosios daržovės (salotos, pekino kopūstai, agurkai, špinatai, salierai ir pan.)

Užkandis

  • Fuji obuolys

Vakarienė

  • Vištiena
  • Ryžiai
  • Miso sriuba
  • Jūros daržovės su tofu

Vakaro užkandis

  • Mandarinas

Judėjimo svarba

Jokia dieta nepadės greitai numesti svorio jeigu mažai judėsite. Japonijoje egzistuoja samprata, kad neužtenka tik sveikai maitintis, bet reikia ir pakankamai judėti.
Norint pasiekti gerų rezultatų nebūtina kiekvienam užsirašyti į sporto klubą. Didelę dalį fizinio aktyvumo normos galite pasiekti vaikščiodami pėsčiomis arba pasirinkę dviratį užuot važiavę automobiliu, kopdami laiptais vietoj lifto ir panašiai.

Japoniškos dietos privalumai:

  • Nėra kalorijų skaičiavimo
  • Naudojami šviežiai paruošti patiekalai iš neapdorotų produktų
  • Kiekviena diena prasideda subalansuotais pusryčiais, kurie užtikrina gerą dienos startą ir sumažina potraukį saldiems užkandžiams dienos eigoje ir persivalgymą per pietus.
  • Tinka žmonėms, kuriems greitai pabosta vienodi patiekalai iš riboto produktų skaičiaus

Japoniškos dietos trūkumai:

  • Gana griežta dieta, todėl kai kuriuos gali atbaidyti toks dramatiškas pokytis kasdienio maisto racione
  • Reikalauja gana daug laiko paruošiant patiekalus
  • Gali būti sunku gauti visus reikiamus produktus patiekalams
  • Gali netikti žmonėms, kurie blogiau toleruoja grūdines kultūras, nes didelę dalį patiekalų sudaro ryžiai ir makaronai
  • Patiekalai turi gana daug druskos, todėl gali netikti žmonėms su padidėjusiu kraujospūdžiu
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-15 laikas 07:19 Receptai Sveikesni varškėčiai su avižų miltais ir bananais
Nuo tos dienos kai pamėgau avižų miltus, pas mane namuose jų būna visada, nes noriu atrasti dar naujų receptų su jais. Taip pat puikiai suprantu, kad gamindama su jais, gaminu sveikesniu patiekalus, kas man irgi labai patinka. O š...

Skaityti daugiau

2020-09-13 laikas 10:47 Receptai Daigintų kviečių kotletai su brokoliais
Daiginti kviečiai – puikus vitamino E ir vitamino B šaltinis. Vitaminas B yra būtinas lecitino, maitinančio mūsų nervų sistemą, gamybai. Grūdui brinkstant ir dygstant, jame daugėja geležies, kalcio, fosforo, magnio, aminorūgščių. ...

Skaityti daugiau

2019-06-17 laikas 12:42 Receptai Varškės spurgos
Gardžių varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos. Varškės spurgos apibarstomos cukraus pudra arba apšlakstomos lydytu šokoladu. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau