- 28.09.2018
- 0.0 Reitingas
- 1688 Peržiūros
- Komentarai
KRIAUŠĖS - visiems gerai žinomas vaisius, gal kiek mažiau nei obuoliai auginamas, bet vistiek dažnam kieme atranda sau vietą. Nors kriaušės dažniausiai yra saldžios, jose nemažai cukraus (aišku yra ir rūgščių kriaušių), maistinių medžiagų gausa nepasižymi, nors yra vitaminų C, E, K, B grupės vitamino ir šiek tiek fosforo, jodo, boro... Kriaušės turi daug daugiau cinko nei abrikosai, obuoliai, persikai, slyvos, žemuogės ar juodieji serbentai.
Bet, kaip bebūtų, kriaušės labiausiai vertinamos dėl didelio skaidulų kiekio - vienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos).
• Kriaušėse esančios skaidulos teigiamai veikia virškinimo traktą, mažina žarnyno ir skrandžio vėžio susiformavimo riziką.
• Kriaušėse esantys antioksidantai (vitaminas C, varis) stiprinti imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir virusų.
• Kriaušėse esantis boras padeda organizmui išsaugoti kalcį, apsaugo nuo osteoporozės.
• Kiekvienoje kriaušėje yra 10-20 mg (5 proc. paros normos) folio rūgšties - tad jos rekomenduojamos nėščioms moterims.
• Kriaušės padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.
• Kriaušės ir kriaušių sultys pasižymi vidurius laisvinančiuoju poveikiu, taigi suvalgyta kriaušė padės išvengti vidurių užkietėjimo bei susireguliuoti tuštinimosi reguliarumą.
• Kriaušės padeda iš žarnyno pašalinti toksines medžiagas, taip pat padeda atsinaujinti žarnyno ir skrandžio gleivinei.
• Kriaušės gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, padeda išvengti aukšto kraujospūdžio, teigiama nuolat valgant kriaušes insultas nebaisus.
• Kriaušės, ypač kriaušių sultys naudingos karščiuojant, pasižymi vėsinančiu poveikiu, teigiama, kad didelė stiklinė kriaušių sulčių - vienas iš veiksmingesnių natūralių vaistų nuo karščiavimo.
• Kriaušės yra naudingos sergantiems inkstų ir šlapimo ligomis - skatina šlapimo išsisikyrimą ir dezinfekuoja šlapimo takus.
• Kriaušės gerina smegenų veiklą, padeda susikoncentruoti, net rekomenduotina įtraukti į valgiaraštį sergant depresija.
• Kriaušės tinka valgyti sergant cukralige, nes jose gausu fruktozės, dėl to lėčiau metabolizuojasi, o tai kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje.
• Laukinėse kriaušėse bei jų lapuose, kaip ir bruknių ar meškauogių lapuose, gausu arbutino, kuris itin naudingas sergant šlapimo takų akmenlige - rekomenduotinas lapų nuoviras, kompotas be cukraus ar pačios laukinės kriaušės.
• Virtos ir keptos, dar karštos kriaušės naudingos užpuolus kosuliui.
• Džiovintos kriaušės taip pat pasižymi šlapimą varančiu poveikiu.
• Džiovintų kriaušių nuoviras taip pat pasižymi vėsinančiu poveikiu, ir rekomenduotinas gerti karščiuojant, troškuliui bei kosuliui malšinti.
• Avižų nuoviras su džiovintomis kriaušėmis, taip pat kriaušių kisieliai - pasižymi vidurius kietinančiomis savybėmis.
• Kriaušių medžių jauni ir švieži lapai turi priešgrybelinių medžiagų - nuovirais ir antpilais gydomos grybelinės ligos, dermatitai.
• Kriaušių medžių džiovintų lapų milteliai naudojami esant padidintam prakaitavimui.
• Kriaušių sėklos ir jų nuoviras pasižymi kirmėles varančiu poveikiu.
Pakramsnokite kriaušės :)
Jei jaučiatės pavargęs – tai padės atgauti jėgas, šviežios kriaušės laikomos natūraliu energijos šaltiniu.
Jei nėra nuotaikos - tai pakels nuotaiką, ne veltui, juk kriaušė laikoma geros nuotaikos vaisius :).
Jei po ranka neturite ko atsigerti, bet va kriaušę atrandate - ji puikiai numalšins troškulį, teigiama, kad net naudingiau valgyti nei gerti mineralinį vandenį.
Jei pasijusite alkani - kriaušės sukelia didesnį sotumo jausmą nei obuoliai., jau nekalbant apie kokį tai sausainį.
Ką vertėtų žinoti bevalgant:
• Vertėtų žinoti, kad šiaip kriaušės, o ypač rūgštesnio skonio kriaušės priskiriamos prie sunkiau virškinamų vaisių, tad NE patariama ypač rūgščias kriaušes valgyti dideliais kiekiais pagyvenusiems žmonėms.
• Kriaušių NE galima valgyti esant paūmėjusiems virškinimo sistemos susirgimams, nes didelis ląstelienos kiekis dirgina žarnyno gleivinę ir didina jos perilstatiką.
• Turintiems kasos sutrikimų rekomenduojama visgi pasikonsultuoti, dėl kriaušių valgymo, su savo gydytoju.
• Kriaušių Ne rekomenduojama valgyti žmonėms, kurie alergiški beržų arba alksnių žiedadulkėms.
• Kriaušės valgomos iš kart po pagrindinių patiekalų, "liečiasi" su juo ir pradeda rūgti. Todėl patariama tik po 2-4 valandų užkandžiauti kriaušėmis. Priklausomai nuo to ką valgėte, jei tai buvo daržovės, užtenka ir dviejų val., jei valgėte mėsą, kiaušinius, rekomenduojama ne mažiau kaip po 4 val, valgyti kriaušes.
• Geriausia kriaušes, beje kaip ir bet kokius kitus vaisius, valgyti pusryčiams iki pietų bei pertraukose tarp valgių. Ypač naudinga suvalgyti, esant tuščiam skrandžiui ir prieš 30 minučių iki pagrindinio valgio. Taip valgant bet kokius vaisius ideali galimybė sumažinti svorį, jei tai aktualu, beto taip valgant maksimaliai įsisavinami visi vaisiuose esantys vitaminai.
• Žalios kriaušės (nerūgščios) rekomenduotinos ne anksčiau kaip nuo 10-12 mėn kūdikiams, ir po mažai. Kriaušėse nors ir mažai rūgščių, šiaip paprastai nesukelia virškinimo problemų, tačiau kartais gali pūsti pilvuką. O va.. džiovintų ar žalių kriaušių kompotas mažiau erzina ir pučia pilvuką.
• Kriaušės tinka norintiems sulieknėti, tačiau negalintiems atsispirti norui užkąsti ką nors saldaus.
100 g kriaušių - tik 58 kilokalorijos
Ir pabaigai. Ar žinai? kad.. kriaušė yra dievų maistas - senovėje būtent, kriaušės buvo aukojamos dievams.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau