Kaip tibetiečiai išsaugo jaunystę ir sveikatą? Vienas iš seniausių receptų buvo rastas kažkur Tibeto kalnuose. Paslaptis, kaip išsaugoti jaunystę, esą buvo parašyta molinėse lentelėse. Tik istorikai abejoja, ar iš tiesų vienuoliai kadaise rašydavo tokius dalykus. Kaip buvo iš tikrųjų dabar jau nebeįmanoma išsiaiškinti. Tačiau tai, kas ją užrašė nėra taip svarbu, kaip tai, kad tai tikrai veikia!

Tibeto jaunystės eliksyro pagrindą sudaro česnakų tinktūra. Česnako gydomasis poveikis jau seniai žinomas liaudies medicinoje, ištirtas farmacijos laboratorijose. Tiek tradicinės, tiek netradicinės medicinos gydytojai rekomenduoja pacientams po sunkių ligų valgyti daugiau česnakų, kurie padeda atgauti jėgas, stiprina imuninę sistemą. Česnakai taip pat veikia kaip profilaktinė priemonė nuo kvėpavimo takų infekcijų ir gripo, padeda išvengti aterosklerozės (lėtinės arterijų sienelių ligos).

Česnakuose yra daug veikliųjų junginių: eterinių aliejų, fitoncidų, piruvo rūgšties, fruktozės, amoniako, krakmolas, B, C, D, PP vitaminų, mikroelementų (natrio, kalcio, sieros, kalio, magnio, jodo). Eteriniuose aliejuose yra alicino, turinčio stiprų antibakterinį poveikį, naikina net antibiotikams atsparų auksinį stafilokoką.

Tibetietiškas jaunystės receptas pasižymi visomis gydomosios česnakų savybėmis:

  • Naikina parazitus ir bakterijas.
  • Puikus antiseptikas.
  • Mažina uždegimą.
  • Lengvina atsikosėjimą.
  • Mažina kraujo spaudimą.
  • Gerina kepenų veiklą ir mažina cholesterolio kiekį.
  • Varo šlapimą.
  • Gerina vyrų potenciją.
  • Antioksidantai naikina kenksmingus oksidantus.
  • Skatina skrandžio, kasos, tulžies sulčių išsiskyrimą.
  • Suaktyvina žarnyno peristaltiką.
  • Lėtina širdies ritmą.
  • Plečia periferines ir vainikines kraujagysles.

Ar iš tikrųjų Tibeto jaunystės eliksyras atitolina senatvę nėra iki galo aišku. Tačiau jis tikrai gerina bendrą žmogaus savijautą, sukelia teigiamas emocijas ir skatina aktyvumą.

Ne visi česnakai yra tinkami tinktūrai gaminti. Rekomenduojama ruošti iš šviežių česnakų su didelėmis skiltelėmis (po 4 mėnesių saugojimo česnakų naudingosios sumažėja per pusę, o praėjusių metų derliaus česnakai apskritai turi tik skonį, bet ne gydomųjų savybių). Eliksyrą pradėti ruošti per jaunatį. Bėgant laikui pasigamina papildomų fermentų ir gydomasis poveikis dar labiau sustiprėja.

Česnakų skilteles sutrinti ir sumaišyti su citrinų sultimis. Supilti į stiklainį ir palikti 24 dienas tamsioje ir vėsioje vietoje. Prieš vartojimą suplakti. Vartoti prieš naktį po šaukštelį eliksyro ištirpinto stiklinėje šilto vandens.

Kitas Tibeto receptas jaunystei išsaugoti – žolelių arbatos. Žolelių galima nusipirkti vaistinėse arba prisirinkti ir pasiruošti patiems. Arbata ruošiama iš jonažolių, šlamučių ir beržų pumpurų. 100 g sauso mišinio sudėti į stiklainį. Šaukštelį mišinio sumalti ir užpilti karštu vandeniu. Puodelį uždengti ir palikti 20 minučių, kad pritrauktų. Rekomenduojama gerti 2 kartus per dieną – 1 puodelį prieš pusryčius, 2 puodelį – prieš miegą. Arbatą galima pasaldinti šaukšteliu medaus. Vakare, išgėrus žolelių arbatos, nebevalgyti. Vartoti tol, kol nebeliks sauso mišinio stiklainyje. Tada padaryti savaitės pertrauką. Paskui vėl galima gerti, tačiau ne ilgiau nei 3 mėnesius.

Tibeto vienuolių gyvenimo būdas žavi daugelį, tačiau reikėtų nepamiršti, kad kinų medicina susideda ne tik iš kelių sveikų gėrimų. Tai – filosofija, sveika mityba, meditacija, kvėpavimo technikos. Tik visa tai įvaldžius galima tikėtis gerų rezultatų ir net fizinio atjaunėjimo.