Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Kovo » 12

Diklofenakas. Dar vieni vaistai, kurie žudo?

Vieni populiariausių pasaulyje skausmą malšinančių vaistų dramatiškai didina širdies priepuolio ir insulto riziką.

Gali būti, kad vaistai nuo skausmo, kuriuos visame pasaulyje vartoja milijonai žmonių, yra tiek pat pavojingi širdžiai, kaip kadaise buvo medikamentas Vioxx, kuris prieš išimamas iš apyvartos sukėlė apie 140 tūkst. širdies priepuolių ir 60 tūkst. mirties atvejų. Per plataus masto tarptautinį tyrimą konstatuota, kad diklofenakas - tai veiksminga medžiaga, pasižyminti uždegimo slopinamuoju poveikiu, jos esama kai kuriuose receptiniuose ir nereceptiniuose vaistuose, - 40 proc. padidina kardiovaskulinių ligų riziką, įskaitant širdies priepuolį ir insultą. Medikamentas Vioxx, kuriuo kadaise buvo gydomas artritas, iš rinkos buvo išimtas 2004 metais, o to pagrindas buvo įrodymai, kad vaistas didina širdies priepuolio riziką truputį daugiau nei 45 procentais. Diklofenakas gali padidinti sunkių širdies ligų riziką net tokiomis dozėmis, kokių esama nereceptinių vaistų sudėtyje.

Diklofenakas. Dar vieni vaistai, kurie žudo?

Diklofenakas priklauso prie nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) grupės. Tai medikamentai, pasižymintys skausmą, karščiavimą ir uždegimą malšinančiu poveikiu. Jis daugiausia taikomas nugaros skausmui ir artritui malšinti bei norint pasveikti nuo gripo. Iš esmės NVNU yra vieni populiariausių medikamentų pasaulyje. Deja, tokie patys paplitę yra ir šių vaistų sukeliami šalutiniai reiškiniai. Pagrindinis iš jų - uždegimą malšinančių medikamentų poveikis skrandžiui ir žarnynui, tačiau prieš daugiau nei 10 metų kilo pirmi įtarimai, kad šie vaistai veikia ir kardiovaskulinę sistemą. Nerimas dėl to vis stiprėja.

Įvertinus grėsmes

Prieš keletą metų Patricia McGettigan Halo Jorko medicinos mokykloje (Hull York Medical School) Didžiojoje Britanijoje ir Davidas Henry Klinikinių vertinimų mokslų institute Toronte, Kanadoje (Institute for Clinical Evaluative Sciences, Toronto, Canada), atliko plataus masto apžvalgą - sisteminę vaistų tyrimų duomenų analizę, kuri iš viso aprėpė daugiau nei 2,7 mln. žmonių, kurie bandydavo medikamentus. Skirtingai nuo ankstesnių apžvalgų, šiame pranešime buvo apskaičiuota visų tuo metu rinkoje esančių NVNU keliama kardiovaskulinė rizika (įskaitant ir iš apyvartos išimtą Vioxx).

Apžvalgoje buvo išanalizuota ir populiariausių medikamentų kardiovaskulinių ligų rizika, vartojant juos mažomis dozėmis, kurios maždaug atitinka nereceptinių NVNU riziką. Rezultatai parodė, kad iš nagrinėtų medikamentų didžiausia tikimybe dėl vaisto vartojimo susirgti kardiovaskuline liga pasižymėjo Vioxx, o nuo jo mažai atsiliko diklofenakas.

Nerimą kėlė tai, kad net nedidelės diklofenako dozės 22 proc. padidino riziką susirgti kokia nors kardiovaskuline liga, be to, didinant dozę, didėjo ir minėta rizika.

Ibuprofenas, jei jo geriama daugiau nei 1200 mg per dieną, 78 proc. padidina kardiovaskulinių ligų riziką.

Ibuprofenas, populiarus nereceptinis vaistas nuo skausmo, taip pat 18 proc. padidino riziką patirti širdies priepuolį ar infarktą.

Tiesa, vėlesni tyrimai parodė, kad pavojingos būna tik didelės šio vaisto dozės (daugiau nei 1200 mg per dieną). Vis dėlto tyrėjai įspėja, kad pasiekti tokio dydžio ibuprofeno dozes, dėl kurių gresia komplikacijos, tikrai lengva -pakanka vartoti 400 mg tabletes, kokiomis šis vaistas dozuojamas keliose šalyse.

Iš tiesų ibuprofenas, jei jo geriama daugiau nei 1200 mg per dieną, 78 proc. padidino kardiovaskulinių ligų riziką. Palyginimui: naproksenas, kurio taip pat galima įsigyti vaistinėse be recepto, šią riziką padidino vos 9 procentais, be to, grėsmė nesikeičia, jei žmogus vartoja didesnes šio medikamento dozes.
Ne toks tirtas yra naujas medikamentas etorikoksibas - tai ciklooksigenazės-2 inhibitorius (selektyvusis COX-2 inhibitorius). Šis vaistas siejamas su širdies ligų rizikos dvigubinimu. Nors duomenų apie etorikoksibą nėra daug, net jo mažiausias tikimybės laipsnis, kitaip tariant, mažiausias tikėtinas šalutinis poveikis, yra didesnis nei kitų medikamentų. Remiantis mažiausiu tikimybės laipsniu, etorikoksibas 45 proc. padidina grėsmę patirti širdies veiklos sutrikimų. Rizika tokia pat didelė, kaip ir kito COX-2 inhibitoriaus, kadaise negailestingai pašalinto iš rinkos, Vioxx (rofekoksibo).

Beje, etorikoksibą gamina ta pati bendrovė, kuri anksčiau gamino rofekoksibą. Rinkoje etorikoksibą galima įsigyti pavadinimu Ar-coxia. Šis preparatas patvirtintas 70-yje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, tačiau Amerikos maisto ir vaistų tarnyba (angl. FDA) pareikalavo iš kompanijos papildyti duomenis apie medikamento šalutinius reiškinius. Tikriausiai FDA nerimą sukėlė apžvalga, kurioje buvo padaryta išvada, kad minėtas medikamentas, ko gero, yra dar pavojingesnis už Vioxx.

Diklofenakas. Dar vieni vaistai, kurie žudo?

Rizikos esama

Nors minėta apžvalga paremta tik stebėjimu, o ne kontroliuotais atsitiktinių imčių tyrimais, apžvalgos autoriai įsitikinę, kad į rezultatus būtina atkreipti dėmesį, nes „platus tyrimų mastas, nuoseklus ryšys tarp vaistų dozių ir atsakomosios reakcijos, sutapimai su atsitiktinai parinktų tyrimų rezultatais įtikina, kad rezultatai patikimi".

Apžvalgą parengusių mokslininkų nuomone, rezultatai yra „gana patikimi, kad paveiktų klinikinius ir norminius sprendimus".

Ką turėtume žinoti apie vaistų poveikį mūsų sveikatai?

Pasak P. McGettigan, jauno amžiaus ir sveikiems žmonėms, kurie vartoja minėtus vaistus, nėra pagrindo nerimauti, tačiau tie asmenys, kuriems jau diagnozuoti širdies veiklos sutrikimai, turėtų pasisaugoti. Mokslininkė aiškino, kad žmogui, kuris serga kokia nors širdies liga, cukriniu diabetu ir turi padidėjusį kraujospūdį, ir taip jau būna 5 procentais didesnė rizika patirti širdies priepuolį. Vartojant diklofenaką, grėsmė padidėjo iki 40 proc., o metinė rizika (t. y. rizika mirti per kitus metus) siekė bent 7 procentus. Kitaip sakant, vienas iš 50 pacientų neišvengiamai patirs širdies priepuolį. „Savo ruožtu sveikai jaunai moteriai kasmetė širdies priepuolio rizika yra mažesnė nei 0,1 proc., o vartojant bet kurio iš populiariųjų NVNU, kardiovaskulinė rizika didėja nežymiai", -nurodė P. McGettigan.

Širdžiai pavojingi NVNU

x Etorikoksibas

x Etodolakas

x Rofekoksibas

x Diklofenakas

x Indometacinas

x Meloksikamas

x Ibuprofenas

Tai, kaip pavojinga širdies ligomis sergantiems asmenims vartoti NVNU, parodė ir danų tyrimas, publikuotas Amerikos širdies asociacijos (American Heart Association) oficialiame leidinyje Circulation. Per tyrimą buvo analizuojami duomenys apie beveik 84 tūkst. žmonių, patyrusių širdies priepuolį. 42 proc. iš jų vartodavo kokio nors receptinio medikamento, kuris slopina uždegimą. Mokslininkai iš Kopenhagos universiteto klinikos Gentoftėje (Gentofte Hospital) konstatavo, kad net tada, jei tai buvo daroma trumpą laiką, pacientams padidėjo rizika patirti pakartotinį širdies priepuolį ir mirti.

Per tyrimą konstatuota, kad didžiausią grėsmę kelia diklofenakas. Žmonėms, kurie vartodavo šio vaisto, buvo 3 kartus didesnė tikimybė patirti kitą širdies priepuolį jau per pirmą savaitę nuo pirmo priepuolio. Tyrėjų išvada buvo tokia: nerekomenduotinas nei trumpalaikis, nei ilgalaikis gydymas NVNU, ir kiekvieną šių vaistų taikymą būtina įvertinti kardiovaskulinio saugumo požiūriu.

Per kitą tyrimą apie JAV pacientus su koronarine širdies liga ir padidėjusiu kraujospūdžiu nustatyta, kad ilgalaikis NVNU vartojimas susijęs su pavojingai padidėjusia mirties, širdies priepuolio ar insulto rizika.

Diklofenakas. Dar vieni vaistai, kurie žudo?

Efektyvumas ar saugumas?

Ryšio tarp plačiai vartojamų NVNU ir širdies ligų rizikos neįmanoma paneigti. Ypač jaudina duomenys apie diklofenaką ir etorikoksibą.

Tyrimai atskleidžia, kaip silpnai veikia atsakingosios institucijos, kurios nepakankamai gina visuomenės sveikatą, taip pat parodo poreikį adekvačiai vertinti medikamentų saugumą per tinkamus klinikinius tyrimus. Siekiant išvengti į Vioxx istoriją panašios nelaimės, visiems vaistams be jokių išimčių svarbiausias prioritetas turėtų būti jų saugumas, o ne efektyvumas.

Joanna Evans

Šaltiniai

1. Plos Med, 2011, 8:e1001098

2. J Pharmacol Exp Ther, 1999; 289:735-41

3. Circulation, 2011; 123:2226-35

4. Am J Med, 2011; 124:614-20

Leidinys "Ko gydytojai tau nepasako"

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2017 laikas 08:52 Receptai – Patiekalai Svogūnas, žąsų taukai gydo bronchitą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Svogūnas, Žąsų taukai

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 20:35 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai

Gaminame. Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai Batono riekutes užpilame pienu ir paliekame išmirkti. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame smulkesne tarka. Taip pat sutarkuojame svogūną. Česnako skilteles išspaudžiame. Į ...

Skaityti daugiau

14.12.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis svarainiais

Svarainiai liaudies medicinoje, svarainiais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina. Liaudies medicinos specialistai rekomenduoja vartoti svarainius sergant skrandžio arba žarnyno veiklos sutrikimai...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau