Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 6

Dilgėlės – geriau nei špinatai

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje, nuo seniausių laikų žmonės dilgėles vartojo sriubose, troškiniuose, jų dėdavo į makaronų ir pesto padažus. Iš dilgėlių ruošiama ir labai sveikatai naudinga arbata. Tačiau skaudžiai geliančias dilgėles reikia rinkti ir ruošti labai atidžiai, saugant jautrią rankų odą.

Dilgėlės

Dilgėlės auga patvoriuose, pakelėse, miškuose – jų rasti nėra sudėtinga rasti nuo pavasario pradžios iki vasaros. Vertingiausi jauni dilgėlių lapeliai ir stiebeliai. Trumpai kalbant, dilgėlės vertinamos dėl šių priežasčių:

  • Skaudžiai geliančias dilgėles galima rinkti nuo ankstyvo pavasario, ilgai prieš pasirodant kitiems žalumynams, lapinėms daržovėms ir kt.
  • Dilgėlės auga kaip piktžolės praktiškai bet kur: jų lengva rasti ir tai nieko nekainuoja.
  • Dilgėlių galima rasti ir kai kuriose parduotuvėse ar ūkininkų turguose.
  • Dilgėlės yra neatskiriama europietiškų kulinarinių tradicijų ir kultūros dalimi.

Pirmiausia nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba susmulkinti elektriniu trintuvu, kad geliančios cheminės medžiagos būtų neutralizuotos ir augalas būtų saugus valgyti. Dilgėlės patiekaluose dažnai naudojamos vietoj špinatų. Iš tiesų jų skonis panašus į špinatų, su vos juntamu agurkų poskoniu. Dilgėlėse gausu vitaminų nuo A, C iki K. Tyrimai rodo, kad dilgėlės turi daugiau vitamino A, skaidulų, geležies, kalcio ir magnio negu brokoliai, nors brokoliuose yra daugiau vitamino C. Dilgėlėse yra 25 % baltymų. Garsėja kaip kraują skystinantį ir diuretiniu poveikiu pasižyminti vaistinė žolelė. Dilgėlėse taip pat labai daug geležies, o jų maistinė vertė nenusileidžia kitiems žalumynams, tokioms lapinėms daržovėms kaip lapiniai kopūstai ir špinatai.

Kodėl dilgėlės skaudžiai gelia? Dilgėlių lapai, lapų pumpurai ir stiebų dalys yra padengti mažais, tuščiaviduriais pluošteliais, kuriuose yra įvairių cheminių junginių, įskaitant skruzdžių rūgšties. Kontakto su oda metu tie plaušeliai atskyla ir kaip adatėlės sukelia duriantį, geliantį ir deginantį pojūtį. Štai todėl dilgėles skinti rekomenduojama su pirštinėmis, apsirengus drabužiais su ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Lapus ir lapų pumpurus geriausia nukirpti žirklėmis į plastikinius ar popierinius maišelius.

Dilgėlės turi unikalios, širdelės formos, dantytus lapus. Paprastai lapai būna tamsiai žalios spalvos ir renkami nuo pavasario iki vasaros pradžios. Kai dilgėlės pradeda žydėti, atsiranda kietų nuosėdų, kurie, kai kurių žmonių įsitikinimu, dirgina šlapimo takus. Jeigu kyla abejonių, ar augalas yra tikrai dilgėlė, galima pirštais perbėgti per augalo stiebą – jei jis gelia – tai dilgėlė. Reikia tikėtis, kad vienos tokios pamokos užteks ir toliau visada atpažinsite šį naudingą, bet skaudžiai geliantį augalą.

Neišvengiama, kad dilgėlės pavasarį ar vasarą, kai dažniau leidžiamas laikas gamtoje, anksčiau ar vėliau nudilgins. Nudilgintą vietą rekomenduojama patepti obuolių sidro actu, košele iš sodos ir vandens, alavijų sultimis, patrinti ledo kubeliais ar nuplauti po šaltu vandeniu. Galima naudoti ir nereceptinius, skausmą ir sudirginimą mažinančius purškalus.

Daugelyje receptų rekomenduojama dilgėles iš pradžių pamirkyti verdančiame vandenyje, sultinyje arba pakepinti svieste 2 – 5 minutes. Po to dilgėles nusausinti arba palikti vandenyje ar sultinyje, jeigu bus verdamos sriubos ar troškiniai. Galima žalias dilgėles iš karto dėti į maisto smulkintuvą. Tada nereikia papildomai jų nuplikyti verdančiu vandeniu.

Receptų knygose ir internete galima rasti daugybę receptų su dilgėlėmis, tačiau tiesa yra ta, kas jomis galima pakeisti beveik bet kokius žalumynus, lapines daržoves. Dažnai siūloma garsųjį pesto padažą gaminti ne iš bazilikų, bet iš dilgėlių, dilgėles galima naudoti visuose receptuose, kuriuose nurodyta dėti lapinių kopūstų, špinatų, bastučių ir kt.

Dilgėlės su rūkyta kiauliena

  • 350 g šviežių dilgėlių
  • 6 rūkytos kiaulienos griežinėliai
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaulienos griežinėlius pakepinti keptuvėje, kol taps traškūs. Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 6 minutes. Nusausinti lapus ir sumaišyti su rūkyta kiauliena. Galima patiekti su virtais makaronais.

4 porcijų

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-25 laikas 16:43 Receptai Vokiškas aguonų pyragas
Pirmiausia paruoškite trupinių tešlą, nes ji turi atvėsti šaldytuve apie valandą. Sumaišykite sviestą, cukrų ir miltus į dubenį ir minkykite iki vientisos trapios tešlos. Suformuokite rutulį ir įdėkite jį į šaldytuvą....

Skaityti daugiau

2020-09-04 laikas 12:58 Receptai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

2019-07-28 laikas 12:35 Receptai Stulbinančios spurgos iš stebuklingos tešlos! Minkštos, lengvos ir beprotiškai skanios!
Gaminame namuose. Spurgų receptas. Išsamią informacija apie paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-16 laikas 13:51 Raudona Saulė. Saulėlydis Baltijos Jūros Papludimyje: Jūros Garsai Miegui ir Streso Malšinimui
🎧 Pasidžiaukime naujų vaizdo įrašu. Baltijos jūra, saulėlydis ir papludimys. Apsimiaukęs dangus, atrodo tuoj pradės lyti. Tolumoje tamsi debesys. Stiprus vėjas... kuris nešioje smėlį... Bet vėjas atneša šiltą tropinį orą... :)...

Skaityti daugiau

2025-08-16 laikas 13:47 Nuostabus Vasaros Rytas Prie Upės: Atsipalaidavimas, Sveika, Meditacija
Pasinerk į užburiančią upės čiurlenimo, paukščių čiulbėjimo ir medžių ošimo simfoniją su šiuo aukštos kokybės 4K ASMR įrašu! Švelnus vėjelis, gaivus upelio oras ir nuostabūs Lietuvos gamtos peizažai sukuria idealią atmosferą atsipalaidavimui, meditac...

Skaityti daugiau

2025-08-16 laikas 07:36 Garsus JAV gydytojas: “Turime neginčijamų įrodymų, kad COVID vakcinos yra biologinis ginklas”

Garsus JAV gydytojas pareiškė, kad yra „neginčijamų įrodymų“, jog COVID vakcinos yra biologinis ginklas, ir atskleidė piktą planą masiniam žalojimui naudojant dirbtinai sukurtas vakcinas, kurios niekada nebuvo skirtos sveikatos apsauga...

Skaityti daugiau

2025-08-15 laikas 08:59 Gerkles sveikata ir žarnynas: kaip jie susiję ir kaip gydyti natūraliai
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip žarnyno sveikata veikia gerklės ligas, tokias kaip angina, faringitas ar net balso praradimas, kokios maistinės medžiagos padeda organizmui, kaip sumažinti nuostolius ruošiant maistą ir kokius produktus pašalinti, ...

Skaityti daugiau

2025-08-14 laikas 19:00 Graikijoje prieglobsčio prašytojams, kurių prašymai atmesti, bus uždedami elektroniniai žymekliai
Naujoji priemonė priimta po migrantų antplūdžio iš Šiaurės Afrikos ir yra dalis platesnio masto griežtos Graikijos migracijos politikos pertvarkos.

Skaityti daugiau