Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 6

Dilgėlės – geriau nei špinatai

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje, nuo seniausių laikų žmonės dilgėles vartojo sriubose, troškiniuose, jų dėdavo į makaronų ir pesto padažus. Iš dilgėlių ruošiama ir labai sveikatai naudinga arbata. Tačiau skaudžiai geliančias dilgėles reikia rinkti ir ruošti labai atidžiai, saugant jautrią rankų odą.

Dilgėlės

Dilgėlės auga patvoriuose, pakelėse, miškuose – jų rasti nėra sudėtinga rasti nuo pavasario pradžios iki vasaros. Vertingiausi jauni dilgėlių lapeliai ir stiebeliai. Trumpai kalbant, dilgėlės vertinamos dėl šių priežasčių:

  • Skaudžiai geliančias dilgėles galima rinkti nuo ankstyvo pavasario, ilgai prieš pasirodant kitiems žalumynams, lapinėms daržovėms ir kt.
  • Dilgėlės auga kaip piktžolės praktiškai bet kur: jų lengva rasti ir tai nieko nekainuoja.
  • Dilgėlių galima rasti ir kai kuriose parduotuvėse ar ūkininkų turguose.
  • Dilgėlės yra neatskiriama europietiškų kulinarinių tradicijų ir kultūros dalimi.

Pirmiausia nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba susmulkinti elektriniu trintuvu, kad geliančios cheminės medžiagos būtų neutralizuotos ir augalas būtų saugus valgyti. Dilgėlės patiekaluose dažnai naudojamos vietoj špinatų. Iš tiesų jų skonis panašus į špinatų, su vos juntamu agurkų poskoniu. Dilgėlėse gausu vitaminų nuo A, C iki K. Tyrimai rodo, kad dilgėlės turi daugiau vitamino A, skaidulų, geležies, kalcio ir magnio negu brokoliai, nors brokoliuose yra daugiau vitamino C. Dilgėlėse yra 25 % baltymų. Garsėja kaip kraują skystinantį ir diuretiniu poveikiu pasižyminti vaistinė žolelė. Dilgėlėse taip pat labai daug geležies, o jų maistinė vertė nenusileidžia kitiems žalumynams, tokioms lapinėms daržovėms kaip lapiniai kopūstai ir špinatai.

Kodėl dilgėlės skaudžiai gelia? Dilgėlių lapai, lapų pumpurai ir stiebų dalys yra padengti mažais, tuščiaviduriais pluošteliais, kuriuose yra įvairių cheminių junginių, įskaitant skruzdžių rūgšties. Kontakto su oda metu tie plaušeliai atskyla ir kaip adatėlės sukelia duriantį, geliantį ir deginantį pojūtį. Štai todėl dilgėles skinti rekomenduojama su pirštinėmis, apsirengus drabužiais su ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Lapus ir lapų pumpurus geriausia nukirpti žirklėmis į plastikinius ar popierinius maišelius.

Dilgėlės turi unikalios, širdelės formos, dantytus lapus. Paprastai lapai būna tamsiai žalios spalvos ir renkami nuo pavasario iki vasaros pradžios. Kai dilgėlės pradeda žydėti, atsiranda kietų nuosėdų, kurie, kai kurių žmonių įsitikinimu, dirgina šlapimo takus. Jeigu kyla abejonių, ar augalas yra tikrai dilgėlė, galima pirštais perbėgti per augalo stiebą – jei jis gelia – tai dilgėlė. Reikia tikėtis, kad vienos tokios pamokos užteks ir toliau visada atpažinsite šį naudingą, bet skaudžiai geliantį augalą.

Neišvengiama, kad dilgėlės pavasarį ar vasarą, kai dažniau leidžiamas laikas gamtoje, anksčiau ar vėliau nudilgins. Nudilgintą vietą rekomenduojama patepti obuolių sidro actu, košele iš sodos ir vandens, alavijų sultimis, patrinti ledo kubeliais ar nuplauti po šaltu vandeniu. Galima naudoti ir nereceptinius, skausmą ir sudirginimą mažinančius purškalus.

Daugelyje receptų rekomenduojama dilgėles iš pradžių pamirkyti verdančiame vandenyje, sultinyje arba pakepinti svieste 2 – 5 minutes. Po to dilgėles nusausinti arba palikti vandenyje ar sultinyje, jeigu bus verdamos sriubos ar troškiniai. Galima žalias dilgėles iš karto dėti į maisto smulkintuvą. Tada nereikia papildomai jų nuplikyti verdančiu vandeniu.

Receptų knygose ir internete galima rasti daugybę receptų su dilgėlėmis, tačiau tiesa yra ta, kas jomis galima pakeisti beveik bet kokius žalumynus, lapines daržoves. Dažnai siūloma garsųjį pesto padažą gaminti ne iš bazilikų, bet iš dilgėlių, dilgėles galima naudoti visuose receptuose, kuriuose nurodyta dėti lapinių kopūstų, špinatų, bastučių ir kt.

Dilgėlės su rūkyta kiauliena

  • 350 g šviežių dilgėlių
  • 6 rūkytos kiaulienos griežinėliai
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaulienos griežinėlius pakepinti keptuvėje, kol taps traškūs. Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 6 minutes. Nusausinti lapus ir sumaišyti su rūkyta kiauliena. Galima patiekti su virtais makaronais.

4 porcijų

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-19 laikas 10:12 Receptai Tinginių Meduolių - Bananų Tortas

Panašiai kaip ir tradicinis tinginys, tik dar tingesnis, nes nieko net kaitinti nereikia - meduolių ir bananų tortas. Tradiciškai šis tortas gaminamas: meduoliai, bananai ir kremas, tačiau jį labai paskatina ir šiek tiek s...

Skaityti daugiau

2018-09-07 laikas 09:50 Receptai Liaudiški patarimai Nevaisingumo gydymui

Nevaisingumas liaudies medicinoje, Nevaisingumas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nevaisingumui gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

2017-11-01 laikas 17:40 Receptai Medus, kiaušinis gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Sviesto, Kiaušinio trynių, Miltų, Medaus

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-06 laikas 17:06 Varnalėšos: Gydomosios Savybės, Nauda ir Liaudies Medicinos Paslaptys
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime varnalėšų naudą, jų paruošimo būdus, kaip organizmas įsisavina veikliąsias medžiagas, kokias ligas jos gydo, ir kokios galimos žalos. Taip pat pateiksime naujų receptų, pagrįstų tiek tradiciniais, tiek šiuolaikini...

Skaityti daugiau

2025-09-05 laikas 11:35 Kaip įsigyti nekilnojamąjį turtą Ispanijoje be tarpininkų 2025 m.: Išsamus vadovas
Svajojate apie saulėtą vilą Kosta Blankoje, modernų butą Barselonoje ar ramų namą Andalūzijos kaime, bet norite sutaupyti, apeidami brokerius? Ispanija yra viena patraukliausių šalių investuoti į nekilnojamąjį turtą dėl švelnaus klimato, turtingos ku...

Skaityti daugiau

2025-09-05 laikas 09:02 Kaip įsigyti nekilnojamąjį turtą Ispanijoje 2025 m.: Išsamus vadovas

Svajojate apie namą su baseinu Kosta Blankoje, butą Barselonoje ar vilą saulėtoje Andalūzijoje? Ispanija – šalis, kuri vilioja ne tik turistus savo šiltu klimatu, nuostabiais paplūdimiais ir turtinga kultūra, bet ir investuotojus, ieškančius...

Skaityti daugiau

2025-09-05 laikas 07:54 Kaip įsigyti nekilnojamąjį turtą Graikijoje be tarpininkų: Išsamus vadovas

Svajojate apie vilą Santorinyje ar butą Atėnuose, bet norite sutaupyti, apeidami tarpininkus ir brokerius? Graikija – šalis, kuri vilioja savo saulėtu klimatu, turtinga kultūra ir prieinamu nekilnojamuoju turtu. Po 2008 m. ekonominės krizės ...

Skaityti daugiau

2025-09-05 laikas 07:44 Kaip įsigyti nekilnojamąjį turtą Graikijoje: Išsamus vadovas
Kaip įsigyti nekilnojamąjį turtą Graikijoje? Sužinokite, kas gali pirkti, kokie mokesčiai, kainos, ar rinktis namą, ar butą, ir praktinius patarimus. Atraskite Graikijos NT rinkos galimybes!

Skaityti daugiau