Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 6

Dilgėlės – geriau nei špinatai

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje, nuo seniausių laikų žmonės dilgėles vartojo sriubose, troškiniuose, jų dėdavo į makaronų ir pesto padažus. Iš dilgėlių ruošiama ir labai sveikatai naudinga arbata. Tačiau skaudžiai geliančias dilgėles reikia rinkti ir ruošti labai atidžiai, saugant jautrią rankų odą.

Dilgėlės

Dilgėlės auga patvoriuose, pakelėse, miškuose – jų rasti nėra sudėtinga rasti nuo pavasario pradžios iki vasaros. Vertingiausi jauni dilgėlių lapeliai ir stiebeliai. Trumpai kalbant, dilgėlės vertinamos dėl šių priežasčių:

  • Skaudžiai geliančias dilgėles galima rinkti nuo ankstyvo pavasario, ilgai prieš pasirodant kitiems žalumynams, lapinėms daržovėms ir kt.
  • Dilgėlės auga kaip piktžolės praktiškai bet kur: jų lengva rasti ir tai nieko nekainuoja.
  • Dilgėlių galima rasti ir kai kuriose parduotuvėse ar ūkininkų turguose.
  • Dilgėlės yra neatskiriama europietiškų kulinarinių tradicijų ir kultūros dalimi.

Pirmiausia nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba susmulkinti elektriniu trintuvu, kad geliančios cheminės medžiagos būtų neutralizuotos ir augalas būtų saugus valgyti. Dilgėlės patiekaluose dažnai naudojamos vietoj špinatų. Iš tiesų jų skonis panašus į špinatų, su vos juntamu agurkų poskoniu. Dilgėlėse gausu vitaminų nuo A, C iki K. Tyrimai rodo, kad dilgėlės turi daugiau vitamino A, skaidulų, geležies, kalcio ir magnio negu brokoliai, nors brokoliuose yra daugiau vitamino C. Dilgėlėse yra 25 % baltymų. Garsėja kaip kraują skystinantį ir diuretiniu poveikiu pasižyminti vaistinė žolelė. Dilgėlėse taip pat labai daug geležies, o jų maistinė vertė nenusileidžia kitiems žalumynams, tokioms lapinėms daržovėms kaip lapiniai kopūstai ir špinatai.

Kodėl dilgėlės skaudžiai gelia? Dilgėlių lapai, lapų pumpurai ir stiebų dalys yra padengti mažais, tuščiaviduriais pluošteliais, kuriuose yra įvairių cheminių junginių, įskaitant skruzdžių rūgšties. Kontakto su oda metu tie plaušeliai atskyla ir kaip adatėlės sukelia duriantį, geliantį ir deginantį pojūtį. Štai todėl dilgėles skinti rekomenduojama su pirštinėmis, apsirengus drabužiais su ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Lapus ir lapų pumpurus geriausia nukirpti žirklėmis į plastikinius ar popierinius maišelius.

Dilgėlės turi unikalios, širdelės formos, dantytus lapus. Paprastai lapai būna tamsiai žalios spalvos ir renkami nuo pavasario iki vasaros pradžios. Kai dilgėlės pradeda žydėti, atsiranda kietų nuosėdų, kurie, kai kurių žmonių įsitikinimu, dirgina šlapimo takus. Jeigu kyla abejonių, ar augalas yra tikrai dilgėlė, galima pirštais perbėgti per augalo stiebą – jei jis gelia – tai dilgėlė. Reikia tikėtis, kad vienos tokios pamokos užteks ir toliau visada atpažinsite šį naudingą, bet skaudžiai geliantį augalą.

Neišvengiama, kad dilgėlės pavasarį ar vasarą, kai dažniau leidžiamas laikas gamtoje, anksčiau ar vėliau nudilgins. Nudilgintą vietą rekomenduojama patepti obuolių sidro actu, košele iš sodos ir vandens, alavijų sultimis, patrinti ledo kubeliais ar nuplauti po šaltu vandeniu. Galima naudoti ir nereceptinius, skausmą ir sudirginimą mažinančius purškalus.

Daugelyje receptų rekomenduojama dilgėles iš pradžių pamirkyti verdančiame vandenyje, sultinyje arba pakepinti svieste 2 – 5 minutes. Po to dilgėles nusausinti arba palikti vandenyje ar sultinyje, jeigu bus verdamos sriubos ar troškiniai. Galima žalias dilgėles iš karto dėti į maisto smulkintuvą. Tada nereikia papildomai jų nuplikyti verdančiu vandeniu.

Receptų knygose ir internete galima rasti daugybę receptų su dilgėlėmis, tačiau tiesa yra ta, kas jomis galima pakeisti beveik bet kokius žalumynus, lapines daržoves. Dažnai siūloma garsųjį pesto padažą gaminti ne iš bazilikų, bet iš dilgėlių, dilgėles galima naudoti visuose receptuose, kuriuose nurodyta dėti lapinių kopūstų, špinatų, bastučių ir kt.

Dilgėlės su rūkyta kiauliena

  • 350 g šviežių dilgėlių
  • 6 rūkytos kiaulienos griežinėliai
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaulienos griežinėlius pakepinti keptuvėje, kol taps traškūs. Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 6 minutes. Nusausinti lapus ir sumaišyti su rūkyta kiauliena. Galima patiekti su virtais makaronais.

4 porcijų

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-11 laikas 22:44 Receptai Orkaitėje skrudinta kiaulienos nugarinė
Padažas saldus ir tirštas, bet puikiai dera su kiauliena. Tuo tarpu keptuvėje ant vidutinio karščio pakepinkite spanguoles, apelsinų uogienę, apelsinų sultys, ir šalaviją. Užvirkite, tada sumažinkite karštį iki vidutinės šilumos, ...

Skaityti daugiau

2020-05-31 laikas 12:43 Receptai Labai skanu! Jautienos ir kokosų karis

Į padažą sudėkite apkepus kukulius, morkas, bulves ir žirnelius. Puodą uždenkite dangčiu, sumažinkite karštį ir troškinkite apie 25 minutes. Tuomet sudėkite špinatus, kalendras ir kaitinkite dar keletą minučių. Skanaus.

...

Skaityti daugiau

2020-12-21 laikas 21:44 Receptai Tradicinis brandintas angliškas vaisių pyragas Kalėdoms
Kalėdos yra pati laukiamiausia metų šventė ne tik mūsų mylimoje Lietuvoje, bet ir Anglijoje. Čia kalėdinių dekoracijų nusipirkti yra įmanoma jau spalio mėnesį, o eglutės anglų namuose spindi jau nuo lapkričio pradžios arba vidurio...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-15 laikas 09:16 Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką iki 50% – natūralūs sprendimai

Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką 32–50%. Naujausia 2025 m. meta-analizė Frontie...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:05 Sūnus pasirinko marčią: ar padėti antram vaikui?

Šeimos drama: mama atstumta nuo sūnaus ir marties, bet pašaukta vidury nakties dėl verkiančio kūdikio. Po pagalbos – vėl atstūmimas. Ar padėti antram vaikui?

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 07:00 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 15 d. – Pirmadienis

Dienos horoskopas gruodžio 15 d. 2025 m.: Marsas Ožiaragyje suteikia ambicijų. Prognozės meilėje, finansuose, sveikatoje ir darbe visiems 12 ženklų. Tom Lescher

Skaityti daugiau

2025-12-14 laikas 11:30 NePatikėsi, Kaip Greitai Užmigsi Klausydamas Šių Baltijos Bangų! 😱🌊
Be muzikos • Be trukdžių • ĮSPĖJIMAS: Nepaprastai priklausomybę sukelianti ramybė! beprotiškai raminančios Baltijos jūros bangos išjungs jus per minutes — tūkstančiai jau miega kaip niekada anksčiau! Tikras 4K paplūdimio vaizdas su galingu ASMR baltu...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:38 Šokiruojantis pavojus: Ilinojus pasidavė globaliam elitui ir legalizavo eutanaziją SB 1950!
Ilinojaus valstija pasidavė spaudimui iš globalių elitų ir priėmė asistuojamos savižudybės įstatymą SB 1950, oficialiai legalizuodama eutanaziją ir gydytojų padedamą savižudybę valstijoje. Šis įstatymas seka Kanados pėdomis, kur eutanazija tapo tokia...

Skaityti daugiau