Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 6

Dilgėlės – geriau nei špinatai

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje, nuo seniausių laikų žmonės dilgėles vartojo sriubose, troškiniuose, jų dėdavo į makaronų ir pesto padažus. Iš dilgėlių ruošiama ir labai sveikatai naudinga arbata. Tačiau skaudžiai geliančias dilgėles reikia rinkti ir ruošti labai atidžiai, saugant jautrią rankų odą.

Dilgėlės

Dilgėlės auga patvoriuose, pakelėse, miškuose – jų rasti nėra sudėtinga rasti nuo pavasario pradžios iki vasaros. Vertingiausi jauni dilgėlių lapeliai ir stiebeliai. Trumpai kalbant, dilgėlės vertinamos dėl šių priežasčių:

  • Skaudžiai geliančias dilgėles galima rinkti nuo ankstyvo pavasario, ilgai prieš pasirodant kitiems žalumynams, lapinėms daržovėms ir kt.
  • Dilgėlės auga kaip piktžolės praktiškai bet kur: jų lengva rasti ir tai nieko nekainuoja.
  • Dilgėlių galima rasti ir kai kuriose parduotuvėse ar ūkininkų turguose.
  • Dilgėlės yra neatskiriama europietiškų kulinarinių tradicijų ir kultūros dalimi.

Pirmiausia nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba susmulkinti elektriniu trintuvu, kad geliančios cheminės medžiagos būtų neutralizuotos ir augalas būtų saugus valgyti. Dilgėlės patiekaluose dažnai naudojamos vietoj špinatų. Iš tiesų jų skonis panašus į špinatų, su vos juntamu agurkų poskoniu. Dilgėlėse gausu vitaminų nuo A, C iki K. Tyrimai rodo, kad dilgėlės turi daugiau vitamino A, skaidulų, geležies, kalcio ir magnio negu brokoliai, nors brokoliuose yra daugiau vitamino C. Dilgėlėse yra 25 % baltymų. Garsėja kaip kraują skystinantį ir diuretiniu poveikiu pasižyminti vaistinė žolelė. Dilgėlėse taip pat labai daug geležies, o jų maistinė vertė nenusileidžia kitiems žalumynams, tokioms lapinėms daržovėms kaip lapiniai kopūstai ir špinatai.

Kodėl dilgėlės skaudžiai gelia? Dilgėlių lapai, lapų pumpurai ir stiebų dalys yra padengti mažais, tuščiaviduriais pluošteliais, kuriuose yra įvairių cheminių junginių, įskaitant skruzdžių rūgšties. Kontakto su oda metu tie plaušeliai atskyla ir kaip adatėlės sukelia duriantį, geliantį ir deginantį pojūtį. Štai todėl dilgėles skinti rekomenduojama su pirštinėmis, apsirengus drabužiais su ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Lapus ir lapų pumpurus geriausia nukirpti žirklėmis į plastikinius ar popierinius maišelius.

Dilgėlės turi unikalios, širdelės formos, dantytus lapus. Paprastai lapai būna tamsiai žalios spalvos ir renkami nuo pavasario iki vasaros pradžios. Kai dilgėlės pradeda žydėti, atsiranda kietų nuosėdų, kurie, kai kurių žmonių įsitikinimu, dirgina šlapimo takus. Jeigu kyla abejonių, ar augalas yra tikrai dilgėlė, galima pirštais perbėgti per augalo stiebą – jei jis gelia – tai dilgėlė. Reikia tikėtis, kad vienos tokios pamokos užteks ir toliau visada atpažinsite šį naudingą, bet skaudžiai geliantį augalą.

Neišvengiama, kad dilgėlės pavasarį ar vasarą, kai dažniau leidžiamas laikas gamtoje, anksčiau ar vėliau nudilgins. Nudilgintą vietą rekomenduojama patepti obuolių sidro actu, košele iš sodos ir vandens, alavijų sultimis, patrinti ledo kubeliais ar nuplauti po šaltu vandeniu. Galima naudoti ir nereceptinius, skausmą ir sudirginimą mažinančius purškalus.

Daugelyje receptų rekomenduojama dilgėles iš pradžių pamirkyti verdančiame vandenyje, sultinyje arba pakepinti svieste 2 – 5 minutes. Po to dilgėles nusausinti arba palikti vandenyje ar sultinyje, jeigu bus verdamos sriubos ar troškiniai. Galima žalias dilgėles iš karto dėti į maisto smulkintuvą. Tada nereikia papildomai jų nuplikyti verdančiu vandeniu.

Receptų knygose ir internete galima rasti daugybę receptų su dilgėlėmis, tačiau tiesa yra ta, kas jomis galima pakeisti beveik bet kokius žalumynus, lapines daržoves. Dažnai siūloma garsųjį pesto padažą gaminti ne iš bazilikų, bet iš dilgėlių, dilgėles galima naudoti visuose receptuose, kuriuose nurodyta dėti lapinių kopūstų, špinatų, bastučių ir kt.

Dilgėlės su rūkyta kiauliena

  • 350 g šviežių dilgėlių
  • 6 rūkytos kiaulienos griežinėliai
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaulienos griežinėlius pakepinti keptuvėje, kol taps traškūs. Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 6 minutes. Nusausinti lapus ir sumaišyti su rūkyta kiauliena. Galima patiekti su virtais makaronais.

4 porcijų

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-24 laikas 14:49 Receptai Bandelės iš vaikystės! Tas pats skonis ir kvapas!

Būtent tokias bandeles gamino mano močiutė. Magiškas kvapas buvo... Net ir dabar jaučiu jį, per nuotrauką ... Sudėkite bandeles su varške ant kepimo skardos, sutepkite tryniu, kurį pasilikome ir kepame orkaitėje, kuri yra įkait...

Skaityti daugiau

2020-03-24 laikas 20:54 Receptai Balta naminė duona vos iš keturių ingredientų (video)
Visus ingredientus supilkite į didelį dubenį ir gerai išminkykite. Dubenį su tešla uždenkite maistine plėvele ir palikite stovėti valandai laiko kambario temperatūroje. Iškilusią tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Pabarsčius mi...

Skaityti daugiau

2018-08-31 laikas 09:36 Receptai Prakaitavimą skatinantys vaistažolių mišiniai
Prakaitavimą skatina liaudies medicinoje, Prakaitavimą skatinantys vaistažolių mišiniai, receptai skatinantis prakaitavimą, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydy...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-26 laikas 17:44 Ženklai, kad gyvenimas artėja prie didelių permainų: kaip atpažinti ir pasiruošti transformacijai

Ar jaučiate, kad gyvenimas ruošiasi pasikeisti? Šiame giliame straipsnyje analizuojami 7 ženklai – nuo besibaigiančių santykių iki sinchroniškumų ir emocijų bangų – remiantis užsienio šaltiniais kaip Psychology Today ir YourTango. Suži...

Skaityti daugiau

2025-09-26 laikas 17:07 Kodėl vyrai pabėga: pagrindinės priežastys ir kaip išspręsti šią problemą santykiuose
Šiame išsamiausiame straipsnyje analizuojame, kodėl vyrai pradingsta santykių viršūnėje, remdamiesi lietuviškais ir tarptautiniais šaltiniais. Nuo ego problemų iki baimės prarasti – priežastys ir sprendimai. Sužinokite, kaip pakeisti požiūrį į vyrus,...

Skaityti daugiau

2025-09-26 laikas 16:56 Artimo žmogaus atitolimas: priežastys, kaip suprasti ir ką daryti
Artimo žmogaus atitolimas kelia skausmą ir neapibrėžtumą. Kodėl partneris tolsta? Priežastys gali būti įvairios: nuo nuoskaudų iki asmeninių krizių. Šiame straipsnyje aptariame, kaip suprasti atitolimo motyvus ir ką daryti – nuo atviro pokalbio iki s...

Skaityti daugiau

2025-09-26 laikas 16:49 Partnerio palaikymas santykiuose: kaip gauti emocinę paramą ir stiprinti ryšį
Santykiuose partnerio palaikymas – raktas į laimę. Sužinokite, kaip gauti emocinę paramą, remdamiesi tyrimais iš Psychology Today ir PMC. Praktiniai patarimai kalbėtis, terapijos nauda ir kas daryti, jei palaikymo trūksta. Stiprinkite ryšį, venkite v...

Skaityti daugiau

2025-09-25 laikas 21:31 Nicolas Sarkozy nuteistas 5 metų kalėjimu Libijos finansavimo byloje: tarptautinis skandalas ir Prancūzijos politikos pasekmės
Paryžiaus teismas nuteisė Nicolas Sarkozy 5 metų kalėjimu už Libijos finansavimą 2007 m. kampanijoje. Išsamus straipsnis su tarptautiniais šaltiniais: BBC, NYT, Reuters. Bylos istorija, reakcijos ir pasekmės Prancūzijos politikai. Ar tai pabaiga Sark...

Skaityti daugiau