Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 6

Dilgėlės – geriau nei špinatai

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje, nuo seniausių laikų žmonės dilgėles vartojo sriubose, troškiniuose, jų dėdavo į makaronų ir pesto padažus. Iš dilgėlių ruošiama ir labai sveikatai naudinga arbata. Tačiau skaudžiai geliančias dilgėles reikia rinkti ir ruošti labai atidžiai, saugant jautrią rankų odą.

Dilgėlės

Dilgėlės auga patvoriuose, pakelėse, miškuose – jų rasti nėra sudėtinga rasti nuo pavasario pradžios iki vasaros. Vertingiausi jauni dilgėlių lapeliai ir stiebeliai. Trumpai kalbant, dilgėlės vertinamos dėl šių priežasčių:

  • Skaudžiai geliančias dilgėles galima rinkti nuo ankstyvo pavasario, ilgai prieš pasirodant kitiems žalumynams, lapinėms daržovėms ir kt.
  • Dilgėlės auga kaip piktžolės praktiškai bet kur: jų lengva rasti ir tai nieko nekainuoja.
  • Dilgėlių galima rasti ir kai kuriose parduotuvėse ar ūkininkų turguose.
  • Dilgėlės yra neatskiriama europietiškų kulinarinių tradicijų ir kultūros dalimi.

Pirmiausia nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba susmulkinti elektriniu trintuvu, kad geliančios cheminės medžiagos būtų neutralizuotos ir augalas būtų saugus valgyti. Dilgėlės patiekaluose dažnai naudojamos vietoj špinatų. Iš tiesų jų skonis panašus į špinatų, su vos juntamu agurkų poskoniu. Dilgėlėse gausu vitaminų nuo A, C iki K. Tyrimai rodo, kad dilgėlės turi daugiau vitamino A, skaidulų, geležies, kalcio ir magnio negu brokoliai, nors brokoliuose yra daugiau vitamino C. Dilgėlėse yra 25 % baltymų. Garsėja kaip kraują skystinantį ir diuretiniu poveikiu pasižyminti vaistinė žolelė. Dilgėlėse taip pat labai daug geležies, o jų maistinė vertė nenusileidžia kitiems žalumynams, tokioms lapinėms daržovėms kaip lapiniai kopūstai ir špinatai.

Kodėl dilgėlės skaudžiai gelia? Dilgėlių lapai, lapų pumpurai ir stiebų dalys yra padengti mažais, tuščiaviduriais pluošteliais, kuriuose yra įvairių cheminių junginių, įskaitant skruzdžių rūgšties. Kontakto su oda metu tie plaušeliai atskyla ir kaip adatėlės sukelia duriantį, geliantį ir deginantį pojūtį. Štai todėl dilgėles skinti rekomenduojama su pirštinėmis, apsirengus drabužiais su ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Lapus ir lapų pumpurus geriausia nukirpti žirklėmis į plastikinius ar popierinius maišelius.

Dilgėlės turi unikalios, širdelės formos, dantytus lapus. Paprastai lapai būna tamsiai žalios spalvos ir renkami nuo pavasario iki vasaros pradžios. Kai dilgėlės pradeda žydėti, atsiranda kietų nuosėdų, kurie, kai kurių žmonių įsitikinimu, dirgina šlapimo takus. Jeigu kyla abejonių, ar augalas yra tikrai dilgėlė, galima pirštais perbėgti per augalo stiebą – jei jis gelia – tai dilgėlė. Reikia tikėtis, kad vienos tokios pamokos užteks ir toliau visada atpažinsite šį naudingą, bet skaudžiai geliantį augalą.

Neišvengiama, kad dilgėlės pavasarį ar vasarą, kai dažniau leidžiamas laikas gamtoje, anksčiau ar vėliau nudilgins. Nudilgintą vietą rekomenduojama patepti obuolių sidro actu, košele iš sodos ir vandens, alavijų sultimis, patrinti ledo kubeliais ar nuplauti po šaltu vandeniu. Galima naudoti ir nereceptinius, skausmą ir sudirginimą mažinančius purškalus.

Daugelyje receptų rekomenduojama dilgėles iš pradžių pamirkyti verdančiame vandenyje, sultinyje arba pakepinti svieste 2 – 5 minutes. Po to dilgėles nusausinti arba palikti vandenyje ar sultinyje, jeigu bus verdamos sriubos ar troškiniai. Galima žalias dilgėles iš karto dėti į maisto smulkintuvą. Tada nereikia papildomai jų nuplikyti verdančiu vandeniu.

Receptų knygose ir internete galima rasti daugybę receptų su dilgėlėmis, tačiau tiesa yra ta, kas jomis galima pakeisti beveik bet kokius žalumynus, lapines daržoves. Dažnai siūloma garsųjį pesto padažą gaminti ne iš bazilikų, bet iš dilgėlių, dilgėles galima naudoti visuose receptuose, kuriuose nurodyta dėti lapinių kopūstų, špinatų, bastučių ir kt.

Dilgėlės su rūkyta kiauliena

  • 350 g šviežių dilgėlių
  • 6 rūkytos kiaulienos griežinėliai
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Kiaulienos griežinėlius pakepinti keptuvėje, kol taps traškūs. Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 6 minutes. Nusausinti lapus ir sumaišyti su rūkyta kiauliena. Galima patiekti su virtais makaronais.

4 porcijų

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.09.2018 laikas 06:57 Receptai Vaistažolių mišiniai nuo kokliušo
Kokliušas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kokliušo, kokliušas, kokliušo gydymas, receptai kokliušas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogom...

Skaityti daugiau

16.10.2018 laikas 10:22 Receptai Pratimai akių nuovargiui pašalinti

Specialūs pratimai - akių nuovargiui pašalinti ir regėjimo sutrikimų profilaktikai. Taigi, pertraukų metu rekomenduojama daryti specialius pratimus akims. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, ...

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 11:58 Receptai Labai skanūs Žagarėliai
Gaminame. Žagarėliai Į dubenį mušame kiaušinį, suplakame, pilame kefyrą, dedame grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, dalimis sijojame į dubenį ir maišome, kol bus galima min...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau