Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2017 » Gegužės » 1

Dinozaurų išnykimo priežastis, asteroido smūgis

Mokslininkų bendruomenė paskelbė sukūrę beprecedentį modelį, kuriame atkurtos apokalipsinės aplinkos sąlygos, kurios nuo žemės paviršiaus nušlavė čia iki tol gyvenusius dinozaurus.
 
„Po asteroido smūgio, suformavusio Čiksulubo kraterį Meksikoje, įsivyravęs šaltis buvo esminių pokyčių taškas visoje Žemės istorijoje. Dabar mes galime įnešti naują indėlį į ilgai užsitęsusius debatus, apie tai kas iš tiesų kaltas dėl dinozaurų išnykimo, vėlyvojo kreidos periodo metu,“ – sakė tyrimui vadovavusi Julia Brugger iš Potsdamo poveikio klimatui tyrimų instituto.
Dinozaurų išnykimo priežastis, asteroido smūgis
© Getty Images 
Dinozaurų išnykimo priežastis, asteroido smūgis
© MexicoInformation.nl 
Kas nutiko po asteroido smūgio?
Mokslininkų teigimu po didžiulio asteroido smūgio įvykusio prieš 66 milijonus metų keliems metams buvo užblokuota Saulės šviesa, o įsivyravęs „milžiniškas šaltukas“ turėjo kur kas labiau katastrofinių padarinių negu manyta iš pradžių. Po šio įvykio planetoje trejus metus laikėsi žema oro temperatūra, susimaišė vandenynai ir išnyko jūrų gyvūnija, rašo dailymail.co.uk.
Sunykus augalijai mirtis išplito per mitybos grandines. Papildomai prie šio mirties mechanizmo prisidėjo ir vandenynų susimaišymas, kurį lėmė paviršiaus atšalimas, stipriai sutrikdęs jūrines ekosistemas.

Dinozaurų išnykimo priežastis, asteroido smūgis

© 123rf 
Tirdami šiuos fenomenus mokslininkai pasitelkė kompiuterines simuliacijas, kurios įprastai naudojamos skirtinguose kontekstuose, modeliuojant klimatą ir apjungiant atmosferos, vandenynų ir jūros ledo faktorius.
Simuliacijos papildė ankstesnių tyrimų rezultatus, teigusius kad sieros pripildytos dujos, kurios garavo didžiulio susidūrimo su asteroidu metu, buvo pagrindinis faktorius užblokavęs saulės šviesą ir atvėsinęs Žemę.
Tąkart tropikų regionuose metinės temperatūros vidurkis nukrito nuo 27 iki vos 5 laipsnių pagal Celcijų. „Buvo šalta, buvo labai labai šalta,“ – sakė Brugger. O dinozaurai iki tol buvo pripratę gyventi tik ypač derlingo klimato sąlygomis.
Po susidūrimo su asteroidu, vidutinė metinė temperatūra ištisus trejus metus laikėsi žemiau nulio laipsnių, dėl ko išsiplėtė ledynų plotai.

„Ilgalaikis atšalimas, kurį sukėlė sieros aerozoliai, buvo kur kas reikšmingesnis faktorius masiniam išnykimui, nei dulkės, kurios atmosferoje išsilaikė sąlyginai trumpą laiko tarpą. Tai buvo svarbiau ir už lokalios reikšmės įvykius, tokius kaip ekstremalios karščio bangos, laukiniais gaisrai ar cunamiai,“ – sakė tyrimo bendraautorius Georg Feulner, vadovaujantis instituto tyrimų komandai.

„Nuostabu stebėti, kaip evoliucijai įtaką daro tokie incidentai, kaip susidūrimas su asteroidu. Po jo kilę masiniai išnykimai demonstruoja, kokia trapi yra Žemės gyvybė. Tai taip pat demonstruoja, kokią svarbią įtaką mūsų planetos gyvybės formoms turi klimatas. Ironiška, tačiau šiandien didžiausią grėsmę kelią ne natūralus atvėsimas, bet žmogaus sukurtas globalinis atšilimas,“ – pasakojo Feulner.
Mokslininkai tyrinėję po susidūrimo susiformavusį Čiksulubo kraterį, nustatė kad objektas atsitrenkęs į mūsų planetą įsirėžė per beveik visą Žemės plutą. Susidūrimo metu Žemės paviršius teliuškavo pirmyn ir atgal, kaip vanduo ar kita skysčio forma.
Šie atradimai gali padėti paaiškinti, kaip tokio tipo susidūrimai keičią planetų veidą ir kaip jie paskatina gyvybei tinkamos aplinkos formavimąsi.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.08.2019 laikas 17:42 Receptai – Patiekalai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:24 Receptai – Patiekalai Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų
Vyriški negalavimai liaudies medicinoje, Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų, receptai nuo vyrišku negalavimu, vyriškos ligos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gy...

Skaityti daugiau

31.08.2019 laikas 14:51 Receptai – Patiekalai Mano mama kepenėles gamindavo tik taip - sultingas, krakmolingas ir traškias

Sultingos, skanios ir ekonomiškos! Marinuojame kepenėles kiaušinio, krakmolo, druskos ir pipirų mišinyje, mažiausiai 40 minučių, geriausia 1-1,5 valandos. Tada kepkite kepenėles karštame aliejuje. Kaip pasigaminti, žiūrėkite va...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau