Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Liepos » 12

Gerieji ir blogieji angliavandeniai

Ką būtina žinoti apie angliavandenius?

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu sveikatai kompleksu, naudingais smegenų ir kitų organų veiklai ingredientais.Be to, naudingieji angliavandeniai gerina išvaizdą, sukuria sveikesnį įvaizdį. Kenksmingi (blogieji) angliavandeniai turėtų būti išbraukti iš sveikos mitybos sąrašo. Reguliariai vartojant blogus angliavandenius genda sveikata bei kinta kūno masė.

Teoriškai galima išsiversti ir be angliavandenių. Pavyzdžiui, čiukčių maiste jų praktiškai nėra, juos pakeičia didžiulis baltymų kiekis 85% ir riebalai 5%. Esmė tame, jog mūsų kepenys moka transformuoti baltymus ir riebalus į angliavandenius, ir šiaurės tautose evoliucijos dėka šis procesas tapo tobulas!

Ką būtina žinoti apie angliavandenius?

Tačiau europietis, negaunantis atitinkamo angliavandenių kiekio, nuolat jaus nuovargį. Nieko stebėtino: iš jų mes gauname 50% naudojamos energijos. Angliavandeniai – tai kuras kiekvienai organizmo ląstelei, tame terpe smegenims ir raumenims.

Skirtinga energija

Angliavandeniai būna sudėtingieji ir paprastieji. Paprastieji arba greitieji – tai saldumynai, vaisiai, baltoji duona… Juose yra cukrų, lengvai verčiamų gliukoze bei įsiurbiamų į kraują – greičiau, nei sunaudojama, iš jų gaunama energija. Suvalgius kekę vynuogių arba spurgą jau po pusvalandžio iš jų gauta gliukozė bus mūsų smegenyse ir raumenyse.

Deja, paprastieji angliavandeniai lengvai tampa riebalais, ne tik gadinančiais figūrą, bet ir tampančiais kenksmingu balastu. Didėja blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, kraujagyslės užsikemša ir netenka elastingumo, vystosi aterosklerozė, hipertonija. Minėti blogieji angliavandeniai sukelia staigų insulino išsiskyrimą, kas žaloja kasą, sukelia riebalų kaupimąsi ir veda link cukraligės (diabeto), širdies ir kraujagyslių ligų, viršsvorio ir netgi nutukimo.

Sudėtingieji arba lėtieji angliavandeniai – tai, pirmiausia, visi įmanomi grūdai, duona (ne saldumynai ir bandelės, o viso gūdo duona arba duona su sėlenomis), makaronai iš kietųjų kviečių rūšių bei daržovės. Jie skyla žarnyne ganėtinai ilgai, ir, galų gale, iš jų taip pat gaunama gliukozė. Ji lėtai, 1-4 valandų bėgyje patenka į kraują, palaipsniui aprūpindama organizmą energija. Tokiu būdu sunkieji angliavandeniai „sudeginami“ praktiškai nespėję tapti riebalais. Iš esmės, jų maistinė vertė aukštesnė, o naudos iš jų gauname kur kas daugiau, nei iš paprastųjų angliavandenių. Žemo glikeminio indekso produktai padeda lieknėti ir palaikyti reikiamą cukraus ir trigliceridų kiekį kraujyje, kas padeda išvengti cukraligės ir širdies bei kraujagyslių ligų. Be to, daugelyje produktų, kuriuose daug sudėtingųjų angliavandenių (pavyzdžiui, viso grūdo kruopose, daržovėse ir vaisiuose), taip pat yra naudingiausių mūsų sveikatai fitonutrientų, pvz. flavonoidų.

Greitųjų angliavandenių reabilitacija

Tačiau tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti paprastųjų angliavandenių, pakeičiant juos sudėtingaisiais. Greita gliukozės porcija dažnai būna reikalinga mūsų galvos smegenims. Nors jos (smegenys) ir sudaro tik 2-4% mūsų kūno masės, jos suvartoja iki 25% visos organizmui būtinos energijos. Be to, greitai veikiantis „angliavandeninis kuras“ būtinas, kad normaliai funkcionuotų mūsų centrinė nervų sistema.

Kitas atvejis, kuomet neįmanoma apsieiti be greitųjų angliavandenių, – hipoglikemija, būsena, kuomet staigiai sumažėja cukraus kiekis kraujyje. Tai gali nutikti visiškai sveikam žmogui, pvz. pervargus, patyrus stiprų stresą, kintant atmosferos slėgiui… Neprarasti sąmonės arba apsisaugoti nuo rimtų kraujagyslių sutrikimų padeda gabaliukas cukraus arba šokoladukas. Sudėtingieji angliavandeniai nesugeba suteikti tokios greitos pagalbos organizmui.

Jungiam skaičiuotuvą

Dietologai ir fiziologai ilgai atlikinėjo tyrimus ir ginčijosi kiek ir kokių angliavandenių mums reikia, kad būtų pasiektas balansas. Galų gale priėjo išvadą: optimalus greitųjų ir lėtųjų (paprastųjų ir sudėtingųjų) angliavandenių santykis mūsų racione – apytiksliai 1:3.

Žmogus turi gauti iš angliavandenių 53-60% procentų kalorijų. Apatinė riba – norintiems numesti svorio, viršutinė – tiems, kas nori priaugti masės. Lemiamas angliavandenių normos faktorius – tai krūvis. Tiems, kas gyvena aktyviai ir/arba dirba sunkų protinį darbą, reikia vartoti ženkliai daugiau angliavandenių, nei žmonėms, kurie neįsitempia nei tiesiogine, nei perkeltine prasme.

Jeigu norite atsikratyti nereikalingų kilogramų, raciono kaloringumą, be abejo, reikia mažinti dėka angliavandenių ir riebalų. Tačiau bet kuriuo atveju iš angliavandenių reikia gauti maždaug 50% visų paros kalorijų, net jeigu jūs metate svorį. Tiesiog minėtoje situacijoje turi vyrauti sudėtingieji, o ne paprastieji angliavandeniai.

Svarbu ne suvalgyti visą angliavandenių dienos normą iškart, o suskirstyti ją į keletą porcijų. Ideali porcija – 50 g grynų angliavandenių – tai dvi riekelės duonos, lėkštė avižinės košės arba mažas chalvos gabaliukas.

 

Trys angliavandenių kupini meniu dienai:

 

Ofiso darbuotojams

Jūsų gyvenimo būdas nėra labai aktyvus, tačiau Jūs nenorite priaugti svorio.

Paros norma – 1400 kilokalorijų/parą, iš jų angliavandeniai turi sudaryti kažkur 800 kkal (maždaug 200 g. angliavandenių suskirstyti į keletą porcijų).

Pusryčiai

  • Grikių košė (150 g) – 66 g angliavandenių.
  • Neriebus jogurtas (125 g) – 45 g angliavandenių.
  • Arbata (200 ml) su cukrumi (1 a.š.) – 8 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų (paprastųjų) – 53 g, lėtųjų (sudėtingųjų) – 66 g.

Pietūs

  • Burokėlių sriuba su pupelėmis ir grietine (250 g) – 15 g angliavandenių.
  • Didkepsnis su virtomis bulvėmis (200 g) – 40 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 0 g, lėtųjų – 55 g.

Vakarienė

  • Šviežių morkų salotos (100 g) – 8 g angliavandenių.
  • Troškinti aguročiai su grietine (200 g) – 15 g.

VISO: Greitųjų – 8 g., lėtųjų – 15 g.

BENDRAS KIEKIS: 197 g angliavandenių (61 g – greitieji, 136 g – lėtieji).

Aktyviems

Jūs daug judate ir/arba dirbate sunkų protinį darbą.

Paros norma – 2000-2200 kkal/parą iš kurių 1300 kkal – iš angliavandenių (350-400 g angliavandenių).

Pusryčiai

  • Vandenyje virtos avižos su sėlenomis ir džiovintais abrikosais (250 g) – 57 g angliavandenių.
  • 1 skrudintos duonos riekelė su uogiene (30 g) – 15 g angliavandenių.
  • Arbata arba kava su tirštintu saldintu pienu (10 g) – 23 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 50 g., lėtųjų – 45 g.

Pietūs

  • Burokėlių salotos su riešutais ir džiovintomis slyvomis (100 g) – 30 g angliavandenių.
  • Ryžių sriuba su mėsa (200 g) – 10 g angliavandenių.
  • Virtos bulvės (200 g) – 40 g angliavandenių.
  • Jautienos kotletai (15m g) – 10 g angliavandenių.
  • Vaniliniai ledai (100 g) – 50 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 80 g., lėtųjų – 75 g.

Vakarienė

  • Troškinti baklažanai (200 g) – 17 g angliavandenių.
  • Makaronai su sūriu (200 g) – 110 g angliavandenių.
  • 2 abrikosai (50 g) – 10 g angliavandenių.
  • Arbata su cukrumi (1 a.š.) – 8 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 18 g., lėtųjų – 122 g.

BENDRAS KIEKIS: 397 g angliavandenių (170 g – greitieji, 242 g – lėtieji).

Liekniejantiems

Norite numesti svorio nekenkdami sveikatai?

Paros norma – 1200 kkal/parą iš kurių 600 kkal gaunamos iš angliavandenių (apie 170 g angliavandenių).

Pusryčiai

  • Avižinė košė (200 g) – 50 g angliavandenių.
  • Arbata su cukrumi (2 a.š.) – 16 g angliavandenių.
  • 1 skrudintos duonos riekelė su sūriu (30 g) – 15 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 16 g., lėtųjų – 65 g.

Pietūs

  • Virta mėsa su žaliosiomis salotomis, žaliaisiais žirneliais ir paprikomis (250 g) – 35 g angliavandenių.
  • Sauja džiovintų vaisių (30 g) – 25 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 25 g., lėtųjų – 35 g.

Vakarienė

  • Varškė su džiovintomis slyvomis (250 g) – 14 g angliavandenių.
  • Kepti aguročiai (150 g) – 10 g angliavandenių.

VISO: Greitųjų – 14 g., lėtųjų – 10 g.

BENDRAS KIEKIS: 167 g angliavandenių (55 g – greitieji, 110 g – lėtieji).

Apibendrinkime

Nenaudingi, kenksmingi angliavandeniai prisotinti „tuščių“ kalorijų, neteikiančių maistinės vertės. Tokių angliavandenių vartojimas didina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, širdies priepuolio, artrito, Alzheimerio ligos ir diabeto atsiradimo riziką.

Viskas, ką jums vertėtų pradėti daryti – tai pakeisti kenksmingus angliavandenius naudingais. Jūs geriau atrodysite, geriau jausitės ir būkite prisotinti energijos!

Būkite sveiki!

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://www.asvyras.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-02-21 laikas 19:54 Receptai Skanėstas per 15 minučių: nepasakomai skanus patiekalas
Smulkiai supjaustykite papriką ir pomidorą, sukapokite žalumynus. Kiaušinius sutrinkite su varške, pridėkite tarkuoto sūrio, daržovių, žalumynų, miltų, įberkite druskos. Įdėkite masę į keksiukų formas ir dėkite į orkaitę, įkaiti...

Skaityti daugiau

2020-12-11 laikas 14:22 Receptai Kalėdinis meduolinis keksas su grietine
Nei vienas per Kalėdas prie stalo sėdintis neatsisakys tokio skanaus, drėgno ir minkšto kekso gabaliuko, kuris yra patiekiamas prie kavos ar arbatos puodelio. Toks keksas yra gaminamas su grietine, tad gaunasi itin drėgnas bei gar...

Skaityti daugiau

2020-05-30 laikas 09:21 Receptai Varškės Sausainiai Skanūs Ir Ne Labai Saldūs
Skanūs Ir Ne Labai Saldūs Varškės Sausainiai - labai gardus patiekalas, kuri nesunkiai pasigaminsite pagal pateikta recepta šioje svetaineje. Daug geru ir išbandytu receptu vienoje vietoje, kuriuos tiesiog privalote išmeginti! Gam...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-11 laikas 10:22 Gruodžio 11 d. horoskopas visiems 12 zodiako ženklų 2025
Šiandienos dangus: Merkurijus pereina į Šaulį (apie 23:40 LT), atnešdamas optimizmą ir plačias idėjas. Ryte Merkurijus trigonas Neptūnui stiprina intuiciją ir kūrybiškumą, o vakare Mėnulio kvadratūra su Venera gali sukelti emocinių trūkčiojimų santyk...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 11:18 Kaip skyrybos keičia vyrus: stipresnis, atsargesnis ar vienišas?
Skyrybos vyrams – stiprus emocinis smūgis, kuris dažnai paverčia juos atsargesniais, analitiškesniais ir net pasirengusiais sąmoningai rinktis vienatvę. Sužinokite, kodėl vyrai po išdavystės ir skyrybų retai nešiojasi neapykantą buvusiajai, tampa žym...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 10:04 Kalėdinis kaktusas: priežiūra namuose ir žydėjimo paslaptys
Kalėdinis kaktusas (Schlumbergera truncata) – populiarus kalėdinis kambarinis augalas, žydintis būtent žiemos švenčių metu. Sužinokite visas priežiūros taisykles: tinkamą laistymą, šviesos ir tamsos režimą, kaip priversti žydėti tiksliai per Kalėdas,...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:43 Po 25 metų jis pasakė „Man labai gaila“: ar melas dėl nėštumo išgelbėjo, ar sugriovė šeimą?
Po 25 metų santuokos vyras prisipažino niekada visiškai nepaleidęs buvusiosios ir visą laiką jautęs kaltę. Moteris jaunystėje melavo apie nėštumą, kad jį išlaikytų. Dabar abu atsidūrė aklavietėje. Tikra istorija ar pramanas? Šis tekstas pastarosiomis...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:25 Paveldėtas butas tapo laisve: kodėl žmona paliko vyrą be scenų

Tikra skaitytojo istorija sukrėtė tūkstančius: žmona paveldėjo butą ir tyliai išėjo iš šeimos – ne pas kitą vyrą, o tiesiog pas save. Kodėl moterys palieka ne piktai, o ramiai? Ar tai tik pramanas, ar tikrovė, kurią daugelis atpažįsta savo s...

Skaityti daugiau