Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2017 » Kovo » 25

Juodasis šokoladas gali būti naudingas širdžiai

Pasak naujausių tyrimų, šokoladas gali būti naudingas širdžiai.

Jeigu jus kada nors buvo ištikęs širdies smūgis, šokolado plytelė greičiausiai nebus tai, ką jums rekomenduos gydytojas, vis dėlto per tyrimus konstatuota, kad šokoladas gali išgelbėti gyvybę - sumažinti riziką ateityje sulaukti mirtino širdies smūgio.

Švedų mokslininkai, vykdydami Stokholmo širdies epidemiologijos programą (The Stockholm Heart Epidemiology Program), apklausė 1169 širdies smūgį patyrusius asmenis apie jų šokolado valgymo įpročius. Po to 8 metus šie žmonės buvo stebimi - siekta išsiaiškinti, kaip šokoladas veikia jų sveikatą. Tyrėjai nustatė: juo daugiau šokolado valgė tyrimo dalyviai, tuo mažesnė darėsi rizika numirti nuo širdies ligų.

Juodasis šokoladas gali būti naudingas širdžiai

Žmonėms, kurie šokoladą valgydavo reguliariai (2 ar 3 kartus per savaitę), rizika numirti nuo širdies ligų buvo iki trijų kartų mažesnė, palyginti su tais, kurie šokolado visiškai atsisakydavo. Net jei šio saldumyno dalyviai pasmaguriaudavo tik kartą per mėnesį, tai turėjo pastebimą apsauginį poveikį.

Per Švedijoje atliktą tyrimą nebuvo analizuojama, kaip veikia įvairūs šokoladai, bet dauguma kitų eksperimentų rodo, kad sveikatai naudos duoda tik juodasis.

Pavyzdžiui, per vieną tyrimą konstatuota, kad juodasis šokoladas gali gerokai sumažinti kraujospūdį. Dvidešimt atsitiktinai parinktų hipertenzija sergančių pacientų 2 savaites iš eilės kasdien gaudavo po 100 g juodojo ar 90 g baltojo šokolado. Tik juodasis šokoladas sumažino sistolinį spaudimą vidutiniškai 11,9 mmHg, o diastolinį - 8,5 mmHg, o tai yra tiek pat veiksminga, kaip rinkoje prieinamų medikamentų, kuriais gydoma hipertenzija, poveikis.

Kai mokslininkai iš Kelno universiteto (Universitat zu Koln) Vokietijoje atliko tokį pat tyrimą su daug mažesniu kiekiu šokolado (vos 6,3 g per dieną), paaiškėjo, kad net tiek mažai juodojo šokolado (bet ne baltojo) sugebėjo sumažinti kraujospūdį beveik 3 mmHg. Nors efektas nėra didelis, priskyrus jį visai visuomenei, tyrėjų nuomone, „mirties nuo insulto rizika sumažėtų 8 procentais, nuo koronarinių arterijų ligos - 5 procentais, o mirtis dėl įvairių priežasčių — 4 procentais".

Gera savijauta be rizikos

Juodasis šokoladas ne tik sumažina kraujospūdį, bet ir didina vadinamojo gerojo (DTL) bei mažina blogojo (MTL) cholesterolio koncentracijas kraujyje.

Taip pat yra nurodyta, kad jis sumažina trombocitų sulipimą (kraujo krešulius) bei gerina endotelio funkcionavimą -tai arterijų vidinis sluoksnis, kuris atsako už azoto oksido sintezę, o kaip tik šis plečia kraujagysles ir padeda joms neužsikimšti.

Kaip gali būti, kad toks riebus ir saldus skanumynas teigiamai veikia žmogaus sveikatą?

Per daugumą tyrimų buvo naudojamas juodasis šokoladas, kuriame yra bent 70 proc. kakavos. Paprastai standartinėje šokolado plytelėje būna apie 12 g cukraus, tačiau didelė ir sveika kakavos koncentracija pajėgi neutralizuoti neigiamą cukraus poveikį.

Pagrindinė kakavos sudedamoji dalis — flavanoliai, natūralūs antioksidantai, kurie plačiai žinomi dėl širdies sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, tarp Panamos indėnų, kurie vartoja itin daug kakavos, nėra padidėjusio kraujospūdžio ir insulto rizikos.

Juodasis šokoladas

Dauguma riebalų šokolade yra stearino rūgšties trigliceridų pavidalu, kurie didina DTL cholesterolio koncentraciją kraujyje ir būna beveik visiškai pašalinami iš organizmo per žarnyną. Be to, riebalai sulėtina greitį, kokiu cukrus patenka į kraujotaką, todėl juodasis šokoladas laikomas produktu, kurio žemas glikeminis indeksas (GI).

Be abejo, praeis dar nemažai laiko, kol gydytojai ims rekomenduoti kasdien suvalgyti gabalėlį juodojo šokolado vietoj kraujospūdį mažinančių vaistų. Iki tol galima tiesiog vadovautis senu posakiu - truputis nuodėmės tik papuošia gyvenimą.

Joanna Evans

Šaltiniai:

1. J lntern Med, 2009; 266:248-57 Hypertension, 2005; 46:398-405 JAMA, 2007; 298:49-60

2. Free Radic Biol Med, 2004; 37:1351-9; J Nutr, 2008; 138:1671-6

3. Circulation, 2007; 116:2376-82; J Am Coll Nutr, 2004; 23:197-204

4. Nutr Today, 2002; 37:103-9

5. Med Hypotheses, 2009-07-02; e. publikacija prieš skelbiant spaudoje

6. CritCare Nurse, 2007; 27:11-5

"Ko gydytojai tau nepasako"

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-02-21 laikas 19:54 Receptai Skanėstas per 15 minučių: nepasakomai skanus patiekalas
Smulkiai supjaustykite papriką ir pomidorą, sukapokite žalumynus. Kiaušinius sutrinkite su varške, pridėkite tarkuoto sūrio, daržovių, žalumynų, miltų, įberkite druskos. Įdėkite masę į keksiukų formas ir dėkite į orkaitę, įkaiti...

Skaityti daugiau

2019-11-06 laikas 16:12 Receptai Cukinijų Blynai Su Morkomis
Cukinijas ir morką sutarkuojame burokine tarka. Česnaką pjaustome labai smulkiai. Viską dedame į dubenį, mušame kiaušinius, išmaišome. Beriame miltus, druską, smulkintus žalumynus ir išmaišome. Cukinijų blynus kepame keptuvėje įka...

Skaityti daugiau

2020-12-17 laikas 08:18 Receptai Viskas, ką turite žinoti apie miltus – 5 populiariausios rūšys ir joms būdingi kepiniai
Pirmojo karantino metu net du trečdaliai lietuvių kepė namuose, dalis iš jų – atrado kepimą, todėl miltų paklausa šiandien ir toliau auga kaip ant mielių. Tai kone pigiausias, paprasčiausias ir universaliausias ingredientas, kurį ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-24 laikas 11:43 Kodėl SSRS geležinkelių konduktoriai į arbatą dėjo sodos? Moksliniai paaiškinimai
Kodėl SSRS laikais į arbatą buvo dedama soda? Sužinokite mokslinius paaiškinimus ir praktines priežastis, kurios formavo šią unikalią tradiciją.

Skaityti daugiau

2025-07-24 laikas 11:25 Tiesa ar melas: Kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja mūsų santykius
Sužinokite, kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja jūsų santykius. Praktiniai patarimai ir moksliniai paaiškinimai padės pakeisti toksiškų santykių ciklą. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip mūsų vidiniai įsitikinimai ir elgesio modeliai formuoja...

Skaityti daugiau

2025-07-22 laikas 21:11 Tiesa ar melas: Kaip sąmoningai kurti laimingus santykius?
Sužinokite, kaip sąmoningai kurti laimingus santykius! Praktiniai žingsniai ir moksliniai patarimai padės atrasti harmoniją ir meilę. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip mokslas ir psichologija padeda suprasti santykių kūrimo procesą, ir pateiksime p...

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:21 Jungtinės Karalystės migrantų viešbutyje kilo protestai po to, kai prieglobsčio prašytojas buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais
Demonstracija virto smurtiniais neramumais prie „The Bell Hotel“ viešbučio po to, kai buvo suimtas Etiopijos prieglobsčio prašytojas, apkaltintas seksualine prievarta prieš moksleivę ir moterį Eppingo miesto centre....

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:02 Ką apie jus pasakoja jūsų akių spalva? Moksliniai faktai ir hipotezės
Švedijos Erebro universiteto studijos, rodo, kad genai, lemiantys rainelės spalvą, taip pat daro įtaką smegenų priekinės dalies formavimuisi, kuri atsakinga už mūsų elgesį ir asmenybės bruožus. Šiame straipsnyje gilinsimės į tai, kaip akių spalva sie...

Skaityti daugiau