Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Balandžio » 25

Kaip pakelti hemoglobino lygį kraujyje, be mėsos?

Hemoglobino lygį galima pakelti vartojant keletą produktų: sėlenėles, avižinę košę, abrikosus, žalius obuolius, pilno grūdo duoną, burokėlius, ankštinius, migdolus, granatus, slyvų sultis, slyvas, razinas, žirnius, pomidorų sultis, briuselio kopūstus, brokolį, arachisų sviestą, javų košę, ananasus (galima ir konservuotus).

Visi šie produktai turtingi geležimi ir pakelia hemoglobino lygį kraujyje. Daugelis iš minėtų produktų, pagal savo geležies kiekį, yra prilyginami mėsai. Iš visų žemiau pateiktų receptų kiekvienas galės išsirinkti tą, kuris labiausiai tinka ir patinka. Vartokite juos kasdien, reguliariai, kaip organizmo maisto papildą.

Kaip pakelti hemoglobino lygį kraujyje, be mėsos?

  1. Stiklinė graikiškų riešutų ir stiklinė žalių grikių. Sumalame, įdedame medaus, viską išmaišome ir kiekvieną dieną suvalgome po šaukštą.
  2. Lygiomis dalimis imame graikiškų riešutų, džiovintų abrikosų, medaus, razinų – viską susmulkiname ir gerai išmaišome. Valgome po 1–3 valgomuosius šaukštus per dieną. Tai vienas geriausių receptų ne tik hemoglobino lygiui pakelti, bet ir aprūpinti organizmą būtinais vitaminais.
  3. Imame po 1 stiklinę džiovintų slyvų, abrikosų, graikiškų riešutų ir razinų. Sumalame, įdedame medaus ir 1–2 citrinas su žievele (vietoje citrinos galima dėti alijošiaus sulčių). Valgyti po 1–3 valgomus šaukštus per dieną.
  4. Sumaišome 100 ml šviežių burokėlių sulčių ir 100 ml morkų sulčių. Geriame (pakelia hemoglobino lygį per dvi dienas). Tačiau vartoti burokėlių sultis reikėtų atsargiai – dėl stiprios koncentracijos jos tinka ne visiems!
  5. Imame 0,5 stiklinės obuolių sulčių, 1/4 stiklinės burokėlių sulčių ir 1/4 stiklinės morkų sulčių. Viską sumaišome ir geriame 1–2 kartus per dieną.
  6. Praplauname 0,5 stiklinės žalių grikių ir užpylę kefyru paliekame per naktį. Ryte košė jau paruošta valgyti.

Kaip pakelti hemoglobino kiekį vaiko kraujyje?

Hemoglobinas yra eritrocituose – būtent jis suteikia eritrocitams raudoną spalvą ir yra jų pagrindinė dalis. Pagrindinė hemoglobino funkcija – deguonies pernešimas iš plaučių alveolių į ląsteles, taip pat anglies dioksido pernešimas iš įvairių ląstelių. Hemoglobinas yra vienas svarbiausių kraujo sudėtinių dalių.

Pateiktos normos padeda nustatyti optimalų hemoglobino kiekį suaugusio žmogaus bei vaiko organizme. Normos yra nustatomos atsižvelgiant į žmogaus amžių. Būtina žinoti, koks hemoglobino kiekis, tam tikroje vaikų amžiaus kategorijoje, yra laikomas norma:

  • 1–3 dienos 145–225 gr/l;
  • savaitė 135–215 gr/l;
  • 2 savaitės 125–205 gr/l;
  • mėnuo 100–180 gr/l;
  • 2 mėnesiai 90–140 gr/l;
  • 3–6 mėnesiai 95–135 gr/l;
  • nuo 6 mėnesių iki metų 100–140 gr/l;
  • 1–2 metai 105–145 gr/l;
  • 3–6 metai 110–150 gr/;
  • 7–12 metų 115–150 gr/l;
  • 13–15 metų 115–155 gr/l;
  • 16–18 metų 120–160 gr/l.

Hemoglobino kiekis kraujyje gali sumažėti dėl netinkamos mitybos, kai racione trūksta vitaminų ir mikroelementų. Dėl hemoglobino trūkumo gali išsivystyti anemija, kuri lėtina vaiko psichinį ir protinį vystymąsi. Taip pat vaikas gali dažnai sirgti peršalimo ligomis, o net pats mažiausiais peršalimas gali sukelti rimtus negalavimus.

Simptomai, padedantys atpažinti hemoglobino trūkumą:

  • išbalusi oda;
  • skilinėjantys lūpų kampučiai;
  • skilinėjantys ir slenkantys plaukai;
  • greitas nuovargis, miego trukmės pailgėjimas, pasyvumas.

Kai hemoglobino lygis kraujyje yra žemas, į situaciją reikia reaguoti nedelsiant.

Štai maisto produktai, kurie padės atstatyti hemoglobino lygį vaiko kraujyje:

  • kruopos (košės): grikiai, rugiai, avižos;
  • vaisiai: raudoni ir žali obuoliai, bananai, granatai, slyvos, abrikosai arba džiovinti abrikosai, persikai, svarainiai, persimonai;
  • daržovės: bulvės su lupenomis, burokėliai, moliūgai, įvairūs žalumynai;
  • ankštiniai: žirniai, lęšiai, pupelės;
  • uogos: spanguolės (gali būti šaldytos su cukrumi), žemuogės, juodieji serbentai, mėlynės.

Uogas geriausia vartoti šviežias, virti kompotus ar kisielius.

Tokių vaikiškų piure ir košyčių vartojimas padės atstatyti hemoglobino kiekį kraujyje. Tačiau reikia nepamiršti, kad per didelis hemoglobino kiekis organizme gali būti pavojingesnis nei jo trūkumas. Pateikti maisto produktai nepadarys jūsų organizmui žalos, juos galima vartoti be ypatingų apribojimų, tačiau geležies turinčius preparatus reikėtų vartoti atsargiai ir tiksliai laikytis dozavimo, kurį nurodė gydytojas.

Nereikėtų pamiršti ir apie pasivaikščiojimų gryname ore naudą – jie taip pat labai padeda pakelti žemą hemoglobino lygį!

Svarbūs pastebėjimai

  1. Geležis yra geriau pasisavinama, kai kartu vartojame produktus, turinčius daug vitamino C. Pavyzdžiui, turtingą geležimi košę galime pagardinti vaisių ir daržovių sultimis. Vegetariškų kotletukų padažui tiks pomidorų sultys.
  2. Juodoji arbata trukdo geležies įsisavinimui, todėl geriau ją pakeisti raudonąja arba žolelių arbata.
  3.  Granatų sultys labai efektyviai pakelia hemoglobino lygį, tačiau jos gali kietinti vidurius.

Skaitytojų komentarai:

Tomas: Straipsnyje būtų galima pridėti, kad pieno produktai mažina geležies įsisavinimą kone 50 %, todėl patariama pieno produktus vartoti tik po 3 valandų ar daugiau.

Apie tai rašo saulegraza.com

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.06.2019 laikas 18:14 Receptai Grikių košė su kepintomis morkomis

Gaminame. Grikių košė su kepintomis morkomis Grikius nuplauname. Puode užviriname 2 stiklines sultinio (arba vandens) ir suberiame grikių kruopas. Puodą uždengiame dangčiu ir kaitiname ant labai mažos ugnies apie 15-20 minučių,...

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 18:22 Receptai Orkaitėje kepta lašišos filė
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, dedame į pailgą indą, apibarstome pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir užpilame su šlakeliu vandens atskiestu sojos padažu ir paliekame pastovėti 10-15 minučių.

Skaityti daugiau

10.06.2019 laikas 16:29 Receptai Trapių žagarėlių receptas
Trapių žagarėlių receptas. Pasigaminkime skanius žagarėlius. Labai paprastas, greitai pagaminamų, skanių, trapių žagarėlių receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
17.01.2025 laikas 22:09 Draugystė ir meilė: Ar verta dirbti dėl santykių?
Draugystė ir meilė – tai dviejų skirtingų, tačiau labai artimų santykių formų junginys. Dažnai susiduriame su klausimu: ar verta pastangų, kai santykiai atrodo nebe tokie, kokie turėtų būti? Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip elgesys, abipusis palai...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 21:47 10 ženklų, kad vyras nori rimtų santykių su jumis
Santykiai gali būti sudėtingi ir kupini niuansų, tačiau yra tam tikri ženklai, kurie gali padėti jums suprasti, ar vyras rimtai žiūri į jus. Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, kurie rodo, kad jis nori ne tik praleisti laiką kartu, bet ir plėtoti...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 08:24 Senųjų civilizacijų paslaptis: ar protingos rūšys galėjo egzistuoti anksčiau nei žmonės?
Klausimas, ar Žemėje egzistavo aukštai išsivysčiusios civilizacijos dar prieš žmonių atsiradimą, jau seniai intriguoja mokslininkus ir mokslo mėgėjus. Šiame straipsnyje analizuojame Kembridžo universiteto tyrėjų keliamą hipotezę apie „silūriečius“ — ...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 07:49 Šaltalankio uogos: natūralus vitaminų šaltinis sveikatai
Šaltalankio uogos, savo ryškia oranžine spalva ir sultingu rūgštoku skoniu, ne tik džiugina akis, bet ir yra puikus sveikatos palydovas. Šios uogos, gausios vitaminų ir antioksidantų, turi ilgą istoriją kaip natūrali gydomoji priemonė. Šiame straipsn...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 07:34 Kaip ilgiau išlaikyti gėlių šviežumą: patarimai ir triukai
Gėlės namuose ne tik suteikia džiaugsmo, bet ir puošia interjerą. Norint, kad šios grožybės ilgiau išliktų šviežios ir žavios, reikia žinoti kelis paprastus priežiūros triukus. Šiame straipsnyje dalinamės svarbiausiais patarimais, kurie padės jūsų gė...

Skaityti daugiau