Svetainėje sukaupta daugiau nei 1000 sveikatos patarimų. Ieškokite patarimų ir ne tik:

Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai | Liaudies medicina » Peržiūrų: (1.4K) Komentarų: (0) (25.04.2017 - 10:46)

Kaip pakelti hemoglobino lygį kraujyje, be mėsos?

Hemoglobino lygį galima pakelti vartojant keletą produktų: sėlenėles, avižinę košę, abrikosus, žalius obuolius, pilno grūdo duoną, burokėlius, ankštinius, migdolus, granatus, slyvų sultis, slyvas, razinas, žirnius, pomidorų sultis, briuselio kopūstus, brokolį, arachisų sviestą, javų košę, ananasus (galima ir konservuotus).

Visi šie produktai turtingi geležimi ir pakelia hemoglobino lygį kraujyje. Daugelis iš minėtų produktų, pagal savo geležies kiekį, yra prilyginami mėsai. Iš visų žemiau pateiktų receptų kiekvienas galės išsirinkti tą, kuris labiausiai tinka ir patinka. Vartokite juos kasdien, reguliariai, kaip organizmo maisto papildą.

Kaip pakelti hemoglobino lygį kraujyje, be mėsos?

  1. Stiklinė graikiškų riešutų ir stiklinė žalių grikių. Sumalame, įdedame medaus, viską išmaišome ir kiekvieną dieną suvalgome po šaukštą.
  2. Lygiomis dalimis imame graikiškų riešutų, džiovintų abrikosų, medaus, razinų – viską susmulkiname ir gerai išmaišome. Valgome po 1–3 valgomuosius šaukštus per dieną. Tai vienas geriausių receptų ne tik hemoglobino lygiui pakelti, bet ir aprūpinti organizmą būtinais vitaminais.
  3. Imame po 1 stiklinę džiovintų slyvų, abrikosų, graikiškų riešutų ir razinų. Sumalame, įdedame medaus ir 1–2 citrinas su žievele (vietoje citrinos galima dėti alijošiaus sulčių). Valgyti po 1–3 valgomus šaukštus per dieną.
  4. Sumaišome 100 ml šviežių burokėlių sulčių ir 100 ml morkų sulčių. Geriame (pakelia hemoglobino lygį per dvi dienas). Tačiau vartoti burokėlių sultis reikėtų atsargiai – dėl stiprios koncentracijos jos tinka ne visiems!
  5. Imame 0,5 stiklinės obuolių sulčių, 1/4 stiklinės burokėlių sulčių ir 1/4 stiklinės morkų sulčių. Viską sumaišome ir geriame 1–2 kartus per dieną.
  6. Praplauname 0,5 stiklinės žalių grikių ir užpylę kefyru paliekame per naktį. Ryte košė jau paruošta valgyti.

Kaip pakelti hemoglobino kiekį vaiko kraujyje?

Hemoglobinas yra eritrocituose – būtent jis suteikia eritrocitams raudoną spalvą ir yra jų pagrindinė dalis. Pagrindinė hemoglobino funkcija – deguonies pernešimas iš plaučių alveolių į ląsteles, taip pat anglies dioksido pernešimas iš įvairių ląstelių. Hemoglobinas yra vienas svarbiausių kraujo sudėtinių dalių.

Pateiktos normos padeda nustatyti optimalų hemoglobino kiekį suaugusio žmogaus bei vaiko organizme. Normos yra nustatomos atsižvelgiant į žmogaus amžių. Būtina žinoti, koks hemoglobino kiekis, tam tikroje vaikų amžiaus kategorijoje, yra laikomas norma:

  • 1–3 dienos 145–225 gr/l;
  • savaitė 135–215 gr/l;
  • 2 savaitės 125–205 gr/l;
  • mėnuo 100–180 gr/l;
  • 2 mėnesiai 90–140 gr/l;
  • 3–6 mėnesiai 95–135 gr/l;
  • nuo 6 mėnesių iki metų 100–140 gr/l;
  • 1–2 metai 105–145 gr/l;
  • 3–6 metai 110–150 gr/;
  • 7–12 metų 115–150 gr/l;
  • 13–15 metų 115–155 gr/l;
  • 16–18 metų 120–160 gr/l.

Hemoglobino kiekis kraujyje gali sumažėti dėl netinkamos mitybos, kai racione trūksta vitaminų ir mikroelementų. Dėl hemoglobino trūkumo gali išsivystyti anemija, kuri lėtina vaiko psichinį ir protinį vystymąsi. Taip pat vaikas gali dažnai sirgti peršalimo ligomis, o net pats mažiausiais peršalimas gali sukelti rimtus negalavimus.

Simptomai, padedantys atpažinti hemoglobino trūkumą:

  • išbalusi oda;
  • skilinėjantys lūpų kampučiai;
  • skilinėjantys ir slenkantys plaukai;
  • greitas nuovargis, miego trukmės pailgėjimas, pasyvumas.

Kai hemoglobino lygis kraujyje yra žemas, į situaciją reikia reaguoti nedelsiant.

Štai maisto produktai, kurie padės atstatyti hemoglobino lygį vaiko kraujyje:

  • kruopos (košės): grikiai, rugiai, avižos;
  • vaisiai: raudoni ir žali obuoliai, bananai, granatai, slyvos, abrikosai arba džiovinti abrikosai, persikai, svarainiai, persimonai;
  • daržovės: bulvės su lupenomis, burokėliai, moliūgai, įvairūs žalumynai;
  • ankštiniai: žirniai, lęšiai, pupelės;
  • uogos: spanguolės (gali būti šaldytos su cukrumi), žemuogės, juodieji serbentai, mėlynės.

Uogas geriausia vartoti šviežias, virti kompotus ar kisielius.

Tokių vaikiškų piure ir košyčių vartojimas padės atstatyti hemoglobino kiekį kraujyje. Tačiau reikia nepamiršti, kad per didelis hemoglobino kiekis organizme gali būti pavojingesnis nei jo trūkumas. Pateikti maisto produktai nepadarys jūsų organizmui žalos, juos galima vartoti be ypatingų apribojimų, tačiau geležies turinčius preparatus reikėtų vartoti atsargiai ir tiksliai laikytis dozavimo, kurį nurodė gydytojas.

Nereikėtų pamiršti ir apie pasivaikščiojimų gryname ore naudą – jie taip pat labai padeda pakelti žemą hemoglobino lygį!

Svarbūs pastebėjimai

  1. Geležis yra geriau pasisavinama, kai kartu vartojame produktus, turinčius daug vitamino C. Pavyzdžiui, turtingą geležimi košę galime pagardinti vaisių ir daržovių sultimis. Vegetariškų kotletukų padažui tiks pomidorų sultys.
  2. Juodoji arbata trukdo geležies įsisavinimui, todėl geriau ją pakeisti raudonąja arba žolelių arbata.
  3.  Granatų sultys labai efektyviai pakelia hemoglobino lygį, tačiau jos gali kietinti vidurius.

Skaitytojų komentarai:

Tomas: Straipsnyje būtų galima pridėti, kad pieno produktai mažina geležies įsisavinimą kone 50 %, todėl patariama pieno produktus vartoti tik po 3 valandų ar daugiau.

Apie tai rašo saulegraza.com

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose! Prisijunkite prie mūsų paskyroje, kad nepraleistumėte įdomių dalykų!


Paranormal.lt medžiagos citavimas negavus išankstinio paranormal.lt sutikimo neleidžiamas. Išimtinių teisių pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.


// Susiję straipsniai »

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar