Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugpjūčio » 11

Ksilitolis apsaugo dantis ir ausų infekcijas vaikams

Kas yra ksilitolis?

Ksilitolis (Ksilitas, angliškai Xylitol) yra cukraus rūšis, bet tai ne tas pats, kas visiems žinomas cukrus - gliukozė ar sacharozė (gliukozė+fruktozė). Skirtingai nuo daugelio kitų cukraus rūšių, ksilitolis turi tik penkis anglies atomus, kai gliukozė turi šešis. Priešingai nei kiti cukrūs, ksilitolis turi antibakterinį/anti-mikrobinį poveikį ir apsaugo dantis. Jis suardo bakterijų kolonijas ant dantų paviršiaus ir taip sumažina apnašų susidarymą ir skatina dantų remineralizaciją. Tyrimai rodo, kad ksilitolis sumažina streptococcus mutants (S. mutants) bakterijų kiekį ir pieno rūgštį, kurią gamina bakterijos. Ši rūgštis ardo dantų emalį ir neleidžia vykti remineralizacijai. Gliukozę bakterijos naudoja energijai ir taip dauginasi/auga ir būtent dėl to atsiranda apnašos. Skirtumas tame, kad ksilitolio tos bakterijos nesugeba panaudoti energijai ir tik be reikalo eikvoja savąją bandydamos ją metabolizuoti. Dar ne viskas - ksilitolis sumažina ir bakterijų „prisitvirtinimą” prie dantų. Yra net teigiama, kad ksilitolis yra efektyvesnis nei fluoras apsaugant dantis nuo karieso, gedimo.

ksilitolis yra efektyvesnis nei fluoras apsaugant dantis nuo karieso

Ar ksilitolis tinka diabetikams?

Ksilitolis turi 40% mažiau kalorijų nei gliukozė - 2,4 kcal/g, kai gliukozė ir daugelis kitų angliavandenių turi 4 kcal/g. Jis taip pat turi žemą gliceminį indeksą, todėl tinka ir diabetikams. Plačiau apie diabetą atskirame straipsnyje. Ksilitolį taip pat gamina ir mūsų žarnyne esančios bakterijos, jis mažais kiekiais randamas vaisiuose ir daržovėse. Bet parduotuvėse parduodamas išgrynintas ksiltolis yra dažniausiai išgautas iš beržo žievėje ir kitose dalyse esančio xylan, kuris yra hydrolizuojams ir taip gaunamas ksilitolis. Taip pat gali būti išgautas iš kukurūzų ir kai kurių kitų augalų.

Kiek reikia ksilitolio, kad dantys būtų sveiki?

Tyrimuose naudojama nuo 3.5 g/d iki 10 g/d, bet teigiama, kad reikia bent 5g per dieną. Taipogi, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia vartoti bent 3 kartus per dieną, idealiu atveju - 5. Vienas tyrimas parodė, kad vartojant 14g ksilitolio per dieną žymiai sumažėjo DMFS rodikliai (ši skalė naudojama vertinant dantis). DMFS (sugedę, iškritę/pašalinti, su plombom dantys). Tačiau didelio skirtumo nepastebėta tarp grupių, kurios vartojo 10g/d ir 14g/d, o tai reiškia, kad pakanka ir 10g/d. Su ksilitoliu taip pat galima valyti dantis jo truputį uždėjus ant drėgno dantų šepetuko. Viena studija parodė, kad vaikams valant dantis su ksilitolio turinčia dantų pasta dantų apnašų kiekis sumažėjo 9 kartus.

Ar tinka ksilitolio turinti kramtoma guma?

Geriau vartoti patį ksilitolį, nes guma turi visokių kitokių priedų, kurių geriau vengti, be to, gumoje ksilitolio kiekis gali būti nepakankamas. Nepaisant visko, net ir kramtomoji guma gali turėti naudos, jei galvosime tik apie dantų sveikatą.

Glikacija

Ksilitolis taip pat daug mažiau reaguoja su baltymais - žymiai sumažėja rizika susidaryti glikacijai/glikacijos produktams (kai organizme gliukozė prisijungia prie baltymų - tai labai didelė diabetikų problema). Specialus A1c testas parodo glikacijos lygį, jis matuoja koks procentas hemoglobino yra glikuotas. Normalu, jei ne daugiau nei 6%, o geriausia - mažiau nei 4%. A1c testas parodo vidutinį gliukozės lygį kraujyje per paskutinius 3-4 mėnesius, nes vidutinis raudonųjų kraujo ląstelių gyvenimo ciklas yra apie 120 dienų.

Kaip neperduoti vaikui bakterijų iš savo burnos?

Svarbu, kad tėvai naudotų ksilitolį ir neperduotų savo bakterijų vaikui ir taip sumažintų vaikų dantų ėduonies riziką. Bakterijos labai lengvai perduodamos bučiuojantis ar naudojant tuos pačius valgymo įrankius bei maistą. Tyrimai rodo, kad vaikai, kurių mamos vartojo ksilitolį, burnoje turėjo mažiau S. mutans bakterijų, kurios po to sukelia kariesą ir dantų ėduonį.

Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą

Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą žarnyne ir taip yra naudingas ne tik dantims, bet ir kaulams. Tiesa, studijos tebuvo atliktos su pelėmis, tad ar tai galioja ir žmonėms, nėra visiškai aišku. Ksilitolis netaps pagrindiniu kaulų stiprinimo šaltiniu, tačiau tikėtini teigiami pašaliniai efektai.

Ksilitolis taip pat stimuliuoja seilių gamybą (Seilės vaidina labai svarbų vaidmenį remineralizuojant dantis). Jis taip pat pakelia burnos pH, kas labai svarbu dantų emalio remineralizacijai. Kritinis pH šiuo atveju yra (5.5), bet tai dar priklauso nuo emalio bei seilių kompozicijos. Jei pH nukrinta žemiau, dantų remineralizacija sustoja ir prasideda demineralizacija. Dažniausiai tai atsitinka valgio metu ir po valgio. Seilės turi kalcio ir fosfatų, kurie skatina dantų remineralizaciją. Teigiama, kad jei žmogaus seilėse kalcio ir fosfatų koncentracija yra žema, tai kritinis ph gali būti net 6.5. Čia priminsiu, kad pH skalė yra logaritminė, o tai reiškia, kad skirtumas tarp 5.5 ir 6.5 yra 10 kartų - pH nukritus nuo 6.5 iki 5.5 rūgštingumas padidėja 10 kartų. Pažeistą emalį galima remineralizuoti, tik reikia, kad tam būtų sudarytos sąlygos, tad nereikia skubėti gręžti ir dėti plombų. Čia vėlgi viską turi nuspręsti sąžiningas dantistas, kuriuo jūs pasitikite.

Seilių gamyba sumažėja su amžiumi

Ksilitolio vartojimas po valgio padėtų atstatyti pH ir paskatinti seilių gamybą bei dantų emalio remineralizaciją. Beje, seilių gamyba mažėja su amžiumi - ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl seni žmonės turi dantų sveikatos problemų. Ksilitolis rekomenduojamas senyviems žmonėms, kurie taipogi dažnai nebesugeba gerai išsivalyti dantų.

Taip pat nereiktų valgyti dažnai ir ypač nevartoti saldumynų bei putojančių gėrimų, kurie turi fosforo rūgšties. Vaikai, vartojantys ksilitolį, turi mažiau kvėpavimo takų ir ausų infekcinių susirgimų, nes bakterijos dažnai migruoja iš burnos į kitus organus. Beje, burnos ir ypač dantų kanalų bakterijos sėjamos su vėžiu, širdies ir kraujagyslių, autoimuninėmis ir kitomis ligomis.

Ksilitolis sumažina ausų infekcijas vaikams

Viena neseniai atlikta studija parodė, kad ksilitolio gumos naudojimas  (apie 8.4 g ksilitolio per dieną) sumažino ausų infekcijų riziką vaikams iki 12 metų.

Ką dar galima vartoti norint apsaugoti dantis?
Dar dantis galima skalauti su sodos tirpalu ar druska, valyti su geros kokybės muilu, jį naudojant vietoje dantų pastos. Patarčiau nevartoti pastos, turinčios fluoro, kadangi manoma, kad tai labai pavojingas darinys, galintis sukelti daug sveikatos problemų, tačiau apie tai - atskirame straipsnyje. Dar labai svarbu su specialiu siūlu/juosta po valgio ar bent prieš miegą išvalyti tarpdančius, kas kai kurių manymų yra net svarbiau nei dantų valymas.

Ar ksilitolis tikrai saugus?
Didelis kiekis ksilitolio gali paleisti vidurius, bet iki 15g per dieną yra saugu daugumai žmonių. Čia yra truputį prieštaringas požiūris į ksilitolio naudojimą, bet vėlgi, mano manymu, jį vartoti yra saugu, nes ten daugeliu atveju buvo naudotos dideles dozės. Taip pat iš asmeninio pastebėjimo galiu pasakyti, kad jį vartojant sumažėjo dantų jautrumas. Jie Lietuvoje nerandate, galima parsisiųsti iš čia. Ir, beje, pirkdami pirmą kartą iš iherb.com, įvedę šį kodą - FTK282 - gausite $5 nuolaidą. Bet šiaip ksilotolį  parduoda daugelyje sveiko maisto parduotuvių, bent jau UK.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
16.07.2019 laikas 07:17 Receptai – Patiekalai Tortas iš sausainių su vyšniomis
Kartais labai norisi tortuko, bet visiškai nėra laiko jo kepti. Būtent tokiais atvejais pravers šis receptas. Gaminame namuose. Tortas iš sausainių receptas. Štai ko mums prireiks

Skaityti daugiau

22.06.2019 laikas 15:27 Receptai – Patiekalai Tarkuotų bulvių apkepas su sūriu ir česnaku

Vieną kartą atsitiktinai radau tarkuotų bulvių pyrago-apkepo receptą, dažnai jį kepu, o dabar noriu pasidalinti ir su jumis.

Skaityti daugiau

03.01.2018 laikas 15:31 Receptai – Patiekalai Varškės kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Varškė, Alyvuogių aliejaus, Pienas , Morkų sultys.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau