Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Rugpjūčio » 9

Nauji įrodymai: vandens fluoravimas kenksmingas sveikatai

JAV sumažinta fluoridų koncentracija, kuria papildomas vanduo viešojo vandens tiekimo sistemoje. Tai galėtų būti pirmas signalas, kad šalies sveikatos priežiūroje dar viena nuostata patyrė fiasko.

Moderniosios medicinos istorijoje tai vienas mažiausiai afišuojamų pralaimėjimų. JAV buvo pirmoji šalis, kuri papildė viešojo vandens tiekimo sistemą fluoridais (tai organiniai ir neorganiniai junginiai, turintys fluoro), be to, palyginti su kitomis šalimis, - didžiausiomis dozėmis. Tačiau dabar JAV leistina fluoridų koncentracija iš esmės sumažinta. Tai galėtų reikšti, kad atėjo šios plačiai kritikuotos valstybinės sveikatos priežiūros nuostatos galas; taškas dedamas ir kitose šalyse, sako Bryanas Hubbardas.

Tai buvo dėmesio vertas įvykis - 1951 -alsiais JAV kaip pirmoji šalis pradėjo papildyti vandenį fluoridais siekiant stabdyti ėduonies plitimą tarp vaikų. JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (angl. CDC) pavadino tai vienu iš dešimties reikšmingiausių XX amžiaus laimėjimų, besirūpinant visuomenės sveikata.

Pagal naujausius gairių pokyčius, kuriuos paskelbė JAV sveikatos ir viešų paslaugų departamentas (US Departament of Health and Human Services), saugi fluoridų koncentracija centralizuotai tiekiamame vandenyje sumažinama nuo 1,2 mg/l iki vos 0,7 mg/1. Kadangi ši medžiaga natūraliai nusėda vandentiekio vamzdžiuose ir taip patenka į geriamąjį vandenį, tad daugelyje vietų, norint neviršyti leistinos fluoridų koncentracijos, tenka nepildyti juo vandens. Iki paskelbiant šias naujas gaires, 42-ose iš 50 JAV valstijų geriamasis vanduo buvo dirbtinai papildomas fluoridais, tad jo gaudavo 74 proc. gyventojų, vartojančių viešosios vandens tiekimo sistemos vandenį.

Dabar tik Airijos Respublikoje, Singapūre ir Australijoje veikia panašios vandens fluoravimo programos, bet šios šalys dėl tokios praktikos taip pat kritikuojamos. Dar 30-yje šalių vanduo fluoruojamas atskiruose regionuose. Skaičiuojama, kad daugiau nei 5 proc. viso pasaulio gyventojų kasdien vartoja tokio geriamojo vandens, kuris dirbtinai papildytas fluoridais.

Pradinės problemos

Nauji, mažesni fluoridų rodikliai JAV buvo nustatyti todėl, kad CDC atliko tyrimą, per kurį konstatavo, kad 40,7 proc. paauglių, kurių amžius 12-15 metų, turi dantų fluorozę - ryškių baltų ir nenykstančių dėmelių ant dantų, kurias suformuoja per didelės gaunamos fluoridų koncentracijos. Be to, mokslininkai aptiko ir daug rimtesnių problemų, susijusių su fluoridais. Dabar manoma, kad šios medžiagos yra neurotoksinės, kad esama ryšio tarp fluoridų ir smegenų raidos sutrikimų bei mokymosi problemų. Kadangi 50 proc. fluoridų, kurių gauname, nusėda kauluose, jie taip pat susiję su griaučių ir sąnarių ligomis, net su kaulų vėžiu.

Fluoridų taikymas gali būti vienas iš metodų, vaikams garantuojantis ėduonies profilaktiką (tiesa, nepriklausomoje Cochrane tyrimų apžvalgoje nepavyko rasti konkrečių įrodymų, kurie tai patvirtintų), bet tik tada, kai dantis jais padengiamas, o ne tada, kai šios medžiagos gaunamos su geriamuoju vandeniu.

Per didelis fluoridų kaupimasis organizme sukelia griaučių fluorozę. Ši griaučių ir sąnarių liga - sunki problema Kinijoje, Indijoje ir Lūžių Slėnyje Afrikoje, kur viešojo vandens tiekimo vandenyje jau natūraliai yra pavojingai didelė fluoridų koncentracija. Apie 30 mln. kinų serga griaučių fluoroze, todėl dirbtinis vandens fluoravimas Kinijoje draudžiamas. Taip pat yra ir Indijoje, kur ši liga paplitusi 20-yje regionų.

Manoma, kad su fluoridų koncentracija geriamajame vandenyje susijusios ir smegenų raidos bei mokymosi problemos. Vienoje iš apžvalgų apie 27 paskelbtus tyrimus konstatuota, kad vaikų, gyvenančių tuose Kinijos regionuose, kur fluoridų koncentracija vandenyje didelė, intelekto koeficientas (IQ) yra žemesnis nei tų vaikų, kurie jų gaudavę mažiau. Minėti rodikliai buvo vidutiniškai 45 proc. žemesni.

Su fluoridų koncentracija geriamajame vandenyje gali būti susijusi ir hipotirozė (sulėtėjusi skydliaukės veikla). Tuose Didžiosios Britanijos regionuose dirbantys gydytojai, kur vanduo dirbtinai papildomas fluoridais, konstatavo didesnį sergamumą hipotirozė. Analizuodami pacientų ligos istorijas laikotarpiu nuo 2012 iki 2013 metų, gydytojai, kurie priimdavo žmones šalies Vakarų Midlandso regione, kur vanduo dirbtinai papildomas fluoridais, pastebėjo, kad sergamumas hipotiroze čia yra 2 kartus didesnis nei Didžiojo Mančesterio grafystėje, kur vanduo nefluoruojamas. Taigi, tyrėjai padarė išvadą, kad fluoridai yra hipotirozę „skatinantis veiksnys“

Kuriose šalyse vanduo fluoruojamas?

Visame pasaulyje daugiau nei 30 šalių geriamasis vanduo papildomas fluoridais. Kai kuriose, pvz., Airijos Respublikoje, Australijoje ir JAV, vanduo fluoruojamas didžiojoje šalies dalyje, kitur, pvz., Didžiojoje Britanijoje - tik 10 proc. teritorijos.

Vyrų nevaisingumas taip pat gali būti susijęs su padidėjusia fluoridų koncentracija vandenyje. Per bandymą su laboratorinėmis žiurkėmis tyrėjai konstatavo, kad fluoridai neigiamai veikia spermos kokybę ir sukelia sunkias sėklidžių anomalijas.

Kaulų vėžys (osteosarkoma) irgi gali būti susijęs su fluoridais, nors informacija apie tai beveik neprieinama. Ši tema prieštaringa: per vieną tyrimą rasta įrodymų, per kitą jie paneigti. Atrodo, kad fluoridų ryšys su kaulų vėžiu buvo konstatuotas Didžiosios Britanijos Harvardo universiteto Odontologijos fakulteto (The Harvard School of Dental Medicine) studentės Elisse'ės Bassin daktaro disertacijoje, kuri buvo pateikta gintis 2001 metais. E. Bassin nustatė, kad jauniems vyrams, kurie, būdami septynmečiai, kai organizmas mažiausiai apsaugotas nuo fluoridų poveikio, reguliariai gaudavo jų saugiomis dozėmis, kyla 5 kartus didesnė rizika, pasiekus suaugusiųjų amžių, susirgti piktybiniu kaulų naviku. E. Bassin padarė savo išvadas lygindama 103 osteosarkoma sergančių asmenų, kurie jaunesni nei 20-ies metų, duomenis su 215-os sveikų tyrimo kontrolinės grupės dalyvių duomenimis ir analizuodama, kiek daug fluoridų jie gaudavo vaikystėje.

Yra daug įrodymų, kad vandens fluoravimas kenksmingas, bet mažai - kad jis daro teigiamą poveikį,- todėl institucijos, atsakančios už visuomenės sveikatą, susidūrė su dilema.

Kelerius metus Harvardo universitete buvo ribojama prieiga prie šio tyrimo, su juo buvo galima susipažinti tik dalyvaujant bibliotekos darbuotojui, tačiau kopijuoti šio tyrimo nebuvo galima. Galų gale jis buvo paskelbtas, tačiau pati E. Bassin prašė jį atšaukti. Vėliau paaiškėjo, kad Harvardo universiteto Odontologijos fakultetas gavo 1 mln. USD dydžio auką iš stambaus dantų
pastų gamintojo, kuris papildydavo savo gaminius fluoridais.

Kaip tai prasidėjo?

1901 metais Kolorado odontologas Frederickas McKay'us konstatavo, kad daugelis pacientų ant dantų turi neišnykstančių baltų dėmių, bet šie patys asmenys turėjo ir mažiau dantų gedimų. F. McKay'us manė, kad tai galėtų būti susiję su viešąja vandens tiekimo sistema.

Po kelerių metų Arkanzaso odontologas F. L. Robertsonas nustatė kai ką panašaus, kai mieste vandeniui išgauti buvo iškastas gilus šulinys. 1930-aisiais vietiniam chemikui pavyko išsiaiškinti, kad miesto geriamajame vandenyje yra didelė fluoridų koncentracija dėl gruntinių vandenų, kuriuose gausu fluoridų.

Pirmą kartą eksperimentas dirbtinai papildant fluoridais viešojo vandens tiekimo sistemą buvo atliktas 1945 metais Mičigane, Niujorke ir Ilinojuje. Ankstyvieji tyrimai parodė, kad, palyginti su regionais, kuriuose vanduo nebuvo fluoruojamas, dantų ėduonies paplitimas sumažėjo 50-70 proc. Industrija nedelsdama pasinaudojo šia galimybe ir pradėjo papildyti fluoridais dantų pastas, gelius, burnos skalavimo skysčius, tabletes ir lašus. Vis dėlto per vėliau atliktus tyrimus padarytos išvados ne tokios optimistinės. XX amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje regionuose, kuriuose vanduo buvo papildomas fluoridais, dantų ėduonies rodikliai buvo tik 18 proc. mažesni.

Nepaisant didžiulio fluoridų kiekio, kokį žmonės daugelyje šalių gauna nepriklausomai nuo savo noro, dauguma vaikų ir paauglių JAV serga dantų ėduonimi. Tarp paauglių, kurių amžius 12-17 metų, ėduonies rodiklis yra 67 proc., o pasiekę 18-os metų, sugedusių dantų turi jau 94 proc. jaunų žmonių.

Kokia yra tiesa?

Visa tai gali rodyti, kad kaina, kokią žmonės moka už eksperimentą su visuomenės sveikata, kurio tikslas apsaugoti vaikus nuo dantų ėduonies, yra per aukšta. Nors esama atskirų įrodymų apie vandens fluoravimo teigiamą poveikį, nepriklausoma organizacija Cochrane Collaboration abejoja šia sustabarėjusia nuomone. Cochrane mokslininkai analizavo 20 tyrimų apie vandens fluoravimo įtaką ėduonies paplitimui. Daugumos jų išvados palankios fluoravimui - ėduonies sumažėjo maždaug 35 procentais. Tačiau apžvalgos sudarytojus beveik visais atvejais nepatenkino tyrimų kokybė, ir jie konstatavo, kad nebuvo gauta pakankamai įrodymų, leidžiančių teigti, kad fiuoravimas yra efektyvus. Bet kuriuo atveju, net, kai geriamasis vanduo papildomas tik 0,7 mg/1 fluoridais (Didžiosios Britanijos standartas: 100 mg/1), tai 12 proc. vaikų sukeldavo sunkios formos fluorozę, o 40 proc. vaikų buvo konstatuotos ne tokios rimtos pasekmės.

Amerikiečių mokslininkai savo tyrimuose pasisako kategoriškiau. Per vieną tyrimą, kuriame dalyvavo 39 tūkst. vaikų, konstatuota, kad dirbtinis vandens papildymas fluoridais leido išvengti ėduonies viename dantų paviršiuje tik 0,6 proc. atvejų, bet, kadangi burnoje vidutiniškai yra daugiau nei 100 tokių dantų paviršių, šio rezultato reikšmė itin maža.

Tyrimų apžvalgoje apie ėduonies paplitimą tarp vaikų Bedforde - Didžiosios Britanijos mieste, kuriame vanduo nebepapildomas fluoru, - konstatuota, kad skirtumai tarp 2008-ųjų, kai vanduo dar buvo fluoruojamas, ir 2015 metų, kai tas buvo nebedaroma, yra nežymūs.

Yra daug įrodymų, kad vandens fluoravimas kenksmingas, bet mažai - kad jis daro teigiamą poveikį, - todėl institucijos, atsakingos už visuomenės sveikatą, susidūrė su dilema. Atskiri ekspertai, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos Kento universiteto (Kent University) profesorius Stephenas Peckhamas, mano, kad atėjo metas paskelbti fluoravimo moratoriumą.

Jis pabrėžia: „Vandens papildymas fluoridais įdiegtas anksčiau, nei buvo galima gauti statistikos duomenis apie šio metodo saugumą ir efektyvumą. Tada tai buvo vienintelė priemonė, kokią turėjo šalies institucijos, ši politika plačiai remiama ir laikoma sėkminga, todėl žmonės kritikuoja ją nenoromis.“

Jei vandenyje gausu fluoridų, negerkite jo iš čiaupo

Ką būtų galima daryti siekiant sumažinti fluoridų vartojimą gyvenant regione, kuriame vanduo viešame vandens tiekime papildomas fluoridais? Be vandens apsieiti neįmanoma, bet esama kai kurių priemonių, kurių galima imtis (plius patarimas, ko nedaryti).

PATARTINA

• Filtruoti vandenį iš čiaupo -geriausia tam tinka atvirkštinio osmoso filtrai.

• Vartoti kūdikiams skirto geriamojo vandens be fluoridų.

• Naudoti dantų pastas be fluoridų.

NEREIKĖTŲ:

Šalyje, kurioje vanduo viešame vandens tiekime fluoruojamas, pirkti ir gerti vietinio vandens buteliuose, nes beveik pusė tokio vandens imama iš viešojo vandens tiekimo sistemos.

NUORODOS:   
1    Environ Health Perspect, 2012; 120:1362-8
2    J Epidemiol Community Health, 2015; 69:618-24
3    Environ Pollut, 2016; 212:97-104
4    Cancer Causes Control, 2006; 17:421-8
5    Cochrane Database Syst Rev, 2015; 6:CD010856
6    Fluoride, 1990; 23:55-67 (taip pat JAMA, 1991; 266:1061-7, str. 63)
7    Anglijos visuomenės sveikatos organizacija. Vandens fluoravimo poveikis vaikų, gyvenančių Bedforde, dantų būklei 2008, 2009 ir 2015 m. PHE:2015;  PHE publikacijos prieigos numeris: 2015457

Nauji įrodymai: vandens fluoravimas kenksmingas sveikatai

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.10.2017 laikas 14:38 Receptai – Patiekalai Medetkos gydo širdies, kraujagyslių ligas

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos, Kraujagyslių ligos. Ingredientai: Džiovinti smulkinti vaistinės medetkos žiedai, Verdantis vanduo

Skaityti daugiau

29.08.2018 laikas 07:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Prostatos gydymui
Prostata liaudies medicinoje, Prostata, receptai nuo prostatos, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 20:30 Receptai – Patiekalai Neįprasti varškėčiai. Minkšti, purūs ir labai skanūs
Tai ne varškėčiai, tai kažkas stebuklingo! Minkšti, purūs ir labai skanūs! Patiekite su grietinės padažu (sumaišykite grietinę ir cukraus pudrą) arba su mėgstama uogiene. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau