Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Liepos » 1

Paslaptingi reiškiniai Plutono šiaurės ašigalyje

9 metus keliaujančiam NASA zondui New Horizons skristi iki Plutono liko katino ašaros – mažiau nei pora savaičių arba 13 dienų. O į Žemę parsiunčiamose nuotraukose pasirodė pirmosios mįslingos staigmenos.

Prie šiaurės ašigalio zondas birželio 25 d. užfiksavo keistą šviesią dėmę. Nors tuo metu kosminiam aparatui iki Plutono buvo likę skristi 22,9 mln. km. Tad Plutonas 30 sekundžių intervalu darytais kadrais mokslininkams užminė naują mįslę – kas ta didžiulė šviesi dėmė palei šiaurinį nykštuko ašigalį?

Prie Plutono ašigalio pastebėta paslaptinga didžiulė šviesi dėmė

Versijų netrūksta. Žinoma, tai gali būti ir Saulės šviesa, kurią atspindi Plutono ledynai. Tai gali būti ir atmosferos debesys. Yra spėjančių, kad tolimos, už 5,9 mlrd. km nuo Saulės esančios nykštukinės planetos paviršiuje gali būti sušalusio metano ar net vandens ledo.

Astronomas Philas Plaitas – vienas pirmųjų, NASA nuotraukose pastebėjusių ir pakomentavusių šviesiąją Plutono dėmę.

"New Horizons artėjant prie Plutono, matysime vis daugiau detalių, tačiau kai kuriuos ryškiausius mažo pasaulėlio paviršiaus bruožus pradedame įžiūrėti ir dabar, - Slate tinklaraštyje rašo jis. – Jau dabar ir Plutone, ir didžiuliame jo mėnulyje Charone ryškėja labai įvairūs ir intriguojantys kraštovaizdžio elementai. Mane ypač nustebino ta šviesi dėmė palei Plutono ašigalį. Jau ankstesnėse nuotraukose kažkas neaiškiai bolavo, o dabar ši dėmė – akivaizdi."

Plutono ir Charono tandemas

Arčiausiai Plutono New Horizons atsidurs po 13 dienų, liepos 14-ąją – kosminį aparatą nuo Plutono paviršiaus tada skirs tik 12,5 tūkst. km. Tai bus fotografijos iš tolimiausio aplankyto Saulės sistemos kosminio kūno.

Jau dabar žinoma, kad Plutonas turi retą atmosferą, sudarytą iš azoto, metano ir anglies monoksido (smalkių).

Plutoną tyrinėjanti Šv. Andrejaus universiteto (JAV) astronomė Jane Greaves mano, kad šviesiosios Plutono dėmės gali būti šviežio ledo plynės.

"Šiaurinį Plutono ašigalį Saulė apšvietusi daugelį pastarųjų metų, - sakė astronomė. – Todėl visai įmanoma, kad tame regione garuoja seni paviršiaus ledynai, todėl planetos paviršiuje atsiveria šviežio ledo plotai. Kad galėtume pasakyti tiksliau, reikės palaukti naujų nuotraukų."

Plutono vaizdas birželį

Dabar zondui liko jau mažiau nei 16 mln. km kelio, kurį jis įveiks... galima sakyti, šiek tiek daugiau nei per dešimt parų – kas valandą New Horizons nulekia po 48 tūkst. km. Beje, zondo siunčiamos nuotraukos į Žemę šviesos greičiu keliauja 4,5 val.

Nieko stebėtino – zondas darbuojasi už 4,8 mlrd. km, tad visas komandas zondui mokslininkai turi siųsti gerokai anksčiau. Tad ir liepos 14-ąją zondą aptarnaujančių mokslininkų kolektyvas paskutinės minutės instrukcijų nusiųsti, galima sakyti, neturės galimybės – zondas vadovausis išankstinėmis instrukcijomis.

Plutonas ir Charonas iš naujausios "New Horizons" perspektyvos (spustelėkite fotografiją) ©NASA
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://technologijos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.08.2019 laikas 20:29 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlė marinuota su majonezu

vištienos krutinėle, vištienos krutinėles receptas, vištienos kepsneliai, vištienos file, vištienos kepsnys

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai gerklės gydymui

Gerklės ligos liaudies medicinoje, liaudiški patarimai gerklės gydymui, gerklės ligos, gerklė, gerklės gydymas, gerklės skausmas, receptai gerklei, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

04.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Varškės pyragaičiai «Varškėčiai»

Manau, kad kiekviena mama savo vaikui gamina varškėčius, bet jie ne visada būna purūs ir minkšti. Aš jums pasakysiu, kaip greitai ir labai skaniai pasigaminti varškėčius. Labai svarbu, įtikti savo vaikams skaniais patiekalais.<...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau