Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2016 » Kovo » 14

Sielos egzistavimas neprieštarauja fizikos dėsniams

Henris Stapas Kalifornijos universiteto Berklyje fizikas-teoretikas, dirbo su keletu kvantinės fizikos kūrėjų. Jis nekelia sau tikslo įrodyti sielos egzistavimą, tačiau mano, kad sielos egzistavimas visiškai neprieštarauja fizikos dėsniams.

Stapas mano, kad negalima teigti, jog tikėjimas pomirtine siela yra nemoksliškas. Šiuo atveju kaip „siela“ suprantama asmenybė, nepriklausanti nuo smegenų ir likusios kūno dalies, kuri gali gyventi po žmogaus mirties. Savo ataskaitoje „Šiuolaikinės fizikos teorijos suderinamumas su asmenybės išlikimu“ mokslininkas rašo „Didelės abejonės apie asmenybės išgyvenimą, paremtos įsitikinimu, kad pomirtinis išgyvenimas prieštarauja fizikos dėsniams, yra nepagrįstos“.

Jis dirbo, kuriant Kopenhagos kvantinės mechanikos koncepciją, kurią suformulavo kvantinės mechanikos įkūrėjai Nilsas Boras ir Verneris Geizenbergas. Boro ir Geizenbergo požiūris į kvantinės mechanikos veikimą skyrėsi, todėl nuo to laiko buvo skelbiami skirtingi šios teorijos aiškinimai. Stapo pranešimas apie Kopenhagos koncepciją padarė didelę įtaką. Ši koncepcija buvo sukurta XX amžiaus 8-ame dešimtmetyje, o Geizenbergas jai parašė pratarmę.

Henris Stapas Kalifornijos universiteto Berklyje fizikas-teoretikas Kodėl kvantinė mechanika neneigia pomirtinio gyvenimo Stapas aiškina, kad kvantinės teorijos kūrėjai privertė mokslininkus pasaulį padalinti į dvi dalis. Už padalijimo linijos klasikinės matematikos atstovai gali aprašyti fizikinius procesus, kuriuos galima patikrinti bandymais. Iki padalijimo linijos kvantinė matematika aprašo realybę, „kuri nenumato visiško fizikinio determinizmo".

Stapas, kalbėdamas apie realybę iki „padalijimo linijos", rašo: „Realybės būsena sistemoje iki padalijimo linijos neatitinka jokių klasikinių savybių, matomų stebėtojui, aprašymo".

Kokiu būdu fizikai mato tai, kas nematoma? Jie pasirenka atskiras kvantinės sistemos savybes ir naudoja prietaisus, norėdami stebėti, kai jos paveikia fizikinius procesus „už padalijimo linijos".

Svarbiausią vaidmenį atlieka stebėtojo pasirinkimas. Dirbant kvantinės sistemos ribose stebėtojo pasirinkimas sukuria fizikinį efektą.

Stapas cituoja Boro pateiktą analogiją, kuri paaiškina ryšį tarp mokslininko ir jo eksperimento rezultatų: „Įsivaizduokime aklą žmogų su lazdele: kai jis laisvai laiko lazdelę, riba tarp žmogaus ir išorinio pasaulio eina tarp rankos ir lazdelės. Tačiau jeigu toks žmogus lazdelę tvirtai paima į ranką, tai lazdelė tampa orientacijos instrumentu, t.y. žmogus pajunta, kad lazdelė tampa jo kūno tęsiniu".

Fizikiniai ir mentaliniai dalykai tarp savęs yra dinamiškai susieti. Kalbant apie ryšį tarp smegenų ir proto, stebėtojas gali fiksuoti pasirinktą smegenų aktyvumą, kuris priešingu atveju būtų trumpalaikis. Sis pasirinkimas atitinka mokslininko pasirinkimą, kuris nulemia, kokias kvantinės sistemos savybes nori tirti.

Stapas rašo, kad kvantinis aiškinimas, jog protas ir smegenys yra atskiri ar skirtingi dalykai, tačiau tarpusavyje susiję, yra „malonus atradimas, kuris padeda išspręsti problemą, daug metų nedavusią ramybės mokslui ir filosofijai: išgalvotas mokslo poreikis arba protą sutapatina su smegenimis, arba skelbia, kad smegenys dirba atskirai nuo proto".

Stapas mano, jog teiginys, kad mirusio žmogaus asmenybė gali „prisitvirtinti“ prie gyvojo, kaip tai aprašoma dvasių apsėdimo atveju, neprieštarauja fizikos dėsniams. Norint tai priimti, nereikia jokių pokyčių konservatyviojoje teorijoje, tačiau „reikia priimti idėją, kad fizikiniai ir dvasiniai įvykiai vyksta tik tuomet, kai jie vyksta kartu".

Stapas teigia, kad klasikinės fizikos teorija gali tik apeiti šią problemą, o šios teorijos šalininkai gali tik teigti, kad intuicija - tai tik žmogaus abejonių produktas. Mokslininkas mano, kad to vietoje mokslas turi pripažinti „fizikinį sąmonės efektą kaip fizikinę problemą, kuri turi būti sprendžiama dinamiškai".

Kaip ši samprata veikia visuomenės moralę

Norint išsaugoti žmogiškąją moralę, būtina žmones suvokti kaip kažką daugiau, nei paprastas biologines mašinas iš kraujo ir audinių.

Stapas kitame savo straipsnyje „Dėmesys, ketinimai ir valia kvantinėje fizikoje" rašo: „Dabartiniu metu tampa suprantama, kad žmonijos priimta „mokslinė" idėja, skelbianti, jog žmogus, iš esmės, yra mechaninis robotas, padarė stiprų ir pražūtingą efektą žmonijos moralinėms nuostatoms".

Jis nurodo, kad „auga žmonių tendencija pasiteisinti, remiantis kaip kurių vidinių mechaninių procesų kalte, pavyzdžiui, „tai mano genai padarė mane tokiu" arba „didelis cukraus kiekis kraujyje verčia mane taip elgtis"

Kaip pavyzdį galima pateikti garsiąją Deno Vaito, nužudžiusio San Francisko merą Džordžą Moskoną ir miesto stebėtojų tarybos narį Harvį Milką, gynybą. Gynybos pagrindą sudarė teiginys, jog dėl vartojamo greitojo maisto jis nebegalėjo savęs kontroliuoti, o tai ir sukėlė norą žudyti. Vietoje to, kad būtų įkalintas iki gyvos galvos, Denas Vaitas kalėjime praleido vos penkerius metus.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
29.07.2019 laikas 12:41 Receptai – Patiekalai Tokių sausainių iš varškės niekada nežino!
Gaminame namuose. Sausainiai iš varškės. Skanūs, sluoksniuoti, paprastai pagaminami naminiai sausainiai nė vieno nepaliks abejingu. Greit paruošiami ir be jokių problemų.

Skaityti daugiau

18.09.2019 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Avižiniai pyragėliai su braškėmis

Braškes supjaustykite smulkiais kubeliais, berkite ant jų tarkuotą citrinos žievelę, cukrų, kukurūzų krakmolą ir išmaišykite. Šį braškių ruošinį dėkite į kepimo skardą ant jau paruošto pagrindo. Braškes apibarstykite likusiu pa...

Skaityti daugiau

01.08.2019 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Mielinės tešlos receptas keptiems pyragėliams
Jei jūs seniai susiruošėte pagaminti pyragėlius – šis straipsnis specialiai tau! Pyragėliai pagal šį receptą pavyksta visada ir visiems! Net jei jūs tik vakar pradėjote gaminti!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau