Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Balandžio » 5

Vitamino D įsisavinimas ir jo trūkumas

Ką mums duoda modernus gyvenimas? Ogi tai, kad mums nuolat trūksta vitamino D. Svarbiausia, kad šiuo klausimu (nekalbant apie riebią žuvį) mums rekomenduojama valgyti tik kiaušinių baltymus ir liesą mėsą, nors ten vitamino D be galo mažai. Gyvulinės kilmės riebalų vengimas, kombinacijoje su darbu biuruose, atitinkamai  –  ilgu buvimu uždarose patalpose, padarė savo  –  vitamino D trūksta net 60% viso pasaulio gyventojų.

Atsivertę kokį nors populiarų prospektą apie vitaminus, mes sužinome, kad tam, jog apsirūpintume vitaminu D, mums pakanka 10 minučių pabūti saulėje. Užtat jis ir vadinamas “saulės vitaminu”. Taigi, žmonių organizmai jį sintetina saulės spindulių pagalba, o gaunamas jis iš cholesterolio, ir tai dar vienas įrodymas, kad cholesterolis yra “blogis” :)

Vitaminas D ir jo trūkumas

Faktas Nr.1
Vitaminas D tirpsta riebaluose, o tai reiškia, kad norint jį absorbuoti, turime vartoti riebalus. Riebalai reikalingi taip pat ir kitų vitaminų  –  A, E, K įsisavinimui. Kad būtų paprasčiau, atminkite šį raidelių derinį   –  DEKA. DEKA vitaminai įsisavinami DĖKA riebalų :)

Jei manote, kad trumpas buvimas saulėje ar poros dienų atostogos jus aprūpins vitaminu D, jūs smarkiai klystate. Jei nesate ūkininkas, sodininkas, žvejys ar koks nors laukų darbininkas, didelis šansas, kad jūsų organizme yra vitamino D trūkumas. Ypač tai aktualu biuro pelytėms, kurios saulutę dažnai mato tik pro langą…

Žinomiausios vitamino D funkcijos: palaiko kaulų sveikatą, reguliuoja kalcio lygį kraujyje, dalyvauja kalcio pasisavinimo procesuose. Kai kalcio per mažai, o vitamino D per daug  –  vyksta kaulų demineralizacija. Todėl vitaminu D racioną pildyti reikia atsargiai  –  tokiu atveju būtina vartoti didesnius kalcio kiekius.

Vitamino D trūkumas gali iššaukti rachitą ir kaulų, tuo pačiu ir imuninės sistemos silpnėjimą, ko pasekoje padidėja vėžinių susirgimų tikimybė, silpnėja plaukai. Raumenų silpnėjimas, taip pat raumenų skausmas gali būti dar viena vitamino D trūkumo sukelta problema, taip pat nereiktų pamiršti, kad širdis  –  taip pat raumuo, tad, normalios vitamino D dozės organizme mažina širdies susirgimų riziką. Tas pats taikoma ir mažinti rizikai nuo autoimuninių ligų (situacija, kai organizmą atakuoja savos ląstelės), sklerozei, reumatoidiniui artritui, Krono ligai.

Faktas Nr.2
Vitaminas D padeda teisingai dalintis ląstelėms, taip pat mažina tikimybę ląstelėms virsti vėžinėmis. Osteoporozė, kuria labai dažnai rizikuoja susirgti moterys postmenopauzės metu taip pat susijusi su vitamino D trūkumu. Todėl būtent tokioms moterims rekomenduojamas vitaminas D, kartu su kalciu ir magniu.

 Kada vitamino per mažai, o kada  –  per daug?

Dar visai neseniai vitamino D rekomenduojami kiekiai buvo gana nedideli. Iki 1997 metų, rekomenduojama paros norma  (RPN) suaugusiam žmogui  buvo 200 TV (TV  –  Tarptautinis Vienetas. 100 TV yra 2.5 mikrogramai (µg)). Šiuo metu RPN Amerikoje  (JAV) yra 400-600 TV, nors teigiama, kad vitaminas D tampa toksiškas, kai jo per parą gaunama nuo 10.000 iki 50.000 TV.

Toleruojamas kasdienis 4.000 TV suvartojimas, kai anksčiau “tolerancija” buvo tik ties 2000 TV riba.

Kai kuriuos specialistus bei mokslininkus jau seniai neramina skirtumas tarp rekomenduojamų vitamino normų ir didelių reikšmių, reiškiančių toksiškumą, kombinacijoje su nuolatiniu vitamino D trūkumu.

Vitaminas D ir jo trūkumas

Oficialiai  –  30 minučių buvimas saulėje stimuliuoja 10.000 TV vitamino D gamybos. Todėl kai kuriems kitaip mąstantiems mitybos specialistams kyla pagrįstas klausimas: jei pusvalandis saulėje “pagamina” iki 10.000 TV vitamino D, tai, kaip išgyvendavo ir nenusinuodydavo mūsų protėviai, lauke praleisdavę didžiąją paros dalį, nors archeologai teigia, kad ištisos mūsų protėvių kartos turėjo ypač stiprius kaulus, o osteoporozė jiems buvo nežinomas dalykas? Ir, nors ir matosi kažkokie ženklai, jog RPN gali būti padidintas iki 1000 TV, visgi nelogiškumo dar labai daug.

 Faktas Nr.3.
Daugiausia rizikų, susijusių su vitamino D trūkumu organizme turi žmonės, kurie sunkiai įsisavina maistinius riebalus ir tie, kurie praktikuoja mažai riebalų turinčią mitybą.
Kita grupė  –  ekstremaliai nutukę žmonės, nes per didelis orgamizme esančių riebalų kiekis “įkalina” vitamina D ir taip organizmas netenka prieigos prie vitamino naudojimo. 

O štai dėl ko visi specialistai sutaria, tai, kad vitamino perdozavimas nėra pageidaujamas: gali smarkiai padidėti kalcio kiekis kraujyje, dingti apetitas, prasidėti dažnas šlapinimasis, gali pradėti mažėti kūno svoris, užkietėti viduriai, atsirasti silpnumas, sutrikti širdies ritmas, atsirasti akmenų inkstuose…

Sprendimas  –  mityboje

“Modernieji” dietologai žmonėms draudė valgyti būtent tuos produktus, kurie turtingi vitaminu D: sviestą, kiaušinių trynius, kepenis, pačius kiaušinius, ikrus, pilno riebumo pieno produktus ir riebias žuvis. Kaip alternatyva buvo siūlomi įvairūs dirbtinai vitaminu D prisotinti produktai iš sojos bei javų.

Šiais laikais dalis “specelistų” mums leidžia rinktis: tarp margarino su transriebalais, “praturtinto” vitaminu D ir margarino be transriebalų, kuris net 20% sumažins insulino sintezę organizme. Arba, galite rinktis tarp nuriebintų pieno produktų  (kurie taip pat “praturtinti” vitaminu D) ir įvairių „vitaminais praturtintų” javainių. Rodos, kad mes patys nesugebėtume įsilašinti į burną “Vigantol’o” :)

Visi šie “praturtinimai” yra lydimi perspėjimų, kad vartotume tik augalinės kilmės riebalus ir jokiu būdu nevartotume gyvulinės. Toks vaizdas, kad iki šiol mes neturėjome produktų, kuriuose yra pakankamai vitamino D! Kaip žinoma, šis vitaminas būtent gyvulinės kilmės riebaluose ir dominuoja!

Kokia prasmė į nuriebintus produktus, ar produktus, kurių sudėtyje yra laboratorijose sukurtų riebalų, pridėti vitamino D? Neieškokite  – prasmės tame nėra jokios.

 Faktas Nr.4
Vitaminas D  –  medžiaga. labai panaši į hormoną, o per paskutinius 10 metų įsitikinta, kad jis taip pat ir antioksidantas, kuris, kas susiję su riebalų oksidacijos mažinimu, efektyvesnis net už vitaminą E. 

Dėl vitamino perdozavimo, praktiškai, nėra ko sukti galvos. Pabandykite prisiminti, kad paskutinį kartą buvote saulėje  –  bent pusvalandį, tačiau nuogi ir neišsitepę kremu? Taip pat atkreipkite dėmesį į produktus  –  kiek gi reiktų jų suvalgyti, kad gautumėte tuos “tolerantiškuosius” 4000 TV?

Tik pagalvokite, kiek šių produktų reiktų kasdien suvalgyti, kad pajustumėte toksiškąjį vitamino D poveikį: (TV kiekis surašytas šimtui produkto gramų):

Produkto pavadinimas Vitamino D kiekis (TV) 100 g produkto Patabos
Menkės kepenų taukai 10.000 šaukštelyje - 1.360
Kiaulių taukai 2.800  
Atlanto silkė 1.628  
Skumbrė 450  
Konservuota sardinė 200  
Austrės 320  
Juodieji ikrai 232  
Sviestas 56  
Kiaušiniai 45 Vienas didelis - 24
Grybai 24  
Kepenys 20  

Susipažinę su šiais duomenimis, geriau paklauskite savęs   –  ar įmanoma “perdozuoti”? Ir iš vis  –  ar pamenate, kad su maistu gavote pakankamai vitamino D?

Faktas Nr.5:
Atrastas ryšys tarp vitamino D ir depresijos: kuo mažiau vitamino D, tuo didesnis šansas susirgti depresija.
 
 
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.09.2019 laikas 12:54 Receptai – Patiekalai Skumbrė per 3 minutes – taip jūs dar negaminote! Labai paprasta, greita ir ekonomiška!
Aš paprasčiausiai nežinau paprastesnio recepto, kaip greitai ir kokybiškai pasigaminti skumbre namuose! Be to, tai yra labai skanu! Tokią žuvį galima gaminti ir per šventes ir kiekvieną dieną! Jūs taip gaminsite visada! Tai labai...

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 19:57 Receptai – Patiekalai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (gyvatžolės, kraujalankės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: paprastosios gyvatžolės šaknų, vaistinės kraujalankės.

Skaityti daugiau

23.11.2019 laikas 12:50 Receptai – Patiekalai Purūs Naminiai Mieliniai Blynai

Kaip pasigaminti namuose purius, naminius mielinius blynus, blynelius pusryčiams? Gaminame namuose. Purūs mieliniai blynai. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau