Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Gegužės » 29

Paprastas čiobrelis – nuo kosulio ir skrandžio problemų

Tikriausiai kiekvienas lietuvis puikiai žino, kaip atrodo ir kaip kvepia čiobrelis, juk jis naudojamas ne tik kaip vaistinis, bet ir kaip prieskoninis augalas.  Paprastieji čiobreliai įprastai auga sausuose pušynuose ir smėlėtose vietose, tačiau jų taip pat galima rasti pūdymuose ar žvyrduobėse.

žolelių paslaptys, čiobreliai, receptas, liaudies medicina, čiobrelis

Vaistų gamybai naudojama čiobrelio antžeminė dalis. Čiobrelis naudojamas tiek liaudies, tiek mokslinėje medicinoje, nes jo veikliosios medžiagos padeda bronchų veiklai: didina sekreciją, veikia antiseptiškai, lengvina atsikosėjimą. Taigi čiobreliai tinka sergant tokiomis ligomis kaip bronchitis, laringitas, tracheitas ar kitos viršutinių kvėpavimo takų ligos. Čiobrelis taip pat puikus pagalbininkas, kuomet skundžiamasi skrandžio ir žarnyno problemomis: jis gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, didina skrandžio sulčių sekreciją, reguliuoja žarnyno mikroorganizmų veiklą ir t.t.

Čiobreliai taip pat naudojami ir išoriniu būdu: vonelėms bei kompresams. Tokie metodai padeda sumažinti radikulito, neuralgijos ir sąnarių skausmus.

Norėdami pasigaminti skausmą mažinantį čiobrelių kompresą, užplikykite džiovintus čiobrelius vandeniu, po 20 minučių nukoškite skystį ir suvyniokite čiobrelius į drobinę medžiagą. Kompresą dėkite ant skaudamos vietos.

Kosulį padės įveikti čiobrelių užpilas. 2 valgomuosius šaukštus čiobrelių užplikykite stikline verdančio vandens. Plikykiti geriausia emaliuotame inde, kurį uždengus reikės pastatyti į verdančio vandens vonelę ir pakaitinti dar 15 minučių. Tuomet nuovirą ataušinkite, perkoškite ir nusunkite. Gautą užpilą atskieskite stikline virinto vandens. 2-3 kartus per dieną gerkite po šaukštą užpilo. Nelaikykite užpilo ilgiau nei 2 dienas.

Kosuliui palengvinti taip pat tinka ir čiobrelių nuoviras. 4 valgomuosius šaukštus čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens. Indą, kuriame plikote čiobrelius įstatykite į verdančio vandens vonelę ir pakaitinkite 30 minučių. Tuomet 10 minučių palaukite kol nuoviras šiek tiek atvės ir gerkite jį po 1-2 šaukštus 3-5 kartus per dieną.

Džiovintus čiobrelius galite naudoti arbatos gaminimui: tai bus ne tik sveika, tačiau ir labai skani bei aromatinga arbata. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad čiobrelių eteriniame aliejuje esantis timolas gali pakenkti širdies, kepenų bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms, todėl dideliais kiekiais čiobrelio arbatų, nuovirų ar užpilų vartoti nereikėtų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-24 laikas 14:03 Receptai Kuršėnų Vyniotinis Sužavės Nuo Pirmojo Kąsnio
Varškę šiam vyniotiniui galite rinktis ir kreminę (Lietuvoje yra ne viena rūšis, kuri tiktų). Aš tinkamos kreminės varškės Amerikoje neradau, tad naudojau paprastą, šiek tiek riebesnę varškę. Mano naudota varškė buvo nei per šlapi...

Skaityti daugiau

2020-09-10 laikas 13:50 Receptai Veganiški mieliniai kakaviniai blynai

Pirmiausia šiltame vandenyje/augaliniame piene ištirpdiname melasą. Tada supilame į dubenį visus sausus ingredientus, aliejų, užpilame vandeniu/augaliniu pienu. Gerai išmaišome ir paliekame pastovėti šiltai, pridengę virtuviniu...

Skaityti daugiau

2020-11-29 laikas 23:03 Receptai Makaronai su Pesto padažu ir parmezano sūriu
Tada makaronus perkeliame atgal į puodą ir sumaišome su paruoštu Pesto padažu. Patiekiant makaronus pabarstome tarkuotu parmezano sūriu. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau