Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2021 » Kovo » 31

Pavasariui Skirtos Arbatos

Pavasarį gali paūmėti avitaminozė ir lėtinės ligos. Nors šviežių daržovių ir vaisių galime valgyti ištisus metus, tačiau jie pavasarį mažiau vertingi. Šviežių žalumynų mes turime vartoti kasdien, ypač žiemų ir pavasarį. Taip kasdien turime vartoti daržovių, kuriose gausu karotinoidų.

  • Šiuo metų laiku nuotaiką pagerina ir ligų bei negalavimų išvengti padeda vaistinių augalų arbatos su spanguolėmis, putinais, šermukšniais, bruknėmis, mėlynėmis ir gervuogėmis. Šias uogas galima berti į vaistinių augalų mišinius tiek džiovintas, tiek ir šaldytas: į 10 g vaistinių augalų mišinio pakanka suberti 5 - 7 g uogų.
  • Svarbiausia taisyklė - nemaišyti tarpusavyje nederančių vaistinių augalų ir nevartoti stipraus poveikio augalų.
  • Raminančiųjų vaistinių augalų arbatos patariama gerti antroje dienos pusėje ir 2 valandos prieš miegą, o žvalinančiųjų - ryte vietoje kavos.

  • Aromatinių pelkinių vingiorykščių ir aviečių nepatariama gerti 2 valandos prieš išeinant iš namų, nes jos skatina gausesnį prakaitavimą, todėl padidina pavojų peršalti. Jei šių augalų arbatos gersite laiku, jos sumažins aukštą kūno temperatūrą, padės gydyti peršalimo ligas, anginą ir gripą.

Daug vitaminų turinti uogų mišinio ir lapų arbata

Šios arbatos naudinga gerti, kai kraujospūdis yra normalus ar padidėjęs, sutrikus centrinės nervų sistemos darbui, atsiradus nerimo jausmui, padažnėjus širdies plakimui, kraujyje sumažėjus hemoglobino lygiui ir nusilpus imuninei sistemai. Arbatoje gausu vitamino C, kuris reikalingas sergantiems pavasario avitaminoze bei paūmėjus vegetokraujagyslinei distonijai.

  • 4 dalys erškėtrožių uogų;
  • 2 dalys gudobelės uogų;
  • 2 dalys šermukšnių uogų;
  • 2 dalys bruknių lapų;
  • 2 dalys juodųjų serbentų lapų.

Prieš naudojimą uogas sutrinkite, pusę porcijos uogų ir lapų suberkite į termosą, užpilkite 1 litru verdančio vandens ar pakaitinkite ant silpnos ugnies 5-7 minutes, leiskite nusistovėti šiltai aprištame inde. Po 0.5-1 valandos šios arbatos jau galėsite gerti. Jei arbata atrodys stipriai koncentruota, ją pagal skoni galite praskiesti karštu vandeniu. Šią arbatą galima paskaninti šaltalankių ar spanguolių uogomis.

Sidabrakrūmio arbata (Dasiphora)

Sidabrakrūmio antpilai padeda stabdyti kraujavimą, gydo uždegimines. alergines, virusines ir bakterines ligas, cukrini diabetą, skatina tulžies sulčių ir šlapimo išsiskyrimą, stiprina nusilpusią imuninę sistemą. Sidabrakrūmio preparatai padeda gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, ramina, malšina skausmus bei stabdo diarėją.

  • Sidabrakrūmiai neaukšti (iki 1.5 metro aukščio) krūmai, žydintys ryškiai geltonais žiedais, augantys upių šlaituose.
  • Sidabrakrūmiai - gražūs, neįnoringi augalai, kuriuos galima auginti ir sodybose.

Kaip paruošti sidabrakrumių arbatą?

Sidabrakrūmių arbatą reikia ruošti kaip įprastinę arbatžolių arbatą, tik šiek tiek ilgiau, 1 valgomąjį šaukštą sidabrakrūmių lapų ir žiedų suberkite 1 arbatinuką, užpilkite 1 stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti 10 minučių. Šios arbatos ilgą laiką galima gerti po 1-3 stiklines kasdien, nes ji neturi šalutinio žalingojo poveikio.

Sidabrakrūmių arbata žvalina ir ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą.

Šaltalankių arbata su mėtomis ir citrina

Pavasarį naudinga ruošti šaltalankių arbatos su mėtomis ir citrina, nes šaltalankių uogose gausu organinių rūgščių, karotino bei vitaminų. Ruošiant arbatą turite neužplikyti visų ingredientų verdančiu vandeniu, nes tada pranyks visos vaistinių augalų gydomosios ir naudingosios savybės.

  • 1 valgomojo šaukšto juodųjų arbatžolių;
  • 0,8 litro vandens;
  • 2-3 citrinos skiltelių;
  • 1 valgomojo šaukšto skysto medaus;
  • 3 - 5 g mėtų;
  • 5 valgomųjų šaukštų šaltalankių uogų.

Į arbatinuką suberkite juodąsias arbatžoles, šviežias mėtas ir kelias citrinų skilteles. Šiuos produktus užpilkite verdančiu vandeniu leiskite nusistovėti 15 minučių. Kol arbata nusistovės. 2,5 valgomojo šaukšto sumaigytų šaltalankių sumaišykite su skystu medumi. Kai arbata lengvai atvės, į ją supilkite šaltalankių ir medaus mišinį, leiskite nusistovėti dar 15 minučių. Per sietelį arbatą supilstykite į puodelius.

Dilgėlių arbata su erškėtrožių uogomis

Tai senas, daug vitaminų ir naudingųjų medžiagų turintis arbatos receptas.

  • 2 litrų vandens;
  • 1 valgomojo šaukšto juodųjų ar žaliųjų arbatžolių;
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus;
  • 1 valgomojo šaukšto erškėtrožių uogų;
  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų dilgėlių.

Sausas erškėtrožių uogas sumaišykite su susmulkintomis dilgėlėmis, suberkite į verdantį vandenį, leiskite nusistovėti 10 minučių. Antpilą nupilkite j kitą indą, dilgėlių ir erškėtrožių mišinį vėl užpilkite verdančiu vandeniu, nes vaistiniuose augaluose dar liko vertingųjų medžiagų ir vitaminų. Tada užplikykite juodąsias ar žaliąsias arbatžoles, leiskite trumpai nusistovėti, pasaldinkite cukrumi, sumaišykite su dilgėlių ir erškėtrožių antpilu. Šios arbatos gerkite lėtai, pasimėgaudami.

Šaltalankių arbata su kriaušėmis ir apelsinų žievele

Šaltalankių uogose gausu naudingųjų rūgščių ir žmogaus organizmui reikalingų junginių. Šaltalankių uogose taip pat gausu vitaminų A. B, C, E, K ir PP.

Kriaušėse gausu cinko, jodo, geležies, natrio ir kalio

  • 1 vidutinio dydžio kriaušės;
  • 1 stiklinės šaldytų šaltalankių uogų;
  • 1 apelsino žievės;
  • 500 - 600 ml verdančio vandens;
  • 1 valgomojo šaukšto juodųjų arbatžolių;
  • 2 valgomųjų šaukštų cukraus.

Nuluptą kriaušę supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Plaktuvu suplakite ne tik kriaušę, bet ir šaltalankių uogas. Tyrę pertrinkite per sietą, supilkite į kepimo indą. Orkaitėje pakaitinkite šaltalankių ir kriaušių tyrę, cukrų, truputį juodųjų arbatžolių ir apelsino žievę. Visus produktus užpilkite verdančiu vandeniu, užvirkite, atsargiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Nukoštą arbatą perpilkite į puodelius.

Arbata su greipfrutais ir karkade arbata

Ši arbata puikiai tinka žiemą ir pavasarį. Šis gėrimas yra ruošiamas karkade (raudonosios) arbatos pagrindu. Pagerinti šios arbatos aromatą padeda nedidelis kiekis citrusinių vaisių. Ši arbata sušildo organizmą ir suteikia ramybės pojūtį bei stiprina nusilpusią imuninę sistemą.

  • 1 litro verdančio vandens;
  • 2 valgomųjų šaukštų medaus;
  • 2 citrinos skiltelių;
  • 5 valgomųjų šaukštų karkade arbatos;
  • 2 greipfrutų skiltelių.

Pirmiausia reikia nulupti greipfrutus. Jei to nepadarysite, arbata bus karstelėjusi. Vaisius patariama stambiai supjaustyti. Į verdančiu vandeniu nuplikytą arbatinuką suberkite karkade arbatą ir citrusinių vaisių skilteles bei gabalėlius greipfruto, užpilkite verdančiu vandeniu. Arbatinuką uždenkite dangteliu, apsukite šiltu rankšluosčiu, leiskite nusistovėti bent 10 minučių. Visus produktus arbatinuke kruopščiai išmaišykite. Kai arbata lengvai atvės, į ją supilkite skystą medų. Arbatą supilstykite ir patiekite.

Pavasariui Skirtos Arbatos

Indonezietiška antioksidantinė arbata

Indonezijos gyventojai dešimtmečiais mėgaujasi originalia arbata. Analogų šiai arbatai nėra. Tai žvalinanti, pikantiška, antioksidantinė ir imuninę sistemą stiprinanti arbata. Ši arbata gali patikti ne visiems, tačiau jos verta paragauti. 

  • 2 arbatinių šaukštelių žaliosios arbatos;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 vidutinio gabalėlio imbiero šaknies;
  • 1 laimo vaisiaus;
  • žiupsnelio citrinžolių.

Šių produktų pakaks paruošti 4 - 5 porcijas aromatingos arbatos. Iš pradžių reikia lengvai pamušti imbiero šaknį ar česnakus su laimo vaisiumi. Paruoštus produktus suberkite į nedidelį arbatinuką. Tada suberkite žaliąsias arbatžoles, užpilkite verdančiu vandeniu. Į arbatinuką išspauskite laimo sultis ir įmeskite vaisių.

Ši arbata geriama ir karšta ir šilta. Arbatos galima gerti bet kuriuo metų laiku ir paros metu.

Morkų gėrimas

Morkos labai naudingos daržovės, iš kurių galima ruošti labai skanią arbatą. Ruošdami arbatą, naudokite tik saldžias morkų rūšis (jos turi būti sultingos, storos, rausvai oranžinės spalvos). Salstelėjusios morkų arbatos žmonės geria nuo seniausių laikų. Šioje arbatoje gausu žmogaus organizmui naudingųjų medžiagų: vario. geležies, vitaminų, amino rūgščių, angliavandenių, fosforo, kalcio ir kt.

  • 300 g morkų;
  • 50 - 70 g žaliųjų arbatžolių;
  • 300 - 350 ml vandens.

Nuvalytas morkas supjaustykite ne platesniais nei 1 mm šiaudeliais, lengvai apvytinkite 4 valandas, tada išdžiovinkite orkaitėje. Į verdančiu vandeniu nuplikytą arbatinuką suberkite 3 arbatinius šaukštelius paruoštų morkų ir žaliųjų arbatžolių, užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite nusistovėti 7 minutes. Morkų arbatos patariama gerti karštos.

Šaltalankių, kadagių ir razinų arbata

Kai pavasaris dar tik prasidėjo, verta sušilti ir sustiprinti nusilpusią imuninę sistemą. Svarbu, kad šioje arbatoje gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui reikalingų naudingųjų medžiagų.

  • 1 valgomojo šaukšto šaltalankių uogų;
  • 1 arbatinio šaukštelio juodųjų arbatžolių;
  • 1 arbatinio šaukštelio kadagio uogų;
  • truputį (pagal skonį), medaus;
  • 1 valgomojo šaukšto razinų.

Kruopščiai sutrinkite kadagio ir šaltalankių uogas. Į verdančiu vandeniu nuplikytą arbatinuką suberkite trintas kadagio ir šaltalankių uogas, razinas ir juodąsias arbatžoles. Šiuos produktus užpilkite 0,5 litro verdančio vandens, šiltai aprištame arbatinuke leiskite nusistovėti 15 minučių. Aromatinę arbatą supilstykite į puodelius, pagal skonį paskaninkite medumi.

Vaistinių ramunėlių arbata su citrusiniais vaisiais

Naudinga yra vaistinių ramunėlių arbata. Šią arbatą citrusiniais vaisiais (apelsinais ir citrinomis) galima paskaninti pagal savo skonį. Pagal savo skonį šią arbatą galima paskaninti ir medumi.

  • 400 ml vandens;
  • 2 apelsinų ar 2 citrinų skiltelių;
  • 5 - 8 g sausų vaistinių ramunėlių žiedų.

Į gilią lėkštę suberkite 1 valgomąjį šaukštą džiovintų vaistinių ramunėlių žiedų, užpilkite 400 ml virinto 20 - 22 C šilumos vandens, uždenkite dangčiu, 15 minučių pakaitinkite verdančio vandens vonelėje. Arbatą nukoškite, supilstykite į puodelius, įpilkite truputį šviežiai išspaustų apelsinų ar citrinos sulčių. Jei norite, arbatą pasaldinkite medumi. Šios arbatos galima gerti ne tik šaltomis žiemos, vėsiomis pavasario, bet karštomis vasaros dienomis, nes joje gausu vitaminų ir ji efektyviai malšina troškulį.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
31.01.2018 laikas 11:31 Receptai Žirnelių kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Virtų žirnelių, Grietinėlė

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 19:57 Receptai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (gyvatžolės, kraujalankės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: paprastosios gyvatžolės šaknų, vaistinės kraujalankės.

Skaityti daugiau

11.09.2019 laikas 20:18 Receptai Paprasčiausias ir sėkmingiausias naminės duonos receptas

Su kvapnia, traškia plutele, tikras skanumėlis. Skanios naminės duonos receptas gaminkite duoną patys namuose!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau