Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Kovo » 18

Salieras: net termiškai apdorotas išsaugo veikliąsias medžiagas

Net 75 proc. salierų stiebų sudaro vanduo, o 25 proc. – skaidulos, tad nėra nuo ko pilnėti – lieka juos suvirškinti ir lieknėti, LRT radijo laidoje „Sveikata“ pasakoja subalansuotos mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ mitybos ekspertė Rita Šilenskienė. Anot jos, ši superdaržovė turi labai mažai kalorijų, yra ypač naudinga sveikatai ir net termiškai apdorota išlaiko 90 proc. savo veikliųjų medžiagų.

Avižinė košė, glotnutis, Benedikto kiaušiniai – šie patiekalai ilgą laiką vadinti madingiausiais pusryčių variantais pastaruoju metu užleidžia savo vietą salierų sultims. Salierus vis dažniau giria ir sveikos mitybos ekspertai. Anot R. Šilenskienės, visa, kas gera, paprastai pasimiršta, o paskui vėl atrandama iš naujo, taip yra ir su salierais, kurie tampa vis populiaresni.

„Artėjant pavasariui visada norime atsikratyti kelių papildomų kilogramų. Salieras yra ta daržovė, kuri gali užpildyti skrandį ir sudeginti riebalų, jis turi labai mažai kalorijų“, – tikina pašnekovė.

Pasak jos, salierų stiebų 75 proc. sudaro vanduo, o 25 proc. – skaidulos, tad nėra nuo ko pilnėti – lieka juos suvirškinti ir lieknėti. „Mūsų organizmas sunaudoja daugiau kalorijų virškindamas šias maistines skaidulas, esančias salierų stiebuose, negu pats salieras turi kalorijų“, – sako ji.

Taip pat R. Šilenskienė nori atkreipti dėmesį į tai, kad dažniausiai valgome tik salierų lapkočius, tačiau šaknys, anot jos, taip pat nepaprastai maistingos, o salierų lapai irgi gali būti naudojami ir salotoms, ir kokteiliams gardinti.

Mitybos ekspertė akcentuoja, kad sveiką maistą reikia pradėti valgyti ne tada, kai susergama, o prevenciškai siekiant apsisaugoti nuo ligų. Salierus valgyti tikrai verta, nes jų nauda sveikatai – didžiulė. „Senovės graikai ir romėnai salierus laikė šventu augalu, vainikuodavo jais iš žygių grįžusius karžygius“, – pasakoja ji.

salierai, mityba, daržovės, salieras, šakniavaisiai, mityba, maistas

Kai kurios sudedamosios dalys, esančios salieruose, padeda kovoti su onkologinėmis ligomis:

– acetilenas stabdo vėžinių ląstelių augimą,

– fenolio rūgštis stabdo auglių ląstelių dauginimąsi,

– kumarinai padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų.

Taip pat R. Šilenskienė salierus pataria valgyti rūkantiems žmonėms, nes šiose daržovėse yra medžiagų, palengvinančių uždegiminius procesus. „Yra įrodyta, kas sergant astma, bronchitu ir rūkant labai palanku valgyti salierus“, – tikina pašnekovė.

Salierą dar galime vadinti organine druska – R. Šilenskienė patiekalus rekomenduoja sūdyti salierais (atkreipkite dėmesį, kad tai reikėtų daryti patiekalo gamybos pabaigoje, prieš patiekiant ant stalo). Gamtinė druska, esanti salieruose, apsaugo mūsų sąnarius, taip pat padeda žmonėms, turintiems per aukštą kraujospūdį.

„Šiems žmonėms galima laisvai vartoti šitą daržovę – ji ne kenkia, o padeda. Galbūt žmonėms, turintiems mažą kraujospūdį, nereikėtų dažnai valgyti salierų, nes jie turi savybę mažinti kraujospūdį“, – tikina mitybos specialistė ir primena, kad prieš valgydami įvairias daržoves turėtume žinoti, kas kam skirta, padeda ar kenkia.

Tačiau salieras turi labai stiprų skonį ir kvapą, tad jį mėgsta valgyti tikrai ne visi. Specialistė atskleidė, kas gali padėti užmaskuoti šiuos dalykus – tai šviežias ar džiovintas pomidoras, taip pat pomidorų pasta.

„Termiškai apdorotame pomidore yra antioksidantas likopenas, o prijungę visas saliero naudingas savybes ir pavalgę tokių pietų ne tik jausimės sotūs, pamaloninsime gomurį, bet ir turėsime labai sveiką patiekalą“, – tikina R. Šilenskienė.

Yra mokslinių įrodymų, kad net termiškai apdoroti salierai išlaiko 90 proc. savo veikliųjų medžiagų, tad salierus galima valgyti ne tik žalius, sako ji ir rekomenduoja šią daržovę naudoti gaminant sriubas, padažus, kokteilius ar antrus patiekalus. „Vietoje bulvių košės dažnai darau košę iš salierų gumbo su kalafioru“, – pasakoja mitybos žinovė.

O salierų sultys ryte – labai puikus pasirinkimas, sako R. Šilenskienė. „Tačiau norėčiau akcentuoti, kad sultys ir kokteiliai yra du skirtingi dalykai. Ypač vertingos salierų maistinės skaidulos, kurias sulčiaspaudės atskiria. Tad reikėtų plakti kokteilius, o ne daryti sultis“, – pažymi ji.

Pasak pašnekovės, rytą pradėti su salierų stiebais kartu su petražolėmis, špinatais, brokoliais ar kitomis žalialapėmis daržovėmis, pagardintomis citrina arba kitais vitamino C turinčiais dalykais, kaip kiviu ar šaltalankiais, yra labai sveika. Taip pat tokį kokteilį mitybos ekspertė pataria išgerti pasportavus ar apsilankius pirtyje – tai padės susigrąžinti prarastus elektrolitus. Šaltinis: LRT.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-08-13 laikas 22:00 Receptai Absoliutus hitas ir naujiena – kepti viščiukų sparneliai aluje

Kepti viščiukų sparneliai aluje receptas. Sumaišome kari, druska, pipirą, sutraiškytą česnaką. Nuplauname ir nusausiname vištienos sparnelius. Įtriname sparnelius prieskoniais ir paliekame marinuotis valandai.

...

Skaityti daugiau

2019-11-11 laikas 23:09 Receptai Traškūs šokoladiniai pyragėliai su zefyrais ir riešutų sviestu

Garų vonelėje juodąjį šokoladą ištirpdykite su sviestu. Į tirpinį berkite tirpios kavos miltelius, cukrų ir maišykite, kol masė atvės. Į dubenį su atvėsusiu šokoladu įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kakavos milte...

Skaityti daugiau

2019-06-10 laikas 09:53 Receptai Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Skanių sausainių su šokolado gabaliukais receptas. Gaminame. Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau