Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2019 » Kovo » 18

Salieras: net termiškai apdorotas išsaugo veikliąsias medžiagas

Net 75 proc. salierų stiebų sudaro vanduo, o 25 proc. – skaidulos, tad nėra nuo ko pilnėti – lieka juos suvirškinti ir lieknėti, LRT radijo laidoje „Sveikata“ pasakoja subalansuotos mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ mitybos ekspertė Rita Šilenskienė. Anot jos, ši superdaržovė turi labai mažai kalorijų, yra ypač naudinga sveikatai ir net termiškai apdorota išlaiko 90 proc. savo veikliųjų medžiagų.

Avižinė košė, glotnutis, Benedikto kiaušiniai – šie patiekalai ilgą laiką vadinti madingiausiais pusryčių variantais pastaruoju metu užleidžia savo vietą salierų sultims. Salierus vis dažniau giria ir sveikos mitybos ekspertai. Anot R. Šilenskienės, visa, kas gera, paprastai pasimiršta, o paskui vėl atrandama iš naujo, taip yra ir su salierais, kurie tampa vis populiaresni.

„Artėjant pavasariui visada norime atsikratyti kelių papildomų kilogramų. Salieras yra ta daržovė, kuri gali užpildyti skrandį ir sudeginti riebalų, jis turi labai mažai kalorijų“, – tikina pašnekovė.

Pasak jos, salierų stiebų 75 proc. sudaro vanduo, o 25 proc. – skaidulos, tad nėra nuo ko pilnėti – lieka juos suvirškinti ir lieknėti. „Mūsų organizmas sunaudoja daugiau kalorijų virškindamas šias maistines skaidulas, esančias salierų stiebuose, negu pats salieras turi kalorijų“, – sako ji.

Taip pat R. Šilenskienė nori atkreipti dėmesį į tai, kad dažniausiai valgome tik salierų lapkočius, tačiau šaknys, anot jos, taip pat nepaprastai maistingos, o salierų lapai irgi gali būti naudojami ir salotoms, ir kokteiliams gardinti.

Mitybos ekspertė akcentuoja, kad sveiką maistą reikia pradėti valgyti ne tada, kai susergama, o prevenciškai siekiant apsisaugoti nuo ligų. Salierus valgyti tikrai verta, nes jų nauda sveikatai – didžiulė. „Senovės graikai ir romėnai salierus laikė šventu augalu, vainikuodavo jais iš žygių grįžusius karžygius“, – pasakoja ji.

salierai, mityba, daržovės, salieras, šakniavaisiai, mityba, maistas

Kai kurios sudedamosios dalys, esančios salieruose, padeda kovoti su onkologinėmis ligomis:

– acetilenas stabdo vėžinių ląstelių augimą,

– fenolio rūgštis stabdo auglių ląstelių dauginimąsi,

– kumarinai padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų.

Taip pat R. Šilenskienė salierus pataria valgyti rūkantiems žmonėms, nes šiose daržovėse yra medžiagų, palengvinančių uždegiminius procesus. „Yra įrodyta, kas sergant astma, bronchitu ir rūkant labai palanku valgyti salierus“, – tikina pašnekovė.

Salierą dar galime vadinti organine druska – R. Šilenskienė patiekalus rekomenduoja sūdyti salierais (atkreipkite dėmesį, kad tai reikėtų daryti patiekalo gamybos pabaigoje, prieš patiekiant ant stalo). Gamtinė druska, esanti salieruose, apsaugo mūsų sąnarius, taip pat padeda žmonėms, turintiems per aukštą kraujospūdį.

„Šiems žmonėms galima laisvai vartoti šitą daržovę – ji ne kenkia, o padeda. Galbūt žmonėms, turintiems mažą kraujospūdį, nereikėtų dažnai valgyti salierų, nes jie turi savybę mažinti kraujospūdį“, – tikina mitybos specialistė ir primena, kad prieš valgydami įvairias daržoves turėtume žinoti, kas kam skirta, padeda ar kenkia.

Tačiau salieras turi labai stiprų skonį ir kvapą, tad jį mėgsta valgyti tikrai ne visi. Specialistė atskleidė, kas gali padėti užmaskuoti šiuos dalykus – tai šviežias ar džiovintas pomidoras, taip pat pomidorų pasta.

„Termiškai apdorotame pomidore yra antioksidantas likopenas, o prijungę visas saliero naudingas savybes ir pavalgę tokių pietų ne tik jausimės sotūs, pamaloninsime gomurį, bet ir turėsime labai sveiką patiekalą“, – tikina R. Šilenskienė.

Yra mokslinių įrodymų, kad net termiškai apdoroti salierai išlaiko 90 proc. savo veikliųjų medžiagų, tad salierus galima valgyti ne tik žalius, sako ji ir rekomenduoja šią daržovę naudoti gaminant sriubas, padažus, kokteilius ar antrus patiekalus. „Vietoje bulvių košės dažnai darau košę iš salierų gumbo su kalafioru“, – pasakoja mitybos žinovė.

O salierų sultys ryte – labai puikus pasirinkimas, sako R. Šilenskienė. „Tačiau norėčiau akcentuoti, kad sultys ir kokteiliai yra du skirtingi dalykai. Ypač vertingos salierų maistinės skaidulos, kurias sulčiaspaudės atskiria. Tad reikėtų plakti kokteilius, o ne daryti sultis“, – pažymi ji.

Pasak pašnekovės, rytą pradėti su salierų stiebais kartu su petražolėmis, špinatais, brokoliais ar kitomis žalialapėmis daržovėmis, pagardintomis citrina arba kitais vitamino C turinčiais dalykais, kaip kiviu ar šaltalankiais, yra labai sveika. Taip pat tokį kokteilį mitybos ekspertė pataria išgerti pasportavus ar apsilankius pirtyje – tai padės susigrąžinti prarastus elektrolitus. Šaltinis: LRT.lt

Mes grojame Jums 90s-eurodance RADIO NR. 1 LietuvojeKlausyk internetu visą parą ir bendrauk ...
Įvertink šį straipsnį Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį.

Čia galite rašyti savo paranormalų nutikimą, pranešimą spaudai, reklaminį straipsnį, istorijas, pamąstymus, sveikatos patarimą, receptą... Prisijunkite ir rašykite!

Niekas neišdrįso palikti komentarą.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar