Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Lapkričio » 25

Karas su grynaisiais pinigais: Indija pradeda skaitmeninės rupijos mažmeninės prekybos bandomąją programą

Neseniai pranešėme, kad Federalinė rezervų sistema kartu su keliais dideliais komerciniais bankais planuoja pradėti 12 savaičių trukmės bandomąją programą, skirtą centrinio banko skaitmeninės valiutos (CBDC) galimybėms išbandyti. JAV ne viena eksperimentuoja su skaitmenine valiuta. Indija kuria skaitmeninę rupiją ir neseniai paskelbė apie antrąjį bandymų etapą.

Sėkmingai įvykdęs bandomąją programą savo skaitmeninei valiutai išbandyti didmeniniu lygmeniu, Indijos rezervų bankas (angl. Reserve Bank of India, RBI) paskelbė, kad išbandys skaitmeninę rupiją mažmeninėje aplinkoje.

Pasak IRB, centrinio banko skaitmeninė valiuta "yra centrinio banko išleista skaitmeninės formos teisėta mokėjimo priemonė. Ji yra tokia pati kaip fiat valiuta ir gali būti keičiama vienas su vienu su fiat valiuta. Skiriasi tik jos forma".

Skaitmeninės valiutos panašios į bitkoiną ir kitas kriptovaliutas. Jos egzistuoja kaip virtualūs banknotai arba monetos, laikomi skaitmeninėje piniginėje kompiuteryje arba išmaniajame telefone. Valdžios skaitmeninė valiuta nuo bitkoino skiriasi tuo, kad skaitmeninės valiutos vertę, kaip ir tradicinės fiat valiutos, remia ir kontroliuoja valstybė.

Kaip teigia IRB, "skirtingai nei kriptovaliutos, CBDC nėra prekė ar pretenzijos į prekes ar skaitmeninį turtą. Kriptovaliutos neturi emitento. Jos nėra pinigai (tikrai ne valiuta), kaip šis žodis suprantamas istoriškai".

Kaip teigiama Indijos laikraščio "Economic Times of India" pranešime, Indijos nacionalinė mokėjimų korporacija (National Payments Corporation of India) testavimo etape priims skaitmeninės rupijos mokėjimo sistemos platformą. Indijos rezervų bankas nori, kad kiekvienas bandomajame projekte dalyvaujantis komercinis bankas išbandytų skaitmeninės rupijos naudojimą mažmeninėje prekyboje su 10 000-50 000 vartotojų.

Bandomojoje programoje dalyvaus State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank ir IDFC First Bank. Jei bandomoji programa bus sėkminga, IRB ją pradės taikyti visoje Indijos bankų sistemoje.

"E. rupija bus saugoma piniginėje, nominalus bus galima pasirinkti pagal kliento pageidavimą, panašiai kaip prašant grynųjų pinigų iš bankomato. Bankai tai pradės taikyti tik pasirinktuose miestuose", - laikraščiui "Times" sakė su programa susijęs asmuo.

Koncepcijos pranešime IRB pabrėžė skaitmeninės valiutos privalumus.

Manoma, kad mažmeninė CBDC gali suteikti prieigą prie saugių pinigų mokėjimams ir atsiskaitymams, nes tai yra tiesioginė centrinio banko atsakomybė. Didmeninė CBDC gali pakeisti atsiskaitymo už finansinius sandorius sistemas ir padaryti jas veiksmingesnes bei saugesnes. Atsižvelgiant į kiekvieno iš jų teikiamas galimybes, gali būti tikslinga įvesti ir CBDC-W, ir CBDC-R."

Vyriausybės išleistos skaitmeninės valiutos parduodamos žadant, kad jos taps saugia, patogia ir patikimesne fizinių grynųjų pinigų alternatyva. Taip pat sakoma, kad tai padės sustabdyti pavojingus nusikaltėlius, kuriems patinka grynųjų pinigų neįveikiamumas. Tačiau yra ir tamsesnė pusė - kontrolės pažadas.

Perėjimo prie vyriausybinės skaitmeninės valiutos pagrindas yra "karas su grynaisiais pinigais". Panaikinus grynuosius pinigus atsiranda galimybė vyriausybei sekti ir net kontroliuoti vartotojų išlaidas, o centriniams bankams būtų dar lengviau vykdyti manipuliacinę pinigų politiką, pavyzdžiui, taikyti neigiamas palūkanų normas.

Įsivaizduokite, jei nebūtų grynųjų pinigų. Būtų neįmanoma nuo valdžios akių nuslėpti net menkiausio sandorio. Toks paprastas dalykas kaip rytinė kelionė į "Starbucks" nebūtų paslaptis nuo valdžios pareigūnų. Kaip rašoma "Bloomberg" straipsnyje, paskelbtame Kinijai pradėjus bandomąją skaitmeninių juanių programą, skaitmeninė valiuta "suteikia Kinijos valdžios institucijoms tokį kontrolės laipsnį, kokio niekada nebuvo įmanoma pasiekti naudojant fizinius pinigus".

Valdžia netgi galėtų "išjungti" asmens galimybę pirkti. Agentūra "Bloomberg" aprašė, kokią didelę kontrolę Kinijos pareigūnams galėtų suteikti skaitmeninė valiuta.

PBOC taip pat nurodė, kad galėtų nustatyti kai kurių sandorių dydžio apribojimus arba net reikalauti, kad norint atlikti didelius sandorius, reikėtų susitarti dėl susitikimo. Kai kurie stebėtojai svarsto, ar mokėjimai gali būti susiję su besiformuojančia socialinių kreditų sistema, kai pavyzdingai besielgiantys piliečiai patenka į privilegijų "baltąjį sąrašą", o nusikaltę ir padarę kitų nusižengimų lieka nuošalyje. Kinijos tikslas - ne padaryti mokėjimus patogesnius, o pakeisti grynuosius pinigus, kad ji galėtų stebėti žmones atidžiau nei dabar, - teigia Aaronas Brownas (Aaron Brown), kriptovaliutų investuotojas, rašantis "Bloomberg Opinion"."

Kinija praėjusiais metais pradėjo skaitmeninių juanių bandomąją programą. Kinijos vyriausybės remiama skaitmeninė valiuta sulaukė postūmio, kai didžiausia šalies internetinė mažmenininkė paskelbė apie pirmąją virtualią platformą, priimančią Kinijos skaitmeninę valiutą.

Ekonomistas Thorstenas Polleitas (Thorsten Polleit) "Mises Wire" paskelbtame straipsnyje apibūdino, kad, įvedus skaitmeninį eurą, gali atsirasti į "Didįjį brolį" panašios valdžios kontrolės galimybė. Jo žodžiais tariant, "kelias į priežiūros valstybės režimą gerokai paspartės", jei ir kai bus išleista skaitmeninė valiuta.

Vyriausybės visame pasaulyje jau daugelį metų tyliai kariauja su grynaisiais pinigais. Dar 2017 m. TVF paskelbė kraupų dokumentą, kuriame vyriausybėms pateikė pasiūlymų, kaip pereiti prie visuomenės be grynųjų pinigų net ir susidūrus su dideliu visuomenės pasipriešinimu.

Kaip ir daugumos dalykų, kuriuos daro vyriausybė, taip ir skaitmeninio dolerio turėtumėte saugotis. Jis turi tamsiąją pusę, kurią, galite būti tikri, pagrindinė žiniasklaida dažniausiai ignoruos.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko dalinkitės.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1
Įdomus klausymas, kada Lietuvoje, tai nutiks, kai reikalaus atsiskaitymus turguje tik skaitytuvu...? Na, viskas priklauso nuo žmonių, prekeivių ir verslininku... jeigu, jie mano, kad jų nepasieks tai, tai klysta... tik klausymas, ar jie tai priims? Ar, vėl tikės mokslu ir tikės, kad jų nepalies....
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
27.06.2019 laikas 15:05 Receptai – Patiekalai Skanūs žuvies kotletai

Batono riekeles užpilame pienu ir paliekame pamirkti. Žuvies filė nuplauname, nusausiname ir sumalame mėsmale kartu su svogūnu, bei nuspaustu batonu. Paskaniname druska, pipirais ir gerai išmaišome. Formuojame kotletus, apvolio...

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 20:35 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai

Gaminame. Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai Batono riekutes užpilame pienu ir paliekame išmirkti. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame smulkesne tarka. Taip pat sutarkuojame svogūną. Česnako skilteles išspaudžiame. Į ...

Skaityti daugiau

15.01.2020 laikas 19:45 Receptai – Patiekalai Naujas Receptas: Vaisių Ir Riešutų Duona
Kol kepa pyragas, paruoškite užpilą. Dubenėlyje išmaišykite cukraus pudrą su vanilės ekstraktu, tarkuota apelsino žievele ir apelsinų sultimis. Užipilą tolygiai paskirstykite ant iškepto pyrago viršaus ir pabarstykite kepintomis p...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau