Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Lapkričio » 26

Maisto produktai, skystinantys ir tirštinantys kraują

Kraujo kokybę lemia daugelis veiksnių: tai ir jūsų gyvenimo būdas, ir racionas. Vartojant tam tikrus produktus kraują galima ir suskystinti, ir pagerinti jo krešėjimą. Štai ką reikia žinoti.

Kas skystina kraują

Tirštas kraujas – labai pavojingas reiškinys: išauga trombų susidarymo rizika, krešuliai gali užkimšti smulkias kraujagysles, pabloginti organų aprūpinimą deguonimi ir sukelti insultą, todėl jeigu žinote, kad turite tokią problemų, iš pradžių reikėtų kreiptis į gydytoją, o po to – pakoreguoti savo racioną ir įtraukti į jį daugiau kraują skystinančių produktų.

Vanduo. Jis sudaro didžiąją mūsų organizmo dalį. Vandens balansas kraujui daro didelę įtaką, todėl verta susimąstyti, ar geriate pakankamai. Vidutiniškai rekomenduojama gerti po 2-2,5 litrus vandens per dieną, tačiau jeigu esate labai aukšti ar aktyviai sportuojate, jums vandens reikės daugiau. Tikslią normą, atsižvelgdamas į jūsų gyvenimo būdą ir sveikatą, padės nustatyti gydytojas.

Avietės. Šios uogos pasižymi panašiu poveikiu, kaip ir aspirinas – visiems gerai žinomas kraują skystinantis vaistas. Tačiau aspirinas gali neigiamai paveikti skrandžio gleivinę ir inkstus, o štai avietes vartoti saugu. Geriausia jas valgyti šviežias, tinka ir šaldytos. Liaudies medicinoje dažnai rekomenduojam gerti aviečių ir juodųjų serbentų lapų arbatą.

Linų sėmenų aliejus. Jame gausu kraujagyslėms būtinų polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E. Padeda pagerinti kraujagyslių elastingumą.

Riebi žuvis. Tai – naudingųjų riebalų šaltinis, taip pat padedantis kovoti su aterosklerozinėmis plokštelėmis.

Česnakas. Natūralus antioksidantas, pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis, tirpina trombus. Rekomenduojama vartoti termiškai neapdorotus, truputėlį pavytintus.

Jūros kopūstai. Kraujui labai naudingi produktai, kuriuose yra jodo. Jie mažina kraujo klampumą ir gerina kraujagyslių tonusą, todėl visos jūrų gėrybės, įskaitant ir kopūstus, sveikintinos ir laukiamos ant jūsų stalo.

Pomidorai. Juose esantis likopenas normalizuoja cholesterolio lygį kraujyje, o rutinas stiprina kraujagyslių sieneles.

Persimonai. Turi daug antioksidantų ir flavonoidų, skystina kraują, užkerta kelią trombų susidarymui, stiprina kraujagysles ir normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Raudongūžiai kopūstai. Tiesą sakant, naudingi bus bet kokie kopūstai (įskaitant ir raugintus), tačiau raudongūžiuose daugiau kalio, būtino kraujagyslėms, vitamino C ir B grupės vitaminų. Jie stimuliuoja medžiagų apykaitos procesus, gerina kraujo kokybę ir neleidžia susidaryti trombams.

Citrusiniai vaisiai. Turi vitamino C. Kraują ypač gerai skystina citrinos, todėl pasilepinti puodeliu arbatos su citrina ir medumi – gera idėja.

Medus. Skirtingos jo rūšys pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, kiaulpienių medus greitina medžiagų apykaitą, jaunina, valo kraują, gerina nuotaiką, virškinimą, stiprina bendrą organizmo savijautą.

Daiginti kviečiai. Gerai skystina kraują, jei kasdien suvalgote bent po šaukštą per dieną. Jų galima dėti į salotas, arba tiesiog valgyti su trupučiu linų sėmenų aliejaus.

Imbieras, cinamonas, ciberžolė. Šių prieskonių sudėtyje esantis kurkuminas skystina kraują ir neleidžia susidaryti krešuliams. Šio junginio randama ir krienuose, salierų šakniagumbiuose, liucernoje.

Maisto Produktai, Skystinantys Ir Tirštinantys Kraują

Kas skatina kraujo krešėjimą

Taip pat reikėtų išskirti produktus, kurie pasižymi priešingu poveikiu – tirština kraują ir skatina jo krešėjimą. Kai kuriais atvejais (pavyzdžiui, susižeidus) tai reikalinga. Svarbu pastebėti, kad daugumos tokių kraują tirštinančių produktų poveikis gana silpnas, ir sveiki žmonės, kurių kraujas normalus, gali nepajusti jokio skirtumo. Tačiau tai nereiškia, kad poveikio nėra.

Jeigu žinote, kad jūsų kraujas per tirštas, kad yra tromboflebito ar kitų panašių problemų rizika, toliau pateikiami produktai turi būti vartojami itin atsargiai:

Grikiai;
Gyvulinės kilmės riebalai (sviestas, taukai, riebūs pieno gaminiai);
Subproduktai;
Bananai;
Graikiniai riešutai;
Erškėtuogės;
Šermukšniai;
Žalios daržovės;
Dilgėlės;
Jonažolės;
Ąžuolo žievė;
Kraujažolės;
Putino žievė.

Visuose šiuose produktuose yra vitamino K, stiprinančio kraujo krešėjimą.

Bendrosios rekomendacijos

Jei jūsų kraujas tirštas, atsisakyti kraujo krešėjimą stiprinančių produktų nepakanka – reikia koreguoti mitybą apskritai: apriboti suvartojamų saldumynų, kepinių kiekius, riebų ir aštrų maistą, valgyti daugiau daržovių ir vaisių, gerti daugiau negazuoto vandens. Visas šias rekomendacijas ir taip girdite kiekvieną dieną, bet ar jų laikotės?

Šaltinis: sveikata.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-10-30 laikas 12:16 Receptai Citrinų sultys su medumi, česnaku gydo stenokardija
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Stenokardija. Ingredientai: medus, citrinų sultys, česnakas.

Skaityti daugiau

2017-12-06 laikas 19:49 Receptai Nuovirai skrandžio darbui palengvinti ( tankiažiedės rūgštynės, gyvatžolės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: tankiažiedės rūgštynės, paprastosios gyvatžolės šaknų.

Skaityti daugiau

2019-11-06 laikas 16:01 Receptai Bulviniai Blynai Su Grybų Ir Kumpio Padažu

Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame smulkia tarka. Nupilame susidariusį skystį (jeigu bulvės šviežios). Į bulvių tarkius įmušame kiaušinį, įtarkuojame svogūną, beriame miltus, druską, pipirus ir viską gerai išm...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau