Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Spalio » 14

Profesorius: aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių

Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.

Tačiau, nepaisant visų šių tyrimų, mes vis dar žinome labai nedaug apie tai, kokią įtaką sveikatai daro miltelių pavidalo medžiagos, dažnai naudojamos gėrimams saldinti norint išvengti papildomų cukruje esančių kalorijų.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Užtikrintai galima pasakyti tik vieną dalyką: saikingi suvartojamų dirbtinių saldiklių kiekiai žmonėms, ko gero, vėžio nesukelia.

Tačiau, atmetus vėžio riziką, tebelieka neaišku, ar cukraus pakaitalai mūsų organizmui yra kažkuo geresni nei įprastas cukrus, o kai kurie mokslininkai dėl jų vis labiau nerimauja.

„Aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių“, – aiškiai sako Ben Guriono universiteto mikrobinės biotechnologijos profesorius Arielis Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai gali kenkti žarnynui

Pasak A. Kushmaro tyrimo, kurį vykdant bendradarbiavo Ben Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, ir Nanjanghė technologijos universiteto Singapūre mokslininkai, kai kurie dažniausiai vartojami dirbtiniai saldikliai gali trikdyti svarbių žarnyno bakterijų veiklą.

Savo tyrime A. Kushmaro ir jo komanda leido dažnai vartojamiems dirbtiniams saldikliams paveikti tam tikras bioluminescencines E. coli bakterijas (žarnines lazdeles).

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Mokslininkai išbandė šešis saldiklius, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) laiko saugiais, įskaitant aspartamą, sukralozę, sachariną ir kitus. Jie netgi išbandė sportininkams skirtus proteino miltelius ir prieskonių ar panašias pakuotės, kurių vienas svarbiausių ingredientų yra šie saldikliai.

„Šimtus kartų“ į E. coli bakteriją pridėjus dirbtinių saldiklių, A. Kushmaro padarė išvadą, kad saldikliai turi nuodingą poveikį, dėl kurio žarnyno bakterijoms tampa sudėtinga augti ir daugintis.

Mokslininkai mano, kad keleto dirbtiniu saldikliu paskanintų gaiviųjų gėrimų ar kavos puodelių per dieną pakaktų tam, jog jie paveiktų žarnyno sveikatos būklę ir netgi apsunkintų įprastus organizmo cukraus bei kitų angliavandenių įsisavinimo procesus.

Tačiau po šių išvadų mokslininkai vis dar nėra tikri, kadangi jie ištyrė tik poveikį, daromą tiesiogiai E. coli, o ne žmonėms.

„Mes netvirtiname, kad jie nuodingi žmonėms. Mes teigiame, jog jie gali būti nuodingi žarnyno bakterijoms, o dėl šios priežasties jos gali paveikti ir mus“, – sako A. Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai nesumažins apetito ir nepatenkins cukraus poreikio

A. Kushmaro komanda ne pirmoji ėmė skambinti pavojaus varpais. Kitas su žiurkėmis atliktas dirbtinių saldiklių tyrimas parodė, kad šie saldikliai gali pakeisti tai, kaip organizmas apdoroja riebalus ir energiją.

Žmonių atveju ankstesnis tyrimas parodė, jog dirbtinių saldiklių vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir insulto tikimybe. Kituose tyrimuose prieita prie išvados, kad kalorijų neturintys saldikliai gali žmonėms padėti numesti svorio, bet netgi šie tyrimai pažymi: mažiau kalorijų turintys gėrimai nenuslopins apetito.

Esti netgi ribotų įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai gali apgauti smegenis – tuomet žmogui atrodo, kad jis nėra toks patenkintas, kaip vartodamas įprastą cukrų, o dėl šios priežasties jis gali išgerti ir suvalgyti daugiau.

A. Kushmaro planuoja atlikti daugiau su žarnyno bakterijomis susijusių testų. Jis tikisi išsiaiškinti, kaip dirbtiniai saldikliai pakeičia žmogaus žarnyną.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Pirkėjai jau ima vengti šių cukraus pakaitalų ir verčiau renkasi saldiklius su stevijos lapų ekstraktu. Praėjusiais metais stevijos lapų saldiklio pardavimai išaugo beveik 12 procentų, o aspartamo – sumažėjo aštuoniais procentais, sukralozės ir sacharino – nukrito maždaug šešiais procentais.

Mokslininkai vis dar yra atsargūs visų dirbtinių saldiklių atžvilgiu, įskaitant ir steviją, nes iki šiol atlikti tyrimai piešia painų galimų sveikatai teikiamų naudų ir žalų paveikslą.

Stevijos lapai JAV vis dar nėra pripažįstami FDA, tebėra nerimo dėl jų poveikio inkstams, reprodukcinei sveikatai, cukraus kiekiui kraujyje bei širdies ir kraujagyslių sistemai.

Trumpai tariant – jei norite gero savo sveikatai, greičiausiai būtų geriausia riboti visų rūšių saldumynų vartojimą – tiek su cukrumi, tiek su kitais saldikliais.

DELFI.LT

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-26 laikas 07:29 Receptai Sveikesnis Desertas - Šokoladinis Cukinijų Pyragas
Susmulkinkite 150 g. šokolado ir ištirpinkite jį garų vonelėje. Į atskirą dubenį berkite cukrų, įmuškite kiaušinį, pilkite vanilės ekstraktą, obuolių tyrę ir viską gerai išmaišykite. Prieš patiekiant, bent 30 minučių palaikykite š...

Skaityti daugiau

2020-09-24 laikas 07:15 Receptai Trupiniuotis su uogomis ir ledais (video)

Trupinius berkite į indą ant uogų ir tolygiai paskirstykite. Gaminį kepkite 40 – 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Trupiniuotį patiekite su ledais ar jogurtu. Skanaus!

Skaityti daugiau

2018-01-17 laikas 14:12 Receptai Medaus ir kiaušinių kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymai, Medus, Migdolų arba persikų aliejus, Permalti avižiniai dribsniai.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-30 laikas 19:53 Kanados NSO stebėjimai: paslaptingi susidūrimai nuo XX a. pradžios
Nors JAV ir Meksika dažnai siejamos su NSO stebėjimais, Kanadoje, didžiausioje Šiaurės Amerikos šalyje pagal sausumos plotą, taip pat užfiksuota daugybė intriguojančių incidentų. Nuo ankstyvų XX a. stebėjimų iki šiuolaikinių susidūrimų – atraskite Ka...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 19:42 Rendlšemo miško NSO incidentas: ateivių vizitas ar šaltojo karo paslaptis?
Ar prieš 45 metus ateiviai nusileido šalia JAV karinių oro pajėgų bazės Safolke, tyrinėdami slaptą branduolinių ginklų sandėlį? O gal tai tik legenda, kuri su kiekvienu pasakojimu vis labiau išpučiama? Sužinokite apie paslaptingą Rendlšemo miško inci...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 12:13 Mityba Sergant Vėžiu: Nauda, Kalorijos, Maistinės Medžiagos ir Rekomendacijos
Mityba sergant vėžiu – raktas į stipresnį organizmą. Atraskite naudingus produktus ir rekomendacijas! Visuomenėje sklando daug mitų apie „stebuklingas“ dietas, tačiau mokslas siūlo aiškius ir racionalius sprendimus. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 11:53 Pienas su Medumi: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos

Pienas su medumi – natūralus gėrimas, gerinantis miegą ir stiprinantis sveikatą. Sužinokite jo naudą ir rizikas! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime šio derinio mokslinę naudą, maistines savybes, galimas rizikas ir pateiksime praktinių pata...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 10:33 Špinatai: Superproduktas Jūsų Sveikatai – Nauda, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos
Špinatai – maistingas superproduktas, turintis vitaminų, mineralų ir mažai kalorijų. Sužinokite, kaip jie stiprina sveikatą! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime špinatų naudą, jų maistinę vertę, kaip jie veikia organizmą, ir pateiksime praktinių pat...

Skaityti daugiau