Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Spalio » 14

Profesorius: aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių

Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.

Tačiau, nepaisant visų šių tyrimų, mes vis dar žinome labai nedaug apie tai, kokią įtaką sveikatai daro miltelių pavidalo medžiagos, dažnai naudojamos gėrimams saldinti norint išvengti papildomų cukruje esančių kalorijų.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Užtikrintai galima pasakyti tik vieną dalyką: saikingi suvartojamų dirbtinių saldiklių kiekiai žmonėms, ko gero, vėžio nesukelia.

Tačiau, atmetus vėžio riziką, tebelieka neaišku, ar cukraus pakaitalai mūsų organizmui yra kažkuo geresni nei įprastas cukrus, o kai kurie mokslininkai dėl jų vis labiau nerimauja.

„Aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių“, – aiškiai sako Ben Guriono universiteto mikrobinės biotechnologijos profesorius Arielis Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai gali kenkti žarnynui

Pasak A. Kushmaro tyrimo, kurį vykdant bendradarbiavo Ben Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, ir Nanjanghė technologijos universiteto Singapūre mokslininkai, kai kurie dažniausiai vartojami dirbtiniai saldikliai gali trikdyti svarbių žarnyno bakterijų veiklą.

Savo tyrime A. Kushmaro ir jo komanda leido dažnai vartojamiems dirbtiniams saldikliams paveikti tam tikras bioluminescencines E. coli bakterijas (žarnines lazdeles).

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Mokslininkai išbandė šešis saldiklius, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) laiko saugiais, įskaitant aspartamą, sukralozę, sachariną ir kitus. Jie netgi išbandė sportininkams skirtus proteino miltelius ir prieskonių ar panašias pakuotės, kurių vienas svarbiausių ingredientų yra šie saldikliai.

„Šimtus kartų“ į E. coli bakteriją pridėjus dirbtinių saldiklių, A. Kushmaro padarė išvadą, kad saldikliai turi nuodingą poveikį, dėl kurio žarnyno bakterijoms tampa sudėtinga augti ir daugintis.

Mokslininkai mano, kad keleto dirbtiniu saldikliu paskanintų gaiviųjų gėrimų ar kavos puodelių per dieną pakaktų tam, jog jie paveiktų žarnyno sveikatos būklę ir netgi apsunkintų įprastus organizmo cukraus bei kitų angliavandenių įsisavinimo procesus.

Tačiau po šių išvadų mokslininkai vis dar nėra tikri, kadangi jie ištyrė tik poveikį, daromą tiesiogiai E. coli, o ne žmonėms.

„Mes netvirtiname, kad jie nuodingi žmonėms. Mes teigiame, jog jie gali būti nuodingi žarnyno bakterijoms, o dėl šios priežasties jos gali paveikti ir mus“, – sako A. Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai nesumažins apetito ir nepatenkins cukraus poreikio

A. Kushmaro komanda ne pirmoji ėmė skambinti pavojaus varpais. Kitas su žiurkėmis atliktas dirbtinių saldiklių tyrimas parodė, kad šie saldikliai gali pakeisti tai, kaip organizmas apdoroja riebalus ir energiją.

Žmonių atveju ankstesnis tyrimas parodė, jog dirbtinių saldiklių vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir insulto tikimybe. Kituose tyrimuose prieita prie išvados, kad kalorijų neturintys saldikliai gali žmonėms padėti numesti svorio, bet netgi šie tyrimai pažymi: mažiau kalorijų turintys gėrimai nenuslopins apetito.

Esti netgi ribotų įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai gali apgauti smegenis – tuomet žmogui atrodo, kad jis nėra toks patenkintas, kaip vartodamas įprastą cukrų, o dėl šios priežasties jis gali išgerti ir suvalgyti daugiau.

A. Kushmaro planuoja atlikti daugiau su žarnyno bakterijomis susijusių testų. Jis tikisi išsiaiškinti, kaip dirbtiniai saldikliai pakeičia žmogaus žarnyną.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Pirkėjai jau ima vengti šių cukraus pakaitalų ir verčiau renkasi saldiklius su stevijos lapų ekstraktu. Praėjusiais metais stevijos lapų saldiklio pardavimai išaugo beveik 12 procentų, o aspartamo – sumažėjo aštuoniais procentais, sukralozės ir sacharino – nukrito maždaug šešiais procentais.

Mokslininkai vis dar yra atsargūs visų dirbtinių saldiklių atžvilgiu, įskaitant ir steviją, nes iki šiol atlikti tyrimai piešia painų galimų sveikatai teikiamų naudų ir žalų paveikslą.

Stevijos lapai JAV vis dar nėra pripažįstami FDA, tebėra nerimo dėl jų poveikio inkstams, reprodukcinei sveikatai, cukraus kiekiui kraujyje bei širdies ir kraujagyslių sistemai.

Trumpai tariant – jei norite gero savo sveikatai, greičiausiai būtų geriausia riboti visų rūšių saldumynų vartojimą – tiek su cukrumi, tiek su kitais saldikliais.

DELFI.LT

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-08-13 laikas 21:36 Receptai Bandelės su kopūstais. Labai skanu!
Bandelės su kopūstais receptas. Toliau, kaip visada: gaminame bandeles, kepame juos aliejuje (jo turėtu būti tiek, kad bandelės būtų visiškai panardintos jame).

Skaityti daugiau

2019-06-17 laikas 12:42 Receptai Varškės spurgos
Gardžių varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos. Varškės spurgos apibarstomos cukraus pudra arba apšlakstomos lydytu šokoladu. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-06-12 laikas 12:08 Receptai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-06 laikas 10:30 Mėnulio ciklai raganystėje: ritualai kiekvienai fazei ir jų galia
Mėnulio ciklai yra esminė raganystės dalis, veikianti kaip energijos vadovas ritualams ir ketinimams. Kiekviena fazė – pilnatis gausai, dylantis mėnulis paleidimui, jaunatis naujoms pradžioms – siūlo unikalius ritualus su žvakėmis, kristalais ir žole...

Skaityti daugiau

2025-11-06 laikas 08:55 Ugnies ritualai magijoje: paleidimas ir energijos atgaiva

Ugnies ritualai magijoje leidžia paleisti senus ryšius ir atgauti vidinę energiją. Sužinokite simboliką iš senovės kultūrų – graikų Prometėjas, hindu Agnis, zoroastrizmo Atash Behram. Praktikuokite ryšių nutraukimą su juoda žvake ir pelenų p...

Skaityti daugiau

2025-11-06 laikas 08:24 Apkabinimų nauda sveikatai: moksliniai faktai ir tobuli glėbesiai

Apkabinimai – galingas sveikatos ir gerovės šaltinis! Moksliniai tyrimai iš Carnegie Mellon, Oksfordo ir Bristolio universitetų rodo, kad reguliarius glėbesys stiprina imunitetą, mažina kortizolį, skatina oksitocino išsiskyrimą ir net ilgina...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 18:23 Pentagrama: Magijos Simbolis, Reikšmė ir Naudojimas Ritualuose
Pentagrama – galingas penkiakampės žvaigždės simbolis magijoje ir simbol agyvoje. Sužinokite jos reikšmę: ryšį su penkiais elementais (žeme, vandeniu, oru, ugnimi, eteriu), Pitagoro Auksinį pjūvį ir harmoniją. Straipsnyje aptariama istorija nuo Salia...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 18:10 Antikvariniai Daiktai ir Dvasios: Kaip Pajusti Energiją Prieš Perkant

Ar antikvariniai daiktai gali būti apsėsti dvasių? Parapsichologė Sylvia Browne rekomenduoja prieš pirkimą pajusti daikto energiją rankose. Tikros istorijos iš JAV: dvasios apsėsta kėdė Viskonsine ir liūdesį keliantis žiedas Luizianoje. Sužinokite...

Skaityti daugiau