Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Spalio » 14

Profesorius: aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių

Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.

Tačiau, nepaisant visų šių tyrimų, mes vis dar žinome labai nedaug apie tai, kokią įtaką sveikatai daro miltelių pavidalo medžiagos, dažnai naudojamos gėrimams saldinti norint išvengti papildomų cukruje esančių kalorijų.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Užtikrintai galima pasakyti tik vieną dalyką: saikingi suvartojamų dirbtinių saldiklių kiekiai žmonėms, ko gero, vėžio nesukelia.

Tačiau, atmetus vėžio riziką, tebelieka neaišku, ar cukraus pakaitalai mūsų organizmui yra kažkuo geresni nei įprastas cukrus, o kai kurie mokslininkai dėl jų vis labiau nerimauja.

„Aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių“, – aiškiai sako Ben Guriono universiteto mikrobinės biotechnologijos profesorius Arielis Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai gali kenkti žarnynui

Pasak A. Kushmaro tyrimo, kurį vykdant bendradarbiavo Ben Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, ir Nanjanghė technologijos universiteto Singapūre mokslininkai, kai kurie dažniausiai vartojami dirbtiniai saldikliai gali trikdyti svarbių žarnyno bakterijų veiklą.

Savo tyrime A. Kushmaro ir jo komanda leido dažnai vartojamiems dirbtiniams saldikliams paveikti tam tikras bioluminescencines E. coli bakterijas (žarnines lazdeles).

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Mokslininkai išbandė šešis saldiklius, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) laiko saugiais, įskaitant aspartamą, sukralozę, sachariną ir kitus. Jie netgi išbandė sportininkams skirtus proteino miltelius ir prieskonių ar panašias pakuotės, kurių vienas svarbiausių ingredientų yra šie saldikliai.

„Šimtus kartų“ į E. coli bakteriją pridėjus dirbtinių saldiklių, A. Kushmaro padarė išvadą, kad saldikliai turi nuodingą poveikį, dėl kurio žarnyno bakterijoms tampa sudėtinga augti ir daugintis.

Mokslininkai mano, kad keleto dirbtiniu saldikliu paskanintų gaiviųjų gėrimų ar kavos puodelių per dieną pakaktų tam, jog jie paveiktų žarnyno sveikatos būklę ir netgi apsunkintų įprastus organizmo cukraus bei kitų angliavandenių įsisavinimo procesus.

Tačiau po šių išvadų mokslininkai vis dar nėra tikri, kadangi jie ištyrė tik poveikį, daromą tiesiogiai E. coli, o ne žmonėms.

„Mes netvirtiname, kad jie nuodingi žmonėms. Mes teigiame, jog jie gali būti nuodingi žarnyno bakterijoms, o dėl šios priežasties jos gali paveikti ir mus“, – sako A. Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai nesumažins apetito ir nepatenkins cukraus poreikio

A. Kushmaro komanda ne pirmoji ėmė skambinti pavojaus varpais. Kitas su žiurkėmis atliktas dirbtinių saldiklių tyrimas parodė, kad šie saldikliai gali pakeisti tai, kaip organizmas apdoroja riebalus ir energiją.

Žmonių atveju ankstesnis tyrimas parodė, jog dirbtinių saldiklių vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir insulto tikimybe. Kituose tyrimuose prieita prie išvados, kad kalorijų neturintys saldikliai gali žmonėms padėti numesti svorio, bet netgi šie tyrimai pažymi: mažiau kalorijų turintys gėrimai nenuslopins apetito.

Esti netgi ribotų įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai gali apgauti smegenis – tuomet žmogui atrodo, kad jis nėra toks patenkintas, kaip vartodamas įprastą cukrų, o dėl šios priežasties jis gali išgerti ir suvalgyti daugiau.

A. Kushmaro planuoja atlikti daugiau su žarnyno bakterijomis susijusių testų. Jis tikisi išsiaiškinti, kaip dirbtiniai saldikliai pakeičia žmogaus žarnyną.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Pirkėjai jau ima vengti šių cukraus pakaitalų ir verčiau renkasi saldiklius su stevijos lapų ekstraktu. Praėjusiais metais stevijos lapų saldiklio pardavimai išaugo beveik 12 procentų, o aspartamo – sumažėjo aštuoniais procentais, sukralozės ir sacharino – nukrito maždaug šešiais procentais.

Mokslininkai vis dar yra atsargūs visų dirbtinių saldiklių atžvilgiu, įskaitant ir steviją, nes iki šiol atlikti tyrimai piešia painų galimų sveikatai teikiamų naudų ir žalų paveikslą.

Stevijos lapai JAV vis dar nėra pripažįstami FDA, tebėra nerimo dėl jų poveikio inkstams, reprodukcinei sveikatai, cukraus kiekiui kraujyje bei širdies ir kraujagyslių sistemai.

Trumpai tariant – jei norite gero savo sveikatai, greičiausiai būtų geriausia riboti visų rūšių saldumynų vartojimą – tiek su cukrumi, tiek su kitais saldikliais.

DELFI.LT

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-07-05 laikas 19:28 Receptai Įdaryti pievagrybiai su vištiena
Gaminame. Įdaryti pievagrybiai su vištiena. Pievagrybių galvutes pridedame įdaro, dedame į kepimui skirtą indą ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje 30-35 minutes. Prieš baigiant kepti apibarstome kapotomis petražolėmis bei tarku...

Skaityti daugiau

2020-09-05 laikas 14:35 Receptai Balandėliai su grybais ir kruopomis, kepti orkaitėje
Sveikesni ir itin skanūs, tik šitaip galėčiau apibūdinti tokius balandėlius su grybais. Kadangi į svečius užsuko mėsos nevalgantis žmogus, tai teko gaminti neįprastą variantą, kuris labai pasiteisino. Esu visiškai tikra, kad patik...

Skaityti daugiau

2020-09-13 laikas 10:47 Receptai Daigintų kviečių kotletai su brokoliais
Daiginti kviečiai – puikus vitamino E ir vitamino B šaltinis. Vitaminas B yra būtinas lecitino, maitinančio mūsų nervų sistemą, gamybai. Grūdui brinkstant ir dygstant, jame daugėja geležies, kalcio, fosforo, magnio, aminorūgščių. ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-07 laikas 20:35 Egipto archeologai rado 13 m ilgio „Mirusiųjų knygos“ ritinį: sensacingas radinys Naujosios karalystės kapinėse

Egipto archeologai Al-Ghuraifa kapinėse aptiko retą 13–15 metrų ilgio „Mirusiųjų knygos“ papirusą, datuojamą Naujosiosios karalystės laikotarpiu (1550–1070 m. pr. Kr.). Tai pirmasis pilnas tokio tipo ritinys šioje vietovėje...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 20:15 5 ženklai, kad esate sukurti vienas kitam – tikriesiems poros santykiams
Sužinokite 5 tikrus ženklus, kad jūs ir jūsų partneris esate sukurti vienas kitam. Tikros poros girdi vienas kitą, joms visada įdomu kartu, jos moka dėkoti, palaiko ir dažnai apsikabina bei bučiuojasi. Jei dauguma punktų atitinka – sveikinu, jūs rado...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 20:08 8 galingos gyvenimo taisyklės, kurios pakeis tavo mąstymą
Gyvenimas tampa kur kas lengvesnis, kai nustoji vaidinti ir pradedi būti savimi. Šios 8 paprastos, bet labai stiprios taisyklės padės tau išlaikyti vidinę ramybę, didinti savivertę ir veikti drąsiau.

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 13:57 Nuostabi Vasaros Diena prie Jūros: 4 Valandos Tikrų Bangų, Jūros Ošimo ir Lengvo Vėjelio
Saulėta diena, švelniai siūbuojančios smilgos, jūros ošimas, lengvas vėjelis, laimingas paukščių čiulbėjimas ir raminantis bangų ritmas… Užsimerk ir atsidurk vasaros paplūdimyje 🌞🏖️

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau