Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Spalio » 14

Profesorius: aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių

Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.

Tačiau, nepaisant visų šių tyrimų, mes vis dar žinome labai nedaug apie tai, kokią įtaką sveikatai daro miltelių pavidalo medžiagos, dažnai naudojamos gėrimams saldinti norint išvengti papildomų cukruje esančių kalorijų.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Užtikrintai galima pasakyti tik vieną dalyką: saikingi suvartojamų dirbtinių saldiklių kiekiai žmonėms, ko gero, vėžio nesukelia.

Tačiau, atmetus vėžio riziką, tebelieka neaišku, ar cukraus pakaitalai mūsų organizmui yra kažkuo geresni nei įprastas cukrus, o kai kurie mokslininkai dėl jų vis labiau nerimauja.

„Aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių“, – aiškiai sako Ben Guriono universiteto mikrobinės biotechnologijos profesorius Arielis Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai gali kenkti žarnynui

Pasak A. Kushmaro tyrimo, kurį vykdant bendradarbiavo Ben Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, ir Nanjanghė technologijos universiteto Singapūre mokslininkai, kai kurie dažniausiai vartojami dirbtiniai saldikliai gali trikdyti svarbių žarnyno bakterijų veiklą.

Savo tyrime A. Kushmaro ir jo komanda leido dažnai vartojamiems dirbtiniams saldikliams paveikti tam tikras bioluminescencines E. coli bakterijas (žarnines lazdeles).

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Mokslininkai išbandė šešis saldiklius, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) laiko saugiais, įskaitant aspartamą, sukralozę, sachariną ir kitus. Jie netgi išbandė sportininkams skirtus proteino miltelius ir prieskonių ar panašias pakuotės, kurių vienas svarbiausių ingredientų yra šie saldikliai.

„Šimtus kartų“ į E. coli bakteriją pridėjus dirbtinių saldiklių, A. Kushmaro padarė išvadą, kad saldikliai turi nuodingą poveikį, dėl kurio žarnyno bakterijoms tampa sudėtinga augti ir daugintis.

Mokslininkai mano, kad keleto dirbtiniu saldikliu paskanintų gaiviųjų gėrimų ar kavos puodelių per dieną pakaktų tam, jog jie paveiktų žarnyno sveikatos būklę ir netgi apsunkintų įprastus organizmo cukraus bei kitų angliavandenių įsisavinimo procesus.

Tačiau po šių išvadų mokslininkai vis dar nėra tikri, kadangi jie ištyrė tik poveikį, daromą tiesiogiai E. coli, o ne žmonėms.

„Mes netvirtiname, kad jie nuodingi žmonėms. Mes teigiame, jog jie gali būti nuodingi žarnyno bakterijoms, o dėl šios priežasties jos gali paveikti ir mus“, – sako A. Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai nesumažins apetito ir nepatenkins cukraus poreikio

A. Kushmaro komanda ne pirmoji ėmė skambinti pavojaus varpais. Kitas su žiurkėmis atliktas dirbtinių saldiklių tyrimas parodė, kad šie saldikliai gali pakeisti tai, kaip organizmas apdoroja riebalus ir energiją.

Žmonių atveju ankstesnis tyrimas parodė, jog dirbtinių saldiklių vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir insulto tikimybe. Kituose tyrimuose prieita prie išvados, kad kalorijų neturintys saldikliai gali žmonėms padėti numesti svorio, bet netgi šie tyrimai pažymi: mažiau kalorijų turintys gėrimai nenuslopins apetito.

Esti netgi ribotų įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai gali apgauti smegenis – tuomet žmogui atrodo, kad jis nėra toks patenkintas, kaip vartodamas įprastą cukrų, o dėl šios priežasties jis gali išgerti ir suvalgyti daugiau.

A. Kushmaro planuoja atlikti daugiau su žarnyno bakterijomis susijusių testų. Jis tikisi išsiaiškinti, kaip dirbtiniai saldikliai pakeičia žmogaus žarnyną.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Pirkėjai jau ima vengti šių cukraus pakaitalų ir verčiau renkasi saldiklius su stevijos lapų ekstraktu. Praėjusiais metais stevijos lapų saldiklio pardavimai išaugo beveik 12 procentų, o aspartamo – sumažėjo aštuoniais procentais, sukralozės ir sacharino – nukrito maždaug šešiais procentais.

Mokslininkai vis dar yra atsargūs visų dirbtinių saldiklių atžvilgiu, įskaitant ir steviją, nes iki šiol atlikti tyrimai piešia painų galimų sveikatai teikiamų naudų ir žalų paveikslą.

Stevijos lapai JAV vis dar nėra pripažįstami FDA, tebėra nerimo dėl jų poveikio inkstams, reprodukcinei sveikatai, cukraus kiekiui kraujyje bei širdies ir kraujagyslių sistemai.

Trumpai tariant – jei norite gero savo sveikatai, greičiausiai būtų geriausia riboti visų rūšių saldumynų vartojimą – tiek su cukrumi, tiek su kitais saldikliais.

DELFI.LT

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-13 laikas 23:40 Receptai Jautienos ir kiaulienos kotletas orkaitėje tarsi kebabas

Tai ne tik paprastas kotletas, tai tikrai kažkas daug įdomesnio. Gal ir per drąsu tai būtų pavadinti tikru liulia kebabu, bet kaip alternatyva tikrai puikia veikia. Bet tikrai skanu ir labai netikėta. Toks patiekimo būdas ...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 18:18 Receptai Kaip paruošti moliūgus žiemai?
Toks moliūgas gaunasi švelnus, aromatingas ir sultingas. Jį galima dėti į pyragus arba kepti su juo mėsą. Bet geriausia valgyti šaukštu tiesiai iš stiklainio, ypač kai bloga nuotaika. Iš moliūgo galima gaminti ne tik skanius pati...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 08:21 Receptai Makaronai Itališkai

Makaronus virti sūdytame vandenyje apie 10 min. Paskui nukošti ir laikyti šiltai. Porus susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Tada sudėti krevetes, suberti citrinos žievelę, išmaišyti ir kepti dar apie 5 min. Griet...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau