Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Spalio » 14

Profesorius: aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių

Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.

Tačiau, nepaisant visų šių tyrimų, mes vis dar žinome labai nedaug apie tai, kokią įtaką sveikatai daro miltelių pavidalo medžiagos, dažnai naudojamos gėrimams saldinti norint išvengti papildomų cukruje esančių kalorijų.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Užtikrintai galima pasakyti tik vieną dalyką: saikingi suvartojamų dirbtinių saldiklių kiekiai žmonėms, ko gero, vėžio nesukelia.

Tačiau, atmetus vėžio riziką, tebelieka neaišku, ar cukraus pakaitalai mūsų organizmui yra kažkuo geresni nei įprastas cukrus, o kai kurie mokslininkai dėl jų vis labiau nerimauja.

„Aš rekomenduoju nevartoti dirbtinių saldiklių“, – aiškiai sako Ben Guriono universiteto mikrobinės biotechnologijos profesorius Arielis Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai gali kenkti žarnynui

Pasak A. Kushmaro tyrimo, kurį vykdant bendradarbiavo Ben Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, ir Nanjanghė technologijos universiteto Singapūre mokslininkai, kai kurie dažniausiai vartojami dirbtiniai saldikliai gali trikdyti svarbių žarnyno bakterijų veiklą.

Savo tyrime A. Kushmaro ir jo komanda leido dažnai vartojamiems dirbtiniams saldikliams paveikti tam tikras bioluminescencines E. coli bakterijas (žarnines lazdeles).

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Mokslininkai išbandė šešis saldiklius, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) laiko saugiais, įskaitant aspartamą, sukralozę, sachariną ir kitus. Jie netgi išbandė sportininkams skirtus proteino miltelius ir prieskonių ar panašias pakuotės, kurių vienas svarbiausių ingredientų yra šie saldikliai.

„Šimtus kartų“ į E. coli bakteriją pridėjus dirbtinių saldiklių, A. Kushmaro padarė išvadą, kad saldikliai turi nuodingą poveikį, dėl kurio žarnyno bakterijoms tampa sudėtinga augti ir daugintis.

Mokslininkai mano, kad keleto dirbtiniu saldikliu paskanintų gaiviųjų gėrimų ar kavos puodelių per dieną pakaktų tam, jog jie paveiktų žarnyno sveikatos būklę ir netgi apsunkintų įprastus organizmo cukraus bei kitų angliavandenių įsisavinimo procesus.

Tačiau po šių išvadų mokslininkai vis dar nėra tikri, kadangi jie ištyrė tik poveikį, daromą tiesiogiai E. coli, o ne žmonėms.

„Mes netvirtiname, kad jie nuodingi žmonėms. Mes teigiame, jog jie gali būti nuodingi žarnyno bakterijoms, o dėl šios priežasties jos gali paveikti ir mus“, – sako A. Kushmaro.

Dirbtiniai saldikliai nesumažins apetito ir nepatenkins cukraus poreikio

A. Kushmaro komanda ne pirmoji ėmė skambinti pavojaus varpais. Kitas su žiurkėmis atliktas dirbtinių saldiklių tyrimas parodė, kad šie saldikliai gali pakeisti tai, kaip organizmas apdoroja riebalus ir energiją.

Žmonių atveju ankstesnis tyrimas parodė, jog dirbtinių saldiklių vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir insulto tikimybe. Kituose tyrimuose prieita prie išvados, kad kalorijų neturintys saldikliai gali žmonėms padėti numesti svorio, bet netgi šie tyrimai pažymi: mažiau kalorijų turintys gėrimai nenuslopins apetito.

Esti netgi ribotų įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai gali apgauti smegenis – tuomet žmogui atrodo, kad jis nėra toks patenkintas, kaip vartodamas įprastą cukrų, o dėl šios priežasties jis gali išgerti ir suvalgyti daugiau.

A. Kushmaro planuoja atlikti daugiau su žarnyno bakterijomis susijusių testų. Jis tikisi išsiaiškinti, kaip dirbtiniai saldikliai pakeičia žmogaus žarnyną.

dirbtiniai saldikliai, medicina, mokslas, sveikata, saldikliai

Pirkėjai jau ima vengti šių cukraus pakaitalų ir verčiau renkasi saldiklius su stevijos lapų ekstraktu. Praėjusiais metais stevijos lapų saldiklio pardavimai išaugo beveik 12 procentų, o aspartamo – sumažėjo aštuoniais procentais, sukralozės ir sacharino – nukrito maždaug šešiais procentais.

Mokslininkai vis dar yra atsargūs visų dirbtinių saldiklių atžvilgiu, įskaitant ir steviją, nes iki šiol atlikti tyrimai piešia painų galimų sveikatai teikiamų naudų ir žalų paveikslą.

Stevijos lapai JAV vis dar nėra pripažįstami FDA, tebėra nerimo dėl jų poveikio inkstams, reprodukcinei sveikatai, cukraus kiekiui kraujyje bei širdies ir kraujagyslių sistemai.

Trumpai tariant – jei norite gero savo sveikatai, greičiausiai būtų geriausia riboti visų rūšių saldumynų vartojimą – tiek su cukrumi, tiek su kitais saldikliais.

DELFI.LT

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-07 laikas 09:50 Receptai Grietininis persikų pyragas

Šiandien, pagauta vasariškos nuotaikos, dalinuosi išties vasarišku receptu. Neužilgo parduotuves užplūs naujo sezono vaisiai, o persikai - vieni iš mano favoritų tiek kepime, tiek tarp užkandžių. Taigi šiuo pyrago rec...

Skaityti daugiau

2020-11-22 laikas 12:21 Receptai Orkaitėje keptos įdarytos saldžiosios bulvės
Bulves subadykite šakute, aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite 45-60 minučių iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepkite, kol bulvės visiškai suminkštės. Iškeptas bulves pagardinkite šoninės gabaliukais, pakano riešutais ir...

Skaityti daugiau

2020-12-23 laikas 06:52 Receptai Lengvai pjaustoma "Silkė pataluose" su želatina

Lieka vis mažiau laiko iki pačių gražiausių metų švenčių, o aš vis suku galvą ką dar šiemet pagaminti. Ir užrašuose radau šį silkės receptą, o prie jo parašyta "buvo pirmas suvalgytas, įdėti kitiems metams visiems skaityto...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-16 laikas 10:32 Italijos laikraštis teigia, kad užsieniečiai skurdo Italiją, remdamasis naujais duomenimis
Nauji duomenys rodo, kad užsieniečiai sudaro didelę dalį absoliučiame skurde gyvenančių žmonių Italijoje, netgi tuo metu, kai skurdo lygis šeimose, kurių abu tėvai yra italai, mažėja. Vienas iš laikraščio „La Verita“ direktorių, Maurizio Belpietro, s...

Skaityti daugiau

2025-10-16 laikas 10:23 Sirijos prieglobsčio prašytojai kaltinami studentės išžaginimu ir 15-metės mergaitės užpuolimu Mastrichte

Praėjusių metų spalį trys siriečiai išprievartavo 18-metę studentę iš Mastrichto, o vienas iš įtariamųjų taip pat seksualiai užpuolė 15-metę merginą tame pačiame mieste, teigė Olandijos prokurorai per antradienį vykusį pirminį teismo posėdį. Teism...

Skaityti daugiau

2025-10-16 laikas 10:16 Vokietija: dar viena mokykla susiduria su smurto protrūkiu, kai siriečiai mušasi, o mergaitės patiria priekabiavimą
Vokietijos mieste Ulme profesinės mokyklos direktorius skundžiasi dėl smurto protrūkio, merginų priekabiavimo ir mokytojų baimės, o ši istorija pasiekė visos šalies auditoriją. Mokyklos direktorius Lorenz Schulte kalba apie „didžiulę smurto problemą“...

Skaityti daugiau

2025-10-16 laikas 09:08 Balkanuose dėl migrantų gaujų gausu ‘pagrobimų, reketo ir nusikaltimų’
Afganistano nusikaltėlių sluoksniai siautėja Bosnijoje, rašo Magyar Nemzet, tačiau migrantų nusikaltimų problema išsiplečia toli už Balkanų ribų.

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 18:18 Traumos po toksiškų santykių pasireiškimas naujuose ryšiuose
Šis straipsnis nagrinėja, kaip praeities traumos iš toksiškų ar smurtinių santykių veikia naujus ryšius. Aptariami 10 pagrindinių traumos pasireiškimų, tokie kaip nepasitikėjimas, baimė atsiverti, paranoja ir kiti. Remiantis psichologų įžvalgomis ir ...

Skaityti daugiau