Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Kovo » 21

10 linų sėmenų aliejaus privalumų sveikatai

Dabar jau seniai pamiršta ir apie tai primena tik įrašas vasario 3 dienos kalendoriaus lapelyje, tačiau nuo seno lietuviai šią dieną šventindavo linus. Tikėta, kad tai padės prišaukti gerą kitų metų derlių. Kad ir kaip būtų buvę, linai vertinami iki šių laikų. Ne tik todėl, kad juos būtų galima laikyti nacionaliniu Lietuvos augalu. Linų sėmenys ir iš jų spaudžiamas aliejus yra be galo naudingas sveikatai. Norite sužinoti kuo? Skaitykite toliau!

Daugelis medicinos tyrimų skelbia, kuo tokia naudinga yra žuvis ir žuvų taukai mūsų širdžiai, nuotaikai ir imuninei sistemai. Reguliariai vartojant žuvų produktus galima sumažinti širdies priepuolių, insultų riziką ir mirties atvejų dėl širdies sustojimo. Žuvies rekomenduojama valgyti bent porą kartų per savaitę.

Begalė linų sėmenų aliejaus privalumų

Žuvis, ypač žuvų taukai, dažnai įtraukiami į klinikinius tyrimus, kuriuose analizuojamas poveikis žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Vartojant dideliais kiekiais (keletas gramų per dieną) žuvų taukai sumažina širdies ligų rizikos faktorius („blogąjį“ cholesterolį, trigliceridų kiekį, kraujo spaudimą). Mažesni kiekiai (gramas per dieną) padeda normalizuoti nereguliarų širdies ritmą, ypač prieširdžių virpėjimą. 2006 britų medicinos žurnalas priėjo išvadą, kad žuvų taukai neturi jokios naudos sveikatai.

Suvalgyti reguliariai ir daug riebios žuvies (lašišų, upėtakių, skumbrių) gali būti sudėtinga. 85 g žuvies yra tik maždaug 1 g gramas vertingų rūgščių. Praktiškiau vartoti žuvų taukų papildus. Tačiau kapsules sunku nuryti, be to, žuvų taukai turi ir pašalinį poveikį. Žuvyse aptinkamas gyvsidabris ilgainiui gali pakenkti sveikatai. Laimei, žuvų taukai nėra laikomi potencialiu gyvsidabrio šaltiniu.

Dėl šių priežasčių kai kurie sveikatos specialistai, kaip alternatyvą žuvų taukams, siūlo linų sėmenų aliejų. Žuvų taukuose yra dviejų rūšių omega 3 riebalų rūgščių: eikozapentaeno (EPA) ir dohozaheksaeno (DHA), o linų sėmenų aliejuje yra trečios augalinės omega 3 rūgšties – alfa linoleno. Šios rūgšties taip pat randama ir kituose maisto produktuose (ypač daug – graikiniuose riešutuose), aliejuose (pavyzdžiui, rapsų arba sojų pupelių). Tačiau linų sėmenys jų turi daugiausiai.

10 linų sėmenų aliejaus privalumų sveikatai:

Gerina odos ir plaukų būklę. Linų sėmenų aliejus rekomenduojamas žmonėms, kuriuos vargina aknė, rožinė ir egzema. Norint turėti sveiką odą ir plaukus, rekomenduojama kasdien išgerti 1 – 2 šaukštus šio aliejaus, kuris drėkina odą ir plaukus iš visaus. O sumaišius su eteriniais aliejais linų sėmenų aliejų galima išoriškai naudoti kaip odą drėkinančią priemonę.

Gali padėti numesti svorio. Mokslininkai teigia, kad graikiniai riešutai, linų sėmenys ir jų aliejus gali sumažinti nutukimo riziką ir padėti sulieknėti. Linų sėmenys turi daug skaidulų ir sveikų riebalų, todėl suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir taip sumažinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį.

Mažina cholesterolį. Žmonės, kurie laikosi Viduržemio jūros regiono dietos, turi didesnį „gerojo“ (HDL) cholesterolio lygį kraujyje. Viduržemio jūros dietoje pabrėžiama žuvų ir sveikų riebalų (tokių kaip alyvuogių aliejus, kuriame yra sveikas omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių balansas) nauda organizmui. Grūdai ir sėklos, šakninės ir žalios spalvos daržovės, vaisiai, žuvis ir paukštiena, alyvuogių ir rapsų aliejus, alfa linoleno riebalų rūgštys iš linų sėmenų, linų sėmenų aliejaus ir graikinių riešutų taip pat sudaro Viduržemio jūros regiono dietą. Raudona mėsa ir sotieji riebalai – ne. Kita vertus, vartoti linų sėmenų aliejų, ar nevartoti, norint sumažinti cholesterolį – debatų vertas klausimas. Kol kas tyrimai pateikia skirtingas išvadas.

Be glitimo. Vis dažniau kalbama apie tai, kad glitimo vartojimas skatina organizmo uždegimų procesus. Linų sėmenų ir jų aliejaus rekomenduojama vartoti asmenims, sergantiems celiakija arba dėl kitų priežasčių negalintiems vartoti glitimo. Linų sėmenų aliejus taip pat gali būti alternatyva žmonėms, alergiškiems jūrų gėrybėms.

Padeda išvengti vidurių iškietėjimo. Tyrimai parodė, kad linų sėmenų aliejus yra toks pat efektyvus kaip mineralinis aliejus, gydant vidurių užkietėjimą.

Gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką. Moksliniai tyrimai parodė, kad linų sėmenų aliejus gali padėti apsaugoti nuo auglių krūtyse susidarymo.

Mažina širdies ligų riziką. Širdies ligų riziką mažina mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, pilno grūdo gaminių, riešutų arba ankštinių daržovių bei produktų, turinčių alfa linoleno rūgščių. Širdies ligų galima išvengti, sumažinus sočiųjų ir transriebalų rūgščių ir padidinus mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių suvartojimą (jų yra žuvų taukuose ir linų sėmenų aliejuje).

Gali padėti, sergant Sjogreno sindromu. Sindromas pasireiškia burnos džiūvimu, akių, nosies, makšties gleivinių sausumu. Preliminarūs tyrimai rodo, kad kasdien vartojant 1 – 2 g linų sėmenų aliejaus gali sumažinti gleivinių sausumą. Sjogreno sindromas – tai autoimuninės sveikatos sutrikimas, kai imuninė sistema pažeidžia liaukas (seilių, ašarų), drėkinančias organizmą.

Slopina menopauzės simptomus. Linų sėmenyse esantys lignanai, manoma, teigiamai veikia moterų reprodukcinę sistemą. Aliejus gali būti naudojamas kaip natūrali alternatyva pakaitinei hormonų terapijai, nes lignanai turi estrogenams būdingų savybių. Dėl šios priežasties linų sėmenų aliejus gali sumažinti osteoporozės riziką, o vaisingo amžiaus moterims sureguliuoti menstruacijų ciklą. Siekiant sureguliuoti hormonų veiklą, rekomenduojama rytą pradėti nuo sveiko vaisių arba daržovių kokteilio, pagardinto 1 – 2 šaukštais linų sėmenų ir šaukštu jų aliejaus.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.12.2017 laikas 11:14 Receptai – Patiekalai Nuovirai skrandžio darbui palengvinti (vyšnios; mėlynės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: Vyšnių, Mėlynių

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 14:17 Receptai – Patiekalai Medaus tortas. Medučio receptas

Gardaus naminio medaus torto receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

15.11.2017 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (šalpusnis, piliarožė, raudonėlis)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: šalpusnio lapai, piliarožės šaknys, raudonėlis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau