Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Spalio » 14

Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų

Chalvos receptas labai seniai sukurtas Irane. Vietiniai konditeriai dar V a. pr. Kr. išmoko gaminti šį gardumyną ir „užkrėtė“ meile chalvai visus Artimuosius Rytus. Šiais laikais chalva – populiarus gardėsis daugelyje pasaulio šalių.

Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų

Naudinga, bet riebi

Irane, Turkijoje ir Afganistane ji gaminama iš įvairiausių produktų: kukurūzų, manų kruopų, kviečių, morkų, saldžiųjų bulvių – batatų. Mūsų parduotuvėse galima nusipirkti tik kelių rūšių chalvos – riešutų, saulėgrąžų, sezamų, maišytos. Kartais į saldėsį dedama vanilės arba jis apliejamas šokoladu. Rytietiško saldumyno gaminimo receptas gana paprastas – iš pradžių saulėgrąžos arba riešutai susmulkinami, po to suplakami su karamele į purią vienalytę masę. Kad chalva išeitų tinkamos skaidulinės struktūros ir tirptų burnoje, į sirupą pridedama putoklių, vadinamosios muilo šaknies, arba paprastųjų saldymedžių šaknų. Visi ingredientai natūralūs, todėl šį gardėsį galima priskirti ne tik leidžiamiems, bet ir naudingiems produktams.

Rytietiškas saldumynas turi tik vieną trūkumą – tai itin kaloringas produktas. Suvalgius vos 100 g sveriantį gabalėlį galima gauti beveik 500 kcal, o tai – ketvirtadalis dienos normos. Nepaisant naudos, chalvos negalima valgyti alergiškiems žmonėms. Žalingas šis produktas ir sergantiesiems pankreatitu (kasos uždegimu), cukriniu diabetu. Labai didelis šio produkto kaloringumas gali pakenkti nutukusiems žmonėms.

Specialistų nuomone, vaikams iki 5–6 metų nerekomenduojama duoti chalvos, nes mažylių dantukai greitai pažeidžiami, juose gali įstrigti saldumynų gabalėlių. Be to, chalvos gabalėliai kartais gali traumuoti burnos gleivinę. Vyresniems vaikams nedraudžiama vartoti šio naudingo produkto, bet tik nedideliais kiekiais (apie 10–15 g per dieną). Žinoma, jie neturi būti alergiški sėkloms ir riešutams.

Chalva „verkia“ ne prieš gera

Chalva parduodama sveriama arba supakuota. Pirmuoju atveju gerai tai, kad ją galima apžiūrėti: jeigu ant saldumyno paviršiaus pastebėsite cukraus arba riebalų „ašarėlių“, vadinasi, gamintojas pažeidė technologiją arba įdėjo per daug karamelės. Kokybiška chalva turi būti visiškai sausa, sluoksniuotos skaidulinės struktūros ir šiek tiek trupėti. Jeigu chalvos paviršiuje pastebėsite tamsių apnašų, vadinasi, produkto galiojimo laikas artėja į pabaigą.

Prieš duodami chalvos vaikams būtinai patys jos paragaukite. Chalva taip pat neturi būti karstelėjusi, pernelyg saldi ir veltis ant dantų. Geras gardėsis turi būti lengvas, orinis ir greitai tirpti burnoje. Nepamirškite, kad blogoje chalvoje būna saulėgrąžų arba riešutų luobelių, kuriomis mažylis gali paspringti.

Jeigu pirksite supakuotą chalvą, negalėsite jos apžiūrėti ir įvertinti, kita vertus, pakuotė produktą saugo nuo nešvarumų, temperatūrų svyravimo. Tokią chalvą galima saugoti gerokai ilgiau: nefasuotas produktas tinkamas vartoti ne ilgiau kaip 2 mėnesius, o esantis vakuuminėje pakuotėje – iki pusės metų.

Gerai išstudijuokite etiketę – gera chalva turi būti pagaminta iš natūralių ingredientų, be dažomųjų medžiagų, dirbtinių kvėpiklių ir emulgatorių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Chalva nepakelia karščio, ją reikia laikyti ne aukštesnėje kaip 18 ºC temperatūroje. Chalva greitai prisigeria įvairių kvapų, tad geriausia šį saldumyną laikyti susuktą į foliją.

Chalvos rūšys

* Saulėgrąžų chalva. Saulėgrąžose daug vitamino E (saugančio nuo priešlaikinio senėjimo ir širdies priepuolių), B grupės vitaminų (be jų mes kankintumėmės dėl nemigos ir depresijos, nuolat dejuotume, kovotume su spuogais ir odos pleiskanojimu), vitamino D (būtino, kad kaulai būtų tvirti ir geriau įsisavintų kalcis), magnio (padedančio širdies ir nervų sistemai darniai funkcionuoti, auginti raumenis ir normalizuoti arterinį kraujospūdį). Saulėgrąžos laikomos puikia profilaktikos priemone nuo miokardo infarkto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Kokybiška saulėgrąžų chalva turi būti pilkai žalsvo atspalvio.

* Sezamų sėklų chalva. Baltyminė masė šiai chalvai gaminama iš maltų sezamų sėklų. Sezamų chalva žymiai šviesesnė. Jeigu ant tokios chalvos pastebėsite tamsių apnašų, tai reikš, kad jos galiojimo laikas baigėsi. Ši chalva gali būti truputį karstelėjusi. Japonų mokslininkai įrodė, kad sezamuose esančios mineralinės medžiagos reguliuoja organizmo deguonies apykaitą. Šie procesai padeda ląstelėms atsinaujinti, todėl stabdo priešlaikinį senėjimą. Sezamai padeda greičiau atsigauti po streso, didelių fizinių krūvių.

* Riešutų chalva. Riešutuose yra A, E ir B grupių vitaminų, taip pat visas mikroelementų rinkinys. Branduoliai mažina senatvinės silpnaprotystės atsiradimo riziką, saugo nuo staigaus infarkto. Populiariausia žaliava, iš kurios gaminama ši chalva, – žemės riešutai. Ši chalva būna kreminio atspalvio. Jos trūkumas tas, kad žemės riešutuose yra purinų, tad šis saldumynas nerekomenduojamas žmonėms, turintiems akmenų inkstuose ir šlapimo pūslėje. Ne tokia populiari, bet ne mažiau skani pistacijų chalva naudinga sergantiesiems kepenų ligomis, turintiesiems širdies veiklos sutrikimų. Pistacijoms taip pat priskiriamos afrodiziakų savybės.

* Maišyta chalva. Parduotuvėse galima rasti, pavyzdžiui, sezamų chalvos su žemės arba graikiniais riešutais, saulėgrąžų su migdolų gabalėliais, riešutų chalvos su cukatais.

Chalva – ne tik valgoma

Liaudies kosmetologijoje yra daugybė kaukių receptų iš chalvos, kuri, kaip sakoma, jaunina odą. Kaukėms geriausiai tinka saulėgrąžų chalva. Pamėginkite pasigaminti ir jūs.

* Paprastoji. Sutrinkite gabalėlį chalvos, įpilkite tiek vandens, kad išeitų košelė, užtepkite ant veido ir palaikykite 15 min. Nuplaukite kambario temperatūros vandeniu.

* Jauninanti. 2 šaukštus susmulkintos chalvos sumaišykite su 2 šaukštais alavijo sulčių ir šaukšteliu riebaus jums tinkamo kremo. Viską gerai išmaišykite, užtepkite ant veido ir palaikykite 10–15 min. Nuvalykite vatos tamponu, sumirkytu žaliojoje arbatoje. Po 5 min. veidą patrinkite ledo kubeliu arba nuskalaukite šaltu vandeniu.

Įdomu

Chalvos vardu pavadintas vienas iš asteroidų. Jis taip ir vadinasi – 518_Chalva. 1903 metais jį atrado amerikiečių astronomas Raimondas Smitas Duganas, labai mėgęs chalvą.

Su chalva – saldu ir gardu

Kava su chalva

200 ml vandens,
150 ml grietinėlės (10–20 proc.),
50 g chalvos,
2 šaukšteliai maltos kavos.

Į kavos virimo indą įberkite maltos kavos, įpilkite vandens ir išvirkite kavą. Grietinėlę užvirinkite, šiek tiek atvėsinkite. Chalvą – rinkitės jums patinkančią –susmulkinkite į miltelius, supilkite grietinėlę ir suplakite plakikliu. Į puodelį supilkite grietinėlę su chalva, ant viršaus – karštą kavą.

Su chalva kepti obuoliai

  • 300 g chalvos,
  • 240 ml pieno,
  • ½ citrinos žievelių,
  • šaukštas cukraus,
  • 20 g išgliaudytų nesūdytų pistacijų,
  • 4 obuoliai.

Nuluptus ir išvalytus obuolius smulkiai sutarkuokite. Chalvą sutrinkite plakikliu kartu su pienu ir citrinos žievelėmis. Obuolius su pistacijomis sudėkite į kepimo formą (geriau gilią), ant viršaus paskirstykite chalvos mišinį. Kepkite 10–15 min. 200 oC orkaitėje, kol susidarys auksaspalvė plutelė. Desertą patiekite šiltą. Atvėsusį galima pašildyti mikrobangų krosnelėje. Papuoškite pistacijomis. Prie deserto galima patiekti karamelizuotų obuolių.

Mėgstamiausia sultono chalva

  • 1 ½ stiklinės cukraus,
  • 2 stiklinės miltų,
  • 100 ml pieno,
  • ½ stiklinės razinų be kauliukų,
  • ¼ stiklinės saulėgrąžų aliejaus,
  • 2 stiklinės saulėgrąžų branduolių.


Saulėgrąžų branduolius padžiovinkite sausoje keptuvėje, kol įgaus auksinį atspalvį, sumalkite. Miltus pakepkite sausoje keptuvėje, kol pakeis spalvą ir pasklis specifinis riešutų kvapas. Gaminkite sirupą. Užvirinkite pieną su cukrumi ir nerafinuotu aliejumi, jeigu norite, galite įberti žiupsnelį cinamono, įdėti šaukštelį medaus. Gautą masę gerai išmaišykite, suberkite razinas. Sukrėskite į maistine plėvele išklotą formą ir dėkite į šaldytuvą. Kai chalva atšals, supjaustykite porcijomis ir patiekite prie arbatos, kavos arba pieno.

Grietininiai ledai su chalva

  • 3 kiaušiniai,
  • 110 g cukraus,
  • 375 ml pieno,
  • šaukštas kukurūzų krakmolo,
  • 375 ml grietinėlės,
  • 100 g chalvos.

Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi. Suberkite krakmolą. Plakdami plona srovele supilkite pieną. Išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Ledų masei gaminti geriau tinka puodas dvigubu dugnu (arba gaminkite virš vandens vonelės). Užkaiskite masę ant nestiprios ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol užvirs. Pavirę porą minučių, nukaiskite. Ledų masę atvėsinkite (galima įdėti puodą į šaltą vandenį). Atskirai išplakite labai šaltą grietinėlę ir įmaišykite ją į atšalusią ledų masę. Dėkite į šaldiklį. Chalvą sutrupinkite gabalėliais, įmaišykite į dar neužšalusius ledus ir 4 val. palaikykite šaldiklyje. Ledus tiekite išdėliotus porcijomis.

Avižinių dribsnių pyragas su chalva

  • 4 stiklinės avižinių dribsnių,
  • ½ šaukšto aliejaus,
  • ½ g juodosios arbatos,
  • šaukštelis kepimo miltelių,
  • vanilės – pagal skonį,
  • 100 g saulėgrąžų chalvos,
  • stiklinė juodųjų serbentų,
  • 50 ml vaisių sulčių be cukraus,
  • stiklinė miltelinio cukraus.

Pirmiausia užplikykite mėgstamos arbatos (šaukštelis į 0,5 stiklinės verdančio vandens). Susmulkinkite avižinius dribsnius, suberkite į juos miltelinį cukrų, kepimo miltelius ir vanilę. Išmaišykite, supilkite aliejų ir arbatą. Užminkykite tešlą. Iš pradžių tešla susimes į rutulį, bet kai dribsniai sugers daugiau drėgmės, ims trupėti. Paruoškite įdarą. Rankomis sutrupinkite chalvą, sudėkite juoduosius serbentus (galima ir šaldytas uogas). Į kepimo formą (apie 20 cm skersmens) sudėkite pusę tešlos trupinių, lengvai paspauskite rankomis ir paskirstykite įdarą. Suberkite likusius trupinius, paspauskite ir šaukite į 180 ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min. Po pusvalandžio pyragą tolygiai sulaistykite vaisių sultimis ir kepkite dar 15–20 min. Atvėsinkite ir apibarstykite milteliniu cukrumi. Pyragas nesunkiai išsiima ir netrupa, jo paviršiuje susidaro plutelė.

Morkų chalva

  • 400 g morkų,
  • 300 g smulkaus cukraus,
  • 50 g kokosų drožlių,
  • 50 g sezamų sėklų,
  • 75 g razinų,
  • 75 g anakardžių riešutų,
  • šaukštas sviesto,
  • žiupsnelis druskos.

Razinas pamirkykite vandenyje 10 min. Jeigu desertą valgys tik suaugusieji, galima mirkyti likeryje arba rome. Morkas smulkiai sutarkuokite. Keptuvėje storu dugnu išlydykite 0,5 šaukšto sviesto ir pakepinkite riešutus. Išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, stambiai sukapokite peiliu. Keptuvę iššluostykite ir sudėkite į ją tarkuotas morkas bei kokosų drožles. Pamaišydami kepkite 5–10 min. Įberkite druskos, cukraus ir nuolat maišydami pakaitinkite dar 10 min. Suberkite riešutus, razinas ir sezamus, išmaišykite ir nukaiskite. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi, patepkite jį likusiu sviestu. Sudėkite morkų chalvą, išlyginkite ir palikite kelioms valandoms, geriausiai – per naktį. Prieš patiekdami supjaustykite gabalėliais.

Keksas su chalva

  • Stiklinė miltų,
  • 150 g kepinių margarino,
  • 3 kiaušiniai,
  • šaukštelis kepimo miltelių,
  • 100 g chalvos,
  • ¼ stiklinės cukraus,
  • šaukštas migdolų plokštelių,
  • miltų pabarstyti kepimo indą.


Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC, chalvą supjaustykite mažais gabalėliais. Kepimo formą patepkite margarinu ir pabarstykite miltais. Visus ingredientus sumaišykite, gautą tešlą sukrėskite į kepimo indą. Pabarstykite migdolų riekelėmis ir kepkite 40–50 min.

Varškės vyniotinis su chalva

  • 100 g varškės,
  • 50 g grietinės,
  • 50 g rudojo cukraus,
  • 50 g sviesto,
  • 300 g miltų,
  • šaukštelis kepimo miltelių,
  • kiaušinis,
  • šaukštelis ciberžolių.
  • Įdarui:
  • 100 g chalvos,
  • 50 g varškės.

Gaminkite tešlą: varškę, grietinę ir cukrų gerai išmaišykite. Sudėkite minkštą sviestą, ciberžoles ir sumaišykite iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Suberkite miltus su kepimo milteliais ir užminkykite tešlą – ji išeis graži geltona. Palaikykite tešlą šaldytuve. Įdarui šakute susmulkinkite chalvą, sudėkite varškę ir viską gerai išmaišykite. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iš jos lakštą. Ant viršaus krėskite įdarą, tolygiai paskirstykite ir susukite vyniotinį. Atidžiai užspauskite visus galus. Vyniotinį dėkite į skardą ir kepkite 200 ºC orkaitėje 20–25 min.

Chalvos triufeliai

  • 500 g chalvos,
  • 100 g smulkiai kapotų graikinių riešutų,
  • 300 g juodojo šokolado,
  • 3 šaukšteliai tirpios kavos granulių,
  • 125 ml grietinėlės,
  • 3 šaukštai brendžio.

Chalvą sutrupinkite ir sumaišykite su riešutais. Puode ant mažos ugnies maišydami ištirpykite kavą, grietinėlę ir šokoladą. Į gautą kremą suberkite riešutų ir chalvos mišinį, įpilkite brendžio, išmaišykite ir palikite per naktį šaldytuve (dubenį uždenkite maistine plėvele). Ištraukę sulipinkite rutuliukus, išdėliokite ant kepimo popieriaus ir valandai dėkite į šaldytuvą.

Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.08.2019 laikas 22:00 Receptai – Patiekalai Absoliutus hitas ir naujiena – kepti viščiukų sparneliai aluje

Kepti viščiukų sparneliai aluje receptas. Sumaišome kari, druska, pipirą, sutraiškytą česnaką. Nuplauname ir nusausiname vištienos sparnelius. Įtriname sparnelius prieskoniais ir paliekame marinuotis valandai.

...

Skaityti daugiau

12.07.2018 laikas 20:08 Receptai – Patiekalai Balzamo receptas nuo kunigo
Šis balzamas pasirodė tikrai stebuklingas. Kartą traukinyje mano kaimynas buvo kunigas. Jis pamatė, kad aš geriau širdies lašus, paklausė kuo sergu ir rekomendavo pabandyti balzamą pagal šį receptą.

Skaityti daugiau

22.09.2019 laikas 14:42 Receptai – Patiekalai Greitai paruošiami sviestiniai sausainiai
Kambario temperatūros sviestą labai gerai išsukite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Paruoštą sausainių tešlą dėkite į konditerinę rankovę ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuokite sausainius.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau